Staraczki z Niemiec
-
WIADOMOŚĆ
-
Jestem w 14 tyg i 5 dniu
PAPP-e robiłam w połowie 13go, jakoś tydzień temu.
No właśnie ryzyko jest duże i to mnie dziwi, bo USG wyszło świetnie...
Amniopunkcja prawdopodobnie rozstrzygnie i rozwieje wątpliwości. Miałam zamiar zrobić tylko połówkowe, ale trzeba to sprawdzić...
Endometrioza - usuwana laparoskopowo XII 2016
Miesniaki na macicy / starania o dzidzię od 3 lat
Punkcja: 16 II 2018 / udany transfer: 21 II 2018 -
Ewelina wiesz ze wlasnie o tym myslalam.
Ze skoro nie dzwonia to mam nadzieje ze wszystko jest ok. Bo lekarka mowila ze gdyby cos Beda dzwinic zeby przykladowo transfer przyspieszyc.
Na razie zostaje przy piatku.
Najgorsze jest to ze mamy zaplanowany wyjazd na ten dlugi weekend i teraz tak sie z tym transferem zlozylo. Ale trudno nie bede sie przemeczac ani nic nosic.
I tak wiekszosc czasu w aucie spedzimy.
A gdzie sie Issa podziala? -
To będziemy zdawać sobie we wtorek relację
No coś niesprzyjające są te ostatnie tygodnie, ale póki co jestem dobrych myśli.
Co jak co, ale takie akcje nie są potrzebne. Czekanie na jakiejkolwiek wyniki niepotrzebnie stresuje, czy to podczas In-Vitro czy to podczas takich testów. Będę mieć to ciągle w głowie w następnych tygodniach.
Co do słodyczy - też mam ten problem, walczę z tym nałogiem z kiepskim skutkiem... A mój lekarz przestrzega, że cukier jest tak samo szkodliwy jak papierosy... Podobno... Zabronił kategorycznie
Ola wszystko co w nadmiarze jest szkodliwe niestety. Ale znów papierosy szkodzą inaczej a cukier inaczej. Ja staram się unikać cukru w każdej postaci ale nie zawsze jest to możliwe.
W takim razie we wtorek poproszę tylko dobre wieści -
Słodycze
Moj odwieczny problem. Myślałam, ze w ciazy mnie od nich odrzuci mp. bo ostatnio mam smak często na słone, ale gdzie ..
Ale teraz jak przeczytałam, ze lekarz dal Ci Ola kategoryczny zakaz to przystopuje.. jak mnie bedzie juz bardzo ciągnęło to zjem troche, chce jak kazda znas jak najlepiej dla mojego groszka
Cierpliwa a ty jesz słodycze? Mowia, ze to na dziewczynkę czy jakos tak -
Aleksa87 wrote:Ewelina wiesz ze wlasnie o tym myslalam.
Ze skoro nie dzwonia to mam nadzieje ze wszystko jest ok. Bo lekarka mowila ze gdyby cos Beda dzwinic zeby przykladowo transfer przyspieszyc.
Na razie zostaje przy piatku.
Najgorsze jest to ze mamy zaplanowany wyjazd na ten dlugi weekend i teraz tak sie z tym transferem zlozylo. Ale trudno nie bede sie przemeczac ani nic nosic.
I tak wiekszosc czasu w aucie spedzimy.
A gdzie sie Issa podziala?
Aleksa to będzie pierwsza wycieczka waszych kropeczków z wami ♡♡
Pamietaj żeby im całą droge opowiadać gdzie , co i jak
Wlasnie Issa , Anetolek , Asia co u was ?
Kinga a jak twoje pociechy ?Aleksa87 lubi tę wiadomość
-
Ewelina kciuki caly czas zaciskam! Bedzie dobrze!
Co do slodyczy przed ciaza prawie wcale nie jadlam teraz czasem cos zjadlam ale tez nie zebym sie objadala...
Akilegna juz niedlugi bedziesz wiedziala jaki osobnik sie u ciebie kryje jakies przeczucia?
Ola kurcze faktycznie bardzo duze ryzyko trzymam kciuki zeby bylo dobrze!
Aleksa kciuki za transfer! I tez mysle ze skoro nie dzwonia to wszystko jest dobrze!
