X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Poszły Winiary po rozum do głowy, założyły sobie wątek zbiorowy 🥂
Odpowiedz

Poszły Winiary po rozum do głowy, założyły sobie wątek zbiorowy 🥂

Oceń ten wątek:
  • Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    Podepnę się pod to bo mam tematyczne pytanie :D
    Endo na ostatniej wizycie pytała mnie o suplementy jakie zażywam i jak się dowiedziala to w ostateczności zasugerowała żebym suplementowała tylko D3 bo reszta (Kwas foliowy, metylowana b12 i chela mag b6 forte) jest wg niej mi niepotrzebne.
    Nie ukrywam, że odstawiłam ale zastanawiam się czy to dobrze. Niby lekarz zazwyczaj wie lepiej no ale jak już je kupiłam to mają tak leżeć bezczynnie? :P

Myśle ze nie warto odstawiać a już na pewno nie kwas foliowy. To są akurat wytyczne polskiego towarzystwa ginekologicznego, żeby na 3 miesiące PRZED rozpoczęciem starań zacząć suplementację. Odpowiedni poziom kwasu foliowego jest bardzo ważny dla rozwoju płodu.

aszin, Butterfly23, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

👧🏼+👱🏼‍♂️+👶🏼+👶🏼+🐕
    Starania od 06.2023
    Niedoczynność tarczycy / IO / PCOS / brak owulacji

🍀21.04 ⏸ 🍀16.12 👶🏼🩷👶🏼🩵

age.png
  • aszin Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Odśwież mi jakie miałaś poziomu bo za nic nie znajdę Twojego posta z wynikami?
    Nie kojarzę, żeby Anka sprawdzała poziomy witamin, ale może się mylę?

Starania o pierwszego 👶🏻
    08.2023r.

🚩Hashimoto
    🚩 Trombofilia wrodzona ↩️
    🧬 czynnik V(Leiden) hetero, PAI-1 4G hetero
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️
    19.03.2024 💔💔 8tc
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    Stymulacja owulacji:
    1) Clo+Ovitrelle+Duphaston❌
    2) Clo+Ovitrelle+Luteina❌
    3) Clo+Luteina❌
    🔜 HSG

Przerwa w staraniach ⛔️

💉Neoparin+💊 Acard150

✨ 2025 ✨🙏
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Odśwież mi jakie miałaś poziomu bo za nic nie znajdę Twojego posta z wynikami?

20240109-093903.jpg

• aszin Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to jednak się myliłam, sorry Anka 🤣

Starania o pierwszego 👶🏻
    08.2023r.

🚩Hashimoto
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️
    19.03.2024 💔💔 8tc
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    Stymulacja owulacji:
    3) Clo+Luteina❌
    🔜 HSG

Przerwa w staraniach ⛔️

💉Neoparin+💊 Acard150

✨ 2025 ✨🙏
  • Effiii Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    Podepnę się pod to bo mam tematyczne pytanie :D
    Endo na ostatniej wizycie pytała mnie o suplementy jakie zażywam i jak się dowiedziala to w ostateczności zasugerowała żebym suplementowała tylko D3 bo reszta (Kwas foliowy, metylowana b12 i chela mag b6 forte) jest wg niej mi niepotrzebne.
    Nie ukrywam, że odstawiłam ale zastanawiam się czy to dobrze. Niby lekarz zazwyczaj wie lepiej no ale jak już je kupiłam to mają tak leżeć bezczynnie? :P
    Też wtrące się, ale dla mnie głupota ze strony lekarza, który sugeruje odstawić kwas foliowy. Rzadko która z Nas boryka się z nadmiarem B12, więc tutaj też bym się kłóciła, nadmiar i tak jest wydalany z moczem. A magnezu z krwi nie zbadasz, więc jego suplementacja przy aktualnym trybie większości z Nas to kolejna postawa.
    Edit. Oczywiście zbada się magnez z krwi, ale to nie jest miejsce gdzie powinien być więc jego ilości w krwi są śladowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2024, 09:42

Nomeolvides, Pusshka lubią tę wiadomość

👱‍♀️32👱‍♂️34
    2021 💔
  • aszin Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka, kwas foliowy mogłabyś mieć wyższy, więc ja bym na pewno nie odstawiała :)

Nomeolvides lubi tę wiadomość

Starania o pierwszego 👶🏻
    08.2023r.

🚩Hashimoto
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️
    19.03.2024 💔💔 8tc
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    Stymulacja owulacji:
    3) Clo+Luteina❌
    🔜 HSG

Przerwa w staraniach ⛔️

💉Neoparin+💊 Acard150

✨ 2025 ✨🙏
  • Pusshka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak miałabym się słuchać mojego poprzedniego gina albo gina w Klinice to brałabym tylko kwas foliowy :( Niestety, to bardzo trudne, żeby trafić na dobrego specjalistę, który nas odpowiednio pokieruje i holistycznie spojrzy na przypadek.
    @Anka, a czy pokazywałaś endo te wyniki badań czy stwierdziła tak po prostu, że nie musisz brać?

