Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Poszły Winiary po rozum do głowy, założyły sobie wątek zbiorowy 🥂
Odpowiedz

Poszły Winiary po rozum do głowy, założyły sobie wątek zbiorowy 🥂

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2023, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goska000 wrote:
    No,ale nie powiesz mi,że nic nie bolało :)

Krocza nie czułam :D

goska000 lubi tę wiadomość

• goska000 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effiii wrote:
    Moja mama mówi że jak dostała nas na ręce to zapomniała o jakim kolwiek bólu, moja mamusia z tych bardzo drobnych kobiet więc wąskie biodra jej nie pomagały, a porody wspomina bardzo dobrze ;)

Często jest tak, że drobna kobieta kojarzy Nam się z drobnymi biodrami, a ta większa z większymi i na pewno szybciej urodzi. Nie do końca tak jest. Chodzi o kształt całej miednicy :)

Oglądamy po raz kolejny 7 minut po północy. No ryczę jak bóbr...

09.2009r. 💔
    01.2015r. 💔
    06.2015r. 💜⏸️
    02.2016r. Leon Kameleon 🦎💜
    03.2023r. Walczymy o rodzeństwo.

28.02.2024 r. 💔
    11.04.2024 r. 💔

IVF październik ( świeżak 5.1.2 ) 👎

🩵🩵🩵🩵 ( 4.1.1 (3), 4.1.2 )

IVF listopad 🔜
  • Marzycielka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda z nas jest inna, każdy poród jest inny.
    Nie ma co porównywać. Najważniejsze, żeby dzieciątko bezpiecznie wyszło na świat 😊😊😊

goska000, karola_b, Viii lubią tę wiadomość

👧 PEREŁKA.. 9 lat
    👦 ŁOBUZIAK 7 lat
    👦 SŁODZIAK 5 lat
  • Sofka88 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu współczuję Ci sytuacji.
    Rozum rozumem ale ja również bym rzuciła wszystko i pomogła rodzeństwu. Nie ważne jaką drogę wybrała i ścieżkę ale to nadal rodzina… widzę że jest bardzo pogubiona. Może kiedyś uda się ją wyciągnąć.
    Przykro mi tylko kiedy czytam o piciu alko czy paleniu w ciąży, dla mnie jako staraczkj to takie szokujące.

Dzięki Gosiu, ja myślałam że to jakiś cennik z kosmosu. No nic, chcę się Bombelka to trzeba inwestować 😂 kurde ta kasa staraniowa byłaby na porządną wyprawkę 😂

Do do porodów to ja rodziłam prawie 12 i się nie udało i skończyło cc i dla mnie to była najlepsza decyzja ever. Od razu byłam na chodzie, wsyztsko sama robiłam. Ale ja byłam skazana na siebie wiec od razu wstałam i działałam bo wiedziałam ze musze. Więc super zniosłam i polecałam koleżankom mając porównanie z bólem
    ALE kiedy dziś usg lekarz oglądał to mimo że wszytsko dobrze wyglądało to on widział jakieś zrosty. Mówił że nie powinno mieć wpływu na ciążę ale może. Że cięcia po cc zostawiają zrosty w takich miejscach że mogą wpłynąć na drożność jajników. zostawił mi wątpliwości pod tym względem. Generalnie wydawał się antyfanem cc i dużo rzeczy negatywnie komentował związanych z przebytą ciążą i tłumaczył ile skutków po cc jest z ponownym zajściem 😣

Anka32, goska000, blador2 lubią tę wiadomość

• Sofka88 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak dopisujecie te stopki i informacje na dole? Nigdzie nie mogę znaleść 😣

Paula9463 lubi tę wiadomość

• aszin Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września, 17:40

goska000, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość

🚩Hashimoto
    🚩 Trombofilia wrodzona ↩️
    🧬 czynnik V(Leiden) hetero, PAI-1 4G hetero
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️ 5cs
    19.03.2024 💔💔
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    9cs:
    - 1cs stymulowany Clostilbegyt+Ovitrelle❌
    - 2cs z Clo 🙏✨

💉Neoparin+💊 Acard150

„Somewhere over the rainbow…”
  • Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goska000 wrote:
    Sofka88 wrote:
    A wśród zleceń mam Badanie drożności jajowodów z kontrastem olejowym (Lipiodol) - zabieg w znieczuleniu cena 2700 🥺 nie wiem czy to normalna cena.
    Ale to wszytsko się tak kosmicznie drogie wydaje[/QUOTE

