X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Rocznik 92- starania
Odpowiedz

Rocznik 92- starania

Oceń ten wątek:
  • terka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Ja dzis nawet ale cos prawa strona mnie pobolewa i nie wiem co z tym zrobic...

Połóż się na lewej żeby rozluźnić prawą ;)

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • an1315 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    A mozesz podac jakis artykul albo cos? Chetnie poczytam :) bo widze jak jest w zyciu. Bierzesz kwas foliowy czy moze jakis kompleks witamin? Bo np. Pregna czy prenatal sa z jodem i juz moga dzialac na tsh.

Opieram się na artykułach, które czytałam w czasie studiów. Na stronie Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego jest odnośnik do artykułu Management of thyroid diseases during pregnancy i na viamedica można go przeczytać po polsku w pdf. Znalazłam teraz też wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa ATA (na medycynie praktyczniej), z 2017 roku że faktycznie nie zalecają rutynowej kontroli TSH przed ciążą i w ciąży chyba że kobieta jest w grupie ryzyka (m.in. właśnie obciążenie rodzinne, jak u mnie).
    Będę spokojniejsza po prostu jeśli lekarz potwierdzi że jest ok, bo nie upieram się na siłę przy lekach jeśli faktycznie nie ma potrzeby.
    A kwas foliowy biorę sam.

• an1315 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    No właśnie dlatego tak z dużym dystansem podchodzę do tego co mówią lekarze, bo to nie są ludzie nieomylni :)
    Myślę że Seli i ja jesteśmy tu najlepszym tego przykładem :)
    Rozumiem, że chcesz mieć to pod kontrolą i dobrze :) bo trzeba wiedzieć co się dzieje z organizmem. Chcę Ci tylko pokazać że nie zawsze od razu leczenie lekami jest potrzebne i dobre. Mnie rodzinna bardzo chciala na wysokie (jej zdaniem) tsh leczyć i tylko zaszkodziła na chwile. Bo przepisała leki do czasu wizyty u endo, zaczęłam je brać i jak juz zaczęły działać juz tak porządnie (ok po 4-5 tygodniach) wpakowałam się w nadczynność lekową (przy najmniejszej dawce leku). Samopoczucie 10000x razy gorzej niż przed "leczeniem". Tak wiec bez zastanowienia odstawiłam to... Zbadałam (prywatnie a jakże) poziom wit.D w organizmie i tu był problem i strzał w 10-niedobor. Suplementacja kilka miesięcy, dojście do wniosku że chciałoby się małego tuptusia w domu, parę miesięcy starań o to aby powstał i tak oto jest nasz siłacz dający i radość i kopniaki niedające spać :P

I ja nie będę namawiać na leczenie, chcę po prostu mieć potwierdzenie że jest ok. Nie wydaję kasy na tą wizytę ani nie czekam pół roku więc nie ma tragedii. I każdy może popełnić błąd, nawet lekarz. Już nie mówiąc o takich sytuacjach, że jeden mówi jedno a drugi drugie i bądź tu mądry i spokojny ;)

A witamina D to moje odkrycie tej jesieni i zimy. W końcu brałam ją regularnie, w dobrze dobranej po badaniach dawce i nie byłam wogóle chora przez całą zimę. Bardzo dobrze się czułam i myślę że to jest jej zasługa. Teraz kontynuuje przyjmowanie ale już w mniejszych dawkach, może też poproszę endokrynologa o skierowanie na kontrolę poziomu. Bo ja w sumie nawet w lecie nie mam jak nałapać tego słońca bo filtr 50 to skutecznie uniemożliwia. A moja skóra źle łapie słońce.

• Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    an1315 wrote:
    Opieram się na artykułach, które czytałam w czasie studiów. Na stronie Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego jest odnośnik do artykułu Management of thyroid diseases during pregnancy i na viamedica można go przeczytać po polsku w pdf. Znalazłam teraz też wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa ATA (na medycynie praktyczniej), z 2017 roku że faktycznie nie zalecają rutynowej kontroli TSH przed ciążą i w ciąży chyba że kobieta jest w grupie ryzyka (m.in. właśnie obciążenie rodzinne, jak u mnie).
    Będę spokojniejsza po prostu jeśli lekarz potwierdzi że jest ok, bo nie upieram się na siłę przy lekach jeśli faktycznie nie ma potrzeby.
    A kwas foliowy biorę sam.

Dzięki, chętnie poczytam :) A może właśnie taki kompleks z jodem by wystarczył? Jakie masz te tsh? Bo chyba nie pisałaś.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • an1315 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Dzięki, chętnie poczytam :) A może właśnie taki kompleks z jodem by wystarczył? Jakie masz te tsh? Bo chyba nie pisałaś.