Starania o pierwsze 👶 od 10/2022

❌️ endometrioza
    🍍IVF: 22.05 punkcja. Pobrano 20 🥚, dojrzałych 15, zapłodniono 11.
    Mamy 6: ❄️❄️❄️4BA, ❄️❄️❄️3BB
    24.06 transfer 4BA 🍀
    7 dpt beta 79,7 mIU/ml ❤️, 9 dpt 212 mIU/ml , 11 dpt 584 mIU/ml, 15 dpt 3948 mIU/ml
    19.07 wizyta 25 dpt: 0,58 cm zarodka z serduszkiem ❤️
    26.08 prenatalne: bobo ma 5,88 cm
    11.10 250g synka 🥰
    6.11 II prenatalne: misiu waży 470g
    20.11 770g 🐻

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrote:
    Ja jak miałabym się słuchać mojego poprzedniego gina albo gina w Klinice to brałabym tylko kwas foliowy :( Niestety, to bardzo trudne, żeby trafić na dobrego specjalistę, który nas odpowiednio pokieruje i holistycznie spojrzy na przypadek.
    @Anka, a czy pokazywałaś endo te wyniki badań czy stwierdziła tak po prostu, że nie musisz brać?

Wszystkie jej pokazałam :)

• Frutellka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrote:
    To prawda, właśnie ja jestem na etapie szukania dobrego specjalisty.
    Pokładałam duże nadzieję w Klinice, ale jedynym zaleceniem było in vitro tak naprawdę.. z dodatkowych badań jedynie AMH i wymaz MUCHa i na tym koniec

Ja do lekarza do Kliniki dojeżdżam 100 km to jest malutka Klinika z wyjątkowymi lekarzami u których in vitro to już ostateczność, przez rok problemy naturalnie luz z podkręceniem owulacji a dopiero później gdy będzie potrzeba to on vitro 🙂

Pusshka, blador2 lubią tę wiadomość

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

❄️- czeka na Nas na zimowisku;)

preg.png
  • Bulbasek Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrote:
    W saszetkach polecam Fertistim (zmieniłam po 4 miesiącach stosowania, bo był za słodki), Proovulin (2 saszetki na dzień przy 4000 mg inozytolu)

Effiii wrote:
    Proovulin bez smakowy lub fertistim ( ale ma dodatkowo kwas foliowy 200 i znikome ilości witaminyD). Oba produkty mają zalecana dawke i stosunek mio do chiro.

Pusshka, Effii dziękuję:) ale właśnie ja szukam czegoś w zastępstwie za fertistim, bo trochę smakowo mi już obrzydł i nic nie mogę znaleźć, proovulin jak będę brać 2 saszetki to znowu kwasu foliowego za dużo... ale chyba nie ma nic innego przynajmniej znaleźć nie mogę, to chyba zostanę przy fertistim narazie.

Starania o pierwsze bobo
    👩30l.
    2017 laparotomia, usunięty potworniak ze znaczna częścią prawego jajnika
    PCOS
    🧔30l.

🔜
    Laparoskopia
  • aszin Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrote:
    Mój gin też kazał brać tylko Folik :) dlatego byłam u niego ostatni raz. Już chyba mowilam, że miało na to też wpływ to, że za 15 min wizytę z 1.5 minutowym USG i cytologia zapłaciłam 450zl. A w zasadzie niczego się nie dowiedziałam, sama musiałam dopytać o endometrium itp.

Pusshka, Anka32, blador2 lubią tę wiadomość

Starania o pierwszego 👶🏻
    08.2023r.

🚩Hashimoto
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️
    19.03.2024 💔💔 8tc
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    Stymulacja owulacji:
    3) Clo+Luteina❌
    🔜 HSG

Przerwa w staraniach ⛔️

💉Neoparin+💊 Acard150

✨ 2025 ✨🙏
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    20240109-093903.jpg

Kwasu foliowego bym nie odstawiała bo nawet nie jest u Ciebie w połowie normy bralabym 400-600 jednostek żeby dobić do 75 procent normy; witamina D to minimum 4000 j.,magnez dla nas kobiet starających się o dziecko to podstawa, B12 też bym brała dalej, żeby dobić do 450-500;)

Anka32 lubi tę wiadomość

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Kwasu foliowego bym nie odstawiała bo nawet nie jest u Ciebie w połowie normy bralabym 400-600 jednostek żeby dobić do 75 procent normy; witamina D to minimum 4000 j.,magnez dla nas kobiet starających się o dziecko to podstawa, B12 też bym brała dalej, żeby dobić do 450-500;)

A coś na podbicie Ferrytyny jeszcze mogłabym prosić? 🥹 przewija się tu ten temat regularnie a nigdy screena nie zrobię i musze pytać po sto razy 🤣

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszin wrote:
    Mój gin też kazał brać tylko Folik :) dlatego byłam u niego ostatni raz. Już chyba mowilam, że miało na to też wpływ to, że za 15 min wizytę z 1.5 minutowym USG i cytologia zapłaciłam 450zl. A w zasadzie niczego się nie dowiedziałam, sama musiałam dopytać o endometrium itp.

