Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staraczki z Francji
Odpowiedz

Staraczki z Francji

Oceń ten wątek:
  • Evli Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia mam nadzieję że na stażu jest coraz lepiej 🤗
    Rzeczywiście macie rozkmine gdzie zostać na stałe.
    Francja ma ten plus co do in vitro. W Polsce niestety kosztuje to wszystko milion monet 🙄

Susanne jeszcze się nie odezwałaś ale myślę że już mogę pogratulować, wkradłam się na inny wątek 😛😅 tak więc gratuluje synka 🥰♥️ mam nadzieję że wszystko przebiegło sprawnie. W wolnej chwili odezwij się i napisz jak tam było 🙃

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Susanne Autorytet

Wysłany: 25 stycznia, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejuuu, kompletnie zapomniałam Wam tu dać znać 🥲
    Dobrze, ze podczytujesz Evil inne Wątki 🙈

Moj synek przyszedł na świat 4 stycznia. Dzięki Twojemu opisowi, wiedziałam czego się spodziewać i dzięki tez super ekipie, ta cesarka nie była tak traumatyczna. Wszystko przebiegło sprawnie, poza znieczuleniem, bo się jakiś student czy rezydent uczył 🙈 ale finalnie się mu udało 😅
    Już powoli ogarniamy rzeczywistość. Babyblues nie trochę zaskoczył intensywnością, ale jest już okej :)
    No i wreszcie dotarłam do etapu, ze zapomniałam, ze byłam cięta. Dosyć długo mi doskwierały bóle rozerwanych mięśni.
    W szpitalu opieka całkiem spoko, jedzonko super. No poza może tym karmieniem na akord, ale rozumiem, ze tak to musi wyglądać, żeby dziecko przybierało.
    Pokój solo z mężem to dla mnie MUST have. Jie wyobrażam sobie jak to by było bez niego.

🧘‍♀️ “Life isn't about waiting for the storm to pass. It's about learning how to dance in the rain.”

2/2022 23cs 💔 PJP

37cs
    21.04 ✨ IUI ✨

Chłopiec 💙

age.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 25 stycznia, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Susanne :) była cisza to zaczęłam Cię szukać gdzie indziej 🫣😅
    No te początki są ciężkie nim każdy odnajdzie się w nowej rzeczywistości 😏
    Miałaś juz zlot rodziny ? 😅
    Polecam się zabrać za dokumenty bo z tym też schodzi jeśli chcecie jechać na wakacje do Polski 🫣

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Mia88 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susanne moje gratulacje ! Nie jestem tak dobra w szukaniu jak Evli i nie znalazłam chyba tego wątku (chyba że to nie tutaj). Mam nadzieję że teraz już będzie z każdym dniem lepiej, cieszcie się każdą chwilą razem ale też znajdź chwilę dla siebie i własnej równowagi 🙂
    A mogę zapytać jakie imię wybraliście? Bo nie wiem czy się wcześniej dzielilas, a zawsze mnie ciekawi jakie imiona się wybiera za granicą żeby i w Polsce dobrze brzmiały 😅

A ja jeszcze trochę sobie poczekam na dzidziusia bo skończyłam staż i wczoraj dostałam propozycję kontraktu na rok 🙈😅 niby się cieszę ale dalej jestem trochę rozdarta bo ten czas tak szybko leci i zazdroszczę Wam dzieciaczkow 😍 ale cóż, jak ma być to będzie, widocznie musze jeszcze się uzbroić w cierpliwość (lub odpuścić calkiem).

Starania o pierwszego maluszka od 2018 ❤️
    ~kwiecień-czerwiec 2021 konsultacja w klinice 🇫🇷 -> badania + kwalifikacja do IUI lub IVF
    ~brak decyzji, wiele przeciwności
    ~grudzień 2022 wracamy do kliniki
    ~2023: styczeń - stymulacja do IUI - nie odbyła się :(
    2x IUI: luty❌ marzec ❌
    IVF stymulacja z gonalem
    06.06 punkcja - 5 oocytów, 3 zarodki
    11.06 transfer ❌
    Mamy ❄❄

- drożność OK
    - adenomioza
    - obniżona ruchliwość plemników -> trochę udało się poprawić
  • Evli Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia super 👍 a co to za praca ? Podoba Ci się, odnalazłaś się językowo ?
    Co do dzidziusia to cóż .. sami musicie zdecydować nie zapominając że czas niestety leci 😏

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Susanne Autorytet

Wysłany: 19 marca, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Części dzieecyzby co tak słychać?🍒

Przychodzę z pytaniem do mam dzieciaczków urodzonych we Francji, ale których partnerzy są tez Polakami bez obywatelstwa francuskiego. Są tu takie ?

🧘‍♀️ “Life isn't about waiting for the storm to pass. It's about learning how to dance in the rain.”

