Program kompleksowej ochrony zdrowia prokreacyjnego na lata 2021–2026
-
WIADOMOŚĆ
-
Ogólnie bardzo pozytywnie. Dostałam skierowanie na badania hormonalne w tym AMH więc super bo akurat chciałam powtórzyć. Dodatkowo skierowanie na HSG. Mąż skierowanie na badania nasienia i tez hormony. Kolejnym krokiem ma być histeroskopia.kindzaaaa wrote:Jak tam?
White1, kindzaaaa lubią tę wiadomość
-
Oooo to fajnie, miałaś Panią doktor czy Pana?Nowalijka13 wrote:Ogólnie bardzo pozytywnie. Dostałam skierowanie na badania hormonalne w tym AMH więc super bo akurat chciałam powtórzyć. Dodatkowo skierowanie na HSG. Mąż skierowanie na badania nasienia i tez hormony. Kolejnym krokiem ma być histeroskopia.
Musiałaś przestawiać rok udokumentowania starań?👩🦳 26 👱🏻♂️ 28
Starania od 03.25
cytologia ✔️
wymazy Mucha ✔️
TSH 1,8
Owulację występują ✔️
Cykle 28/29
Plamienia miedzymiesiaczkowe 🩸
Hormony w normie,
Prolaktyna ✔️
Program Ochrony zdrowia prokreacyjnego
W toku: badanie hormonów i witamin
HSG
On:
Badanie nasienia:
Słaba ruchliwość ‼️
Nieruchome 60% ❗️
W toku: hormony i witaminy, ponowne badanie nasienia po rzuceniu palenia -
Panikindzaaaa wrote:Oooo to fajnie, miałaś Panią doktor czy Pana?
Musiałaś przestawiać rok udokumentowania starań?
mieliśmy badania ale to bardziej na podstawie wywiadu było bo nie przeglądała tego tak szczegółowo, ale jeśli macie jakieś badania zrobione to weźcie wszystko. Zrobiła mi jeszcze USG na wizycie żeby ocenić pęcherzyki antralne.
-
ataga wrote:Czy ktoś się orientuje gdzie w Małopolsce realizuja ten program?
W Krakowie w szpitalu uniwersyteckim. Ja na razie jestem na etapie załatwiania skierowania do programu, bo wymagają go tutaj👩🏻30 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
ANA1 - stwierdzono obecność przeciwciał:
- ziarniste (AC-4) – 1:1280,
- centromerowe (AC-3) – 1:1280,
- typu „nuclear dots” (AC-6) – 1:1280,
- przeciw błonie jądrowej (AC-11,12) – 1:160.
ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️
👦🏻33 lata
2009r. - skręt lewego jądra i martwica tkanek --> usunięcie jądra
Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln⬆️
Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3%⬆️
Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4%⬆️
Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0%🔻
Plemniki żywe 80% -->78%☀️
HBA 61🔻
Fragmentacja DNA☀️Stres oksydacyjny☀️Przeciwciała przeciwplemnikowe IgG☀️
12 cs💫11.2025 💔7tc -
Hej
Czy któraś z was już realizuje program w Warszawie?
Wbijam w wątek bo interesuje mnie Warszawa.
Czekam aż Karowa odpisze, sprawdzę Inflancka.
Wgl Inflancka to szpital w którym w latach 20ch miałam 2x profil hormonalny na NFZ połączony z hospitalizacją oraz jeszcze jeden zabieg. Dziwne, ale sama aura szpitala i to jak jest teraz odnowiony budzi dobre skojarzenia 🤓👩⚕️👩❤️💋👨 29 starania od końca 24
08.2024 histeroskopia, polip 🙋♀️
1-03.25 9/12tc 💔 11.25💔 CB
💃MTHFR,PAI: hetero
🆘11.25 AMH 0,68 🥺
PRG 7dpo 🆗 ale📉 >📌cyclogest
OGTT, andr. 🆗 ale DHEAS 170>📌biosteron
LH/FSH ⬇️E2 🆗
Homocysteina, D3,k.fol🆗
B12, Ferrytyna 🔜🆙
MUCH, APS, b.C i S🆗
💊 euthyrox, D3,feroplex+ Multilac, Q10, NAC, melat., Bcomplex, omega, Mg, Zn, folian, wiesiołek, Acard, biosteron
🕺 nasienie 🆗 ale morf. 0% 🫣
TT, LH, FSH - dolna granica, FT 🆗
SHGB ⬇️ D3 ⬇️ Homocysteina ⬆️
💊 Pregna Start ON, Q10, D3, NAC, Mg, Zn, omega, LC ALC, inozytol, B complex
02.26⏩️📋 monitoring, zmiana diety‼️wykluczenie celiaki 🧬 antygen HP i pasożyty❓usg pod endo❓ -
Dudu13 wrote:Hej
Czy któraś z was już realizuje program w Warszawie?