To skoro same "super" wiesci to teraz i ja doloze ze mam cukrzyce ciazowa i w zyciu bym sie tego nie spodziewala bo przed kilkoma tygodniami krzywa w porzadku, maly test gdzie mierzyli tylko 1h po glukozie ok a wczorajsza krzywa juz wynik na czczo przekroczony troche bo po glukozie super wyniki tylko na czczo nie... mowia ze moze byc temu winien fakt ze przed snem dzien przed badaniem najadlam sie owocow i jogurtu... no ale wola kontrolowac wiec dzis dostalam glukometr... no i teraz na czczo i przed snem musze mierzyc cukier no i w ciagu dnia dwa razy w wybranym czasie (1h po sniadaniu lub 2h po sniadaniu lub przed obiadem lub 1h po lub 2h po lub przed kolacja lub 1h po lub 2h po) poki co wszystkie wyniki dzis w normie... wiec moze faktycznie wynik byl troche zaklamany no ale juz tego nie zmienie... jakbym pomyslala ze kanapka lepsza od nektaryny to moze nic by nie bylo... no ale lepiej tak niz cos przeoczonego...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Cccierpliwa a to Ty nie wiesz, że owoców się nie jada na wieczór? Ale w sumie lepiej teraz zapobiegać niż dopuścić do cukrzycy u dziecka. Mi chyba ciąża wyleczyła cukry, bo mam wszystkie w normie. Tylko po pączkach i gotowcach mam za wysoki po 1h a po 2h już w normie. Sama jestem w szoku. Też właśnie dostałam glukometr i miałam sobie tak wyrywkowo mierzyć, a jutro idę z tymi wynikami na rozmowę i zobaczymy co dalej. Na czczo miałam dwa razy 98 a tak to nie przekracza normy 95. Już mnie paluchy bolą od tego kucia częstego
-
No mówię, nie ma tak hop siup z ciąża, wszystko dobrze, dobrze a tu nawet jak sie człowiek oszczędza to cos wyjdzie..
Cierpliwa ale wynik nie byl jakos tragicznie poza norma ? Moze ci sie jeszcze ureguluje
Boziu
Owoców nawet wieczorem nie powinno się jeść a co dopiero kinder jak ja przed wczoraj..
Dobrze , ze was czytam ! Teraz bede miala to w glowie i sie w nią mocno pukne zanim znów złapie za slodkie ! -
nick nieaktualnyU mnie bardzo dobrze, wczoraj mialam krzywa cukrowa wyszla super juz nie musze chodzic do diabetologo.
Zauwazylam u siebie jesli zjem duzo slodyczy mam zgage i niestety sama sobie je ograniczam, bo czasami jesli sie najem bardzo duzo wtedy mam tragedie i juz nic mi nie pomaga nawet migdaly ;(.
Ewelina jesli chodzi o bete to ja tak samo jak Ola nigdy nie mowila mi lekarka jaka ma, moze i to dobrze bo bym siedziala pewnie i sprawdzala tez. Nie przejmoj sie bedzie dobrze wszystko.
Aleksa kciuki za piatek, bedzie wszystko dobrze i u Ciebie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2018, 07:36
-
nick nieaktualnyBo jak robia badanie krzywej cukrowej t najlepiej nie jesc nic slodkiego owocow tylko pic, Ja jadlam obiad miedzy 16 a 17 to byl moj ostatni posilek i tylko pilam wode samakowa. No i miej wiecej trzy godziny przed samym badanie wypilam z dwa lyki wody smakowej i to wszystko.
A ogolniesie mowi ze owoce mozna jesc do godziny 16 tylko. -
Mnie na początku ciąży bardzo ciągnęło do słodkiego. To nie były jakieś wielkie ilości ale prawie codziennie miałam ochotę na pączka lub coś w tym rodzaju. Teraz też się zdarza, że złapie kawałek czekolady ale już nie z taką ochotą jak na początku. Widzę, że nasz dzieć preferuje smaki tatusia i zaczyna mnie to przerażac
-
Hahaha Akilegna czemu ? Pijesz piwo ? hihi , ze maly woli smaki tatusia hehehe
Ja mam nadzieję, ze tez tylko teraz mnie tak ciągnie, ze minie ale itak sama teraz sie bede ograniczać!! -
asia8211 wrote:Bo jak robia badanie krzywej cukrowej t najlepiej nie jesc nic slodkiego owocow tylko pic, Ja jadlam obiad miedzy 16 a 17 to byl moj ostatni posilek i tylko pilam wode samakowa. No i miej wiecej trzy godziny przed samym badanie wypilam z dwa lyki wody smakowej i to wszystko.
