Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Rocznik 92- starania
Odpowiedz

Rocznik 92- starania

Oceń ten wątek:
  • terka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Ja dzis nawet ale cos prawa strona mnie pobolewa i nie wiem co z tym zrobic...

Połóż się na lewej żeby rozluźnić prawą ;)

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • an1315 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    A mozesz podac jakis artykul albo cos? Chetnie poczytam :) bo widze jak jest w zyciu. Bierzesz kwas foliowy czy moze jakis kompleks witamin? Bo np. Pregna czy prenatal sa z jodem i juz moga dzialac na tsh.

Opieram się na artykułach, które czytałam w czasie studiów. Na stronie Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego jest odnośnik do artykułu Management of thyroid diseases during pregnancy i na viamedica można go przeczytać po polsku w pdf. Znalazłam teraz też wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa ATA (na medycynie praktyczniej), z 2017 roku że faktycznie nie zalecają rutynowej kontroli TSH przed ciążą i w ciąży chyba że kobieta jest w grupie ryzyka (m.in. właśnie obciążenie rodzinne, jak u mnie).
    Będę spokojniejsza po prostu jeśli lekarz potwierdzi że jest ok, bo nie upieram się na siłę przy lekach jeśli faktycznie nie ma potrzeby.
    A kwas foliowy biorę sam.

• an1315 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    No właśnie dlatego tak z dużym dystansem podchodzę do tego co mówią lekarze, bo to nie są ludzie nieomylni :)
    Myślę że Seli i ja jesteśmy tu najlepszym tego przykładem :)
    Rozumiem, że chcesz mieć to pod kontrolą i dobrze :) bo trzeba wiedzieć co się dzieje z organizmem. Chcę Ci tylko pokazać że nie zawsze od razu leczenie lekami jest potrzebne i dobre. Mnie rodzinna bardzo chciala na wysokie (jej zdaniem) tsh leczyć i tylko zaszkodziła na chwile. Bo przepisała leki do czasu wizyty u endo, zaczęłam je brać i jak juz zaczęły działać juz tak porządnie (ok po 4-5 tygodniach) wpakowałam się w nadczynność lekową (przy najmniejszej dawce leku). Samopoczucie 10000x razy gorzej niż przed "leczeniem". Tak wiec bez zastanowienia odstawiłam to... Zbadałam (prywatnie a jakże) poziom wit.D w organizmie i tu był problem i strzał w 10-niedobor. Suplementacja kilka miesięcy, dojście do wniosku że chciałoby się małego tuptusia w domu, parę miesięcy starań o to aby powstał i tak oto jest nasz siłacz dający i radość i kopniaki niedające spać :P

I ja nie będę namawiać na leczenie, chcę po prostu mieć potwierdzenie że jest ok. Nie wydaję kasy na tą wizytę ani nie czekam pół roku więc nie ma tragedii. I każdy może popełnić błąd, nawet lekarz. Już nie mówiąc o takich sytuacjach, że jeden mówi jedno a drugi drugie i bądź tu mądry i spokojny ;)

A witamina D to moje odkrycie tej jesieni i zimy. W końcu brałam ją regularnie, w dobrze dobranej po badaniach dawce i nie byłam wogóle chora przez całą zimę. Bardzo dobrze się czułam i myślę że to jest jej zasługa. Teraz kontynuuje przyjmowanie ale już w mniejszych dawkach, może też poproszę endokrynologa o skierowanie na kontrolę poziomu. Bo ja w sumie nawet w lecie nie mam jak nałapać tego słońca bo filtr 50 to skutecznie uniemożliwia. A moja skóra źle łapie słońce.

• Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    an1315 wrote:
    Opieram się na artykułach, które czytałam w czasie studiów. Na stronie Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego jest odnośnik do artykułu Management of thyroid diseases during pregnancy i na viamedica można go przeczytać po polsku w pdf. Znalazłam teraz też wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa ATA (na medycynie praktyczniej), z 2017 roku że faktycznie nie zalecają rutynowej kontroli TSH przed ciążą i w ciąży chyba że kobieta jest w grupie ryzyka (m.in. właśnie obciążenie rodzinne, jak u mnie).
    Będę spokojniejsza po prostu jeśli lekarz potwierdzi że jest ok, bo nie upieram się na siłę przy lekach jeśli faktycznie nie ma potrzeby.
    A kwas foliowy biorę sam.

Dzięki, chętnie poczytam :) A może właśnie taki kompleks z jodem by wystarczył? Jakie masz te tsh? Bo chyba nie pisałaś.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • an1315 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Dzięki, chętnie poczytam :) A może właśnie taki kompleks z jodem by wystarczył? Jakie masz te tsh? Bo chyba nie pisałaś.

