X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staraczki z Niemiec
Odpowiedz

Staraczki z Niemiec

Oceń ten wątek:
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do mutterpass zaswiadczen itp itd to zalezy od lekarza wszystko bo jak widac kazda dostawala mutteroass w innym czasie i rownies wsrod moich znajomych i rodziny tak bylo... i dokladnie tak samo jesli chodzi o prace... tutaj nie ma jak w ol obowiazku np przedluzenia umowy do dnia porodu jesli sie konczy w trakcie trwania ciazy... przepisy sa inne i z nimi tez warto byloby sie zapoznac...
    Prosty przyklad kuzynka meza dostala mutterpass w 6t+ a moja kuzynka z innego miasta dostala dopiero w 10tc...
    Tak samo z BV znam osoby w mojej branży ktore dostaly odrazu a znam takie ktore dopiero kolo 5 miesiaca lub pracowaly do mutterschutz bo dostaly lzejsze stanowisko...
    Tutaj nie ma co generalizowac bo akurat u jednej z nas tak bylo... bo u kazdej moze byc zupelnie inaczej... wszystkie nie pracujemy w jednym miejscu i nie chodzimy do jednego lekarza ;)

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i do tego moge dodac ze sama na swoim orzykladzie mialam roznice w traktowaniu mojej ciazy przez lekarza a kolezanki z pracy przez jej lekarza z innego miasta
    Jej lekarz uwazal ze ciaza to nie choroba i nawet pracujac w Altenheimie nie znaczy ze ma jej wystawiac zwolnienie gdzie ja zwolnienie mialam od reki...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2017, 19:53

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Pysia89 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karakorum- bardzo Ci dziękuję za pomoc. Na wizytę idę 1 września, to będzie 6 tydzień i 3 dzien. Myślałam wczoraj żeby przelozyc wizytę na tydzień później żeby faktycznie było to moje upragnione serduszko.Ale widzę że u Ciebie ładni e wszystko wyglądało więc mam nadzieję.
    Jak się czujesz w gole? Pracujesz jeszcze czy teraz wolne?

Kryska- myślałam że Mutterschutz jest na każdej umowie a nie tylko na stałej. Jeśli mam umowę do końca lipca przyszłego roku to chyba nie mogą mnie zwolnić?

Już mnie głowa boli na samą myśl o tych przepisach.

A najgorsze że nie ma jednej ogólnej prawdy tylko ciągle coś zmienia się.

Stresuje mnie fakt że zostanę bez grosza jak nie dostanę BV.Pracowac nie da rady tam...
    Ale liczę że jak inni dostawali u mnie to ja chyba też...

• Pysia89 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysia- ale po porodzie są te 4 mc w ktych zwolnić nie mogą?

Termin porodu mam na koniec kwietnia więc tak czy inaczej podczas trwania umowy.

A orientujesz się jak jest wyliczany dochód podczas BV?
    Jeśli na umowie o pracę jestem od 1 sierpnia tego roku.
    Ale wcześniej w tym samym miejscu pracowałam już na mini job.

Piszą że wyliczają średnia z ostatnich 3 miesięcy przed zajściem w ciążę.
    A co w przypadku jak ktoś zaczął pracę na umowie? To co zostaje z niczym?

Znowu.ta.kryska lubi tę wiadomość

• Pysia89 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysiu dzięki Ci :* o tym Elterngeld wiem że z 12 mc a jeśli nawet nie pracowało się to jakieś minimum, czyli tak jak piszesz.

Mnie chodzi o ten czas do porodu kiedy nie możesz pracować.Czyli ten BV zakaz pracy.

• Pysia89 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysiu te 6 tyg przed terminem i 8 tygodni po porodzie to chyba ten Mutterschutz Geld co płaci KK a resztę dopłaca pracodawca żeby było równo.Nie jestem tego też pewna.

Ten BV to zakaz pracy takie jakby L4 ale nie z winy pracownika tylko dlatego że pracodawca nie może zaoferować bezpiecznej pracy podczas ciąży.

Pewnie za góra 2-3 mc dowiem się jak to będzie wyliczane.To dam znać może komuś też się przyda.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2017, 21:22

• karakorum Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BV srednia z ostatnich 3 miesiecy! I to bardzo wazne - nie z 3 mcy przed ciaza, ale wlaczajac te, ktore przepracujesz od powiedzenia o ciazy do BV. U mnie to mialo roznice, bo pracowalam na Mutterschutz 5 tygodni i mialam 3 drugie zmiany - nie moglam robic do 22 tylko do 20 i odpadly mi dodatki za nocki.
    Dzisiaj przepracowalam moj ostatni dzien ;) Strasznie dziwne uczucie.
    BV dostajesz, gdy masz problemy ze ze zdrowiem lub ciaza, albo firma nie ma miejsc dostosowanych do ciezarnych (u mnie tak jest).
    Jezeli masz lekka prace i brak problemow ze zdrowiem, robisz do 6 tyg przed porodem. Na Mutterschutz dostajesz srednia 100% z ostatniego roku.

Pozniej jest Elterngeld - ale to juz inna historia, i kasy dostajesz tyle, na ile sie zdecydujesz zostac.

