Rocznik 83 zapraszam ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Żabka napisz co mam się dokładnie dowiedzieć
Co do zasiłku na bezrobociu:
Poniżej odpowiedź z ZUS:
"W odpowiedzi na Pani pismo uprzejmie informuję, że zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Zasiłek chorobowy przysługuje również osobie, która stała się niezdolna do pracy po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli niezdolność do pracy trwała bez przerwy co najmniej 30 dni i powstała:
1) nie później niż w ciągu 14 dni od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego;
2) nie później niż w ciągu 3 miesięcy od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego – w razie choroby zakaźnej, której okres wylęgania jest dłuższy niż 14 dni, lub innej choroby, której objawy chorobowe ujawniają się po okresie dłuższym niż 14 dni od początku choroby.
Zasiłek chorobowy z tytułu niezdolności do pracy powstałej w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego, jak i z tytułu niezdolności do pracy powstałej po ustaniu tytułu ubezpieczenia nie przysługuje za okres po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli osoba niezdolna do pracy:
1) ma ustalone prawo do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy;
2) kontynuuje działalność zarobkową lub podjęła działalność zarobkową stanowiącą tytuł do objęcia obowiązkowo lub dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym albo zapewniającą prawo do świadczeń za okres niezdolności do pracy z powodu choroby;
3) nie nabyła prawa do zasiłku w czasie ubezpieczenia, w przypadkach określonych w art. 4 ust. 1;
4) jest uprawniona do zasiłku dla bezrobotnych, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego lub nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego;
5) podlega obowiązkowo ubezpieczeniu społecznemu rolników określonemu w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Zasiłek macierzyński wypłacany z ZUS przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego lub w okresie urlopu wychowawczego:
● urodziła dziecko,
● przyjęła na wychowanie dziecko w wieku do 7 roku życia, a w przypadku dziecka, wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego - w wieku do 10 roku życia i wystąpiła do sądu opiekuńczego z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie
jego przysposobienia,
● przyjęła dziecko w wieku do 7 roku życia, a w przypadku dziecka, wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego - w wieku do 10 roku życia, na wychowanie w ramach rodziny zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej zawodowej.
W zakresie udzielenia odpowiedzi na Pani pytanie dotyczące wypłaty zasiłku macierzyńskiego dla osoby nie mającej tytułu do ubezpieczenia chorobowego należy się kontaktować z właściwą instytucją tj. Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej."żabka04 lubi tę wiadomość
7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca. -
nick nieaktualnyAniu chodzi o L4 od kiedy / kiedy liczy się magiczne 182 dni.
Wiem że gdy stuknie 152 dni chorobowego trzeba zgłosić do ZUS po papiery na zasiłek rehabilitacyjny. Ale nie o to mi chodzi.
W skrócie : od marca do sierpnia tego roku przebywałam na L4 ( nie ciągiem różne były okresy l4 to od gina to od psychiatry z powodu poronień)
31.08 pojawiłam się na badaniach bo chciałam wrócić do pracy. Wróciłam lekarz wystawił orzeczenie "zdolna do pracy". Przepracowałam 1,5 m-ca (w tym 2 tygodnie urlopu) i dałam znowu L4 z powodu chorej ręki teraz kręgosłup mi siadł.
Pytanie :
1.czy 182 dni mam liczyć od początku roku?
2. czy 182 dni mam liczyć od L4 po wystawieniu orzeczenia "zdolna do pracy" Poprzednie L4 nie mają nic wspólnego z nowym L4 bo są inne kody.
Kiedyś pytałam na infolinii ZUS to mówili że L4 z nowym kodem ( każde L4 ma swój kod) to nowe 182 dni bez względu ile się przepracowało dni.
Jeżeli potrzebujesz jeszcze jakieś info pisz.