Wbijam w wątek bo interesuje mnie Warszawa.
Czekam aż Karowa odpisze, sprawdzę Inflancka.
Wgl Inflancka to szpital w którym w latach 20ch miałam 2x profil hormonalny na NFZ połączony z hospitalizacją oraz jeszcze jeden zabieg. Dziwne, ale sama aura szpitala i to jak jest teraz odnowiony budzi dobre skojarzenia 🤓👩⚕️
Pytałam o to ale niestety nikt się nie zgłosił. Pisałam na Karową przed świętami i dzwoniłam ale cisza. Jak coś się dowiesz to napisz tu
👩🏻 33 👦🏻 32
Starania od 01.02.2025 z 2 przerwami
Jestem wege od ponad 10 lat
28.07 - ⏸️, ale niestety ciąża biochemiczna
Nie poddajemy się!
Update 11.12💊: Omega-3, B12, Magnez, Cholina, Foliany, Laktoferyna, Witamina E, Witamina C, Cynk, Melatonina, Berberyna, Selen, Jod -
Hej!
Rozmawiałam z Inflancka - mają klinikę leczenia niepłodności oraz program ale invitro. Na pierwszej wizycie podpisuję się kontrakt ale docelowo idzie to w stronę invitro. Dziś były terminy na połowę lutego do dr Błońskiej, nie trzeba skierowania, do rejestratora telefonicznej numery PESEL obu partnerów. Nie ma wizyt popołudniowych
Nie miałam przy sobie numeru PESEL męża więc się wstrzymałam oraz 16.01 mamy pierwszą wizytę w IR.
Mamaginekolog wczoraj mówiła o klinice npł w UCZKiN ale z tego co kojarzę działa to na tej samej zasadzie co Inflancka
Karowa nie odpowiada na tel i maile ale próbuję dalej👩❤️💋👨 29 starania od końca 24
🆘11.25 AMH 0,68 🥺
LH/FSH ⬇️E2 🆗
Homocysteina, D3,k.fol🆗
B12, Ferrytyna 🔜🆙
MUCH, APS, b.C i S🆗
💊 euthyrox, D3,feroplex+ Multilac, Q10, NAC, melat., Bcomplex, omega, Mg, Zn, folian, wiesiołek, Acard, biosteron
02.26⏩️📋 monitoring, zmiana diety‼️wykluczenie celiaki 🧬 antygen HP i pasożyty❓usg pod endo❓ -
Hej! Namierzyłam kogoś kto poleca i leczył się na Karowej. Najlepiej jest podjechać i się tam umówić fizycznie bo telefony milczą

Polecano dr. Monikę Grymowicz. Po nowym roku spróbuję w styczniu tam podjechać.👩❤️💋👨 29 starania od końca 24
🆘11.25 AMH 0,68 🥺
LH/FSH ⬇️E2 🆗
Homocysteina, D3,k.fol🆗
B12, Ferrytyna 🔜🆙
MUCH, APS, b.C i S🆗
White1 wrote:Ja miałam pierwszą wizytę w poniedziałek. Niestety godziny okropne - wizyty mogą być między 10 a 12:30. My byliśmy umówieni na 10, a weszliśmy o 10:30. Wszystkie wyniki badań zostały spisane, pytaliśmy się czy kwalifikujemy się nawet jeśli zaczynamy in vitro pod koniec miesiąca i bez problemu, programy się nie widzą i nie wykluczają. Na razie niewiele z niego wyciągnęliśmy, dostaliśmy skierowania na badania, bo nasze są przestarzałe. Ja AMH, prolaktyna i TSH, mąż seminogram, HBA i DFI. Z kwalifikacją nie było problemu, zapisali czas starań taki jak powiedzieliśmy. Z tym, że mieliśmy sporą dokumentację. Mamy zrobić badania w piątek, później tydzień oczekiwania na wyniki i 15.12 mamy drugą wizytę. Dodam, że oboje musieliśmy mieć skierowania z POZ, żeby w ogóle się umówić
White, a wiesz może czy można się umówić tam na inny dzień niż poniedziałek? Ja mam teraz dosyć trudną sytuację w pracy i te godziny są dla mnie nierealne.. Jedynie jakby dało się jakimś cudem w środę, to jakoś bym ogarnęła👩🏻30 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
ANA1 - stwierdzono obecność przeciwciał:
- ziarniste (AC-4) – 1:1280,
- centromerowe (AC-3) – 1:1280,
- typu „nuclear dots” (AC-6) – 1:1280,
- przeciw błonie jądrowej (AC-11,12) – 1:160.
ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️
👦🏻33 lata
2009r. - skręt lewego jądra i martwica tkanek --> usunięcie jądra
Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln⬆️
Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3%⬆️
Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4%⬆️
Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0%🔻
Plemniki żywe 80% -->78%☀️
HBA 61🔻
Fragmentacja DNA☀️Stres oksydacyjny☀️Przeciwciała przeciwplemnikowe IgG☀️
12 cs💫11.2025 💔7tc -
Tak, można w każdym dniu, tylko w takim przedziale godzin, czasem umawiają też po 9 ranosnieżka wrote:White, a wiesz może czy można się umówić tam na inny dzień niż poniedziałek? Ja mam teraz dosyć trudną sytuację w pracy i te godziny są dla mnie nierealne.. Jedynie jakby dało się jakimś cudem w środę, to jakoś bym ogarnęła
EDIT: z tym, że na pierwszą wizytę trzeba przyjść z partneremWiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia, 08:28
snieżka lubi tę wiadomość
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
◽️12.25 antykoncepcja
01.26 IVF
💉 Menopur 150 💉 Gonapeptyl Daily x2
18 🥚 -> 6 MII -> ❄️ 5BB
02.26 FET
⏳️🍍 Estrofem -
HSG będziesz miała wykonywane w szpitalu?Nowalijka13 wrote:Ogólnie bardzo pozytywnie. Dostałam skierowanie na badania hormonalne w tym AMH więc super bo akurat chciałam powtórzyć. Dodatkowo skierowanie na HSG. Mąż skierowanie na badania nasienia i tez hormony. Kolejnym krokiem ma być histeroskopia.👩🦳 26 👱🏻♂️ 28
Starania od 03.25
cytologia ✔️
wymazy Mucha ✔️
TSH 1,8
Owulację występują ✔️
Cykle 28/29
Plamienia miedzymiesiaczkowe 🩸
Hormony w normie,
Prolaktyna ✔️
Program Ochrony zdrowia prokreacyjnego
W toku: badanie hormonów i witamin
HSG
On:
Badanie nasienia:
Słaba ruchliwość ‼️
Nieruchome 60% ❗️
W toku: hormony i witaminy, ponowne badanie nasienia po rzuceniu palenia -
Dudu13 wrote:Hej! Namierzyłam kogoś kto poleca i leczył się na Karowej. Najlepiej jest podjechać i się tam umówić fizycznie bo telefony milczą

Polecano dr. Monikę Grymowicz. Po nowym roku spróbuję w styczniu tam podjechać.
Hej,
Ja jestem w programie na Karowej. Telefonicznie normalnie jest tam umawiałam. Jestem po 2 inseminacjach tam, jak na razie nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć.
