plemniczka, staraczka i tyśka
-
WIADOMOŚĆ
-
Fedra wrote:Mogłabym na Winogronko patrzeć cały dzień
Mój zwinął 3 fotki które dostalismy od gina i schował sobie do laptopa już nie wspomne ze zabrał je do pracy na szczeście położna w karcie miała jeszcze jedno zdjęcie i mi dała
No i tak się tez nie zniszczą...
Śliczna winogronkaTeż obstawiam dziewczynkę
Dodi, Fedra, anka_a, plemniczka, Strażaczka90 lubią tę wiadomość
-
Muska ja wszystkie fotki mam w tel nawet testu ciążowego
Magdzia powiem Ci że jak gin chciał z profilu zdjęcie zrobić to się skubaniec przodem ustawił
Ja nie wiem czemu ale i ja i mąż mówimy do brzucha często per Ona więc kto wie kto wie co w srodku siedziDodi, anka_a, magdzia26, sylwia1985, Selena, plemniczka, Strażaczka90 lubią tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Magdzia trochę chaotycznie to pewnei spisałam i nie wiem czy o coś takiego Ci chodziło, ale u mnei wygląda to tak:
do kąpieli Oilatum Baby
chusteczki nawilżające mam Huggies i Dada
maść na odparzenia Alantam Plus
Octanisept do pępka
Pieluchy pampers
patyczki higieniczne
szczotka do włosów z grzebykiem
krem do pielęgnacji dzieci i niemowląt Ziajka
nożyczki do paznokci
butelki Avent 125ml
smoczki
łózeczko mamy 70 x 140
przewijak
wózek Riko Nano 3w1
wanienka + stojak
kocyki
rożek
pieluchy tetrowe
ręcznik kąpielowy
ubranka od 56cm
dla mnie piżamy, podkłady poporodowe Seni 90x60, podkłady Bella Mamma, wkładki laktacyjne (narazie nieprzydatne), majtki siateczkowane
teraz wydaje mi sie, że strasznie mało tego, ale może mnie dziewczyny poprawicie albo powiecie czego jeszcze mi brakujeFedra, Muska, magdzia26, sylwia1985, aisa, Strażaczka90 lubią tę wiadomość
-
Hej
To ja wkleję swoją listę, może komuś się przyda. Jest na niej chyba wszystko, ale nie wszystko jest niezbędne. Trzeba sobie wybrać co trzeba miec od razu, a co ewentualnie zostawić na prezenty (które i tak dostaniemy od rodziny i znajomych)
AKCESORIA
wanienka
wózek 3w1
torba do wózka
folia przeciwdeszcz. do fotelika
folia przeciwdeszcz. do gondoli
folia przeciwdeszcz. do spacerówki
moskitiera
komoda
przewijak
ochraniacz na przewijak
łóżeczko
materac
prześcieradło
ochraniacz na materac
osłonka na szczebelki
rożek
śpiworek
kołdra i poduszka (na później)
pościel (na później)
ręcznik po kąpieli
kocyk bawełniany cienki
kocyk bawełniany gruby
kocyk gruby poliestrowy
karuzela do łóżeczka
mata edukacyjna
nosidełko/chusta
elektroniczna niania
cebuszka
huśtawka/leżaczek
KOSMETYKI
pieluchy tetrowe
pieluchy flanelowe
pampersy 1
pampersy 2
płyn do kąpieli Ziajka (zamiast Oliatum, dużo tańszy a skład podobny)
mydełko
Octanisept (może być i spirytus do pępka)
Sudocrem (albo coś innego na odparzenia)
waciki
mokre chusteczki
nożyczki do paznokci
szczotka do włosów
aspirator do nosa (albo gruszka)
smoczek uspokajający
łańcuszek do smoczka
termometr
gryzak
patyczki do uszu
butelki do karmienia
krem z filtrem
szczotka do mycia butelek
płyn do prania
pieluchy wielorazowe
papierki do pieluch wiel.
podkłady poporodowe
majtki siatkowe
grube podpaski
koszule do karmienia
Podkłady higieniczne SENI na łóżko
Wkładki laktacyjne
Bepanthen/maltan na sutki
Tantum rosa w saszetkach
Klapki do Szpitala
klapki pod prysznic
szlafrok
płyn do higieny intymnej
Biustonosz do karmienia
UBRANKA 56
body z krótkim rękawem
body z długim rękawem
pajacyk
śpioszki
półśpioszki
rampers
kaftanik
bluzeczka z krótkim rękawem
bluzeczka z długim rękawem
skarpetki
niedrapki
czapeczka
spodenki
rybaczki
sukienka
sweterek
buciki
Dodi, magdzia26, Fedra, Strażaczka90 lubią tę wiadomość
-
Muska no dobra jesteś lepsza jesli chodzi o stworzenie listy
co nie oznacza, ze ja tego nie mam, ale jak widać nie wypisywałam wszystkiego
rozumiem, ze to wszystko co posiadasz? tzn. nie jakaś gotowa lista?
Fedra, magdzia26, aisa, Strażaczka90 lubią tę wiadomość
-
Moja autorska, hehe
Ale sugerowałam się paroma listami z neta. Potem sobie własną w excelu walnęłam i odhaczam wręcz na sztuki, co mam i ile, i co mogą znajomi i rodzina kupić na prezent. Na szczęście w excelu są i kolory i tabelki więc jest to w miarę przejrzyste
Takie mały nawyki z pracy...