2/2022 23cs 💔 PJP

37cs
    21.04 ✨ IUI ✨

Chłopiec 💙

age.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 19 marca, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Susanne 😊 tak ja, wszyscy obywatelstwo polskie mamy

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Susanne Autorytet

Wysłany: 19 marca, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli wrote:
    Hej Susanne 😊 tak ja, wszyscy obywatelstwo polskie mamy
    Zalatwialiscie papiery dla dzieciaczków w Ambasadzie ?

Ja żyłam w przekonaniu, ze syn dostanie obywatelstwo francuskie z urodzenia 🙈 i dowód od ręki 😅

Jednak się myliłam i musimy ogarnąć transkrypcje aktu urodzenia, żeby starać się o paszport. No i teraz na gwałt musimy przygotować dokumenty, bo w maju planujemy lot.
    Najbliżej nam do ambasady w Barcelonie i tam będziemy to załatwiać.

2/2022 23cs 💔 PJP

37cs
    21.04 ✨ IUI ✨

Chłopiec 💙

age.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 20 marca, 02:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak w ambasadzie.
    No to nieźle myślałaś 🙆😅 dlatego pisałam Ci już w poście w styczniu że polecam zabrać się za papiery 🙆 teraz nie wiem czy się wyrobicie do maja 🙄

Ja tutaj na mairie wybierałam akt urodzenia międzynarodowy (dają od ręki ) i wysyłalam mamie to Polski wraz z upoważnieniem (wcześniej mama takie wzięła z urzędu). Przy akcie urodzenia międzynarodowym nie trzeba tłumacza. Gdy zrobili polski akt urodzenia wysyłala mi i szłam z nim do ambasady i składalam wniosek o paszport ( 5 letni ).

To wszystko wymaga czasu, samo odsyłanie papierów do Polski i z ...+ Wyrobienie paszportu.. W tamtym roku wyrobienie trwało ok 6 tyg 🙆

Możesz również tłumaczyć akt w ambasadzie. W tamtym roku jak odbierałam paszport to byłam świadkiem jak przyszła dziewczyna żeby wyrobić paszport dla dziecka. Tłumaczenie aktu ( nie wiem czy nie biorą międzynarodowego czy po prostu nie informują i ciągną kasę ) 100€ + plus miesiąc czekania na tłumaczenie i polski akt🤦

Jest też paszport tymczasowy, pewniej on jest szybciej wyrabiany 🤷

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 03:19

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Evli Autorytet

Wysłany: 20 marca, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze jedno dowiedz się czy w Barcelonie trzeba wziąć rdv. W Paryżu trzeba mieć rdv na wyrobienie paszportu, inaczej nie wpuszczą do ambasady ..

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Susanne Autorytet

Wysłany: 21 marca, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evil, sama się zastanawiam co mi strzeliło do głowy, ze tak od ręki będzie miał obywatelstwo 😅
    W każdym razie dziękuje Ci bardzo za info. Akt już leci do Polski. Tak w Barcelonie tez trzeba mieć rdv, z tego co patrzyłam terminy są dostępne dość szybko.
    Myśle jeszcze nad wyrobieniem dowodu w Polsce. Proszkam wszystkie znajomość urzędowe i liczę na to, ze zdążymy 🙈

Evli lubi tę wiadomość

2/2022 23cs 💔 PJP

37cs
    21.04 ✨ IUI ✨

Chłopiec 💙

age.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 22 marca, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślalam że wiesz że trzeba zrobić dokumenty przez ambasadę. Napisałam Ci w styczniu nic nie odpisałaś to myślałam że wszystko wiesz 😅
    Wybraliście na mairie ten akt urodzenia międzynarodowy ?
    W Polsce robią akt urodzenia polski szybko, później tylko kwestia poczty żeby szybko wam doszedł do domu 🤞

Ja teraz na wakacje jak będziemy w Polsce to będę wyrabiać dzieciom dowody żeby miały dokument dodatkowy. Córce kończy się paszport w przyszłym roku i wolę żeby miała dokument dodatkowy.Nie chce mi się załatwiać następnego paszportu w ambasadzie, jak się skończy ważność to pojedzie na dowodzie i w Polsce złoże wniosek o następny paszport.

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Susanne Autorytet

Wysłany: 22 marca, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evil, ja wtedy byłam w jakimś amoku hahah, serio w ogóle nie ogarnelam życia 🤣🤣

nie wybierałam już tego dokumenty międzynarodowego, poleciał polski i znajoma tłumaczka przysięgła go przetłumaczy na cito.

Wlasnie żałuje ze nie mamy tego profilu zaufanego, bo przez niego można wyrobić dowód dla dziecka przez internet i odebrać go może osoba spokrewniona.
    Ale masz racje, tez tak zrobimy.

