X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Rocznik 92- starania
Odpowiedz

Rocznik 92- starania

Oceń ten wątek:
  • alegzi Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie pracy to punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :) W Niemczech czy Anglii są super dodatki, ale nie jest, aż tak kolorowo jak się wydaje. Ilu Polaków wraca do kraju z pustymi rękoma. Także wszędzie dobrze gdzie nas nie ma :)

1cs z CLO
    dostinex, Prenatal Uno, kwas foliowy
    12cs - ciąża biochemiczna
  • Anete Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alegzi wrote:
    Anete, co do koleżanki to szkoda jej, ale skoro założyła firmę i pokończyła kursy czy kurs i nie utrzymuje się na razie z tego to może dobrze, że ma tą pracę w dziekanacie? Może za jakiś czas firma się rozwinie i ona będzie mogła rzucić obecną pracę :) Może na architekturę się nie dostała i dlatego poszła na socjologię.
    Prawda, niektóre kierunki nie wiem dlaczego są finansowane przez rząd. Marnotrawstwo pieniążków. Moja siostra jest po zawodówce, teraz chodzi do jakieś szkoły policealnej. Szczerze mówiąc nie wiem czy bym tak chciała. Od rana do wieczora fizyczna praca. Bogu dzięki, że miałam możliwość skończenia studiów, bo oprócz tego, że człowiek uczy się do zawodu (chociaż z tymi zawodami to różnie bywa) to uczy się tam różnych innych rzeczy. I to mówię całkiem poważnie. Mi studia dały naprawdę dużo. A pracowałam nie raz fizycznie w czasie nauki, więc teraz mam porównanie. Ale to oczywiście moja opinia :)

Nie składała na architekturę a na pewno by się dostała. Bardzo dobrze, że ma tą pracę w dziekanacie, bo inaczej by się nie utrzymali. Jej mąż jest po architekturze i ona taka przyćmiona zawsze przy nim, bo też by chciała a brakuje jej podstaw obsługi programów itp. On jej bardzo pomaga w jakiś projektach może pomału się rozkręci, ale z tego co mówią to póki co szału nie ma a już trochę czasu minęło.
    Fakt, że po zawodówce to głównie praca fizyczna, może bardziej dla facetów :)
    Jak ktoś idzie na studia, żeby się czegoś nauczyć tak jak Ty to owszem warto, ale często jest tak, że ludzie idą na studia, bo wtedy rodzice jeszcze dadzą kasę i mogą przez 5 lat swobodnie imprezować i leżeć całymi dniami

atdcj48aq9519a2w.png
  • panipuchatkowa Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anete swietny pomysl z prezentem.

3i49krhm19wid3ce.png
  • alegzi Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anete wrote:
    Nie składała na architekturę a na pewno by się dostała. Bardzo dobrze, że ma tą pracę w dziekanacie, bo inaczej by się nie utrzymali. Jej mąż jest po architekturze i ona taka przyćmiona zawsze przy nim, bo też by chciała a brakuje jej podstaw obsługi programów itp. On jej bardzo pomaga w jakiś projektach może pomału się rozkręci, ale z tego co mówią to póki co szału nie ma a już trochę czasu minęło.
    Fakt, że po zawodówce to głównie praca fizyczna, może bardziej dla facetów :)
    Jak ktoś idzie na studia, żeby się czegoś nauczyć tak jak Ty to owszem warto, ale często jest tak, że ludzie idą na studia, bo wtedy rodzice jeszcze dadzą kasę i mogą przez 5 lat swobodnie imprezować i leżeć całymi dniami

Oj to szkoda koleżanki :( Jak ma potencjał i lubi to to naprawdę szkoda jakby się zmarnowała. Czasem tak bywa, że człowiek podejmie złą decyzję i musi się z nią zmagać.
    Co do studentów imprezujących 5 lat za kasę rodziców to chyba dzieci bogaczy ;)

1cs z CLO
  • Anete Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie tylko bogaczy, bo znam takich co imprezują za pieniądze rodziców na stancji a rodzice harują od rana do wieczora, żeby takiego pasożyta utrzymać. A on się nawet do nauki nie przykłada i same poprawki ma

atdcj48aq9519a2w.png
  • panipuchatkowa Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety studenci sa różni i w ogole ludzie sa rozni. Niektorym cale zycie rodzice pomagają a inni musza na siebie zapracowac i tak to juz jest.

3i49krhm19wid3ce.png
  • alegzi Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anete wrote:
    No właśnie nie tylko bogaczy, bo znam takich co imprezują za pieniądze rodziców na stancji a rodzice harują od rana do wieczora, żeby takiego pasożyta utrzymać. A on się nawet do nauki nie przykłada i same poprawki ma

No to bardzo odpowiedzialni ludzie… Mi by się serce krajało jakbym imprezowała za kasę rodziców i wiedziałabym, że oni tak ciężko pracują na to żebym ja mogła studiować.

