Staraczki z Niemiec
-
WIADOMOŚĆ
-
Z takim wynikiem tsh zajscie i utrzymanie ciazy to naprawde misialo by byc szczescie... bierz leki bo strasznie to u ciebie wyglada i skacze
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Kinga Gratualcje!!!
Ewelina_90 My się wybieramy do sushi circle oni maja filie w kilku miejscach ale we fFrankfurcie są dwa miejsca all you can eat z running sushiMaj też sporo smażonego sushi i z owocami i warzywami więc i w ciąży spoko
Sama też czasami robię sushi ale to jednak nie to samo i większa różnorodność.
Cccierpliwa, dopiero teraz zauważyłam bloga... Wpadnę poczytać -
Maoam skrobie sobie od 2 lat z tym ze po poronieniu nieregularnie... no ale ostatnio sie troche zrehabilitowalam... choc wiele tam ciekawego nie ma...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Pysia pewnie
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Paulisha jeszcze wszytko przede mna
in vitro w razie jak nam nie wyjdzie jest kolejne w planach... jestesmy jak najbradziej nie tak... ja przez pierwsze miesiace staralam sie na luzie pozniej wyszlo w badaniach ze mam lekko za wysokie tsh jak na staraczke nie mam swoich owulacji mam znikomy progesteron i podwyzszony testosteron...
Dostalam po dwoch kontrolowanych cyklach skierowanie do kwz ale w miedzy czasie wyszlo to z tym poczatkiem nowotworu ktory moze mnie zaatakowac zabieg potem badania itp i zlecialo... pozniej jak trafilam do kliniki masa badan zastrzyki i w 5 cyklu sie udalo ale poronilam... pozniej znow czelanie i potem zaliczylismy dwa cykle i postanowilismy zrobic przerwe bo coraz gorzej na leki reagowalam... no i w jej trakcie troche sie nam pokomplikowalo wiec sie przeciagnela a teraz lekarz nawet nie cgcial stymulacji odrazu iui... jak to nie przyniesie powodzenia to pewnie niedlugo przyjdzie czas na ivf
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Tsh 12???? Ło matko i córko! W żadnym wypadku nie odstawiaj tabletek. Ja miałam tsh niecałe 4 i nie udało mi się ciąży utrzymać, bo konował twierdził, że mieszcze się w normach.
Co do castagnus, to narazie poczekaj aż ci się tarczyca uspokoi a później możesz spróbować.
Testy owulacyjne najlepsze to clearblue z buzka ale są drogie. Ja zamówiłam sobie 100 sztuk na eBay najtańsze i jak na nich pojawiała się druga mocna kreska, to dla pewności robiłam jeszcze clearblue z tego samego moczu. Ale te tanie zawsze pokazywały mi owu, nawet jak jej nie było. Moim zdaniem testy + tempka + śluz = to prawie 100% potwierdzenia owu. -
Paulisha wrote:Wiem, ze przekombinowalam.. dotarlo do mnie dopiero, ale jak mi zaniknela miesiaczka na miesiac odstawilam.. wiem moj blad.. byl moment, ze tarczyce mialam 1.3, a jakos 3 tyg temu 12
Dalam ciala na calej linii, ale obiecuje poprawe! Od 3 dni biore leki i juz teraz bede brala regularnie!
Kinga, a Ty Kinga co myslisz o polaczeniu tabletek na tarczyce i Agnus Castus?
Brac je razem czy poczekac az tarczyca sie unormuje i dopiero brac Agnusa?
-
Tak jak akilegna♥ pisze: temperatura, śluz i testy. Ja robiłam tymi tanimi i było ok. Trzeba tylko z dobrą czułością wybrać, chyba że hormony jakoś ekstra szaleją.
Cccierpliwa ja też skrobałam obecnie chcę wrócić po chyba 3 miesiącach ale na innym serwerze bo blog onet ma ograniczony transfer na zdjęcia.... Najgorzej bo nie potrafie tego wyeksportować co już mam na blogspota... -
No ja odrazu patrzylam jakie serwery dobre i blogspot byl bardzo polecany dlatego akurat tam...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Hej Kobietki,
może Wy wiecie...
Dostanę umowę na pół etatu od przyszłego mc, co jeśli zajdę w ciąże przed tymi 3 mc? Jak wtedy wyliczą mi BV?
Czy jeśli umowa skończy się w przyszłym roku (koniec lipca) a ja zakładając duże szczęście i pomoc Boska urodzę szczęliwie po lipcu to nie składa się wniosku o Elterzeit?