Normalna i powiem szczerze też szukałam gdzie wykonują lipiodolem drożność. Wszędzie daleko. Gdańsk. Lublin. Warszawa. Łódź Kiedyś była to popularna metoda. Później stopniowo lekarze od niej odchodzili, teraz znów wraca. Na pewno boli bo jednak olej jest gęsty i dłużej przechodzi przez jajowody, ale na pewno poszerza je i pomaga rozkleić. Z tego co widziałam częściej robią je pod kontrolą RTG. Wolałabym jednak USG... Może pomogłoby przy moim praktycznie niedrożnym jajowodzie :) Zastanowię się nad tym jeśli niepowodzenia nadal będą nam towarzyszyły...
    Ja miakam też badanie drożności jajowodow tok po usunięcia mięśniaka mowilo się że to robią z kontrastem więc nie wiem czy cos moze się zmieniło bo to kilka lat temu jeśli poznań jest dla ciebie blisko to szukaj Med-polonia

Sofka88, goska000 lubią tę wiadomość

mięśniak macicy usunięty 2017
    drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    staramy się o drugi cud..07.2023
    po drodze torbiele mięśniaki..
    wiek ah ten wiek..

nadzieja zawsze umiera ostatnia...
  • Marzycielka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sofka88 wrote:
    Aniu współczuję Ci sytuacji.
    Rozum rozumem ale ja również bym rzuciła wszystko i pomogła rodzeństwu. Nie ważne jaką drogę wybrała i ścieżkę ale to nadal rodzina… widzę że jest bardzo pogubiona. Może kiedyś uda się ją wyciągnąć.
    Przykro mi tylko kiedy czytam o piciu alko czy paleniu w ciąży, dla mnie jako staraczkj to takie szokujące.

Dzięki Gosiu, ja myślałam że to jakiś cennik z kosmosu. No nic, chcę się Bombelka to trzeba inwestować 😂 kurde ta kasa staraniowa byłaby na porządną wyprawkę 😂

Do do porodów to ja rodziłam prawie 12 i się nie udało i skończyło cc i dla mnie to była najlepsza decyzja ever. Od razu byłam na chodzie, wsyztsko sama robiłam. Ale ja byłam skazana na siebie wiec od razu wstałam i działałam bo wiedziałam ze musze. Więc super zniosłam i polecałam koleżankom mając porównanie z bólem
    ALE kiedy dziś usg lekarz oglądał to mimo że wszytsko dobrze wyglądało to on widział jakieś zrosty. Mówił że nie powinno mieć wpływu na ciążę ale może. Że cięcia po cc zostawiają zrosty w takich miejscach że mogą wpłynąć na drożność jajników. zostawił mi wątpliwości pod tym względem. Generalnie wydawał się antyfanem cc i dużo rzeczy negatywnie komentował związanych z przebytą ciążą i tłumaczył ile skutków po cc jest z ponownym zajściem 😣

Mam w rodzinie i wśród znajomych bardzo dużo CC i nie było żadnego problemu z zajściem w kolejne ciąże ani z doniesieniem tych ciąż 😉 będzie co ma być 😉

👧 PEREŁKA.. 9 lat
    👦 ŁOBUZIAK 7 lat
    👦 SŁODZIAK 5 lat
  • Pusshka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Hahah już widzę siebie w tej świecy, mąż by chyba pękł ze śmiechu. 😂 Niektóre kobiety też wkładają kubeczki menstruacyjne i jak mu o tym powiedziałam to za głowę się złapał. Ale oni nas kobiet nie zrozumieją.
    Mój tak samo 🙈 Ale podobnie jak @Effiii leżę sobie z poduszką pod pupą - ale tylko w okolicach około płodnych, tak to raczej od razu uciekam do wc 😅

@Sofka88, 1,5h w gabinecie - wow! To faktycznie brzmi dobrze, nie dziwię się, że wyszłaś stamtąd zaopiekowana i lżejsza, bo ktoś ten ciężar starań od was przejął i pokierował. Masz rację, poszukaj pakietów w innych punktach, żeby zrobić to taniej. Przy staraniach każdy grosz się liczy 😀

