Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne płodność po odstawieniu tabletek anty
Odpowiedz

płodność po odstawieniu tabletek anty

Oceń ten wątek:
  • Patu Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam!
    Czytałam wiele na temat płodności kobiety po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych. Część opinii głosi, ze po odstawieniu najłatwiej jest zajść, bo pierwsze 2,3 miesiące są o wiele płodniejsze, ponieważ jajniki niejako odrabiają i pracują jeszcze intensywniej po przerwie, natomiast inni twierdzą, że przez kilka pierwszych miesięcy zajść jest o wiele trudniej, że często owulacja jeszcze dość długo jest blokowana i organizm potrzebuje od 3 do 6 miesięcy by dojść do siebie. Kolejna opinia jest, że o wiele łatwiej zajść, ale też jest o wiele większa szansa poronienia. Jaka jest prawda? Są może dziewczyny, którym udało się zaraz po odstawieniu zajść i donosić ciąże? Bardzo proszę o odpowiedzi, bo jestem w pierwszym cyklu staran od razu po odstawieniu tabletek i boje się, czy jeśli by się udało to faktycznie dziecko ma mniejsze szanse a jeśli w tym cyklu nie, to jak z szansami w kolejnych.

Nikusiia lubi tę wiadomość

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • rastafanka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja w kwietniu odstawiłam tabletki anty po 6 latach. Też zawsze słyszałam, że po odstawieniu najłatwiej zajść w ciążę i moja kuzynka tak włąśnie miała- zaszła w pierwszym miesiącu po anty i ma 6-letniego zdrowego synka. A u mnie zaczął się właśnie ósmy cykl starań...

l22ndf9hcnybk1rg.png
  • Guniaczek Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej przyjaciółce się udało :)urodziła zdrowego synka :)

druga jest w 1 trymestrze więc nie wiem...

starania od 2013 r.
    mąż:
    - morfologia 1-2%,
    - 2 operacje ŻPN,
    - hormony, suple, dieta, sport

ja - 2021 wyszło, że:
    - KIR Bx - brak implantacyjnych,
    - TNF alfa ↑
    - białko S ↓
    - MTHFR - homozygota CC

Genetyka ok

2015 nieudane IVF, jeden zarodek
    - 24.07.2020 2 trzydniowce - beta 0
    - 15.10.2020 transfer 4AA - beta 0
    - 19.03.2021 transfer 4AA - beta 0
    - 26.10.2021 transfer 4AA - beta 0 (Fraxiparine,
    Zarzio, Encorton, Acard)
    - 27.04 transfer 3BA - (encorton, accofil, acard, neoparin)
  • mała_mi Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Ja przez jakiś czas jechałam na plastrach, wiec podobnie jak tabletki- hormony. Zaszłam w pierwszym cyklu po odstawieniu. Cora w sierpniu skończy 4lata. Od tamtego czasu nic nie brałam, zaczęliśmy się starać znów rok temu, dwa razy zaszłam i dwa razy poroniłam.

Każda kobieta reaguje inaczej - pewnie dlatego opinie są tak różne jeśli chodzi o zajście po odstawieniu.

q53jwvt.png
    Aniołki 24.09.13r (*) 6tc 5.01.14r (*) 7tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2014, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam!
    Jestem na forum po raz pierwszy.Mam taki proble.Mianowicie po 6 latach brania tabletek przyszedl czas na dziecko.Myslałam,że po odstawieniu nie będę miała wiekszych problemów.Niestety myliłam się.Po odstawieniu czekałam 6 tyg na @,nie przychodziła więc udałam się do mojej gin.Diagnoza 2 torbiele,dostałam orgametril na wywołanie, @pojawiła się po odstawieniu.Nastepne cykle były różne.Po 3 m-cach znowu poczułam ,że coś jest nie tak.Diagnoza-torbiel.Znowu orgametril i @ przyszła.To było w listopadzie.Potem po ok.1,5 tyg. pojawiła się @,inna niz normalne(Brunatna ze śluzem nie tak obfita).W grudniu znowu wizyta,torbieli nie ma.Gin stwierdziła,że mogę mieć cykle bezowulacyjne,podobno po tabsach tak się dzieje.Załamałam się.3 i 4 stycznia(17-18 dc) zrobiłam testy owulacyjne,kreska testowa bardzo mocna.Zaczelismy z mężem starania.Dziś jest 23 dzień cyklu.Nie wiem co się dzieje :( Czy zajdę w ciążę??Boli mnie podbrzusze,czasami kłują jajniki.Co to może oznaczać?Czy któraś z was miała podobne problemy?Co mam robić??Wizyta dopiero 27 stycznia.Proszę o pomoc

