#problemy z którymi się zmagamy#w oczekiwaniu na dwie kreski@#
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyToksoplazmozą w ciąży możesz zarazić się nie tylko od kota!
Mówisz toksoplazmoza, myślisz kot. Tymczasem tą chorobą możesz zarazić się, nawet jeśli nigdy nie byłaś właścicielką puszystego Mruczka. Poznaj 9 sposobów, które pomogą ci się przed nią chronić w ciąży.
Toksoplazmoza jest chorobą odzwierzęcą. Wywołuje ją pierwotniak Toxoplasma gondi, który występuje w kocich odchodach, ale nie tylko.
Jak chronić się przed toksoplazmozą?
1. Jedz tylko dobrze ugotowane lub upieczone mięso – zarazki toksoplazmozy mogą znajdować się w surowym mięsie (z niego przyrządza się np. tatara). Giną już po 10 minutach gotowania w temperaturze 60 stopni C. Największe ryzyko niesie zjedzenie surowej wieprzowiny, mniejsze – baraniny i wołowiny. Bez obaw możesz jeść drób (sprawdź też: Co jest dozwolone, a co nie w ciąży?)
2. Unikaj mięsa grillowanego, wędzonego, wędlin (np. salami) – zjedzenie go niesie ryzyko zachorowania na toksoplazmozę w ciąży. Trudno mieć pewność, w jakiej temperaturze były poddawane podczas przygotowania. Dopisz je do listy produktów zakazanych w ciąży, która powinna obowiązywać wszystkie przyszłe mamy.
3. Owoce i warzywa umyj przed zjedzeniem – ziemia, z którą miały kontakt lub w niej rosły mogła być zanieczyszczona zarazkami toksoplazmozy.
4. Myj dokładnie noże i naczynia, których używałaś, przyrządzając surowe mięso.
5. Chroń ręce rękawiczkami, gdy pracujesz w ogrodzie, koty lubią zagrzebywać odchody na grządkach. Nawet jeśli nie masz kota, może zrobić to zwierzę z sąsiedztwa.
6. Pij tylko przegotowane mleko – surowe też niesie ryzyko zarażenia.
7. Unikaj zabawy z dziećmi w piaskownicy, która nie jest zamykana, często bywa ona toaletą dla bezpańskich kotów. -
No tak sorry w ogóle dziś jestem jakaś taka może dlatego, że nie spałam.... Nie wiem czy wolę ciążę czy jednak anomalie:P trochę się boje i jak mi ta temperatura tak rośnie... To chyba strach z nią też
Dziewczyny na fb pisały, że przy dupku można nie czuć ani objawów na okres a też może przyjść i po 15 dniach... Tylko chyba nie jak ktoś ma w miarę regularne? Sama nie wiem. Zbadam proga w poniedziałek, z tą betą to chyba się wstrzymam jeszcze tydzień. Też boje się, że to ciąża a potem bach po ciąży... Bo mam wysokie tsh i z tą moją insuliną walczę ostatnio ;/ -
Jus@tyna wrote:Ja to się na tym dupku nie znam do wczoraj nawet nie wiedziałam do czego on jest
Ehhh Przed owu miałam 36.30 tempkę a teraz wyrosło wręcz książkowo o 0.50. Mam mieszane uczucia... -
Jus@tyna wrote:Ale robiłaś test i wyszedł negatywnie
Ta... -
Monia gratuluję wstaw fotkę testu
Tez nie robilam toxo będę musiała bo mam koty u rodziców
Czekamy niestety nie zdradz która to ty -
Jus@tyna wrote:Ale to za wcześnie na test i to dużo za wcześnie napisałaś ze Ty masz jakos tak jak ja testować. Więc na spokojnie jeszcze nie ma co na testy
To w ekstremalnym przypadku jak się przesunie, miałam dwa razy pod rząd 29 dc, raz 26 huh. Powinnam najpóźniej dostać w czwartek, mam 27 dc... jutro 28... 29 poniedziałek, więc we wtorek powinien być okres. Mogłabym dostać i już ;/ -
Czekamy wrote:Polubilam komentarz ktory dalas Justynie pod wykresem.
Ja nie widzę