@Gośka, dobre serducha macie ❤ Ech, masz rację... każdy patrzy tylko na siebie, ludzie się wiecznie gdzieś spieszą, nie zauważają innych.
    Chociaż nie powiem - ja sama unikam jak tylko mogę takich typków spod sklepu (mimo, że mi ich szkoda), bo miałam kiedyś niemiłą sytuację z nieznajomym i mam taką blokadę w głowie. Właśnie podobnie jak Ty - gdy jestem sama. Jednak staram się wyciągać pomocną dłoń, jak tylko jestem w stanie ☺️

Jutro mąż zarządził wyjazd na zakupy spożywcze po 7:00, żeby uniknąć dzikich tłumów. Mądrze - nie powiem 🤪

Małgosiagosia, goska000 lubią tę wiadomość

Starania o pierwsze 👶 od 10/2022

❌️ endometrioza
    🍍IVF: 22.05 punkcja. Pobrano 20 🥚, dojrzałych 15, zapłodniono 11.
    Mamy 6: ❄️❄️❄️4BA, ❄️❄️❄️3BB
    24.06 transfer 4BA 🍀
    7 dpt beta 79,7 mIU/ml ❤️, 9 dpt 212 mIU/ml , 11 dpt 584 mIU/ml, 15 dpt 3948 mIU/ml
    19.07 wizyta 25 dpt: 0,58 cm zarodka z serduszkiem ❤️
    26.08 prenatalne: bobo ma 5,88 cm
    11.10 250g synka 🥰
    6.11 II prenatalne: misiu waży 470g

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2023, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sofka88 wrote:
    Dziewczyny jak dopisujecie te stopki i informacje na dole? Nigdzie nie mogę znaleść 😣

Przez przeglądarkę na telefonie. Musisz wejść w menu na samej górze z prawej, później ustawienia a następnie kliknąć w dwie postaci z prawej strony i tam dodajesz 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2023, 23:01

Sofka88 lubi tę wiadomość

• Pusshka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszin wrote:
    A ja wam powiem szczerze, że na razie kompletnie nie myślę o porodzie, nie boje się, bo jest to dla mnie jeszcze abstrakcja 🙂
    Mam tak samo 😉

Starania o pierwsze 👶 od 10/2022

❌️ endometrioza
    🍍IVF: 22.05 punkcja. Pobrano 20 🥚, dojrzałych 15, zapłodniono 11.
    Mamy 6: ❄️❄️❄️4BA, ❄️❄️❄️3BB
    24.06 transfer 4BA 🍀
    7 dpt beta 79,7 mIU/ml ❤️, 9 dpt 212 mIU/ml , 11 dpt 584 mIU/ml, 15 dpt 3948 mIU/ml
    19.07 wizyta 25 dpt: 0,58 cm zarodka z serduszkiem ❤️
    26.08 prenatalne: bobo ma 5,88 cm
    11.10 250g synka 🥰
    6.11 II prenatalne: misiu waży 470g

preg.png
  • Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    Ja śmigałam 😅
    Byłam taka szcześliwa, ze juz po porodzie, że chciałam przejść z sali porodowej na zwykłą ale pani położna mnie powstrzymała "gdzie pani? Tutaj na wózeczek zapraszam" No i zostałam zawieziona 🥰
    Ja też polecam cc bo u mnie niebylo innej możliwości i jedyne co czułam to jak ebijala igłę że znieczuleniem się da die wytrzymać.. a po to bałam się wstać ale było całkiem nieźle aż pani pielęgniarka pytsla czy już rodziłam bo bardzo sprawnie mi poszło... niby.. byla w szoku a ja po usunięciu mięśniaka miałam masę problemów więc potem było mi o wiele latwiej

mięśniak macicy usunięty 2017
    drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    staramy się o drugi cud..07.2023
    po drodze torbiele mięśniaki..
    wiek ah ten wiek..

nadzieja zawsze umiera ostatnia...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2023, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przebieram się w piżamkę i idę lulu.
    Dobrze, że do labo się jutro nie wybieram bo strach myśleć co jeszcze mogłoby mi wyjść 🤣