Dziękuję
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2015, 16:11
-
Tak mi się też wydaje, że jeżeli przyczyna zla się zmienia, to liczy się od nowa te 182 dni.02.2016 - start z Gameta Gdynia (zaniżona rezerwa 0.94 + hashimoto)
05.2016 - hsg, drożne
21.10.2016 - pierwsza IUI - nieudana
26.01.2017 - druga IUI - nieudana
28.04.2017 - Chińczyk + dieta
07.2018 - pierwsze IVI 1 zarodek 8aa
03.2019 - drugie IVI 3 zarodki 4aa, 2x3aa, jest Igi ❤
02.2021 - krio cykl sztuczny (-)
03.2021 - krio cykl sztuczny (?) -
nick nieaktualny
-
Najlepiej zadzwoń na infolinię i powiedz jak wygląda Twoja sytuacja. Też kiedyś potrzebowałam porady i radzi ludzko zostałam poinformowana
A, dzwonilas, teraz dopiero zauważyłam.
Ale zrozumiałam, że na nowym kodzie jesteś od października tak ? I to juz jest 180 dni ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2015, 17:26
02.2016 - start z Gameta Gdynia (zaniżona rezerwa 0.94 + hashimoto)
05.2016 - hsg, drożne
nick nieaktualny
-
Żabka, czytam sobie o tym okresie. Jeżeli jesteś na zwolnieniu na kręgosłup, a wcześniej z innego powodu byłaś niezdolna do pracy, to te 182 dni liczy się na nowo, nie wlicza się poprzednich okresów niezdolności. Tak mi się wydaje.
żabka04 lubi tę wiadomość
02.2016 - start z Gameta Gdynia (zaniżona rezerwa 0.94 + hashimoto)
05.2016 - hsg, drożne
nick nieaktualnyDomili dziękuję za zainteresowanie tematem.
Tak też ja rozumuje i też tak infolinia zus mi powiedziała. Szkoda ze tak kompetentna osoba na stanowisku personalnej wpaja ludziom takie głupoty!
Co raz bardziej jestem przekonana że chciała mnie wystraszyc albo taka głupia jest!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2015, 19:15
-
Wiecie, tak przeglądałam dzisiaj wykresy i tak sobie myślę... Tyle zdrowych par, serduszka codziennie, a nie udaje się... A co dopiero ja, z problemami... Ciekawe czy kiedyś nadejdzie mój czas...
I przy okazji jestem w szoku jak niektórzy serduszkują się codziennie i nawet kilka razy dziennie... I tak prawie cały cykl... Ja to chyba mam małe libido. Mój S. podobnie...
7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca. -
nick nieaktualnyAniu będzie ci dane cierpliwości kochana. Wiem że ciężko. Ale warto zapomnieć i się tak nie spinać tak łatwo się mówi ale to jest sposób na szybsze zajście.
Ja też z tych o mniejszym libido ostatnio to poniżej 0 hihi ale wróciło do normy poprzedniej.
Ja wiem że z problemami ale pomyśl nie ty jedna je ma i zaszła udało się.
Nie trać wiary i nadziei ona umiera ostatnia.
Odebrałam dziś wynik progesteronu robiłam w 22dc wynosi 13,67 ng/ml
f.pęcherzykowa 0,2-1,5
f.owulacyjna 0,8-3,0
f.lutealna 1,7-27
po przekwitaniu 0,1-0,8
Już nic nie rozumiem w moim organizmie.
Kiedyś czytałam że jak wynik jest powyżej 5 to była owulacja. Tylko że ja jej nie widziałam a jajniki bardzo słabo mnie bolały. No chyba że po hsg taki wynik.? -
Hej kobietki,
Zrobiłam dziś na obiad duszone żeberka, Rety jakie wyszły mi dobre, już dawno obiad tak bardzo mi nie smakował
Idę dziś wieczorem na sotkanie przedkomunijne chce zagadać księdza czy da radę zrobić po komunii chrzciny.
Komunia 12 czerwca, nikt do mnie nie przyjedzie w kwietniu na zobaczenie maluszka później w czerwcu na komunie i np. W sierpniu na chrzciny, więc fajnie by było załatwić te chrzciny razem z komunia.