Dudu13 lubi tę wiadomość
Wiek 28&29
09/2024 odstawienie AH po 4 latach
starania na poważnie od 03/2025
- stwierdzone PCOS, hiperprolaktynemia czynnościowa
- 2 x stymulacja Aromek (04,05.2025)
- badanie drożności jajowodów - oba drożne 06.2025
- 3 x stymulacja clostybegyt (07,08, 09.3025)
- 1 IUI listopad 2025 (stymulacja Aromek) nieudana
- 2 IUI grudzień 2025 (stymulacja Aromek) nieudana
- 3 IUI styczeń 2026 (stymulacja Aromek) in Progress..
————————————————-
💊Pueria uno, resweratrol, cynk, magnez, olej z wiesiołka, prenacaps ovi, glucophagne. -
Malineczka wrote:Hej,
Ja jestem w programie na Karowej. Telefonicznie normalnie jest tam umawiałam. Jestem po 2 inseminacjach tam, jak na razie nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć.
Hej! O super! U kogo jesteście? Czy wizyty są raczej w ciągu dnia czy np popołudnia ? Jak długo trwa leczenie?
Nie jesteśmy z Wawy a ja pracuje w drugiej jej części i to też nie zawsze na miejscu
👩❤️💋👨 29 starania od końca 24
🆘11.25 AMH 0,68 🥺
LH/FSH ⬇️E2 🆗
Homocysteina, D3,k.fol🆗
B12, Ferrytyna 🔜🆙
MUCH, APS, b.C i S🆗
Dudu13 wrote:Hej! O super! U kogo jesteście? Czy wizyty są raczej w ciągu dnia czy np popołudnia ? Jak długo trwa leczenie?
Nie jesteśmy z Wawy a ja pracuje w drugiej jej części i to też nie zawsze na miejscu
Jesteśmy w programie od października, podeszliśmy do 2 inseminacji dotychczas, mieliśmy wykonane badania przed inseminacją z programu. Ogólnie przyszłam tutaj już ze swoimi wynikami z różnych badań podstawowych, już po drożności jajowodów, po stymulacjach owulacji. Monitoringi sa rano o 7.30. Inseminacje są od 7.30 - mężczyźni, w później po 9 kobiety. Jestem pod opieką dr Grymowicz. Nie spotkałam się z tym, żeby wizyty były po południu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 21:37
Dudu13 lubi tę wiadomość
Wiek 28&29
09/2024 odstawienie AH po 4 latach
starania na poważnie od 03/2025
- stwierdzone PCOS, hiperprolaktynemia czynnościowa
- 2 x stymulacja Aromek (04,05.2025)
- badanie drożności jajowodów - oba drożne 06.2025
- 3 x stymulacja clostybegyt (07,08, 09.3025)
- 1 IUI listopad 2025 (stymulacja Aromek) nieudana
- 2 IUI grudzień 2025 (stymulacja Aromek) nieudana
- 3 IUI styczeń 2026 (stymulacja Aromek) in Progress..
————————————————-
💊Pueria uno, resweratrol, cynk, magnez, olej z wiesiołka, prenacaps ovi, glucophagne. -
Inseminacja z programu jest darmowa czy coś się dopłaca?Malineczka wrote:Jesteśmy w programie od października, podeszliśmy do 2 inseminacji dotychczas, mieliśmy wykonane badania przed inseminacją z programu. Ogólnie przyszłam tutaj już ze swoimi wynikami z różnych badań podstawowych, już po drożności jajowodów, po stymulacjach owulacji. Monitoringi sa rano o 7.30. Inseminacje są od 7.30 - mężczyźni, w później po 9 kobiety. Jestem pod opieką dr Grymowicz. Nie spotkałam się z tym, żeby wizyty były po południu.👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro), przeciwciała przeciwplemnikowe
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 ✅️
09/25 lametta+ ovaleap+ ovitrelle
10/25 wyciszenie jajników
11/25 cykl naturalny
12/25 IUI
01/26 cykl naturalny
02/26 IUI? -
Malineczka wrote:Jesteśmy w programie od października, podeszliśmy do 2 inseminacji dotychczas, mieliśmy wykonane badania przed inseminacją z programu. Ogólnie przyszłam tutaj już ze swoimi wynikami z różnych badań podstawowych, już po drożności jajowodów, po stymulacjach owulacji. Monitoringi sa rano o 7.30. Inseminacje są od 7.30 - mężczyźni, w później po 9 kobiety. Jestem pod opieką dr Grymowicz. Nie spotkałam się z tym, żeby wizyty były po południu.