Dobranoc Moje Wspaniałe Kobietki ❤️🌠

• Ccarolinaa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie nadrobię was 🫣nie dam rady dziś … widzę że pisałyście o porodach . Ja rodziłam naturalnie , powiem jedno straszny ból :p synek jeszcze się okazało miał krótką pępowinę więc się cofał jak ja go wypychałam 😪spadało mu tętno więc musiałam dać z siebie wsuzysko albo cesarka , na szczęście dałam radę ale po porodzie nie byłam w stanie wstać , dużo krwii straciłam a w oko miałam całą zalane od wysiłku 🫣nie muszę mówić o hemoroidach … które niestety towarzyszą mi do dziś 😭😪

👩🏻 34l 🧔🏻 36l

🤵‍♂️👰‍♀️21.08.2020

👶 11.2018

Starania o drugie 👶
    od: 04.23

👩 ➡️ Wit d3, kwasy omega-3,, kwas foliowy Naturell, b12 Naturell, , Resweratrol, NAC, Inosytol, wit.C sanprobi IBS, acard75
    🧑 ➡️ wit d3, kwasy omega-3, selen, konezym q10, inozytol, kompleks wit b, cynk, Inosytol, NAC, wit gr.B., wit.C

❌️MTHFR_1298A- hetero
    ❌️PAI-1 4G hetero
    ❌️AMH- 0,711

✅️ MUCHA- negatywna 25.03.24
    ✅️ Morfologia 2% 🧔🏻nasienie ok
    ✅️ Białko wolne s 78,2 %
    ✅️PPJ ANA 1 ujemne
    ✅️Komórki NK 9%
    ✅️Zespół antyfosfolipidowy - ujemny
    ✅️ Trombofilia wrodzona- ujemne
    ✅️Kariotyp - prawidłowy XX XY

08.23- poronienie , puste jajo płodowe 💔
    12.23 cb 💔
    07.24 Aniołek 9+1 ( zatrzymany 6+3) 💔
    09.24 cb💔
  • goska000 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka, to godzina szatana. Kto to widział tak wcześnie wychodzić z domu? Powinniście dopiero na drugi boczek się przekręcać :P

Aniu, dobranoc :)

Każda z Nas jest inna. Nieważne czy CC czy SN, KP czy MM. Najważniejsze aby Smerfy były zdrowe i szczęśliwe tak, jak ich Mamy :)

Kira, karola_b, Viii, Pusshka, blador2, Zbuntowana lubią tę wiadomość

09.2009r. 💔
    01.2015r. 💔
    06.2015r. 💜⏸️

28.02.2024 r. 💔
    11.04.2024 r. 💔

IVF listopad 🔜
  • goska000 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młody wyciągnął jeszcze planszówkę... Nie wyrobię z Gościem :D

Jakbym odpadła życzę Wam dobrej nocy i do jutra 🌙

Kira lubi tę wiadomość

09.2009r. 💔
    01.2015r. 💔
    06.2015r. 💜⏸️

28.02.2024 r. 💔
    11.04.2024 r. 💔

IVF listopad 🔜
  • Kira Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaką pustką wieje na grudniowym wątku jak się otworzyły Winiary 😂🙈
    Blador pierwsza strona to jest jakiś hicior!!
    Ja będę Was podczytywać i odezwę się raz na jakiś czas, gdy tylko mój łobuz pozwoli 😁

Co do porodów to ja pluje na porody SN. Żałosny żart matki natury🙈 Zrobiłam dwie szkoły rodzenia. Jako instruktor fitness mam zajebistą świadomość pracy z ciałem, a poskładało mnie jak dziecko 😂
    I nie chce straszyć, bo jak to położna powiedziała bol mnie zablokował…ale błagałam o cc w 3 językach rzucając kurwami na prawo i lewo 😂
    Młody wstawił się w kanał, ale wypchnęłam go tylko do uszu i tak już sobie został 🫣 Parłam 2,5h aż w końcu przyszła lekarz pobrać krew z główki i zadecydowała o cc. Ja największy cipeusz świata byłam najszczęśliwszym człowiekiem na świecie po tych słowach.
    I ok pionizacja nie jest jakaś super łatwa ale w dupie to mam. Nigdy więcej nie chce czuć tego bólu. Także ide na cc jak do pizzerii po tego mojego świeżego bombelka 😎

Marzycielka, goska000, Sarka94, Małgosiagosia, blador2, Viii, Olaura lubią tę wiadomość

💙2022
    28.12.23 ⏸️🍀
    30.03.24 chłopiec 💙
    preg.png
  • Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rety rety ile stron :o

Blador co to za twórczość wspaniała na pierwszej stronie! Podziwiam i bardzo Ci dziękuje, ze Ci się chciało ❤️

U mnie winka tylko wytrawne/półwytrawne. Żeby wspomóc endo nauczyłam się pic czerwone, ale wole białe :) byliśmy kiedyś z pracy na integracji właśnie na degustacji wina. Super sprawa.

