Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staraczki 2021 ZACZYNAMY :)
Odpowiedz

Staraczki 2021 ZACZYNAMY :)

Oceń ten wątek:
  • Flovers Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kessa a miał badanie nasienia ?

• Ala_d Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kessa wrote:
    Dziewczyny.. Mój zaczął sie badać, dziś pierwsze badania za nim... wyniki spływają powoli, na niektóre pewnie będziemy czekać długo, ale... Testosteron ok, a estradiol zbyt wysoki. Próbowałam sama się doczytywać, ale nie bardzo mogę konkretnie znaleźć. Wiem, ze za niski to mala ruchliwość plemników, ale za wysoki? Może któraś z Was cos wie?
    Wiem, ze to najlepiej cały obraz miec jak beda wszystkie wyniki, alee...
    Co do estradiolu to nie wiem co oznacza
    Zrobił prolaktyne, FSH i LH?

• Kessa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala_d wrote:
    Co do estradiolu to nie wiem co oznacza
    Zrobił prolaktyne, FSH i LH?
    Czekamy na wyniki właśnie 😤
    Ja jestem przewrażliwiona, zerkam co chwila... A tam w trakcie realizacji.

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • Wiika Debiutantka

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomóżcie 🙈 to jest dopiero początek naszych starań myślałam, że ten cykl jest stracony bo cały czas wychodziły mi testy negatywne ( oprócz jednego, który uznałam za błąd ponieważ kreska wyszła dopiero po jakiś 30 min i bardzo blada) Ostatni test robiłam w 30 dc( mój cykl ma 28-30dni) wyszedł negatywny. Niestety, ale w między czasie trafiła mi się przykra sytuacja u dentysty ( leczenie kanałowe plus straszny ból i stan zapalny) Dostałam leki przeciwzapalne, antybiotyk i miałam również robione znieczulenie dwa razy) Dzisiaj jestem w 34dc, od dwóch dni mam bardzo skąpe plamienie w kolorze różowym. Czy to może być jednak ciąża ? Czy test ciążowy będzie wiarygodny ? Mega się boje, ze mogłam zaszkodzić gdyby jednak się okazało, ze jest ciąża. 🙈

• Adorable Ekspertka

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala_d wrote:
    Ja Kraków :)
    Przy okazji - też bym była wdzięczna za polecenie gina z Krakowa lub okolicy :) Do tej pory nie udało mi się trafić na takiego któremu bym zaufała i nie miałabym nic do zarzucenia. Choć przy naszym problemie pewnie zostaje tylko klinika. Ale sobie spiszę do polecania znajomym :)
    Ja polecam dr Olgę Kacalską- Janssen, ma specjalizacje dodatkowo z endokrynologii ginekologicznej i rozrodczości. Nie polecam natomiast doc. Milewicza.

• Ala_d Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kessa ja też tak mam jak czekam na jakiś wynik.😅
    Wiika to ten test z 30 dc wyszedł z kreska po czasie? Czy jakiś wcześniejszy, później białe. Jeśli ten, to ja bym zrobiła test nawet dzisiaj🙂 takie skąpe plamienia są bardzo częste w początkach ciąży i nie zawsze oznaczają coś złego.

• Ala_d Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adorable wrote:
    Ja polecam dr Olgę Kacalską- Janssen, ma specjalizacje dodatkowo z endokrynologii ginekologicznej i rozrodczości. Nie polecam natomiast doc. Milewicza.
    O matko...a moja ostatnia wizyta była właśnie u M. Na NFZ. Na razie trudno mi wydać o nim opinie bo tylko byłam na 1 wizycie i pozlecal hormony plus prosił żeby mężowi załatwić skierowanie to go wkręci jak najszybciej - u nas jest duży problem po stronie męskiej. Czemu nie polecasz? Obadam tą o której piszesz, dzięki.

• Kejt88 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kessa niestety nie pomogę przy wynikach, nie znam się totalnie , więc mój jak tylko będą wyniki odrazu idzie na konsultacje z lekarzem, chyba tak najlepiej w internety lubią czasem pisać głupoty.

Wiika test odczytuje się jedynie do kilku minut później wynik raczej nie jest wiarygodny ... ale ... zawsze jest to ale, może się udało? Powtórz test za dwa dni i zobaczymy a może akurat ? :))

Jakiś taki szczęśliwy dzień na forum mamy plus size dwie ciąże dziś tam zagościły, mega fajne informacje :) a wczoraj bociek latał koło domu u Nas, może coś przyniósł? :)))

Ja dzis mam jakiś ciężki dzień, nic mi się nie chce, rano zawroty głowy jak szybko wstałam, chyba szaleją mi hormony :D teraz pod wieczór się uspokoiło:)

Często widzę w stopkach że bierzecie acard , on w czymś pomaga ?
    Kuzynka mi.pisala że od 5dc bierze acc i to niby pomaga na sluz , ktoś coś wie może?

