Staraczki mięśniaczki - mięśniak w macicy
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Karolina2787 wrote:Hej Nathi2468
Ja też staram się od około 3ch lat i bez powodzenia, mam mięśniaka śródściennego uciskającego na lewy jajowód. Kiedy podjęłaś się usunięcia mięśniaków i jakim sposobem?Starania od czerwca 2015r.
- 1 IUI XII 2017r. - ciąża heterotopowa
- 2 IUI III 2018r. - c.b.
- VIII 2018r. usunięty lewy jajowód i 2 mięśniaki.
- 3 IUI - X 2019
- 2020 r. 2 x IVF w Czechach nieudane
- X 2021r. IVF ICSI - 8dpt beta HCG 88,6; 11 dpt 327,5; 13 dpt 961,8 ❤️❤️
09.06.2022r. Milenka 1600g, 39cm; Martynka 1850g, 43cm -
nick nieaktualnyNathi mi wcześniejszy lekarz powiedział że mięśniak może ale nie musi utrudniać zajścia w ciążę a jak bd chciała się go pozbyć to mogę stracić macice. Dlatego nic z nim nie robiłam bo się bałam. Teraz chodzę do innego lekarza i ten proponuje mi iui z mięśniakiem a jeśli się nie uda to wtedy wyłuszczenie go jednak i tak się boję bo wspomniał że jest ryzyko że później bd potrzebowała nadbudować trzon macicy.
-
Moim zdaniem warto spróbować IUI. My podeszliśmy do 2 prób i coś się zadziało (wszystko w stopce mam opisane). Tylko zastanawiam się czemu naturalnie nigdy nic nie ruszyło a przy IUI jednak tak i czy to nie będzie właśnie wina tych mięśniaków hmmmm. Co do nadbudowania trzonu macicy to szczerze jestem zielona w temacie. A mogę wiedzieć skąd jesteś? Masz dobrego lekarza?Starania od czerwca 2015r.
- 3 IUI - X 2019
nick nieaktualnyNo właśnie to zastanawiające, ja czasem myślę że może ten śluz jest jakąś blokadą a iui jednak omija ten problem. Nie wiem... Mój mięśniak uciska na lewy jajowód i go blokuje ale myślę że bardziej przeszkadza w zagnieżdżeniu bo jednak zajmuje połowę macicy. Jestem z Olsztyna teraz chodzę do lekarza z kliniki więc myślę że zna się na rzeczy.
-
My mieliśmy badanie PCT czy jakoś tak się to nazywało właśnie na wrogość śluzu i nie wyszedł nam więc może jednak u nas to była wina tych mięśniaków... Dowiemy się dopiero jak dr pozwoli na starania. Wtedy albo zaskoczy albo będziemy szukać innych przyczyn. Chcecie jeszcze w tym roku przystąpić do IUI? Czy na razie jeszcze się nie zdecydowaliście?Starania od czerwca 2015r.
- 3 IUI - X 2019
nick nieaktualny
-
W szpitalu w Bytomiu mi wycinali. Trzymam kciuki żeby wasza IUI się udała
Karolina2787 lubi tę wiadomość
Starania od czerwca 2015r.
- 3 IUI - X 2019
nick nieaktualny
-
Myślę, że warto spróbować choćby ten 1 raz Może akurat się uda
Karolina2787 lubi tę wiadomość
Starania od czerwca 2015r.
- 3 IUI - X 2019
Witam, u mnie był mięśniak śródścienny 22mm, i torbiel na jajniku, lek wysłała mi na zabieg, bo jestem po ciąży jajowodowej i biochemicznej w ciągu dwóch cykli (maj, czerwiec) i niestety z takimi zmianami w ciąże nie zajdę, mięśniak mówiła ze nie jest przeszkoda, ale skoro będzie operacja to usuną wszystko, a po operacji która zakończyła się cięciem na 10 cm...a miała być laparoskopia i 3 małe dziurki... okazało się ze mam torbiel zwykłą, drugą endometrialną, mięśniaka śródściennego i endometriozę na macicy.... jestem ponad miesiąc po operacji i w trakcie pierwszego cyklu starań, w weekend testuję
-
Dziewczyny, czy któraś z Was ma mięśniaka, który jest "częściowo uszypułowany bez kontaktu z jamą macicy"? Profesor u którego byłam tak go określił, a ja trochę nie rozumiem, do którego rodzaju mięśniaków on należy...