TSH mam równe 4. A na wynikach mam normę do 4,2.
    Zapytam o ten jod bo możliwe że on wystarczy. Tak to jest jak człowiek mieszka na południu kraju, nad Bałtykiem nie był z 8 lat i mało soli na codzień. :D

• Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    an1315 wrote:
    TSH mam równe 4. A na wynikach mam normę do 4,2.
    Zapytam o ten jod bo możliwe że on wystarczy. Tak to jest jak człowiek mieszka na południu kraju, nad Bałtykiem nie był z 8 lat i mało soli na codzień. :D

To blisko tej górnej granicy, a reszta? Ft3, ft4 ? My jedziemy nad morze bo też potrzebuję jodu :D więc będziemy się byczyć na plaży :)

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• an1315 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    To blisko tej górnej granicy, a reszta? Ft3, ft4 ? My jedziemy nad morze bo też potrzebuję jodu :D więc będziemy się byczyć na plaży :)

Ft3, Ft4 byly w normie, tak samo jak anty-Tpo.

Zazdroszczę tego morza, my mamy daleko, na jakieś weekendowe wypady wybieramy bliższe miejsca. A na urlop z kolei jednak jakieś ciepłe rejony bo w Polsce pogoda niepewna. A na wszystko na raz to już kasy i urlopu by brakło ;)

• Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    an1315 wrote:
    Ft3, Ft4 byly w normie, tak samo jak anty-Tpo.

Zazdroszczę tego morza, my mamy daleko, na jakieś weekendowe wypady wybieramy bliższe miejsca. A na urlop z kolei jednak jakieś ciepłe rejony bo w Polsce pogoda niepewna. A na wszystko na raz to już kasy i urlopu by brakło ;)

My mieliśmy ochotę jechać do Włoch, ale w ciąży wole nie szarżować i bym się tylko denerwowała, a że mamy zapełniony lipiec to w sierpniu pojedziemy gdzieś nad morze, jaka będzie pogoda to będzie :)

dZhdp1.png

• an1315 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jako dziecko z rodzicami zawsze jeździłam nad Bałtyk w sierpniu właśnie bo moja mama twierdziła że pogoda jest lepsza. I morze cieplejsze :D

• Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    an1315 wrote:
    Ja jako dziecko z rodzicami zawsze jeździłam nad Bałtyk w sierpniu właśnie bo moja mama twierdziła że pogoda jest lepsza. I morze cieplejsze :D

Szczerze nie wiem jak jest, na wakacje bardzo rzadko jeździłam, z rodzicami to już w ogóle, a jak już miałam kasę i chciałam podróżować to wolałam przyjeżdżać do Wrocławia :P Jesteśmy mało podróżni z różnych przyczyn, bo w wakacje głównie pracowałam, do 21 r.ż. a potem byłam raz nad jeziorami, raz we Władysławowie i tyle z moich wakacji :P Rok temu było najważniejsze mieszkanie, wcześniej też obrona. Teraz chce odpocząć, mało mnie obchodzi gdzie :P aby trochę oderwać się od rzeczywistości :) Bo z maleństwem nie wiem jak będzie za rok :)

dZhdp1.png

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Ja dopiero chwilę temu wstałam. Przebudzałam się na sekundę jak mąż wychodził z psem, później jak wracał i zaginam przez to czasoprzestrzeń, bo myślałam że do 11 spałam :D Tak jakoś długie mi się wydawało to poranne dosypianie :)
    Na dodatek ścierpła mi lewa ręka, to aż mąż mnie musiał z łóżka podnosić bo taką miałam grawitację do łóżka, że nie mogłam wstać. Ale dzisiaj poranek dziwny :D
    Śniło mi się znowu USG i był dzidziek... Mam nadzieję, że nie będzie to w drugą stronę :) Bo ostatni sen o USG potwierdził położenie w macicy, tylko tam były 2 pęcherzyki :)
    I jakieś pierdoły mi się śniły całą noc. Tu jakieś pakowanie ze studenckiego mieszkania, gdzie ja z tymi ludźmi się ze 2-3 lata nie widziałam... Tu jakieś bieganie po mieście i uciekanie przez inwazją, uwaga - świeżaków z biedronki, takich wiecie ruchomych i groźnych :D Jestem oficjalnie walnięta :D

terka lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • an1315 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli ja miałam to szczęście jako dzieciak, że mój tata pracował tam gdzie pracował i miał duże dofinansowania do wakacji. Luksusy to nie były, ale praktycznie rok w rok gdzieś do 15 rż byłam na tydzień, dwa nad morzem.
    Ja podróże uwielbiam i robię wszystko, żeby móc gdzieś wyskoczyć, chociaż na 1-2 dni. Z dzieckiem pewnie byśmy chcieli to kontynuować. Jestem zakochana w Grecji i Grekach, ich kulturze, podejściu do życia, przyrodzie, krajobrazach <3

Alex co za sny :D :D wyczytałam, że pracujesz z dziećmi, więc świeżaki masz wybaczone :D :D I oby sen z USG się potwierdził, będę trzymać kciuki!

• Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Hej dziewczyny :) Ja dopiero chwilę temu wstałam. Przebudzałam się na sekundę jak mąż wychodził z psem, później jak wracał i zaginam przez to czasoprzestrzeń, bo myślałam że do 11 spałam :D Tak jakoś długie mi się wydawało to poranne dosypianie :)
    Na dodatek ścierpła mi lewa ręka, to aż mąż mnie musiał z łóżka podnosić bo taką miałam grawitację do łóżka, że nie mogłam wstać. Ale dzisiaj poranek dziwny :D
    Śniło mi się znowu USG i był dzidziek... Mam nadzieję, że nie będzie to w drugą stronę :) Bo ostatni sen o USG potwierdził położenie w macicy, tylko tam były 2 pęcherzyki :)
    I jakieś pierdoły mi się śniły całą noc. Tu jakieś pakowanie ze studenckiego mieszkania, gdzie ja z tymi ludźmi się ze 2-3 lata nie widziałam... Tu jakieś bieganie po mieście i uciekanie przez inwazją, uwaga - świeżaków z biedronki, takich wiecie ruchomych i groźnych :D Jestem oficjalnie walnięta :D

Mi się śniło ostatnio, że jakiś koleś odrąbał mojej mamie głowę i potem ja go poćwiartowałam... Więc spróbuj to przebić :P

dZhdp1.png

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się kiedyś często wojna śniła, jakieś strzelanie, uciekanie... Ale te dzisiejsze świeżaki to masakra :D Opanowały miasto i miały na czele takiego wielkiego, niebieskiego robota jak jakiś zły transformers :D
    Aż moja borówka Basia na mnie krzywo patrzy :D
    Ja nad polskim morzem nigdy nie byłam. Jedynie w Holandii. Teraz te wakacje w Egipcie to sobie nadrobię za wszystkie czasy. Byleby jutro z maluchem było w porządku to będę szczęśliwa i spokojnie doczekam do wyjazdu :)
    An a gdzie mieszkasz na południu? :)

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Mi się kiedyś często wojna śniła, jakieś strzelanie, uciekanie... Ale te dzisiejsze świeżaki to masakra :D Opanowały miasto i miały na czele takiego wielkiego, niebieskiego robota jak jakiś zły transformers :D
    Ja nad polskim morzem nigdy nie byłam. Jedynie w Holandii. Teraz te wakacje w Egipcie to sobie nadrobię za wszystkie czasy. Byleby jutro z maluchem było w porządku to będę szczęśliwa i spokojnie doczekam do wyjazdu :)

Naprawdę? Ja nigdy nie byłam w górach :P

dZhdp1.png

• an1315 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:

Tak ogólnie mówiąc to Kraków.

Ale zakochana jestem we Wrocławiu <3

Ja za to nigdy nie byłam w Warszawie, aż wstyd :P (tak żeby ją zwiedzać, przejazdem byłam). Bo morze, jeziora, góry (Tatry, Beskidy, Świętokrzyskie, Sudety) mam zaliczone ;)

Zazdroszczę tego Egiptu, wyleżysz się na ciepełku.

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My byliśmy ostatni raz w maju zeszłego roku w Wiśle, to sobie przeszliśmy od Czantorii cały szlak :) Może nie jakieś wymagające góry, ale dla amatorów idealne. Nogi mi do tyłka weszły wtedy, a w nocy dostałam gorączki i miałam zapalenie oskrzeli po tej wyprawie :D

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chcę zwiedzić Kraków :) A we Wrocławiu też się zakochałam i tu zamieszkaliśmy :) to moje miejsce hehe :)

Chciałabym ogólnie Polskie pozwiedzać.

dZhdp1.png

• Plamka_92 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Człowiek ma wolne to spać nie może a jak do pracy trzeba wstać to nagle taaaaaki śpiący że po 10h ciężko wstać :D

10 godzin snu przed pracą? :p toż to luksus o którym nie mam pojęcia :p ja niestety nie mam tyle czasu na sen :p

atdc2n0a7fxt5xal.png
    28.04.2020
    2940 g 54 cm Szczęścia

01.2021 puste jajo (* 8 tc)
  • terka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    My byliśmy ostatni raz w maju zeszłego roku w Wiśle, to sobie przeszliśmy od Czantorii cały szlak :) Może nie jakieś wymagające góry, ale dla amatorów idealne. Nogi mi do tyłka weszły wtedy, a w nocy dostałam gorączki i miałam zapalenie oskrzeli po tej wyprawie :D

Uuu grubo grubo ;) Czantoria super sprawa na początki wędrówek pieszych. Kiedyś częściej chodziłam po górach, bo blisko to sie jeździło. Teraz mniej, wbrew pozorom liczę na to że z małym będziemy więcej chodzić i jeździć ;) nad morze tez bym sie wybrała ale to daaaleko... Na 1 dzień nie warto, trzeba dluzsza wyprawę zrobić wtedy...

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
‹‹ 1077 1078 1079 1080 1081 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odparzenia u niemowlaka - jak sobie z nimi radzić?

Odparzenia to częsta dolegliwość u niemowląt. Mogą pojawić się na pupie, szyi, fałdkach, pod pachami czy w pachwinach. Nie są oznaką zaniedbania – zdarzają się niemal u każdego dziecka, a ich pojawienie się nie świadczy o braku higieny. Skóra malucha jest cienka i wrażliwa, dlatego potrzebuje delikatnej pielęgnacji oraz bezpiecznych, wysokiej jakości kosmetyków, które ją ochronią i będą wspierały regenerację.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