płodność po odstawieniu tabletek anty
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam!
Czytałam wiele na temat płodności kobiety po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych. Część opinii głosi, ze po odstawieniu najłatwiej jest zajść, bo pierwsze 2,3 miesiące są o wiele płodniejsze, ponieważ jajniki niejako odrabiają i pracują jeszcze intensywniej po przerwie, natomiast inni twierdzą, że przez kilka pierwszych miesięcy zajść jest o wiele trudniej, że często owulacja jeszcze dość długo jest blokowana i organizm potrzebuje od 3 do 6 miesięcy by dojść do siebie. Kolejna opinia jest, że o wiele łatwiej zajść, ale też jest o wiele większa szansa poronienia. Jaka jest prawda? Są może dziewczyny, którym udało się zaraz po odstawieniu zajść i donosić ciąże? Bardzo proszę o odpowiedzi, bo jestem w pierwszym cyklu staran od razu po odstawieniu tabletek i boje się, czy jeśli by się udało to faktycznie dziecko ma mniejsze szanse a jeśli w tym cyklu nie, to jak z szansami w kolejnych.Nikusiia lubi tę wiadomość
-
Hej, ja w kwietniu odstawiłam tabletki anty po 6 latach. Też zawsze słyszałam, że po odstawieniu najłatwiej zajść w ciążę i moja kuzynka tak włąśnie miała- zaszła w pierwszym miesiącu po anty i ma 6-letniego zdrowego synka. A u mnie zaczął się właśnie ósmy cykl starań...
-
Mojej przyjaciółce się udało :)urodziła zdrowego synka
druga jest w 1 trymestrze więc nie wiem...starania od 2013 r.
mąż:
- morfologia 1-2%,
- 2 operacje ŻPN,
- hormony, suple, dieta, sport
ja - 2021 wyszło, że:
- KIR Bx - brak implantacyjnych,
- TNF alfa ↑
- białko S ↓
- MTHFR - homozygota CC
Genetyka ok
2015 nieudane IVF, jeden zarodek
- 24.07.2020 2 trzydniowce - beta 0
- 15.10.2020 transfer 4AA - beta 0
- 19.03.2021 transfer 4AA - beta 0
- 26.10.2021 transfer 4AA - beta 0 (Fraxiparine,
Zarzio, Encorton, Acard)
- 27.04 transfer 3BA - (encorton, accofil, acard, neoparin) -
Hej
Ja przez jakiś czas jechałam na plastrach, wiec podobnie jak tabletki- hormony. Zaszłam w pierwszym cyklu po odstawieniu. Cora w sierpniu skończy 4lata. Od tamtego czasu nic nie brałam, zaczęliśmy się starać znów rok temu, dwa razy zaszłam i dwa razy poroniłam.
Każda kobieta reaguje inaczej - pewnie dlatego opinie są tak różne jeśli chodzi o zajście po odstawieniu. -
nick nieaktualnyWitam!
Jestem na forum po raz pierwszy.Mam taki proble.Mianowicie po 6 latach brania tabletek przyszedl czas na dziecko.Myslałam,że po odstawieniu nie będę miała wiekszych problemów.Niestety myliłam się.Po odstawieniu czekałam 6 tyg na @,nie przychodziła więc udałam się do mojej gin.Diagnoza 2 torbiele,dostałam orgametril na wywołanie, @pojawiła się po odstawieniu.Nastepne cykle były różne.Po 3 m-cach znowu poczułam ,że coś jest nie tak.Diagnoza-torbiel.Znowu orgametril i @ przyszła.To było w listopadzie.Potem po ok.1,5 tyg. pojawiła się @,inna niz normalne(Brunatna ze śluzem nie tak obfita).W grudniu znowu wizyta,torbieli nie ma.Gin stwierdziła,że mogę mieć cykle bezowulacyjne,podobno po tabsach tak się dzieje.Załamałam się.3 i 4 stycznia(17-18 dc) zrobiłam testy owulacyjne,kreska testowa bardzo mocna.Zaczelismy z mężem starania.Dziś jest 23 dzień cyklu.Nie wiem co się dzieje Czy zajdę w ciążę??Boli mnie podbrzusze,czasami kłują jajniki.Co to może oznaczać?Czy któraś z was miała podobne problemy?Co mam robić??Wizyta dopiero 27 stycznia.Proszę o pomoc -
Brałam anty przez ciut ponad rok. Zaszłam w ciąże w cyklu od razu po odstawieniu anty. Córa urodziła się zdrowiutka, dziś ma ponad 2 latka.
Teraz brałam 2 mies anty ze względu na torbiel. I co? Pierwszy cykl ponad 60 dni, wywoływane krwawienie. Kolejny cykl - owu była (potwierdzona monitoringiem), ale nic z tego. Teraz nowy cykl.
Więc chyba nie ma reguły. Co organizm to inna reakcja. A co widać na mnie - nawet ten sam organizm reaguje inaczej w różnym czasie.
Powodzenia -
Dziewczyny, tak naprawdę długość brania tabletek ma akurat najmniejszy wpływ na czas zajścia w ciążę po ich odstawieniu. Ja brałam tabletki prawie 13 lat, do tego zastrzyki hormonalne i w ciążę zaszłam w ósmym cyklu po odstawieniu. Owulacja i normalne cykle wróciły w 3 cyklu. Tu naprawdę nie ma reguły.http://szogunowmatka.blogspot.com/
-
nick nieaktualny
-
Powróćmy do tematu
podzielcie się swoimi historiami, jak to było po odstawieniu tabletek?
A może któraś z Was specjalnie dostała tabletki antykoncepcyjne od swojego Gin na 2-3 miesiące żeby potem zwiększyć szanse na ciążę?
Mam kilka znajomych które po odstawieniu szybko zaszło, w 1 lub 2 cyklu starań
-
nick nieaktualnyJa się staram czwarty cykl po odstawieniu tabletek i nic. Na szczęście mi się trafiło że od razu po odstawieniu tabletek miałam cykle z owulacją. Za to tyle nerwów co się najadlam i stresu to nie mam pytań.. Miałam dwa cykle z pozytywnymi testami ciazowymi ale w żadnym nie stwierdzona przez lekarza. Jeden test pozytywny nawet w dniu rozpoczęcia @. Do tego mdłości, humory a przede wszystkim dluuugie cykle.
-
Ja zaszłam w trzecim cyklu po odstawieniu:) Na razie ciąża młodziutka ale mam nadzieję że będzie ok:)
-
Anula dziękuję
No niestety zajście nie jest takie hop siup -
Justyna dziękuję ja brałam jakieś pół roku.