Grymowicz spoko?
👩❤️💋👨 29 starania od końca 24
🆘11.25 AMH 0,68 🥺
LH/FSH ⬇️E2 🆗
Homocysteina, D3,k.fol🆗
B12, Ferrytyna 🔜🆙
MUCH, APS, b.C i S🆗
Kiki93 wrote:Ja idę 15.12 na wizytę w Katowicach

Hej, czy mogłabyś coś więcej napisać o tym jak przebiegła wizyta, jesteś zadowolona?
Rozważamy z mężem dołączenie do programu, o ile oczywiście będzie taka możliwość(do Kato mamy najbliżej).
Ostatnio się niestety nie dodzwoniłam...👩 28 👨 30 🐶8
20CS ✨👶
Odstawienie AH - wrzesień 2023 r.
Suple💊
Hormony w normie ✅
Niska Ferrytyna (2023 19🔻--> 2025 42💪)
Owulacje potwierdzone monitoringiem
(ostatnia 12.2025)✅
Lipiec 2025 - Torbiel krwotoczna
Cytologia – w normie 💪 ✅
🔬 MUCHA - Grudzień 2024 Ureaplasma urealyticum --> Styczeń 2025 czysto (Leczenie Doxycylina 👩👨)✅
- USG piersi ✅
👨
Morfologia Czerwiec 2025 2%---> Listopad 2025 3,8%⚠️
Test HBA 55,9%⚠️
DFI 6%✅ -
ferrytynka25 wrote:Hej, czy mogłabyś coś więcej napisać o tym jak przebiegła wizyta, jesteś zadowolona?
Rozważamy z mężem dołączenie do programu, o ile oczywiście będzie taka możliwość(do Kato mamy najbliżej).
Ostatnio się niestety nie dodzwoniłam...
Dzwoń i sie narzucaj bo terminy nie sa jakieś szybkie.
Miałam teczkę pełna badan, lekarz niestety tylko pobieżnie obejrzal, zlecił mi hormony i amh, kazał powtórzyć prolaktyne w późniejszych godzinach, bo mam podwyższona, ale stwierdził, ze to nie ma żadnego wpływu na to ze nie zachodzę w ciążę. Mężowi dal skierowanie na hormony, badanie nasienia i wizytę u urologa. Badanie nasienia ma dopiero na 16.02.
W tym dniu też zrobił mi usg, bo byłam idealnie w środku cyklu, więc potwierdził, ze owulka lada moment. No i kazał iść na konsultacje do psychologa 😅 Akurat mieliśmy szczęście bo w tym samym dniu psycholog mial wolne więc to klepnelismy od razu
Psycholog kazał iść na terapię 🙈
ferrytynka25 lubi tę wiadomość
Starania od grudnia 2023 z przerwami.
12.2025 klinika niepłodności.
Ona👩🦰 32 On👨🦰 35.
Ona👩🦰:
Kalprotektyna 1630---> Enterografia 23.01
Gastroskopia 29.01
Kolonoskopia czysta.
Wysoka prolaktyna ---> Dostinex
AMH 1,89
GB Metizol 2,5mg, walczę z ferrytyną, wór supli (folian, omega, wit D, magnez, laktoferyna, maślan sodu, probiotyk, melatonina, glicyna, inozytol)
On 👨🦰 - pod opieką adrologa
Niezdiagnozowane problemy z jelitami (06.2025 dietetyk) ---> badamy pasożyty
Niskie hormony - estradiol, testosteron (clostilbegyt)
Morfologia 6%----> 2%---> 3%
Ruch postępowy szybki 17% (zaczynaliśmy od 6.49%!)
Ilość 158mln👍, ruch postępowy 39,3%
Posiew tlenowy, grzyby ---- czysto👍
Chlamydia 👍, ureaplasma, mycoplasma - czysto
tsh, ft3, ft4 w porządku.
Wór supli.
Powtórka badania nasienia 02.2026