1cs z CLO
  • alegzi Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanko do wykresów. Jak zaznaczacie sobie po ovu przy temp. cyferki 1, 2,3, itd.? Szukałam, ale nie mogłam tego znaleźć. Czy to jest tylko przy koncie premium?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2017, 10:39

1cs z CLO
  • Mari92 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alegzi to samo się zaznacza na wykresie :-)

<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/201810011778.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
    Marek💙
    <a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/202206044980.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
    Marta 💓
  • Mari92 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie ja mam konto premium to mi zaznacza ;-)

<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/201810011778.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
    Marek💙
    <a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/202206044980.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
    Marta 💓
  • alegzi Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mari92 wrote:
    W sumie ja mam konto premium to mi zaznacza ;-)

A no to widzisz, to tylko zaznacza jak się ma konto premium :( Słuchaj, a miałaś porównanie z kontem zwykłym? Opłaca się brać to premium?

1cs z CLO
  • terka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anete zgodzę sie w 100% ze kierunki wymyślone albo takie gdzie jest
    pełno ludzi bo ładnie brzmi ze ktoś studiuje psychologie czy socjologie czy politologie czy co tam jeszcze to głupota. Ale jeśli ktoś kto idzie na politechnikę (np mój mąż) to liczy na to ze skoro wszędzie trąbią o tym ze potrzebują ludzi po ścisłym kierunku to raczej prace normalna mieć będzie. Po to wyjechaliśmy tez do innego miasta takiego przemysłowego zeby mógł mieć łatwiej. Wiemy oboje ze gdziekolwiek praca by byla dla niego tam jedziemy bez większego mrugnięcia okiem.
    No ale cóż zauważyłam ze bez pleców to ciężko po czymkolwiek...

Alegzi-co do 500+ zgadzam sie w 1000%. Często to marnotrawstwo, choć tez znam przypadki gdzie dzięki temu faktycznie dzieci maja lepiej i maja za co żyć bo np matka odeszła od ojca (nie tylko na zaświadczeniu ale realnie). Wiec jak wszystko ma swoje plusy i minusy. Ja osobiście cieszę sie z tego 1000 przez pierwszy rok bo wiadomo pieluchy kosztują duuużo i idzie ich najwięcej przez pierwszy rok właśnie ;) a u o prace niestety nie widziałam nigdy na oczy (prócz tej od męża :P ).
    Co do odliczania to w koncie Premium są. Jak masz darmowy to musisz sama sobie liczyć ;)

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • terka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alegzi wrote:
    A no to widzisz, to tylko zaznacza jak się ma konto premium :( Słuchaj, a miałaś porównanie z kontem zwykłym? Opłaca się brać to premium?

Ja miałam obie wersje ;) zależy czego oczekujesz od konta ;) bo w premium dodatkowo masz detektory pokazuje Ci kiedy masz zielone światło a kiedy jesteś w okresie juz niepłodnym (na podstawie tego co wpiszesz wiec wprawiona osoba juz wie potem sama ;) ) i potem odlicza Ci punkty na ile % wg statystyk możesz byc w ciąży ;) i odlicza dni od owu i masz kolorowe zaznaczone objawy a tak to szare ;)

• alegzi Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Terka, mój mąż i jego 6 kolegów ze studiów (też kierunek ścisły) pracują w zawodzie. Z tego co wiem to w większości ludzie z jego grupy są zadowoleni. Początki po studiach są bardzo ciężkie, rok, dwa trzeba zacisnąć zęby i robić za ochłapy, ale wraz z doświadczeniem i wynagrodzenie idzie do góry. Może na Śląsku jest ciężej i jak się przeprowadzicie na Pomorze to mężuś może znajdzie pracę w zawodzie :)

500+- przypadek, o którym wspomniałaś ok, babeczka odeszła od męża, chce stanąć na nogi, ma dzieci to trzeba jej pomóc. Jak najbardziej jestem za tak. Ale nie 500+ dla kogoś kto ma 10 tys. na miesiąc i dwójkę dzieci. No gdzie tu logika.

1000 zł- możesz coś więcej powiedzieć? Z tego co pamiętam nie pracujesz, a więc nie masz żadnej umowy. Każda kobieta bezrobotna dostaje 1000 zł co miesiąc przez rok?