Trzymajcie kciuki aby się udało.Helen lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ej no, bez takich mi tu, dopoero wracam z pracy i jestem mega głodna a tu jakieś żeberka! !!! A aaaaa, ratunkuHashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
Starania od 2013
HSG, laparoskopia, histero, IUI histero z resekcją
01.2016 I ICSI 1 zarodek, 0 mrożaków
05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
11.2019 IUI
12.2019 IUI
02.2020 IUI
06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu
09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu czekamy na amnio
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸
7dpt beta 72,70
9dpt beta 178
14dpt 1709
25dpt jest 6t2d
12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET 5bb
16.09.2024 FET 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
11.2024 AMH 0,36 -
A, ja myślałam, że u mnie problem z pociągiem jest u mnie to chyba kwestia zmęczenia. Wracam o 20 i myślę żeby tylko już się nie wysilać. Jestem zabiegana, zmęczona, znudzona, chce mi się o wszystko płakać i nie mam z kim pogadać. Tzn mam, ale nie chce mi się mówić, bo zaczęłabym ryczec.02.2016 - start z Gameta Gdynia (zaniżona rezerwa 0.94 + hashimoto)
05.2016 - hsg, drożne
Żabka co do tych 182 dni to tak:
- do jednego okresu zasiłkowego zlicza się okresy nieprzerwanej zdolności do pracy, niezależnie czy były różne choroby (nie masz nieprzerwanej, więc ciebie nie dotyczy)
- do tego samego okresu zasiłkowego wliczone powinny być także okresy poprzedniej niezdolności do pracy spowodowanej tą samą chorobą, jeżeli przerwa pomiędzy L4 nie przekracza 60 dni (rozumiem że do 31.08 miałaś inną chorobę niż tą co po 1,5 m-ca pracy, więc to też ciebie nie dotyczy)
Jeżeli między okresami niezdolności do pracy wystąpiła przerwa, a niezdolność spowodowana była różnymi chorobami, albo gdy przerwa w niezdolności spowodowanej tą samą chorobą trwała ponad 60 dni, okres zasiłkowy powinien być liczony na nowo - i wydaje mi się, że ty tutaj się mieściszżabka04, ewelinka2210 lubią tę wiadomość
Żabka z badania wynika, że miałaś owulację Mierzysz temperaturę lub robisz testy? Ja mam pierwszy cykl z pomiarem i jakieś dziwne rzeczy wychodzą
Ale bym zjadła żeberka Zostało coś dla mnie?
Mam nadzieję, że ksiądz nie będzie robił problemów i po komunii będą chrzciny Przynajmniej wszyscy najbliżsi będą obecni
Domili u mnie chyba też zmęczenie... I chęć odpoczynku... I już taka rutyna...
Możesz zawsze nam się wyżalić :*
Ja jestem osobą która wszystkim się przejmuje, często mnie kłuje w klatce piersiowej, ale bardzo martwię się o moich najbliższych, tak bym chciała żeby byli szczęśliwi, a często mają pod górkę... Wiem, że wiele rzeczy nie zależy ode mnie, ale tak to we mnie siedzi...7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca. -
nick nieaktualnyAniu bardzo ci dziekuję dobra kobitko
Jejku ale mam mętlik w głowie od tych dni zasiłków itd......wrrrr
Moje L4 od gina (poronienie) potem L4 ze szpitala (pozamaciczna-operacja) po tym L4 od psychiatry to było ostatnie 31.08 lekarz zgoda na powrót do pracy a od połowy października od ortopedy.
Aniu. Domili nie macie jakiegoś urlopu ( kilka dni)??????na regeneracje.
Ta pogoda do niczego spac się chce!!!
Aniu ja też taka jestem bardzo się przejmuje czyimiś problemami, bardzo przeżywam.
Te kłucia to nerwobóle.
Ja w obecnej pracy nabawiłam sie nerwicy za bardzo przejęłam się robotą i kadrą na de mną
Po ostatnim telefonie z zakładem pracy co mnie zastraszali reszte dnia bolała mnie głowa a serce z bólu myślałam że wyskoczy
Ale tak mam już się przyzwyczaiłam. -
nick nieaktualny