TSH : 7.26 -> 3.97 -> 2.73 :)))) poprawa <jupi>
    Ft3 : 4.17
    Ft4 : 11.70

<3

Euthyrox 70
    Pregna Start
    Folik
    Fertistim
  • Ala_d Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejt ja biorę Acard 75 i zleciła mi go ginekolog tak profilaktycznie, bez badań, tylko na podstawie takiej że przez półtora roku nie było żadnej ciąży. Dawka jest malutka. W razie gdyby był jakiś problem z zagnieżdżeniem zarodka, to powinien pomóc. Później poczytałam to forum i wiele dziewczyn tak bierze. Albo jeśli wychodzi coś nie tak w badaniach krzepnięcia np d-dimerach. Dzisiaj przyszły mi wyniki z mutacji na trombofilie i wyszło, że mam PAI-1 hetero i wyczytałam, że właśnie takie jest wskazanie przy niej - aby brać Acard, a od pozytywnego testu skonsultować co dalej (większa dawka lub heparyna).
    Odnośnie ACC to nie czytałam o stosowaniu przez kobiety, a jedynie przez mężczyzn na zmniejszenie lepkości nasienia. U kobiet na śluz to wiesiolek na pewno 🙂

Kejt88 lubi tę wiadomość

• Kejt88 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala_d wrote:
    Kejt ja biorę Acard 75 i zleciła mi go ginekolog tak profilaktycznie, bez badań, tylko na podstawie takiej że przez półtora roku nie było żadnej ciąży. Dawka jest malutka. W razie gdyby był jakiś problem z zagnieżdżeniem zarodka, to powinien pomóc. Później poczytałam to forum i wiele dziewczyn tak bierze. Albo jeśli wychodzi coś nie tak w badaniach krzepnięcia np d-dimerach. Dzisiaj przyszły mi wyniki z mutacji na trombofilie i wyszło, że mam PAI-1 hetero i wyczytałam, że właśnie takie jest wskazanie przy niej - aby brać Acard, a od pozytywnego testu skonsultować co dalej (większa dawka lub heparyna).
    Odnośnie ACC to nie czytałam o stosowaniu przez kobiety, a jedynie przez mężczyzn na zmniejszenie lepkości nasienia. U kobiet na śluz to wiesiolek na pewno 🙂

Dziękuję:)

TSH : 7.26 -> 3.97 -> 2.73 :)))) poprawa <jupi>
    Ft3 : 4.17
    Ft4 : 11.70

<3

Euthyrox 70
    Pregna Start
    Folik
    Fertistim
  • Tenter Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejt- co do Acardu to często ginekolodzy przepisują go na wypadek zespołu antyfosfolipidowego który sprzyja występowaniu zakrzepów krwi i wiąże się z problemami zajścia w ciąże. Pomimo iż jest to lek bez recepty, lepiej skonsultować jego włączenie z lekarzem gdyż są sytuacje że jest on przeciwwskazany np. małopłytkowość. Jeśli nie ma przeciwskazań a problemem rzeczywiście może być zespół antyfosfolipidowy lub mu podobny, to może on zwiększyć szanse na zajście w ciąże poprzez zapobieganie agregacji płytek krwi, czyli potocznie zakrzepom.

DIewczyny, czekam na dobre wieści od Was 🙂

Kejt88 lubi tę wiadomość

• Helcia Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wsparcie 😘
    Zobaczymy w takim razie czy @ przyjdzie w poniedziałek...
    Kejt super, że Ci się udało zapisać na wizytę ! ❤

Starania naturalne od 2019r. z pomocą medyczną od 2020r. z przerwami (ok roku).
    Stymulacja m.in. dostinex, clo, ovitrelle, lametta
    Luty 2022r. HSG prawy jajowód niedrożny
    Maj 2022r. klinika GAMETA, badania
    Lipiec 2022r. 1x inseminacja bezskutecznie
    Wrzesień 2022r. polip
    Grudzień 2022r. histeroskopia, wyłyżeczkowanie macicy
    ♥♥♥
    Marzec 2023r. 8.03 test pozytywny, beta 459 ♥
    29 czerwiec: połówkowe, 400 g zdrowego chłopaka
    sierpień: 28 tc, III prenatalne, 1400g zdrowego synusia
    wrzesień: 31 tc 2090g szczęścia
    październik: 34tc 2828g mojego oczka w głowie
    październik: 36+1tc 3008g maluszka