Buziaki i miłego wieczorku Wam:* -
Pysia89 może tak jak u mnie. Pracujesz teraz? Masz dochody? Bo jeśli nie to możesz tylko liczyć na 300 Euro. I to jest Elterngeld wypłacany przez 1 rok do którego możesz pracować do bodajże 30h. Lub 150 euro na 2 lata. Elternzeit to czas na który się decydujesz. Najlepiej by było przejść sie wtedy do Elterngelstelle i oni dadzą ci odpowiednie formularze. Ale wydaje mi się że jeśli stosunek pracy się skończy to dostaniesz tylko te 300 euro a nie kwotę wynikającą z zarobków bo nie tracisz tego będąc bezrobotną. Internety piszą, że potem ubiegając sie o zasiłek itp Elterngeld zostaje pomniejszony do właśnie tych 300 Euro, ponieważ otrzymuje sie zasiłek dla bezrobotnych.
Nie wiem na czym Ci zależy w czasie ciąży/ i po urodzeniu więc trudno tak wykombinować. Mi zależało na tym żeby dalej pracować dostając Elterngeld bo nie chce stracić swoich klientów.
Poza tym ciężko gdybać a na życzenie to ciężko zajść w ciążę i może się okazać że twoja ciąża przekroczy czas umowy (czego Ci nie życzę) Poza tym w Niemczech Ciąża nie oznacza od razu zwolnienia lekarskiego. -
Maoam - pracuje cały czas, ale właśnie że wgledow że chcemy się starać o dzidziusia poprosiłam żeby zatrudniono mnie na umowę o pracę, tak obecnie do końca mc jestem na mini job w max wydaniu.
Zwolnienie na 100 procent dostanę, Altenheim dla psychiczne chorych.
Tak więc dochody mam.Tylko jak to jest kiedy teraz dostanę umowę i zajde w ciążę to z czego mi wylicza BV, czytałam że z ostatnich 3 mc, czyli u mnie jak? Mini job wezmą pod uwagę?
Najważniejsze jest dla mnie dobro dziecka, nie chce iść też prosić o łaskę do instytucji żeby mnie wspomagali.Dlatego za wczasy chce być pewna jak to będzie.
Rozumiesz?
Jeśli nie uda się zajść w ciążę i urodzić przed końcem umowy to trudno,ale zawsze można starać się... -
Maoam
Znalazłam coś takiego:
(1) Den unter den Geltungsbereich des § 1 fallenden Frauen ist, soweit sie nicht Mutterschaftsgeld nach den Vorschriften der Reichsversicherungsordnung beziehen können, vom Arbeitgeber mindestens der Durchschnittsverdienst der letzten 13 Wochen oder der letzten drei Monate vor Beginn des Monats, in dem die Schwangerschaft eingetreten ist, weiter zu gewähren, wenn sie wegen eines Beschäftigungsverbots nach § 3 Abs. 1, §§ 4, 6 Abs. 2 oder 3 oder wegen des Mehr-, Nacht- oder Sonntagsarbeitsverbots nach § 8 Abs. 1, 3 oder 5 teilweise oder völlig mit der Arbeit aussetzen. Dies gilt auch, wenn wegen dieser Verbote die Beschäftigung oder die Entlohnungsart wechselt. Wird das Arbeitsverhältnis erst nach Eintritt der Schwangerschaft begonnen, so ist der Durchschnittsverdienst aus dem Arbeitsentgelt der ersten 13 Wochen oder drei Monate der Beschäftigung zu berechnen. Hat das Arbeitsverhältnis nach Satz 1 oder 3 kürzer gedauert, so ist der kürzere Zeitraum der Berechnung zugrunde zu legen. Zeiten, in denen kein Arbeitsentgelt erzielt wurde, bleiben außer Betracht.
(2) Bei Verdiensterhöhungen nicht nur vorübergehender Natur, die während oder nach Ablauf des Berechnungszeitraums eintreten, ist von dem erhöhten Verdienst auszugehen. Verdienstkürzungen, die im Berechnungszeitraum infolge von Kurzarbeit, Arbeitsausfällen oder unverschuldeter Arbeitsversäumnis eintreten, bleiben für die Berechnung des Durchschnittsverdienstes außer Betracht. Zu berücksichtigen sind dauerhafte Verdienstkürzungen, die während oder nach Ablauf des Berechnungszeitraums eintreten und nicht auf einem mutterschutzrechtlichen Beschäftigungsverbot beruhen.
(3) Die Bundesregierung wird ermächtigt, durch Rechtsverordnung mit Zustimmung des Bundesrates Vorschriften über die Berechnung des Durchschnittsverdienstes im Sinne der Absätze 1 und 2 zu erlassen.
Ale niestety nie rozumiem o co w tym do końca chodzi.Mozesz mi jak blondynce wytłumaczyć?
Pozdrawiam serdecznie. -
Pysia89 wrote:Hej Kobietki,
może Wy wiecie...
Dostanę umowę na pół etatu od przyszłego mc, co jeśli zajdę w ciąże przed tymi 3 mc? Jak wtedy wyliczą mi BV?
