X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne #problemy z którymi się zmagamy#w oczekiwaniu na dwie kreski@#
Odpowiedz

#problemy z którymi się zmagamy#w oczekiwaniu na dwie kreski@#

Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2018, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toksoplazmozą w ciąży możesz zarazić się nie tylko od kota!

Mówisz toksoplazmoza, myślisz kot. Tymczasem tą chorobą możesz zarazić się, nawet jeśli nigdy nie byłaś właścicielką puszystego Mruczka. Poznaj 9 sposobów, które pomogą ci się przed nią chronić w ciąży.

Toksoplazmoza jest chorobą odzwierzęcą. Wywołuje ją pierwotniak Toxoplasma gondi, który występuje w kocich odchodach, ale nie tylko.

Jak chronić się przed toksoplazmozą?
    1. Jedz tylko dobrze ugotowane lub upieczone mięso – zarazki toksoplazmozy mogą znajdować się w surowym mięsie (z niego przyrządza się np. tatara). Giną już po 10 minutach gotowania w temperaturze 60 stopni C. Największe ryzyko niesie zjedzenie surowej wieprzowiny, mniejsze – baraniny i wołowiny. Bez obaw możesz jeść drób (sprawdź też: Co jest dozwolone, a co nie w ciąży?)

2. Unikaj mięsa grillowanego, wędzonego, wędlin (np. salami) – zjedzenie go niesie ryzyko zachorowania na toksoplazmozę w ciąży. Trudno mieć pewność, w jakiej temperaturze były poddawane podczas przygotowania. Dopisz je do listy produktów zakazanych w ciąży, która powinna obowiązywać wszystkie przyszłe mamy.

3. Owoce i warzywa umyj przed zjedzeniem – ziemia, z którą miały kontakt lub w niej rosły mogła być zanieczyszczona zarazkami toksoplazmozy.

4. Myj dokładnie noże i naczynia, których używałaś, przyrządzając surowe mięso.

5. Chroń ręce rękawiczkami, gdy pracujesz w ogrodzie, koty lubią zagrzebywać odchody na grządkach. Nawet jeśli nie masz kota, może zrobić to zwierzę z sąsiedztwa.

6. Pij tylko przegotowane mleko – surowe też niesie ryzyko zarażenia.

7. Unikaj zabawy z dziećmi w piaskownicy, która nie jest zamykana, często bywa ona toaletą dla bezpańskich kotów.

• Seli Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie o to mi chodziło :)

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Jus@tyna Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzix88 wrote:
    Ale toxo też można mieć od nie mytych owoców ja nie nam kotów A toxo przeslam

No tak toxo nie tylko odchodami się zarażasz ale również od nieumytych owoców i nie tylko od kotów bo od wszystkich zwierząt tych domowych i dzikich.

• Seli Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra :P mniejsza o to :D

Jak tam dziś samopoczucie?

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• Jus@tyna Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku napisałam ci że nie tylko od kotów. Lepiej się zbadać i mieć pewność.

• Jus@tyna Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ok :) nawet jestem taka podbudowana :)

Jadę dzisiaj na imieniny do Męża siostry

• Seli Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak :P sorry w ogóle dziś jestem jakaś taka :P może dlatego, że nie spałam.... Nie wiem czy wolę ciążę czy jednak anomalie:P trochę się boje i jak mi ta temperatura tak rośnie... To chyba strach z nią też :P

Dziewczyny na fb pisały, że przy dupku można nie czuć ani objawów na okres a też może przyjść i po 15 dniach... Tylko chyba nie jak ktoś ma w miarę regularne? Sama nie wiem. Zbadam proga w poniedziałek, z tą betą to chyba się wstrzymam jeszcze tydzień. Też boje się, że to ciąża a potem bach po ciąży... Bo mam wysokie tsh i z tą moją insuliną walczę ostatnio ;/

dZhdp1.png

• Jus@tyna Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to się na tym dupku nie znam do wczoraj nawet nie wiedziałam do czego on jest :)

• Seli Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jus@tyna wrote:
    Ja to się na tym dupku nie znam do wczoraj nawet nie wiedziałam do czego on jest :)

Ehhh :) Przed owu miałam 36.30 tempkę a teraz wyrosło wręcz książkowo o 0.50. Mam mieszane uczucia...

dZhdp1.png

• Jus@tyna Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale robiłaś test i wyszedł negatywnie

• Seli Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jus@tyna wrote:
    Ale robiłaś test i wyszedł negatywnie

Ta...

dZhdp1.png

• Jus@tyna Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to za wcześnie na test i to dużo za wcześnie napisałaś ze Ty masz jakos tak jak ja testować. Więc na spokojnie jeszcze nie ma co na testy

• werni Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia gratuluję wstaw fotkę testu :)

Tez nie robilam toxo będę musiała bo mam koty u rodziców :)

Czekamy niestety nie zdradz która to ty :)

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Seli Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jus@tyna wrote:
    Ale to za wcześnie na test i to dużo za wcześnie napisałaś ze Ty masz jakos tak jak ja testować. Więc na spokojnie jeszcze nie ma co na testy

To w ekstremalnym przypadku jak się przesunie, miałam dwa razy pod rząd 29 dc, raz 26 :P huh. Powinnam najpóźniej dostać w czwartek, mam 27 dc... jutro 28... 29 poniedziałek, więc we wtorek powinien być okres. Mogłabym dostać i już ;/

dZhdp1.png

• Czekamy Koleżanka

Wysłany: 20 stycznia 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polubilam komentarz ktory dalas Justynie pod wykresem.

werni lubi tę wiadomość

Czekamy...
  • Seli Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekamy wrote:
    Polubilam komentarz ktory dalas Justynie pod wykresem.

Ja nie widzę :P

dZhdp1.png

• werni Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz patrze :)

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04

Nasz cud Wojtuś 😍
  • werni Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli to już nas jest 3 do testowania pod koniec miesiąca :)

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Jus@tyna Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ja już bym chciała mieć to za sobą

• werni Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz widzę :) ale to z innej grupy podobnej nazwy :)

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04

Nasz cud Wojtuś 😍
‹‹ 109 110 111 112 113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