Mutterschutz jest na kazdej umowie, na Ausbildungu tez, tylko na befristet masz ryzyko, ze po okresie ochronnym Cie zwolnia... No ale tak nie musi byc.

Pysia jesli inni dostawali BV to Ty tez ;) Firma nie daje tego wedlug swoich widzimisiow, tylko dostosowuje sie do niemieckiego prawa. Bedzie dobrze :*

Znowu.ta.kryska, Pysia89 lubią tę wiadomość

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karakorum- nawet nie wiesz jak mnie Twoje posty uspakajaja a to dopiero drugi który czytam :*

A wiesz może jak to jest jeśli nie będę mieć tych 3 mc do średniej?
    Np 2 mc. To podziela te2 mc na 3 mimo wszystko?

Jeju ale fajnie że Ci się udało:* cieszę się razem z Tobą.
    Jak się czujesz w w ciąży w gole?

Z jakiego miasta jesteś jeśli mogę spytać?

• karakorum Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I dziewczyny nie ma czegos takiego jak tydzien, w ktorym ciaza jest "oficjalna". Tak jak mowi cierpliwa - co lekarz to historia. I zalezy od tego jak ciezarnej zalezy ;) By dostala Mutterpass. Z opowiadan znajomych wynika, ze czas dostania magicznej ksiazeczki to +/- 9 tydzien. Ale tak serio to ona nie jest na poczatku wazna - wazny jest Bescheinigung dla pracodawcy, bo on magicznie sprawia, ze jestescie objete Mutterschutz w pracy. Mi lekarz dal bez zajakniecia w 6+1. A Mutterpass dostalam 3 tygodnie pozniej ;)

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • karakorum Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi sie, ze wylicza Ci z dwoch :) Musi byc 100%, nie moga sobie dzielic miesiecy :)

Czuje sie swietnie! Naprawde, ostatnio nawet powiedzialam lekarzowi, ze to az straszne, ze nic nie czuje :P Powiedzial, ze co ciaza to inne odczucia :) I wszystko bylo w porzadku.
    A Ty jak sie czujesz?

Naprawde wszystko bedzie dobrze! Te pierwsze tygodnie mina raz dwa. Zobaczysz kropeczke na usg i od razu bedziesz sie lepiej czula :)
    Ja na drugiej wizycie, 6+1, nie widzialam serduszka, ale za to byla kropeczka, z ktorej rozwinie sie embrion, co mnie uspokoilo :) Zobaczysz, jak szybko minie... Ja jestem w szoku, ze dzis byl moj ostatni dzien pracy, naprawde...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2017, 21:45

Pysia89, Znowu.ta.kryska lubią tę wiadomość

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • karakorum Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to zalezy od pracy... Ja mam ciezka,i po przemysleniach doszlam do wniosku, ze gdyby cos sie stalo, i tak bym o tym mowila i tak...
    Poza tym mozna na poczatku sprobowac klamac w pracy i nie mowic o ciazy, teoretycznie pracodawca nie ma prawa nikomu o tym mowic. To tez zalezy od mikroklimatu w firmie.

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karakorum- bardzo Ci dziękuję za ten optymizm i każde słowo:*

Dobrze że przed pierwszą wizytą już wiem że mam prosić o do zaświadczenie. A to tylko dzięki Tobie :*

Książeczka mi do szczęścia nie potrzebna jeśli pracodawcy póki co wystarczy zaświadczenie.

Później musiałaś pracodawcy jeszcze jakieś dokumenty donosić?

Twój pracodawca normalny człowiek? Nie robił Ci problemów?

Super że tak dobrze się czujesz:)

To masz do Holandii blisko.Moj M długo w Wenlo pracował.

Ja obecnie przeziębienie leczę i modlę się żeby szybko przeszło co by dziecku miało nie zaszkodzić.

Ja pracuję tylko na pół etatu i wyliczyłam że będę jeszcze tylko pracowac około 15 dni !!!:) Bo potem mam planowany urlop dwutygodniowy.Zatem gdybym wróciła po urlopie byłby ten 12 tydzień i właśnie rozmyślam czy wtedy dopiero uderzyć temat ciąży i szczera rozmowę z pracodawca odbyć.

Pozdrawiam ciepło i cieszę się że odezwałaś się, dziś będę spokojniej już spala :)))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2017, 22:17

• karakorum Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pracodawcy wystraczylo tylko zaswiadczenie :) W 6+1 nie mialam jeszcze daty porodu na karteczce, ale to nie byl problem, donioslam 3 tygodnie pozniej.