TSH mam równe 4. A na wynikach mam normę do 4,2.
    Zapytam o ten jod bo możliwe że on wystarczy. Tak to jest jak człowiek mieszka na południu kraju, nad Bałtykiem nie był z 8 lat i mało soli na codzień. :D

• Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    an1315 wrote:
    TSH mam równe 4. A na wynikach mam normę do 4,2.
    Zapytam o ten jod bo możliwe że on wystarczy. Tak to jest jak człowiek mieszka na południu kraju, nad Bałtykiem nie był z 8 lat i mało soli na codzień. :D

To blisko tej górnej granicy, a reszta? Ft3, ft4 ? My jedziemy nad morze bo też potrzebuję jodu :D więc będziemy się byczyć na plaży :)

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• an1315 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    To blisko tej górnej granicy, a reszta? Ft3, ft4 ? My jedziemy nad morze bo też potrzebuję jodu :D więc będziemy się byczyć na plaży :)

Ft3, Ft4 byly w normie, tak samo jak anty-Tpo.

Zazdroszczę tego morza, my mamy daleko, na jakieś weekendowe wypady wybieramy bliższe miejsca. A na urlop z kolei jednak jakieś ciepłe rejony bo w Polsce pogoda niepewna. A na wszystko na raz to już kasy i urlopu by brakło ;)

• Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    an1315 wrote:
    Ft3, Ft4 byly w normie, tak samo jak anty-Tpo.

Zazdroszczę tego morza, my mamy daleko, na jakieś weekendowe wypady wybieramy bliższe miejsca. A na urlop z kolei jednak jakieś ciepłe rejony bo w Polsce pogoda niepewna. A na wszystko na raz to już kasy i urlopu by brakło ;)

My mieliśmy ochotę jechać do Włoch, ale w ciąży wole nie szarżować i bym się tylko denerwowała, a że mamy zapełniony lipiec to w sierpniu pojedziemy gdzieś nad morze, jaka będzie pogoda to będzie :)

dZhdp1.png

• an1315 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jako dziecko z rodzicami zawsze jeździłam nad Bałtyk w sierpniu właśnie bo moja mama twierdziła że pogoda jest lepsza. I morze cieplejsze :D

• Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    an1315 wrote:
    Ja jako dziecko z rodzicami zawsze jeździłam nad Bałtyk w sierpniu właśnie bo moja mama twierdziła że pogoda jest lepsza. I morze cieplejsze :D

Szczerze nie wiem jak jest, na wakacje bardzo rzadko jeździłam, z rodzicami to już w ogóle, a jak już miałam kasę i chciałam podróżować to wolałam przyjeżdżać do Wrocławia :P Jesteśmy mało podróżni z różnych przyczyn, bo w wakacje głównie pracowałam, do 21 r.ż. a potem byłam raz nad jeziorami, raz we Władysławowie i tyle z moich wakacji :P Rok temu było najważniejsze mieszkanie, wcześniej też obrona. Teraz chce odpocząć, mało mnie obchodzi gdzie :P aby trochę oderwać się od rzeczywistości :) Bo z maleństwem nie wiem jak będzie za rok :)

dZhdp1.png

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Ja dopiero chwilę temu wstałam. Przebudzałam się na sekundę jak mąż wychodził z psem, później jak wracał i zaginam przez to czasoprzestrzeń, bo myślałam że do 11 spałam :D Tak jakoś długie mi się wydawało to poranne dosypianie :)
    Na dodatek ścierpła mi lewa ręka, to aż mąż mnie musiał z łóżka podnosić bo taką miałam grawitację do łóżka, że nie mogłam wstać. Ale dzisiaj poranek dziwny :D
    Śniło mi się znowu USG i był dzidziek... Mam nadzieję, że nie będzie to w drugą stronę :) Bo ostatni sen o USG potwierdził położenie w macicy, tylko tam były 2 pęcherzyki :)
    I jakieś pierdoły mi się śniły całą noc. Tu jakieś pakowanie ze studenckiego mieszkania, gdzie ja z tymi ludźmi się ze 2-3 lata nie widziałam... Tu jakieś bieganie po mieście i uciekanie przez inwazją, uwaga - świeżaków z biedronki, takich wiecie ruchomych i groźnych :D Jestem oficjalnie walnięta :D

terka lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • an1315 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli ja miałam to szczęście jako dzieciak, że mój tata pracował tam gdzie pracował i miał duże dofinansowania do wakacji. Luksusy to nie były, ale praktycznie rok w rok gdzieś do 15 rż byłam na tydzień, dwa nad morzem.
    Ja podróże uwielbiam i robię wszystko, żeby móc gdzieś wyskoczyć, chociaż na 1-2 dni. Z dzieckiem pewnie byśmy chcieli to kontynuować. Jestem zakochana w Grecji i Grekach, ich kulturze, podejściu do życia, przyrodzie, krajobrazach <3

Alex co za sny :D :D wyczytałam, że pracujesz z dziećmi, więc świeżaki masz wybaczone :D :D I oby sen z USG się potwierdził, będę trzymać kciuki!

• Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Hej dziewczyny :) Ja dopiero chwilę temu wstałam. Przebudzałam się na sekundę jak mąż wychodził z psem, później jak wracał i zaginam przez to czasoprzestrzeń, bo myślałam że do 11 spałam :D Tak jakoś długie mi się wydawało to poranne dosypianie :)
    Na dodatek ścierpła mi lewa ręka, to aż mąż mnie musiał z łóżka podnosić bo taką miałam grawitację do łóżka, że nie mogłam wstać. Ale dzisiaj poranek dziwny :D
    Śniło mi się znowu USG i był dzidziek... Mam nadzieję, że nie będzie to w drugą stronę :) Bo ostatni sen o USG potwierdził położenie w macicy, tylko tam były 2 pęcherzyki :)
    I jakieś pierdoły mi się śniły całą noc. Tu jakieś pakowanie ze studenckiego mieszkania, gdzie ja z tymi ludźmi się ze 2-3 lata nie widziałam... Tu jakieś bieganie po mieście i uciekanie przez inwazją, uwaga - świeżaków z biedronki, takich wiecie ruchomych i groźnych :D Jestem oficjalnie walnięta :D

Mi się śniło ostatnio, że jakiś koleś odrąbał mojej mamie głowę i potem ja go poćwiartowałam... Więc spróbuj to przebić :P

dZhdp1.png

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się kiedyś często wojna śniła, jakieś strzelanie, uciekanie... Ale te dzisiejsze świeżaki to masakra :D Opanowały miasto i miały na czele takiego wielkiego, niebieskiego robota jak jakiś zły transformers :D
    Aż moja borówka Basia na mnie krzywo patrzy :D
    Ja nad polskim morzem nigdy nie byłam. Jedynie w Holandii. Teraz te wakacje w Egipcie to sobie nadrobię za wszystkie czasy. Byleby jutro z maluchem było w porządku to będę szczęśliwa i spokojnie doczekam do wyjazdu :)
    An a gdzie mieszkasz na południu? :)

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Mi się kiedyś często wojna śniła, jakieś strzelanie, uciekanie... Ale te dzisiejsze świeżaki to masakra :D Opanowały miasto i miały na czele takiego wielkiego, niebieskiego robota jak jakiś zły transformers :D
    Ja nad polskim morzem nigdy nie byłam. Jedynie w Holandii. Teraz te wakacje w Egipcie to sobie nadrobię za wszystkie czasy. Byleby jutro z maluchem było w porządku to będę szczęśliwa i spokojnie doczekam do wyjazdu :)

Naprawdę? Ja nigdy nie byłam w górach :P

dZhdp1.png

• an1315 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:

Tak ogólnie mówiąc to Kraków.

Ale zakochana jestem we Wrocławiu <3

Ja za to nigdy nie byłam w Warszawie, aż wstyd :P (tak żeby ją zwiedzać, przejazdem byłam). Bo morze, jeziora, góry (Tatry, Beskidy, Świętokrzyskie, Sudety) mam zaliczone ;)

Zazdroszczę tego Egiptu, wyleżysz się na ciepełku.

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My byliśmy ostatni raz w maju zeszłego roku w Wiśle, to sobie przeszliśmy od Czantorii cały szlak :) Może nie jakieś wymagające góry, ale dla amatorów idealne. Nogi mi do tyłka weszły wtedy, a w nocy dostałam gorączki i miałam zapalenie oskrzeli po tej wyprawie :D

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chcę zwiedzić Kraków :) A we Wrocławiu też się zakochałam i tu zamieszkaliśmy :) to moje miejsce hehe :)

Chciałabym ogólnie Polskie pozwiedzać.

dZhdp1.png

• Plamka_92 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Człowiek ma wolne to spać nie może a jak do pracy trzeba wstać to nagle taaaaaki śpiący że po 10h ciężko wstać :D

10 godzin snu przed pracą? :p toż to luksus o którym nie mam pojęcia :p ja niestety nie mam tyle czasu na sen :p

atdc2n0a7fxt5xal.png
    28.04.2020
    2940 g 54 cm Szczęścia

01.2021 puste jajo (* 8 tc)
  • terka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    My byliśmy ostatni raz w maju zeszłego roku w Wiśle, to sobie przeszliśmy od Czantorii cały szlak :) Może nie jakieś wymagające góry, ale dla amatorów idealne. Nogi mi do tyłka weszły wtedy, a w nocy dostałam gorączki i miałam zapalenie oskrzeli po tej wyprawie :D

Uuu grubo grubo ;) Czantoria super sprawa na początki wędrówek pieszych. Kiedyś częściej chodziłam po górach, bo blisko to sie jeździło. Teraz mniej, wbrew pozorom liczę na to że z małym będziemy więcej chodzić i jeździć ;) nad morze tez bym sie wybrała ale to daaaleko... Na 1 dzień nie warto, trzeba dluzsza wyprawę zrobić wtedy...

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
‹‹ 1077 1078 1079 1080 1081 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