1cs z CLO
  • alegzi Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Ja miałam obie wersje ;) zależy czego oczekujesz od konta ;) bo w premium dodatkowo masz detektory pokazuje Ci kiedy masz zielone światło a kiedy jesteś w okresie juz niepłodnym (na podstawie tego co wpiszesz wiec wprawiona osoba juz wie potem sama ;) ) i potem odlicza Ci punkty na ile % wg statystyk możesz byc w ciąży ;) i odlicza dni od owu i masz kolorowe zaznaczone objawy a tak to szare ;)

I to jedyna różnica? Bo w sumie jeśli tak to chyba jednak zostanę przy zwykłym, szarym koncie :) Dni płodne itp. to już na podstawie objawów jestem w stanie określić. Zielone światło? Też wiem kiedy się najlepiej <3

1cs z CLO
  • Mari92 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alegzi Terka ma rację. Premium jak dla mnie jest lepsze :-)

Marek💙
    Marta 💓
  • Anete Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Terka no właśnie rynek nakręcają ludzie. A wiadomo niektórzy wolą zatrudnić znajomego niż osobę, która się stara i wkłada w pacę całe serce

atdcj48aq9519a2w.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alegzi wrote:
    Terka, mój mąż i jego 6 kolegów ze studiów (też kierunek ścisły) pracują w zawodzie. Z tego co wiem to w większości ludzie z jego grupy są zadowoleni. Początki po studiach są bardzo ciężkie, rok, dwa trzeba zacisnąć zęby i robić za ochłapy, ale wraz z doświadczeniem i wynagrodzenie idzie do góry. Może na Śląsku jest ciężej i jak się przeprowadzicie na Pomorze to mężuś może znajdzie pracę w zawodzie :)

500+- przypadek, o którym wspomniałaś ok, babeczka odeszła od męża, chce stanąć na nogi, ma dzieci to trzeba jej pomóc. Jak najbardziej jestem za tak. Ale nie 500+ dla kogoś kto ma 10 tys. na miesiąc i dwójkę dzieci. No gdzie tu logika.

1000 zł- możesz coś więcej powiedzieć? Z tego co pamiętam nie pracujesz, a więc nie masz żadnej umowy. Każda kobieta bezrobotna dostaje 1000 zł co miesiąc przez rok?

Absurd całości wygląda tak ze mieszkamy w miejscowości gdzie jest jakieś 6-7 instytutów badawczych i drugie tyle jak nie więcej laboratoriów. Oczywiście nigdzie nic poza stażem i trzymaniem w niepewności do końca i potem powiedzeniem ze jednak nie. I szukanie potem pracy na szybko bo cały czas nadzieja ktora żywiła babeczka ze tam juz zostanie. Oczywiście papiery i rozmowy w innych miastach jak najbardziej - Katowice, Bielsko-Biała i różne inne były. Najeździliśmy się i tylko wycieczki mieliśmy bo oczywiście nie. Choć z rozmowy znów nadzieje bo tak jak pisałam to co chcieli od niego usłyszeli pod względem wiedzy... Po prostu jakiegoś pecha ma chłop pod tym względem. Byliśmy nawet u doradcy zawodowego to stwierdziła ze pierwszy taki przypadek zna zeby tak bylo. On juz jest 5 lat po studiach. Na początku robił wlasnie za pol darmo dla doświadczenia. I nic absolutnie nic mu to nie dało...

Te 1000zl jest dla osób które nie maja umowy o prace. Czyli dla osób bez pracy, na umowach innych, studiujących uczących sie itd. Z tego co sie zorientowałam oczywiście. I to jest 1000 przez 52 albo 53 tygodnie czyli rok ;)

• alegzi Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok poczytałam trochę o tym 1000 zł. Nie obraźcie się Kobitki, ale nóż mi się w kieszeni otwiera normalnie… Rozumiem pomoc ubogim, samotnym matko, ludziom po tragediach, pomoc przede wszystkim w bezrobociu czy podniesienie wynagrodzeń, ale co nie spojrzę czy nie usłyszę to ten ma 500+, ten dostaje tysiaka, a ja nie dość, ze nie mam dziecka to na żadne dodatki nie mam co liczyć. Poza tym muszę od pon.-pt. rano wstać i pracować. Gdybym miała miliony to bym może machnęła ręką, ale kurczaczki to idzie z moich podatków też. A masło kosztuje teraz powyżej 7 zł, paliwo drożeje no i bądź tu człowieku mądry.

1cs z CLO
  • alegzi Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Te 1000zl jest dla osób które nie maja umowy o prace. Czyli dla osób bez pracy, na umowach innych, studiujących uczących sie itd. Z tego co sie zorientowałam oczywiście. I to jest 1000 przez 52 albo 53 tygodnie czyli rok ;)

No to faktycznie jakiś pech nad nim wisi :( Szkoda, bo chłopak po studiach i to ścisłych to zasługuje na dobrze płatną pracę.

1cs z CLO
‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