Zobaczymy czym mój gin błyśnie pojutrze 🤣😜

• Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi lekarzami to jest często jakieś skaranie boskie… przydałaby się jakaś mapa polecanych ginekologów :) chociaż to tez nie oznacza sukcesu, bo jednak trzeba złapać ten „vibe” z lekarzem mam wrażenie.

Zbadałam szyjkę, teraz śluz to już w zasadzie brązowy… nie ogarniam. Z braku laku Zrobiłam owulaka, ale negatyw. Co prawda z takiego rozcieńczonego sika, wiec do powtórki, No ale niemożliwe chyba, żeby to była owulka przy nierosnących pęcherzykach i dupku już od 6 dni. Na okres tez za szybko, plamien nigdy nie miałam. Weź tu człowieku bądź mądry

879-E46-B5-064-E-41-E7-B7-E8-9-F0-E3-A159461.jpg

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

👧🏼+👱🏼‍♂️+👶🏼+👶🏼+🐕
    Starania od 06.2023

🍀21.04 ⏸ 🍀16.12 👶🏼🩷👶🏼🩵

age.png
  • Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    A coś na podbicie Ferrytyny jeszcze mogłabym prosić? 🥹 przewija się tu ten temat regularnie a nigdy screena nie zrobię i musze pytać po sto razy 🤣

Laktoferyna, witamina c, zakwas z buraka, probiotyki. Dziewczyny polecają ferrc+. Widziałam ze blador już wrzuciła tabelke na pierwsza stronę, wiec można tam zerknąć ale możemy ją tez razem uzupełnić jeszcze :)

Anka32, kasia97, blador2 lubią tę wiadomość

👧🏼+👱🏼‍♂️+👶🏼+👶🏼+🐕
    Starania od 06.2023

🍀21.04 ⏸ 🍀16.12 👶🏼🩷👶🏼🩵

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małż właśnie powiedział, że wydał pieniądze na to żebym się nie stosowała do zaleceń lekarza 🤣
    Wkurwił mnie i powiedziałam mu, że wrócę do pracy i będę sobie sama płaciła za wizyty 😜
    No i znowu mu środa przepadnie 🍦⛔️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2024, 09:58

Kasiajasia90, Liyss🧚🏻, ezra lubią tę wiadomość

• Effiii Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    Ostatnio widziałam post dziewczyny która borykała się z uciekającym żelazem, i dopiero jak dobrała do tego probiotyk sanprobi ibs to ferrytyna i żelazo jej się podniosło. A polecała ten produkt.
    https://zapodaj.net/plik-zsEefWDBtc

Anka32, Pusshka lubią tę wiadomość

👱‍♀️32👱‍♂️34
    2021 💔
  • Frutellka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    Jeśli żelazo jest wysokie to laktoferyna lub maślan sodu;) bardziej skłoniła bym się ku laktoferynę 150-250 mg;)

Anka32, Effiii lubią tę wiadomość

preg.png
  • ezra Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry!🎈

Nie zdążę teraz nadrobić ale dziś będę to robić sukcesywnie, bo wczoraj dzień jakiś służbowy armagedon.. a potrzebuje Waszych kciuków, dziś monitoring czy coś jest a mam cykl niestymulowany 😔😍

12:10 bądźcie ze mną pod gabinetem.. 💛

PS: Pushhka pamiętam, że Ty o 19:00 będę!

Anka32, kasia97, Frutellka , Effiii, blador2, Bulbasek, Viii, Muuu., Pusshka, Ewka9090, Sarka94, Cerva, Liyss🧚🏻, ultramaryna_, klaudia_23, Myszkaaa20, Megipta lubią tę wiadomość

👩🏼 PCOS, niedoczynność tarczycy, brak regularnych owulacji, kariotyp ✅

🧑🏻 niskie parametry nasienia, ŻPN, kariotyp ✅
    fragmentacja DNA pow. 30%, SORP 3,87% ❌poniżej 1 mln, reszta nie do oceny z powodu małej ilości

⭕️ wstrzymana procedura ivf - zła cytologia | kolposkopia - zabieg elektrokonizacji szyjki macicy ⭕️ CIN I i CIN II zmiana usunięta z marginesem zdrowej tkanki |

KIR AA, MTHFR homo (C677), PAI hetero ⭕

💉 11 pobranych - 10 dojrzałych - 6 zapłodniono - 4 zapłodnione - 3 blastki | jedna wczesna blastka 1 podana w 5 dobie, 4.2.2 ❄️ i 4.2.3 ❄️ na zimowsku |

28.10 transfer | 5 dpt 3,4 | 6 dpt ⏸️ | 7 dpt 33,2 mlU/ml | 9 dpt 82,5 mlU/ml | 10 dpt 114,7 mIU/ml | 15 dpt 679,5 mlU/ml 16 dpt 1075,9 | 24 dpt CRL 3.0mm | 28 dpt 33407 ng/ml | 29 dpt CRL 6.4mm i 💜 | 8w6d 2.04cm i 168 bmp

preg.png
‹‹ 210 211 212 213 214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