Przed ciążą:
    Ona: badania ok
    On: badania ok
    badania nasienia: wyniki bardzo dobre
  • Kessa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiika wrote:
    Dziewczyny pomóżcie 🙈 to jest dopiero początek naszych starań myślałam, że ten cykl jest stracony bo cały czas wychodziły mi testy negatywne ( oprócz jednego, który uznałam za błąd ponieważ kreska wyszła dopiero po jakiś 30 min i bardzo blada) Ostatni test robiłam w 30 dc( mój cykl ma 28-30dni) wyszedł negatywny. Niestety, ale w między czasie trafiła mi się przykra sytuacja u dentysty ( leczenie kanałowe plus straszny ból i stan zapalny) Dostałam leki przeciwzapalne, antybiotyk i miałam również robione znieczulenie dwa razy) Dzisiaj jestem w 34dc, od dwóch dni mam bardzo skąpe plamienie w kolorze różowym. Czy to może być jednak ciąża ? Czy test ciążowy będzie wiarygodny ? Mega się boje, ze mogłam zaszkodzić gdyby jednak się okazało, ze jest ciąża. 🙈
    Powtórzyła bym test na Twoim miejscu... Albo jeśli masz możliwość to idź na bete, sprawa bedzie jasna.

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • Kessa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejt88 wrote:
    Kessa niestety nie pomogę przy wynikach, nie znam się totalnie , więc mój jak tylko będą wyniki odrazu idzie na konsultacje z lekarzem, chyba tak najlepiej w internety lubią czasem pisać głupoty.

Jakiś taki szczęśliwy dzień na forum mamy plus size dwie ciąże dziś tam zagościły, mega fajne informacje :) a wczoraj bociek latał koło domu u Nas, może coś przyniósł? :)))

Ja dzis mam jakiś ciężki dzień, nic mi się nie chce, rano zawroty głowy jak szybko wstałam, chyba szaleją mi hormony :D teraz pod wieczór się uspokoiło:)
    No moj do lekarza sie wybiera, ale trzeba poczekać na wszystkie wyniki. Wtedy się zapisze.
    No nic. Czekamy dalej... To co juz mamy jest w normie oprócz tego estradiolu, który tylko delikatnie jest podwyższony.

Widziałam właśnie, ze dziewczynom sie udało, fajnie 😁

Ja sama czuję sie jak beznadziejny przypadek. Sama sie oszukuje, że jest mi lepiej. Ale tak naprawdę ten miesiąc mnie złamał totalnie. W takim dole nie byłam jeszcze wcześniej. Mam serdecznie dość wszystkiego.

age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • Adorable Ekspertka

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala_d wrote:
    O matko...a moja ostatnia wizyta była właśnie u M. Na NFZ. Na razie trudno mi wydać o nim opinie bo tylko byłam na 1 wizycie i pozlecal hormony plus prosił żeby mężowi załatwić skierowanie to go wkręci jak najszybciej - u nas jest duży problem po stronie męskiej. Czemu nie polecasz? Obadam tą o której piszesz, dzięki.
    Spokojnie, może akurat Tobie spasuje. Ja byłam u niego prywatnie kilka lat temu. Doktor na pewno ma wiedzę, ale jest ciężki w obyciu. A ja straciłam zaufanie już po jednej wizycie, jak na niej zasnął kilka razy oraz był mocno nerwowy. Ciężko mieć zaufanie i wiarę w leczenie pod nadzorem lekarza, który co chwilę zasypia. Ale może coś się zmieniło :)

Helcia, oby miesiaczka już długo nie nadeszła :)

Kessa, wcale się nie dziwię, że się stresujesz czekaniem na wyniki. Mam nadzieję,że jednak wyjdą dobrze. I proszę tak nie myśl. Jeszcze do nas też uśmiechnie się słońce, zobaczysz. Nie jesteś żadnym beznadziejnym przypadkiem :*

Kejt, jutro czekamy na wieści po monitoringu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2021, 22:48

Helcia lubi tę wiadomość

• Flovers Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejt88 wrote:

Wiika test odczytuje się jedynie do kilku minut później wynik raczej nie jest wiarygodny ... ale ... zawsze jest to ale, może się udało? Powtórz test za dwa dni i zobaczymy a może akurat ? :))

Często widzę w stopkach że bierzecie acard , on w czymś pomaga ?
    Kuzynka mi.pisala że od 5dc bierze acc i to niby pomaga na sluz , ktoś coś wie może?