Czy jeśli umowa skończy się w przyszłym roku (koniec lipca) a ja zakładając duże szczęście i pomoc Boska urodzę szczęliwie po lipcu to nie składa się wniosku o Elterzeit?
Buziaki i miłego wieczorku Wam:*
Na temat samego bv nic nie wiem, bo mnie to nie dotyczyło. Nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam to co wkleiłaś, więc nie będę tego komentować. Na pewno do bv nie wliczą ci mini job (bo tam nie są odprowadzane składki) -
Kinga, bardzo Ci dziękuję za to co napisałaś.
A co to jest ten Mutterschutz? Czytałam że 6 tyg przed porodem i 8 po nim.Ale nie bardzo rozumiem.Skoro jest opcja że jest się jeszcze zatrudnionym w owym czasie to co wtedy pracodawca nie płaci a kasa chorych tylko,czy jak to wygląda?
Mini Job ponoć uprawnia do Mutterschutz,tak gdzie też czytałam,ale może był tylko bajki. Tak czy siak już mnie nie interesuje to, bo zaraz będę na umowie na pół etatu.
Piszesz że wyliczają średnia z ostatnich 12 mc do Eg,ale wtedy czas zwolnienia tj BV jest brany pod uwagę?
Czytałam też że jeśli zarabia się nie dużo to nie wyliczają 67/65% tylko powiększają o 1% do 1 tys.
Ile w tym prawdy a ile bajek?
Pozdrawiam serdecznie. -
Pysia kesli sie pracuje to Mutterschutz wyplaca krankenkasse chyba 13€/dzien a jesli wyjdzie to mniej za miesiac jak distalabys wyplaty to wtedy pracodawca musi doplacic reszte zeby bylo rowne z kwota wynagrodzenia...
Pierwsze slysze ze ktos mialby dostac EG wiekszy jak 67% z racji niskich zarobkow...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cierpliwa- zobacz takie coś piszą
Wysokość zasiłku macierzyńskiego (Mutterschaftsgeld)
Kobiety pracujące ubezpieczone w państwowych kasach chorych otrzymają w okresie urlopu macierzyńskiego zasiłek. Jedna część pieniędzy wypłacana jest przez kasę chorych - w wysokości 13 euro za dzień, a druga część pochodzi od pracodawcy.
Część pracodawcy liczona jest jako średnia z ostatnich trzech miesięcznych wynagrodzeń (netto) przed rozpoczęciem urlopu macierzyńskiego. Aby otrzymać zasiłek należy najwcześniej 7 tygodni przed zaplanowanym terminem porodu złożyć wniosek w swojej kasie chorych. Wniosek można pobrać ze strony bundesversicherungsamt.de.
Urlop wychowawczy (Elternzeit)
Obywatelom polskim mieszkającym, jak i pracującym w Niemczech przysługuje urlop wychowawczy. Wniosek o urlop wychowawczy musi zostać złożony pisemnie u pracodawcy najpóźniej 7 tygodni przed jego rozpoczęciem, tj. najpóźniej 7 dni po urodzeniu dziecka. Urlop wychowawczy może trwać maksymalnie 3 lata.
Wysokość zasiłku na urlopie wychowawczym (Elterngeld)
Zasiłek wychowawczy płaci Bund, i aby go uzyskać, należy złożyć odpowiedni wniosek w lokalnym urzędzie, najczęściej jest to urząd ds. socjalnych. W zależności od Bundeslandu wnioski wyglądają inaczej. Można je pobrać ze strony: www.elterngeld.net podane są tutaj również adresy poszczególnych placówek. Wniosek należy złożyć najpóźniej do 14 miesięcy od narodzin dziecka. Wyrównanie następuje jedynie do 3 miesięcy wstecz, dlatego najlepiej złożyć dokumenty niezwłocznie po narodzinach dziecka.
Wysokość zasiłku wychowawczego zależy od zarobków netto osiągniętych w przeciągu ostatnich 12 miesięcy. Zasiłek wychowawczy kształtuje się następująco:
- w wysokości 65 proc. miesięcznych dochodów netto, przy zarobkach miesięcznych netto od 1.240 euro i powyżej (maksymalna suma zasiłku może osiągnąć 1,8 tys. euro)
- w wysokości 66 proc. miesięcznych dochodów netto, przy zarobkach miesięcznych netto do 1,220 euro
- w wysokości 67 proc. miesięcznych dochodów netto, przy zarobkach miesięcznych netto leżących między 1 tys. euro i 1,2 tys. euro.
- w wysokości 67-100 proc. miesięcznych dochodów netto, przy zarobkach miesięcznych netto poniżej 1 tys. euro.
Osobom niepracującym przysługuje zasiłek w wysokości 300 euro miesięcznie.