Aniu widziałam Twoje wyniki, super ze mąż Cie umówił do lekarza. Na pewno z drobna pomocą medyczna unormujecie tarczyce ☺️

Gosia ja to się wzruszam jak czytam co piszesz! I przybijam piatke z tymi wzruszeniami na reklamach Allegro itp. Ja to jestem człowiek płacz - ze wzruszenia, ze złości, ze szczęścia itp. Hitem było wzruszenie na jakimś meczu, ze ludzie się zbierają i tak razem śpiewają te przyśpiewki ;)

Sofka super ze wizyta udana i jest plan działania. Niestety ale 💲💲💲 leci jak woda przy tych staraniach. Ostatnio nawet rozmawiałam z małżonkiem, ze niby nie można kupować dzieci, ale trochę się tak czuje z tymi wydanymi złotówkami. Ale nie zaluje żadnej :D

Viii, goska000, blador2, Zbuntowana lubią tę wiadomość

👧🏼25 👱🏼‍♂️26
    Starania od 06.2023
    Niedoczynność tarczycy / IO / PCOS

🍀21.04 ⏸
    🍀 22.04 beta 49 / 199 / 608 / 5739
    🍀 02.05 Dwa pęcherzyki w macicy
    🍀 15.05 Mamy dwa serduszka ♥️♥️
    🍀 27.06 NIFTY niskie ryzyka 🥺
    🍀 19.07 Synek 🩵 i Córeczka 🩷

💊Euthyrox 100, acard

preg.png
  • karola_b Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Kira wygrałaś dla mnie z tym opisem porodu 🤣
    Ale wiem przez co przeszłaś... Ja rodziłam 3 dni, pieprzonych skurczy, nie spałam 3 noce i podczas porodu tak mi się chciało spać, że glowa mała. Jeszcze trafiłam na położna z d. wziętą, która przez większość moich rozwierających grała w pasjansa na kompie... myślałam, że jej coś zrobię 😂
    Za długo to wszystko trwało, doszłam do rozwarcie 8cm i dupa. Lekarz zadecydował o cesarce. Czasem mam myśli "a może mogłam się jeszcze trochę pomeczyc", może dzięki temu nie przechodzilabym przez ciążę pozamaciczną w kwietniu... ale Bóg jeden to wie. Widocznie tak miało być... Jestem wdzięczna za to, że mam zdrową, śliczną, mądrą córeczkę, której "mamusiu, kocham Cię" znaczy więcej niż 1000 słów. Zalałam się właśnie łzami, ale co mi tam 🙂
    Ten poród to był jeden z najpiękniejszych dni w moim życiu. I życzę każdej z Was, żeby było Wam dane tego doświadczyć ❤️

Marzycielka, Kira, blador2, Viii, Myszkaaa20, Zbuntowana, Anka32, Olaura lubią tę wiadomość

👩 30l.
    👦 38l.
    👶 2l.

04.2023 💔 cp, usunięty lewy jajowód
    10.2023 💔 cb

30.12.2023 ⏸️
    preg.png
  • Adirella Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2023, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedzi :) postaram się szybko dostać do endo... dorobię ft3, żeby mieć pełny obraz sytuacji :) ale, zepsułam sobie koncówkę roku 🙈🙈
    Boję się tu zajrzeć za 3 dni, jak tu tyle stron w kilka godzin 🤯🤯

Rezygnacja z antykoncepcji 11.2022
    Starania od początku 2023

Październik 2023 - wizyta w klinice Gameta Bydgoszcz

Czynnik męski - azoospermia
    --> odstawienie leku (Milurit - Allopurinolum)
    --> Pojawiły się pojedyncze plemniki bez oznak ruchu (nieznana przyczyna)
    --> badania genetyczne - inwersja pericentryczna (brak wpływu na płodność) wskazanie do in vitro

Czynnik żeński - Hashimoto i niedoczynność tarczycy; regulujemy hormony i niedobory pod okiem endokrynologa i dietetyk klinicznej.

Pierwsza próba grudzień 2024
‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