Najważniejsze to nie dać się ogłupić, bo tyle tego jest że można z torbami pójść jakby tak chcieć wszystko nowe w sklepie kupić. Poza tym cała masa tych rzeczy nie jest niezbędna (jak niania elektroniczna czy leżaczek), a wiele z kosmetyków chociażby ma tańsze odpowiedniki polskie. NO i nie można zapomnieć o znajomych i kolegach z pracy, którzy zwykle kupują maty edukacyjne, ręczniczki itp itd. Wystarczy im wszystkim podpowiedzieć za jakimi rzeczami mają sie rozglądać, bo inaczej i tak coś przyniosą i będziemy mieć po 2 czy więcej mat chociażby
No ale spisałam rzetelnie wszystko co mi do głowy przyszło i wtedy jakoś powoli sobie to uporządkowałam w głowie i na papierze i wzięłam się za kompletowanie
Dodi, Fedra, anka_a, Strażaczka90 lubią tę wiadomość
-
Cześć!
No Fedra wiadomości REWELACYJNE!!!!! Zdjęcie maleństwa śliczniusieJa obstawiam dziewczynkę
Kopciuszku straszna tragedia spotkała Waszą rodzinę
Ja też chcę nosić maleństwo w chuście i mam już kupioną, wypraną. Teraz czeka mnie nauka wiązania i tu przydadzą się lalki Ady ;)Teraz czas na leżakowanie
Miłego dnia!aisa, Fedra, Dodi lubią tę wiadomość
-
a ja na pewno jak już będzie tak blisko skorzystam z rad Dziewczyn i ich list oczywiście skorygowanej w czasie bo już będą wiedziały czego było za dużo a czego brakło
magdzia26, Dodi, anka_a lubią tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Fedra bardzo się cieszę
Rzadko się udzielam ale wszystkim od początku bardzo kibicuję. Ja mam w domu jeszcze testy z pierwszej ciąży czyli mają już 4,5 roku ;p Co do Twojego męża to jak byłam w pierwszej ciąży to ani razu nie wymiotowałam ani nic za to mój mąż nieustannie. On też miał wilczy apetyt. Zastanawialiśmy się czasami kto w tej ciąży chodzi
ps. ja obstawiam chłopaka ;pmagdzia26, Fedra, Dodi, plemniczka, anka_a, Strażaczka90 lubią tę wiadomość
-
hejka dziewczynki
Fedruś nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę z waszego szczęścia!!!
No i przyznam Ci sie do czegoś - zakochałam się w Twoim Winogronku. Ten mały łepeczek, te łapuszki i nóżeczki - po prostu schrupać
P.S. ja obstawiam facecika, ale wszystko się może zdarzyć. Odrzucenie od słodyczy to już znak na faceta, ale wysokie tętno w tak wczesnej ciąży to normalne. Później będziemy prorokować po ilosci uderzeń serduszka co tam w brzuszku siedzi.
Dziewczynki co do list potrzebnych rzeczy to macie chyba wszystko spisane. Ja myślę,ze mata edukacyjna czy gryzaczek to na razie nie są potrzebne,ale jak kupicie to przecież to nie zginie...a w razie gdy czegoś braknie to nie mieszkamy w PRL-u i dziś wszystko i wszędzie prawie o każdej porze dnia i nocy można kupić.
Podpowiem tylko,że maść Bephanten u nas super sie sprawdza do pupy maluszka.Od urodzenia używamy sudocremu,ale w razie gdy pupa jest zaczerwieniona to bephanten jest lepszy. A tak dla podpowiedzi to Wam poradzę-gdyby się któremuś maluszkowi przytrafiły odparzenia-takie aż do krwi-niektóre dzieci tak mają i nie wiadomo od czego- to na to najlepsza jest maść TRANOWA za 2,89 zł. mojej siostry syn tak miał i ja to wyczytałam w necie i zakupilismy i jak ręką odjął!
A jak aspirator do noska to i woda morska lub sól fizjologiczna.
A te majtki siateczkowane dla kobiet po porodzie to moim zdaniem zbedna sprawa-ja kupiłam sobie kilka sztuk czarnych bawełnianych-w takich czułam się komfortowo przynajmnieja te siateczkowane to koleżance co obok na sali leżała to nie chciały na tyłek wleźć
bo one mają jakieś rozmiary.
U mnie już lepiej, najgorzej do pogrzebu było. Dziś kurier przywiózł mi praleczkę do nowego domku-wizualnie jest piękna,a jak pierze to sprawdzę za jakiś miesiąc. Teraz jestem na etapie zamawiania rolet- zamawiam dzień i noc w kolorze cynamonowym. Pora brać się za sprzątanie, a tak mi się nie chce tych kurzy sprzątać
Buziaczki Kochane Słoneczka :*magdzia26, Fedra, Dodi, Muska, plemniczka, aisa, anka_a lubią tę wiadomość
-
Fedra, piękne zdjęcie maleństwa!!
Ehh.. kompletowanie wyprawki..
Laktator (ręczny czy elekt) i butelki najlepiej później bo może nie będą potrzebne, no chyba że planuje się przechowywać mleko albo karmić mm to wtedy wcześniej.
Najmniejsze ciuszki to najlepiej rozpinane przez całość bo najwygodniejsze.
Tutaj np pępek przemywa się przegotowaną wodą i tak robiliśmy i ładnie poszło.
Piżamę do karmienia polecam taką ze względu na rozpięcie http://allegro.pl/pizama-ciazowa-i-do-karmienia-pidzama-m-l-i4374593876.html
Magdzia, kciukam za wizytę.
Dziś o 18 będzie próba wybudzania Monalisy. Oby się udało i mogła być już w pełni ze swoją rodziną!magdzia26, Kaja, anka_a, Fedra, Effcia28, mauysia, Strażaczka90 lubią tę wiadomość