• aga.just Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brałam anty przez ciut ponad rok. Zaszłam w ciąże w cyklu od razu po odstawieniu anty. Córa urodziła się zdrowiutka, dziś ma ponad 2 latka.
    Teraz brałam 2 mies anty ze względu na torbiel. I co? Pierwszy cykl ponad 60 dni, wywoływane krwawienie. Kolejny cykl - owu była (potwierdzona monitoringiem), ale nic z tego. Teraz nowy cykl.
    Więc chyba nie ma reguły. Co organizm to inna reakcja. A co widać na mnie - nawet ten sam organizm reaguje inaczej w różnym czasie.
    Powodzenia :)

• FeliceGatto Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tak naprawdę długość brania tabletek ma akurat najmniejszy wpływ na czas zajścia w ciążę po ich odstawieniu. Ja brałam tabletki prawie 13 lat, do tego zastrzyki hormonalne i w ciążę zaszłam w ósmym cyklu po odstawieniu. Owulacja i normalne cykle wróciły w 3 cyklu. Tu naprawdę nie ma reguły.

http://szogunowmatka.blogspot.com/
  • kierzynka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2014, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja brałam tylko dwa miesiące bo mi sie potem odmieniło i stwierdziłam że jednak chcę dziecko, ale od 6 cykli nic, więc to chyba zależy od organizmu ;)

qdkko7eso4id4zg9.png
    (02.02.2015 - 17t 5d)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odstawiłam dwa miesiące temu i nic, zobaczymy czy w trzecim cyklu mi się uda

• e-milka Znajoma

Wysłany: 6 sierpnia 2016, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam 9 lat i 3 cykl czekam na pojawienie się owulacji... Odstawienie było dla mnie koszmarem. Plamienia, zawroty głowy, humorki itp...

e-milka
  • JustynaK90 Koleżanka

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powróćmy do tematu ;)
    podzielcie się swoimi historiami, jak to było po odstawieniu tabletek?

A może któraś z Was specjalnie dostała tabletki antykoncepcyjne od swojego Gin na 2-3 miesiące żeby potem zwiększyć szanse na ciążę?

Mam kilka znajomych które po odstawieniu szybko zaszło, w 1 lub 2 cyklu starań :)

<3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się staram czwarty cykl po odstawieniu tabletek i nic. Na szczęście mi się trafiło że od razu po odstawieniu tabletek miałam cykle z owulacją. Za to tyle nerwów co się najadlam i stresu to nie mam pytań.. Miałam dwa cykle z pozytywnymi testami ciazowymi ale w żadnym nie stwierdzona przez lekarza. Jeden test pozytywny nawet w dniu rozpoczęcia @. Do tego mdłości, humory a przede wszystkim dluuugie cykle.

• Zuuziia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rozpoczęłam 3 cykl po odstawieniu anty. Brałam przez 5 lat. Wydaje mi się że moje ostatnie 2 cykle były bez owulacji, bardzo mało śluzu. Oby ten trzeci był szczęśliwy.

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• Ellka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaszłam w trzecim cyklu po odstawieniu:) Na razie ciąża młodziutka ale mam nadzieję że będzie ok:)

Lista Staraczek
    https://robotkiszydelkoweivuli.blogspot.com/
    c55fyx8d0vs14fe0.png
  • Anula1981 Przyjaciółka

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellka gratuluję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2017, 09:17

xnw4vfxm5eizkx16.png
  • Ellka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula dziękuję:)
    No niestety zajście nie jest takie hop siup :(

Lista Staraczek
    c55fyx8d0vs14fe0.png
  • Zuuziia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula1981 wrote:
    Zuuziia u mnie ten sam właśnie problem, w dodatku zero jakiegokolwiek bólu, gdzie zawsze któryś jajnik bolał.

Na śluz podobno skuteczny jest wiesiołek od dzisiaj zaczęłam go brać może faktycznie pomoże :)

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• JustynaK90 Koleżanka

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula1981 a może jednak się udało ?
    Ellka wielkie gratulacje ;) spokojnej ciąży życzę.

A jak długo brałyście tabletki przed odstawieniem?

<3
  • Ellka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna dziękuję :-) ja brałam jakieś pół roku.

Lista Staraczek
    c55fyx8d0vs14fe0.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaK90 wrote:
    Anula1981 a może jednak się udało ?
    Ellka wielkie gratulacje ;) spokojnej ciąży życzę.

A jak długo brałyście tabletki przed odstawieniem?
    ja brałam tylko 3 miesiące

pszczola2000 lubi tę wiadomość

Patryk
    17u9anlieh0fpken.png
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