Kojarzy mi się ze w acc jest substancja co w NAC albo bardzo podobna.
    Oby bociek coś przyniósł trzymam kciukasy 🙂

Kejt88 lubi tę wiadomość

• Flovers Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wynikow partnerow to my po badaniu nasienia tak spanikowalismy, bo wg nas wyglądały na tragiczne a dopiero mąż poszedł do androloga i mu wyjaśnił ze nie jest tak zle. Ale pije sobie profilaktycznie sok z pomidorów z olejem z czarnuszki. I przy wynikach z krwi tez lepiej zaczerpnąć porady lekarza, bo często normy są ustandaryzowane i coś się może wydać zle a jest ok albo na odwrót. Tak ja miałam z TSH 😒
    A co do lekarza w Krakowie to raz chodziłam do lekarza który miał dobre opinie i tez jest podobno bardzo dobry w leczeniu niepłodności (ja chodziłam w celu wyregulowania okresu) i generalnie zapisywał mi mnóstwo lekarstw które w konsekwencji mi zaszkodziły na inną chorobę, nie zlecał podstawowych badań jak np cytologia, albo usg piersi, za co później dostałam ochrzan od innego lekarza ze nie badałam. Chciał obniżać mi testosteron lekami bo mam włosy na rękach (taka uroda) a poziom testosteronu z krwi miałam dobry. A ja i tak brałam te leki (bo lekarz wie lepiej) W konsekwencji mi się zaostrzyła choroba, musiałam odłożyć wszystkie leki, schudłam 15 kg, zatrzymał mi się okres i zakończyło się operacją. Nie twierdze ze tylko jego leczenie się przyczyniło do tego wszystkiego ale dołożył dużą cegiełkę. Nie byłam wtedy tego świadoma tylko ufałam w ciemno w to co mówi. Wiec ja jestem ostrożna w polecaniu lekarzy bo dla kogos jakiś może być aniołem który zdiagnozuje i wyleczy a dla kogos innego przeciwnie. Tak to z tymi lekarzami jest :(

• Helcia Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kessa- ciężkie to wszystko. Również czasami mam już wszystkiego dość... Pamiętaj, że na nas możesz zawsze liczyć ❤ wygadać się, poradzić, dostać wsparcie. Trzymaj się!

Starania naturalne od 2019r. z pomocą medyczną od 2020r. z przerwami (ok roku).
    Stymulacja m.in. dostinex, clo, ovitrelle, lametta
    Luty 2022r. HSG prawy jajowód niedrożny
    Maj 2022r. klinika GAMETA, badania
    Lipiec 2022r. 1x inseminacja bezskutecznie
    Wrzesień 2022r. polip
    Grudzień 2022r. histeroskopia, wyłyżeczkowanie macicy
    ♥♥♥
    Marzec 2023r. 8.03 test pozytywny, beta 459 ♥
    29 czerwiec: połówkowe, 400 g zdrowego chłopaka
    sierpień: 28 tc, III prenatalne, 1400g zdrowego synusia
    wrzesień: 31 tc 2090g szczęścia
    październik: 34tc 2828g mojego oczka w głowie
    październik: 36+1tc 3008g maluszka

Przed ciążą:
    Ona: badania ok
    On: badania ok
    badania nasienia: wyniki bardzo dobre
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo boćków ja dziś widziałam... siedzę sobie w pracy a tu drepta po asfalcie 🤔 Chciałoby się, aby wkońcu coś przyniósł.

Acard właśnie głównie przy problemach z krzepliwością krwi.

Ja póki co dziewczyny zakisiłam buraki i będę popijać ten pyszny eliksir na podniesienie żelaza.
    Chce wprowadzić więcej zmian do żywności.

A słyszałyście że do zajścia w ciąże pomaga dieta Dąbrowskiej - np 2 tyg (?)Ogólnie znam dwie dziewczyny które twierdzą że po takim detoksie od razu zaszły w ciąże 🤔🤔🤔

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Flovers Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2021, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kessa wrote:
    No moj do lekarza sie wybiera, ale trzeba poczekać na wszystkie wyniki. Wtedy się zapisze.
    No nic. Czekamy dalej... To co juz mamy jest w normie oprócz tego estradiolu, który tylko delikatnie jest podwyższony.

Widziałam właśnie, ze dziewczynom sie udało, fajnie 😁

Ja sama czuję sie jak beznadziejny przypadek. Sama sie oszukuje, że jest mi lepiej. Ale tak naprawdę ten miesiąc mnie złamał totalnie. W takim dole nie byłam jeszcze wcześniej. Mam serdecznie dość wszystkiego.

Kessa ja mam podobne uczucia do Twoich, czuje ze wszyscy zajdą w ciąże i będą mieć dzieci tylko nie ja, ze jestem beznadziejna pod względem zdrowotnym itd ale staram się zaklinać rzeczywistość otrząsnąć i powiedzieć sobie hello, ogarnij się, będzie git! Także przytulam 😘 musi być dobrze

Ana.Ta lubi tę wiadomość

‹‹ 46 47 48 49 50 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