Staraczki z Niemiec
-
WIADOMOŚĆ
-
Brave to "ty żeś je swojo dziolcha, to mogymy pofaflac po naszymu" heheh
Ja jestem z Rudy Śląskiej Nowy Bytom, a dokladnie z os. Kaufhaus
Studiowalam w Katowicach i tam poznałam mojego lubego
Zaciagnelam go do sypialni wczoraj i przedwczoraj jak te plamienia miałam dziewczyny
Zdziwilam się bo pierwszy raz takie coś miałam, a zawsze owulke miałam chyba normalnie, temperaturę, jajniki pobolewaly .. no i gin. widziała jajeczko miesiąc temu a teraz jakąś krew .. hmm
Maoam a co do gwary to ja nie za bardzo ją lubiłam, niby nie powinno się wstydzić tego skąd się pochodzi , ale ja zawsze mówiłam jestem z Polski więc mówię po polsku, jeśli ludzie pytali mnie dlaczego nie "godom" -
Bozka no pewnie ze jestes w ciazy!
Co dokładnie masz na mysli z kasa?
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Ja ostatnio z koleżanką zalatwilam położna i musiała się zameldowac do Kliniki w której chce rodzic, ale to miesiąc przed porodem.
A tak to chodzi tylko do gina co 4 tyg. na badania i kontrolę -
Bozka jak zarabiasz tzn.pracujesz i ptrzymujesz pensje to macierzynski wyliczaja ci na podstawie zarobkow z ostatniego roku chyba (albo dwoch lat nie wiem teraz dokladnie) z tego okresu wyliczaja średnia i z tej sredniej 67% jak dobrze pamietam wynosi macierzynski roczny a na 2 lata jest dzielona ta suma jeszcze na pol...
A u osob bezrobotnych wynosi macierzynski 300€ na rok lub 150 na dwa lata
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Bozka możesz coś więcej napisać o Ausbildung. Też chcę robić. Jestem zainteresowana..
ILe kasy że stypendium się dostaje ? -
nick nieaktualnyBożka to co opisała Cierpliwa to wychowawczy.Macierzyński należy Ci się również na ausbildungu 6 tyg przed porodem i 8 tyg po (jeżeli to ciąża bliźniacza lub dziecko waży poniżej 2500g wzrasta do 12 tyg po porodzie).Składasz wniosek do Twojej krankenkassy chwilę przed rozpoczęciem okresu ochronnego,potrzebne Ci będzie zaświadczenie o terminie porodu od lekarza.Do wychowawczego możesz sobie wypisać wnioski przed porodem,po porodzie tylko o daty uzupełnisz i odeślesz z aktem urodzenia,tak samo kindergeld.
W razie zwolnienia lekarskiego będziesz dostawała pieniążki z krankenkassy na takich samych zasadach jak teraz gdy jesteś chora.
Nie wiem jakie macie dochody i czy byście skorzystali,ale wiem od koleżanki która rodziła pod koniec kwietnia że dalej jest możliwość otrzymania pieniędzy na wyprawkę z Caritasu lub np.Diakonie.Ona po umówieniu się na rozmowę w Caritasie po 25 tyg ciąży dostała jednorazowo 800 e a mają około 2000 e na 3 osoby.Nawet rachunków nie musiała przedstawiać.
W zależności gdzie mieszkasz proponuję Ci zając się tematem położnej gdzieś w okolicy końca 3 miesiąca,bo w niektórych miastach jest tragedia.
Szkołę rodzenia masz za darmo,sprawdz w kasie chorych czy nie należy wam się dofinansowanie do udziały w kursie przez męża,u nas Knappschaft dopłaca akurat 80 e dla małżona.
Do szpitala umawiasz się na omówienie porodu i papierologię około 36 tyg,tzn robisz troszkę wcześniej termin i koło 36 tyg jedziesz.
Temat przedszkola też w miarę szybko ogarnij,możesz nawet jeszcze z brzuszkiem podejść do przedszkola i zapisać wstępnie dziecko,w niektórych miastach to jest tragedia z miejscami a skoro robisz ausbildung i mąż pracuje to napewno w miarę szybko będziecie potrzebować opieki dla dziecka.o wszystkie przedszkola domowe i tagesmutter najlepiej pytac w swoim mieście,tam mają aktualne info,no i co miasto to inaczej,tak samo opłata za przedszkole.
karakorum lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCo do chodzenia do lekarza to w teorii najpierw sie chodzi co 4 tyg i od 32 tyg co 2 tyg,a ja jestem dowodem,że co praxis to inaczej.Od 24 jeżdzę na badanie i usg co 2 tyg a od 26 tyg co tydzień mam CTG.Ale pracodawca musi ci "pójśc na rękę" i wypuścić do lekarza.
