Ploty,Ploty ploteczki :D
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnySzeroko zakrojone badania naukowe potwierdziły, że kobiety w ciąży powinny unikać niepasteryzowanych produktów mlecznych. Według The Food Standards Agency (2010) sery niewskazane dla kobiet w ciąży to:
Miękkie sery dojrzewające, takie jak : Brie, niebieski Brie, Cambozola, Camembert, Chaumes, Chevre (kozi ser z białą skórą), Pont L'Eveque, Taleggio, Vacherin-fribourgeois.
Sery z przerostami pleśniowymi (np. niebieskiej pleśni), czyli sery produkowane z mleka i specjalnego enzymu - podpuszczki. Np. Bergader, Bleu d'Auvergne, niebieski Wensleydale, niebieski Shropshire, duński niebieski, Dolcelatte, Gorgonzola, Roncal, Roquefort, Stilton.
Miękkie i niepasteryzowane sery, w tym kozie i owcze sery, np. Chabichou, Torta del cesar.
Nawet jeśli wyżej wymienione sery są produkowane z mleka pasteryzowanego to wciąż nie są wskazane do konsumpcji przez ciężarne. Związane to jest z tym, iż ta grupa serów charakteryzuje się większą wilgotnością i mniejszą kwasowością w porównaniu do innych serów. To właśnie te cechy zapewniają idealne warunki do rozwoju bakterii z rodzaju Listeria. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że według The Food Standards Agency (2010) w ciąży bezpieczne można stosować:
Mleczne produkty fermentowane, które stanowią źródło łatwo przyswajalnego wapnia oraz białka.
Do tej grupy produktów zalicza się: maślanki, jogurty, kefiry.
Sery twarde: Cheddar, Cheshire, Derby, Double Gloucester, Edamski, Ementaler, Angielski cheddar z koziego sera, Gouda, Gruyere, Halloumi, Havarti, Jarlsberg, Lancashire, Orkney, Paneer, Parmezan, Pecorino (twarde), Provolone.
Feta, który produkowany jest z mleka poddanego pasteryzacji lub mikrofiltracji. Zapewnia to bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Jednak kobieta w ciąży nie powinna spożywać zbyt często tego sera ze względu na dużą zawartość soli, której nadmiar może przyczyniać się do powstawania obrzęków.
Mascarpone, który jest włoskim serem. Najczęściej stosowany w lasagne, zapiekankach i innych potrawach dzięki swojej kremowej konsystencji. Mascarpone jest serem pasteryzowanym i niedojrzewającym, dlatego też stanowi niskie ryzyko rozwoju bakterii.
Sery twarogoweWiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2014, 15:16
Eweloka84 lubi tę wiadomość
-
hej dziecwzynki podczytuje was ale tez pracuje..
a mnei zaczelo ardlo bolec ;/Eweloka84 lubi tę wiadomość
-
włąsnie nie wiem.. tak jakbym miala po jednej str poprzone.. albo nadwrazliwe
ale dziewczynki chcialam sie pochwalic
odebralam dzis nasteny tel
i facet do mnei z teketsm..wie pani co przeczytalem pani cv..coprawda nie odpowiada pod stanowisko ktore mamy ..ale w czwartek przyjazdza do nas klient, z bodzechowa..ktory zajmuje sie prgramami , kontraktowaniem z nfz .. i downilem do neigo ..i powedzial ze z checia by sie spotkal moze by dalo sie cos zalatwc..bo oni nie maja punktu w kielcach a chce wejsc tu na rynek ..
n i w czwartk o 11 jestesmy w trojke umwieniEweloka84, Malenq, Paula55, Ruda27 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ania_84 wrote:no wlasnie mmiie gardlo i leb napitala ;/ chyba ta pogoda zaskutkuje u mnei grypskiem ;/
Obu nie..pijcie herbatki z miodem kurde ja od piatku ledwo zywa..nie wiem jak dzis funkconuje w pracy i to jeszcze efektywnie na prawde :d łeb mi rozsadza, czuje ze mam gorączke!!! ehhhhhhhhhh
-
nick nieaktualny
-
Moj mial zachcianke..zachcialo mu sie tego ciasta czekolaowego przychodzi do mnie i tekst...kochanie jakpojade kupic skladniki to zrobicsz ?? bo tak mi sie mega chce to powiedzialam ze ok ale mam mi cos dobrego w graisie kupic
mam ochote na bita smietane z owocamiEweloka84 lubi tę wiadomość
-
Ewela moj tez kupil dzis czeresnie beda na za chwile teraz tak pojedlismy obiadem ze pekam w szwach
Aleee byl pyszny
A u nas robotnicy jednak przyszli (nie wiem czy juz to pisalam haha) i napierdylaja mlotkami, tna cos a na ogrodku inni kosza trawe wiec nawet tv nie slychac
Ania kuruj sie jak masz tyle rozmow polecam herbate z miodem, cytryna i sokiem malinowym albo lepszy jest z dzikiej rozy mnie to uratowalo
Swoja droga ale masz ruch w interesie tylko gratulowac i kciuki trzymac zeby w koncu to powazni ludzie byli
A gdzie nam sie Daria zgubila???Ania_84, Eweloka84 lubią tę wiadomość
-
no wlasnie zeby tylko cos z tego wyszlo..ale wczoraj sie uspkoilam troche bo do konca roku na pewno siostra nie wraca do pracy .. wiec do konca roku mam pewna prace
Eweloka84 lubi tę wiadomość