Pomagamy,wspieramy i czekamy na dzidziusia
-
WIADOMOŚĆ
-
Prenatalne to usg prenatalne przez brzuch, a wczesniej moze lekarz zbadac wewnetrznie i tez dowcipne usg zrobic. Zalezy jak bedzie chcial.
Dowcipne usg gdzies do 13 tygodnia, pozniej powinien przez brzuch robic.
U mnie czasem robi i jedno i drugie. Dowcipnym usg bada jak sie ma szyjka
I jak mam dowcipne to sciagam majty a jak przez brzuch to tylko odslaniam brzuch.
A przed to samolot najczesciej. A czasem i nie ma samolotu.
Roznie bywa -
Pierwsze trzeba zrobic bo w sumie najwazniejsze, czy ryzyko zespolu Downa i innych zespołów nie wystepuje...
Potem jeszcze z krwi mozna zrobic markery, ale to najczesciej zlecaja jak jest podwyzszone ryzyko lub usg prenatalne sie nie podoba, ciaza zagrozona itd.itp. - ja nie . Czasem zlecaja kazdej- zalezy jaki lekarz
II prenatalne wydolnosc narzadow, jak nerki, pecherz, watroba, serce działa...
Wg mnie oba prenatalne sa wazne.
Jest tez trzecie, ja go nie robie.....
Lena87 lubi tę wiadomość
-
Monia, strzel tesciową patelnia w głowe, moze oprzytomnieje.
To tak jak moj tesc, co i ile dzis jadłam
no po prostu kurr...małe dziecko jestem.
ciekawe czy mojemu małemu w wieku 2 miesiecy da kotleta i jabłko, bo pewnie bedzie chcial futrowac, to mu powiem: ze ja go urodzila i ja go karmie i wychowuje.
Raz juz mu odparowałam w stosunku do tego jedzenia, ze odezwal sie ten co zaczyna dzień od peta i o filizanki kawy fusiastej z 3 łyzeczek !!!!
na chwile przestal, ale widze ze nie na długo.... osttanio znowu to pytanie było.
Nastepnym razem sie go spytam, czy moge cos mu szczerze powiedziec, to mu powiem: ze akurat w kwestii jedzenia jest wszytsko ok i nie musi sie odzywac i pytac, i ze mam tego dosc. niech pilnuje swojej corki, co gdzie i jak je. bo zjada same fast foody, zero domowych obiadów.
Wiec niech sie odpierrrr ode mnie. -
No w polowie ciazy juz nie zbadaja przeziernosci karkowej (zespól downa i inne...) bo ona zanika...
ja u swojego robilam.
warto zrobic u kogos kto ma upowaznienie do tego typu badań, jest taka strona internetowa zeby sobie sprawdzic. Trzeba miec kurs i certyfikat w tym zakresie.
mysle, ze warto odzalowac ta kase niz pozniej sie stresowac.
Krwi nie musisz robic i tego trzeciego.
masz jeszcze troche czasu
drugie prenatalne jest wazne, bo sprawdza tez przepływy pepowinowe, jak pracuja naczynia i inne narzady.....
a widac, to tylko wizualnie Dzidzie jak wyglada, dla nas to wazne, ale z medycznego punktu widzenia najwazniejsze jest to, co dzieje sie w tym małym rozwijającym się człowieczku
-
moj w weekendy pije, po robocie w zeszlym tygodniu szybko jechał do domu zeby chlapnac, bo w weekend wali ostro.
I tez nie jest alkoholikiem hahahaha
chce isc w przyszlym roku na emeryture, jeszcze zdrowy i sprawny jest, ale....
hahahah. no trzeba bedzie pic, bo co sie bedzie robilo na emeryturze??? -
XxMoniaXx wrote:i ginka powiedziała, że ze względu na cene możemy zrobić i ok 12 -13 tyg i potem ok 20- 22 tyg.. albo zrobić tylko to koło 20 - 22 tyg bo widać więcej .. i chyba sobie te pierwsze daruję i zrobię dopiero ok 20-22 tyg..
Monia oba badania są równie ważne, tak naprawdę można się ograniczyć do trzech USG w ciąży i to są właśnie te plus w 28-32tc. Sprawdza się na nich całą anatomię płodu pod kątem genetyki.
Ja też robilam u innego lekarza niz moja prowadząca, placilam 270 za pierwsze, 230 za drugie z nagraniem płytki.
Nie wiem ile masz lat, ale obecnie mówi się że po 30-stce to USG 11-14tc jest już praktycznie obowiązkowe. -
Niecierpliwa, jak tam u Ciebie???
cos sie nawiązuje, czy zero oznak zblizajacego sie porodu??
A te prenatalki to wlasnie koło 200 zł w gore sie kształtują, no niestety- cenią się...
Monia, zrob oba najlpiej, trzeciego nie musisz i pobierac krwi przy okazji drugiej prenatalki tez nie.
Zalezy jaki lekarz, oni tez czasem naciagaja....
mojej kolezance niby II prenatalka nie wyszla i lekarka nie była pewna i musiala isc 2 razy jeszcze- odpłatnie.. Cos mi tu smierdziało.
Takze w ramach rozsadku z tymi badaniami....
Lekarze wiedza tez, ze czlowiek sie boi i zrobi dla Dzieciaczka wszystko i czasem moga to wykorzystywac.... -
Mizzy no już nie mam takich bòli,sporadycznie szyjka i taki na @ ale nie wiem czy to też mała mi tak nie pcha tam;) no ale dzisiaj to już te skurcze BH miałam chyyyba :o
Monia u mnie każda wizyta wygląda tak że pogadamy,wyniki jej daje,pòźniej na fotelu i przenosiłam sie na dopochwowe a teraz po samolocie sie ubieram,wołamy T.i tylko bluzka do gòry
a po wszystkim zapisuje wszystko,ciśnienie mierzy itp.
-
Groszku cześć

Monia ja tez bym oba zrobiła bo oba sa ważne...nie ma że ktòryś bardziej...ja płace zawsze 150 i za te oba też
plus za free testy pappa dostałam z krwi.
Niecierpliwa coś z Santocha sie obijaja wasze dzieci :p
Livia czy Ty znowu śpisz czy jesz? :p
Marta jesteś na nas zła?
-
moja widać nie wykorzystuje bo powiedziała sama , że od nas zależy czy zrobimy oba czy jedno .. bo to dosyć drogo... no mam jeszcze tydzień czasu na zastanowienie się bo tam trzeba 2 tyg prędzej dzwonić i się umawiać. a skierowała nas tam :
http://www.sonomedico.pl/ -
Groszek wrote:Niecierpliwa, jak tam u Ciebie???
cos sie nawiązuje, czy zero oznak zblizajacego sie porodu??
Wczoraj miałam wizyte, lekko skróciła się szyjka do 2cm i jest "z tyłu", rozwarcie wewnętrzne się zrobiło. na KTG zadnego skurczu. Czop też mi nie odszedł
Mały ma ok.3500g ale juz teraz nikt nie jest w stanie oszacowac dokladnej wagi, zalezy jak sie ruszy to kazdy pomiar inny.
Za to mam wysokie ciśnienie i dostałam jakieś tabletki, ale nie chcieli mi zrealizować w aptece bo był błąd na recepcie..no i nie biorę ich a chyba powinnam.
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH

zeby spr szyjkę czy zamknięta.