Ewelina mogemy pogodać w każdej chwili
Cierpliwa jeszcze się krótko waham między wózkami MyJunior + a Dada ParadisoWiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2017, 08:59
-
Brave a no wlasnie pomieszalo mi sie bo z glowi mi Mutterschutz wylecialo...
Wozki bardzo fajne... dada paradiso bardziej w moj gust i dodatkowa amortyzacja... robiony pos styl moich faworytow wozkowych wiec pewnie ten bym wybrala ja...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Też muszę ogarnąć temat Eltengeld tylko że jeszcze nie do końca wiem jak to wygląda przy własnej działalności. W przyszłym tyg wybiorę się do Elterngeldstelle i pogadam z babką.
Ja w Lipcu mam ostanią wizytę co z tych co 4 tyg. Potem zaczynają się co 2. Na wizycie w lipcu też mama mieć robione CTG (30 tydzień). Teraz w 25 miałam obciążenie glukozą. Trochę inaczej niż w PL. Oni to tu nazywają małym testem. W sumie to się zdziwiłam że mam przyjść po śniadaniu i w ogóle tak na luzie.
Szkołę rodzenia zaczęłam w zeszłym tyg i akurat w tamtym tygodniu tylko w piątek było spotkanie dla par. Luby zapłacił chyba 13 euro i pooglądał łożysko i poćwiczył oddychanie i inne takie.
Z rzeczy zaskakujących dowiedziałam się że w szpitalu w którym będę rodzić w 30 którymś tyg mogę iść na akupunkturę przygotowywującą do porodu. (Na początku wyśmiałam babkę w przychodni a obecnie się nawet zastanawiam)
My jak byliśmy w PL ogarnęliśmy całą wyprawkę. Wózek kupiliśmy z X-landera. Czy będzie dobry to się okaże. Chwilowo czekamy na bazę do fotelika z Cybexa i są małe problemy bo nasze auto nie ma isofixa. Ale takimi rzeczami to się u nas mąż zajmuje. -
nick nieaktualnyMaoam bo szkoły rodzenia są różne,tzn są różnie organizowane zajęcia,my skorzystamy tylko z Crash kursu,czyli ekspresowej szkoły w weekend,dlatego kosztuje to mojego 80 e.
U mnie moja położna robi akupunkturę,więc nie będę musiała dojeżdzać do szpitala.Robi ją od 34 tygodnia.Niektóre szpitale robią akupunkturę za darmo,w niektórych trzeba płacić 5-10 euro.
-
Maoam6 wrote:Też muszę ogarnąć temat Eltengeld tylko że jeszcze nie do końca wiem jak to wygląda przy własnej działalności. W przyszłym tyg wybiorę się do Elterngeldstelle i pogadam z babką.
Maoam z tego co wiem, to Kindergeld tutaj należy się każdemu dziecku. Nie ważne ile i jak zarabiasz -
Ja mówie o Elterngeld na czas Elternzeit. U mnie to może być nieco bardziej skomplikowane niż u osób zatrudnionych u kogoś. Prawdopodobnie bede musiała przedstawić albo rozliczenie z zeszłego roku co nie jest mi na rękę bo wtedy dopiero zaczynałam jako tłumacz albo bede musiała zebrać wszystkie zlecenia z tego roku i na ich podstawie to porozliczać. Poza tym muszę się dowiedzieć ile mogę pracować na Elternzeit bo nie chce stracić kilku klientów.
-
Ok wiedz tak :
Jeśli chodzi o Ausbildung trwa 3 lata trzeba od ok stycznia wysłać Bewerbung i albo matura albo średnie i zawodowe trzeba mieć tu uznane. Są dwie możliwości albo dzienne albo dual system czyli np: praca w przedszkolu 20h reszta w szkole wymagany certyfikat B2 czasami trzeba test językowy pisać zależy od szkoły.
O stypendium jest ciezko jak nie masz niemieckiego pochodzenia baz 2 połowa ile dostanę hmm nie wiem jeszcze czakam aż się odezwą jest to ok 500 Euro płacą na dzieci do 12 roku życia czasami też Mitte i koszty utrzymania
Jak dostanę papiery to napisze czy mi przyznali i ile ja musiałam dawać męża akt urodzenia żeby udowodnić że jest Niemcem i pisać wyjaśnienie dlaczego robię szkole tak późnoTt
Córka 2003 Córka 2007 Syn 05.02.2018