Pracuje w molochu, wielkiej firmie, i z szefem nie mialam nic wspolnego, tylko z kadrami ;) A im to tam wszystko jedno.
    Pracodawca nie moze Ci robic zadnych problemow. To jego problem, by zalatwic sobie zastepstwo na Twoje miejsce. Ja mialam istotne stanowisko, i moje odejscie do innego dzialu w ramach Mutterschutz przynioslo im mnostwo problemow i logistycznej gimnastyki, w dodatku jeszcze w urlopowy czas, ale nic mnie to nie interesowalo, bo za takie troski mi nie placono.
    Kochana to nie te czasy, ze z pracodawca ugadywalo sie sprawe ciazy i szef laskawie zgadzal sie przeniesc Cie na inny dzial. Jako ciezarna (tylko potwierdzona!!! Tj. z zaswiadczeniem) masz mnostwo praw, i chocbys miala najgorszego szefa na swiecie, i tak musi sie dostosowac do prawa i tak. Nie robi Ci tym zadnej grzecznosci. Ja rzucilam w kadrach zaswiadczenie, ze jestem w ciazy, powiedzialam to i tyle, czekalam na instrukcje gdzie mam pracowac i jak dlugo Nie wdawalam sie w zadne pogaduszki bo i nie bylam na niedzielnym obiedzie. No ale ja w ogole mam raczej surowe podejscie do pracy. Nie przepraszajcie pracodawcy za to, ze zaszlyscie w ciaze, dziewczyny!!!

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia ty musisz przede wszystkim pamietac o tym ze fizycznie nie masz umowy w rece i yo jest teraz najwazniejsze... bo na gebe to wiesz... moga odwrocic kota ogonem bo chcac nie chcac do teraz bylas na mini job tam wiec byloby im latwo przekrecic ze nie mialas umowy dostac... wiec przede wszystkim obojetnie od jakiego lekarza dostaniesz zwolnienie to jak nie bedziesz dawala rady wolalabym na wszystko jedno jakim siedziec jak mowic w takiej sytuacji o ciazy... na zwolnieniu dla pracodawcy i tak nie ma wpisane na co chorobowe wiec mozesz wymyslec kazda historie... a dopiero jak masz umowe w rece to mozesz byc jej pewna... wiec to jest pierwsze o co powinnas sie zatroszczyc nim przyjdziesz z informacja o ciazy

Pysia89 lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• karakorum Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie za chorobowe sie nie przedluza umowy, wiec z tym braniem chorobowego na befristet bylabym ostrozna. Bo moze sobie jeszcze bardziej przekichac jak ją wywalą zanim powie o ciąży. Der gelbe Schein nie daje Ci zadnych specjalnych praw, a Mutterschutz jak najbardziej.

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh dobrze, że ja takich problemów nie będę miała jak już się uda zajść w ciążę ;) mój mąż szefem mym ;) :D

Miłego weekendu

Znowu.ta.kryska, Brave, Ewelina_90 lubią tę wiadomość

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa-dzieki:*
    Szefowa mówiła że w poniedziałek ma być już umowa,więc jestem pełna nadziei.

Wcześniej nie było z tym problemu. To będzie już moja trzecia umowa w tym samym miejscu. Na początku zatrudnili mnie na 3/4 etatu i tak przez 7 mc pracowałam,ale dla mojej rodziny było to zbyt obciążające,z mężem mijaliśmy się.

Dlatego spytałam szefostwa czy mogłabym mniej pracować,zgodzili się i tak przeszłam na mini job na 8 mc. Potem dostałam mała podwyżkę i przekroczylabym ten próg dochodów na mini job,więc wyszli z propozycją żebym pracowała na pół etatu to będą liczyły też mi się dodatki za świętą i późne godziny i wtedy faktycznie będę mieć trochę lepszy zarobek.

W nocy tak sobie myślałam że muszę te 15 dni przepracować a po urlopie jak będzie już 12 tydzień iść do szefowej.
    A jeśli coś będzie się dziać pokaże zaświadczenie wcześniej.
    Myślałam też żeby powiedzieć kolezance z którą będę na zmianie o moim stanie to nie będzie mnie wysyłać do tych zakaźnie chorych.Ale po na mysle sądzę że mogłoby się to nie utrzymać w tajemnicy i szefowa dowiedziałaby się od osób trzecich.

Dobrego dnia kobietki:*

Karakorum- to teraz będziesz mieć duuuzo wolnego czasu.Myslalas już co chcesz robić przez ten czas jakieś hobby?:)))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2017, 08:49

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karakorum ja mam befriestet a jeszcze zadnych problemow z przedluzeniem umowy...
    A Pysia poki co nawet Arbeitsvertragu nie ma w rekach wiec nawet nie maja jej czego przedluzac czy co ja chtonic bo dopoki nie ma w reku umowy to nie udowodni ze jej obiecali przejscie z mini job na arbeitsvertrag...
    Tutaj to zupelnie inna sytuacja niz jak masz umowe i zachodzisz w ciaze...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• karakorum Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa przeczytalam Twoj ostatni wpis. Odpoczywajcie i zbierajcie sily na listopad, bede mocno trzymala kciuki <3

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia daj znać jak dostaniesz umowę :)

Czy ktoś może mi powiedzieć jakie leki / suplementy bez recepty powinnam zakupić aby wspomóc procedurę ivf? Na pewno zaopatrze się w apap, magnez, Q10 (ubichinol) i pewnie nospa. A co jeszcze ewentualnie?

Edit: nasz makler na urlopie, wiec niczego konkretnego się nie dowiedziałam w sprawie tych kk :/

Miłego dnia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2017, 07:47

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
‹‹ 346 347 348 349 350 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