-
nick nieaktualnyHej Nikodemka mnie się wydaje że Twój mięśniak jest podsurowicówkowy ale nie jestem lekarzem więc nie powiem że na pewno. Tutaj jest co nieco napisane o rodzajach mięśniaków może to Ci pomoże
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-kobiece/miesniaki-macicy-rodzaje-objawy-i-leczenie-aa-qno8-y2Xu-hyTF.html -
Hej, odświeżam wątek
Staramy się o dziecko ponad rok, z małymi przerwami. W lutym 2021 poszłam na kontrolna wizytę z polipem, którego miałam 2 lata i który niby nie przeszkadzał w zajściu w ciążę. Okazało się, że się "ewakuował" ale pojawił się mięśniak podsurowicowkowy. Miał ok 4cm. Kazała mi wrócić za 3 miesiące na wizytę.
Poszłam w sierpniu. Mięśniak urósł do rozmiaru 6,8cm. Dostałam skierowanie do szpitala. Poszłam na konsultacje pod koniec września i okazało się, że przez miesiąc urósł do rozmiaru 8cm...
4 listopada mam miec laparoskopie..
Proszę, pocieszcie mnie, że jesteście już po i obyło się bez komplikacji i macie dziecko..
Już powoli tracę nadzieję.. -
Hej.
Miałam mięśniaka zdiagnozowanego w 2017 roku, mając 24 lata (taki prezent w genach po mamie). Na początku rósł tyle co nic. Z mężem powoli mysleliśmy o staraniach o dziecko i na wizycie kontrolnej w maju/czerwcu 2020 okazało się, że mięśniak ma już ok 5-6 cm. Mięśniak w ogóle nie wpływał na miesiączki, na owulację, miał nie mieć wpływu na starania. Lekarz powiedział, że albo zajdziemy w ciążę już teraz w maks 3 miesiące albo mięśniak będzie nadawał się do wycięcia. Zdecydowałam się, że chce go usunąć i jak się okazało, dobrze zrobiłam.
We wrześniu 2020 roku trafiłam do szpitala na planowaną laparoskopie. Obudziłam się z 3 ranami po laparoskopii i jednej wielkiej (jak po cesarskim cięciu) po laparotomii. Okazało się, że mięśniak mocno trzymał się macicy i gdy próbowali go usunąć laparoskopowo bardzo zaczęły krwawić naczynia krwionośne. Lekarz nie miał wyjścia i musiał mnie otworzyć. Jak się okazało, dobrze podjęłam decyzję o nie za chodzeniu w ciążę z mięśniakiem ponieważ przez te naczynia (których nie dało się dostrzec na zwykłym USG) prawdopodobnie straciłabym ciążę.
Mięśniak finalnie miał 8cm. Powinnam czekać rok z staraniami ale rozpoczęliśmy je po 9 miesiącach za przyzwoleniem lekarza. W 3 cyklu zaszłam w ciążę. Po cięciu macicy nie ma śladu lekarz jedynie co to od razu na pierwszej wizycie w ciąży powiedział, że na 100% będę mieć cesarskie cięcie ale zapewnił też, że dam radę donosić ciążę mimo przebytej operacji.
Ja gdy obudziłam się i dowiedziałam o tym, że miałam poważna operacje byłam w totalnym dołku. 3 tyg w domu dochodziłam do siebie ale ostatecznie było warto.
Po 11 miesiącach od operacji dowiedziałam się o ciąży 😊
Życzę Ci, aby laparoskopowo się udało. Wtedy krótki czas rekonwalescencji i szybciej będziesz mogła rozpocząć starania15.04.2022 Aleksander 🥰 -
nick nieaktualnyJa miałam mięsniaka 6cm starania o dziecko 5 lat po wycięciu mięsniaka po pół roku zaszłam w ciążę, lekarz powiedział że mięśniak działał jak antykoncepcja ale ja miałam operacje nie laparoskopowo. Wszystko super się zagoiło, poród poprzez CC był ponieważ szybko po operacji zaszłam w ciążę.
3mam kciuki za Ciebie ✊🙂 -