Babka z ambasady ale Barcelonie mówiła, ze nie muszę niec fizycznie tego aktu polskiego, ze oni będą mieć informacje, ze widnieje tam w systemie i już można złożyć wniosek o pesel i paszport

2/2022 23cs 💔 PJP

37cs
    21.04 ✨ IUI ✨

Chłopiec 💙

age.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 22 marca, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No cóż zdarza się 😅 początki macierzyństwa są zakręcone 😅
    A to super że nie musisz mieć aktu w ręce idąc do ambasady 😊
    To teraz kciuki żeby się wyrobili 🤞

Susanne lubi tę wiadomość

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Evli Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej! Zagląda tutaj ktoś jeszcze ?

Susanne jak sytuacja z paszportem?

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Susanne Autorytet

Wysłany: 1 maja, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli wrote:
    Hej hej! Zagląda tutaj ktoś jeszcze ?

Susanne jak sytuacja z paszportem?
    Hejooo!
    Tak Evil, js zaglądam id czasu do czasu zerknąć czy ktoś coś skrobnął 🙈
    Udało się wyrobić paszport tymczasowy. Czekamy jeszcze na biometryczny :) ale lecieć możemy. Także przygotiwania trwają 😵‍💫😁
    Co u Cuebie ?

2/2022 23cs 💔 PJP

37cs
    21.04 ✨ IUI ✨

Chłopiec 💙

age.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 3 maja, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susanne wrote:
    Hejooo!
    Tak Evil, js zaglądam id czasu do czasu zerknąć czy ktoś coś skrobnął 🙈
    Udało się wyrobić paszport tymczasowy. Czekamy jeszcze na biometryczny :) ale lecieć możemy. Także przygotiwania trwają 😵‍💫😁
    Co u Cuebie ?
    To super że udało Wam się ogarnąć to wszystko przed wyjazdem :)

Co u mnie ..leci..wk** mnie edukacja we Francji. Przy tych wszystkich brakach nauczycieli, strajkach, chorobach to ja do pracy wrócę ..hmm..za jakieś 10 lat 😂🫣 serio pierwszy rok córki w szkole i już bez nauczycielki, brak zastępcy i tylko codziennie jęczą pod szkołą żeby wziąć dzieci do domu ..i tak sobie siedzimy na razie 🥴

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Susanne Autorytet

Wysłany: 6 maja, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli wrote:
    To super że udało Wam się ogarnąć to wszystko przed wyjazdem :)

Co u mnie ..leci..wk** mnie edukacja we Francji. Przy tych wszystkich brakach nauczycieli, strajkach, chorobach to ja do pracy wrócę ..hmm..za jakieś 10 lat 😂🫣 serio pierwszy rok córki w szkole i już bez nauczycielki, brak zastępcy i tylko codziennie jęczą pod szkołą żeby wziąć dzieci do domu ..i tak sobie siedzimy na razie 🥴
    Ten kraj jest taki od czapy 😐😐
    Ja Np nie dostałam jeszcze macierzyńskiego. Odbijam się tylko od telefonu, ze jest juz sprawa traktowana „en urgence” g**no prawda. Serio. No cyrk tu jest na kółkach kwadratowych.

2/2022 23cs 💔 PJP

37cs
    21.04 ✨ IUI ✨

Chłopiec 💙

age.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 7 maja, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo to tutaj tak jest jak mają Ci dać pieniądze to się trzeba naczekać i nadzwonić 🙄 za to jak masz im coś oddać to już są i straszą komornikiem 😅
    u mnie mąż był na chorobowym tydzień w grudniu, w końcu po 5 miesiącach cpam mu wypłacił 😅
    Przez to mam kontrolę do tego z cafu 🙆 już się doczepili "jak to możliwe że dostał mniej wypłaty" 🤦
    Z macierzyńskim też się kiedyś odbijałam od ściany, w końcu wzięłam rdv w cpam i się odblokowało nagle ..

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Susanne Autorytet

Wysłany: 8 maja, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evil, ja tez ciagle biorę rdv bo nawet nie da się tak dodzwonić do nich. Przed rdv do mnie dzwonią się zapytać dokładnie po co spotkanie i za każdym razem im tłumacze. Ja dodatkowo mam swoją dzialanosc i w PO jest jedna osoba, która jest wykwalifikowana do takich przypadków, a jest aktualnie na conge 😅 No smiech na sali, serio. Jest dokładnie tak jak piszesz, Ty się spóźnisz dzień z opłata, to Cię gonią komornikiem. A oni w sunie w ogóle by nie zapłacili, jeżeli człowiek by się nie upomniał.
    No ja jestem taka zła na ten system, ze już mówię mężowi, ze wracamy do polski 😂 tak mnie wkurzają

2/2022 23cs 💔 PJP

37cs
    21.04 ✨ IUI ✨

Chłopiec 💙

age.png
‹‹ 238 239 240 241 242
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