A ogolniesie mowi ze owoce mozna jesc do godziny 16 tylko.
No niby tak. Ale to takie małe oszukaństwo. Bo co z tego, że przed badaniem Ty się oszczędzasz i dbasz o to żeby wyniki wyszły dobre a poza badaniem jesz już normalnie i nie patrzysz co i ile. Moim zdaniem lepiej mieć cukrzycę ciążową zdiagnozowana i wtedy trzymać się diety, a nie oszukiwać siebie i lekarzy i narażać dziecko na choroby z tym związane -
Ewelina_90 wrote:Hahaha Akilegna czemu ? Pijesz piwo ? hihi , ze maly woli smaki tatusia hehehe
Ja mam nadzieję, ze tez tylko teraz mnie tak ciągnie, ze minie ale itak sama teraz sie bede ograniczać!!
No piwko to my lubimy oboje, niestety mi nie wolno. Ostatnie piwo wypiłam dzień przed transferem
Chodzi mi bardziej o gusta jedzeniowe. Czyli np.Zwiebelnbrot, metwurst, parówki z serem, tosty zapiekane z serem, spaghetti z serem i wszystko z serem, czego wcześniej nie mogłam znieść, tak teraz jadam coraz częściej -
Akilegna niby wiem ale ja tetaz ogolnie bylam bardzo pochlaniacz owocow bo to jedyne na co mialam olbrzymia ochote... w pierwszym trymestrze tylko pomarancze mi wchodzily i szly na kg a od drugiego juz wiekszosc...
Asia szczerze zjadlam ostatni posilek staly przed 19 i moglabym przy tym zostac ale to byloby ak Akilegna pisze oszustwo i skoro zawsze przed snem jadlam jakis owoc czy jogurt to zjadlam i teraz i w sumie dobrze bo znam przypadek nie wykrytej cukrzycy ciazowej i dziecko w 8 miesiacu popodpinane do tysiaca monitorow a zaraz przy cc widok dla matki jak mu wyplywaja zielone wody z niska bo przez nie wykryta cukrzyce doszlo do zatrucia ciazowego...
Wole sie troche pokluc jak miec wlasne dziecko na sumieniu tylko dlatego ze za wszelka cene nie chcialam miec cc
Tym bardziej ze narazie no jakos musza okreslic wiec powiedzieli cukrzyca ciazowa no ale tak naprawde wynik stal pod znakiem zapytania bo to byl jedyny raz kiedy przekriczylam i poki co nie musze jakos dietowac mam tylko mierzyc na czczo i przed snem cos zjesc nalego i zmierzyc zeby cukier miescil sie w przedziale 100-120 a w dzien wyrywkowo i kontrolowac... i poki co wczoraj ani pol przekroczenia
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Cierplia. No oby te wyniki się poprawiły. Dobrze, że szybko zareagowano.
Może to rzeczywiście przez owoce wieczorem. One też mają dużo cukru. Będzie dobrze!
Ewelina ja to mam tak jak ty tymi słodyczami.. zawsze byłam lakomczuchem - kinderki, lody, rogalik z czekoladą, ciasteczka... Prawie codziennie muszę coś schrupać. Choc waga nawet nie drgnie. Wręcz schudłam kilo w ciągu tych 14 tygodni ciąży (mimo że jem niemało, bez ograniczeń). Próbowałam przez miesiąc sama robić zdrowe słodycze, ale nie działało na dłuższą metę.
Poza tym jem bardzo zdrowe produkty, sprawdzam etykiety i składy wszystkiego co kupuję. Kasze, platki owsiane, nasiona, kiełki, orzechy, pełnoziarniste produkty,chudy nabiał, drób, ryby, warzywa, owoce - codziennie mam je w diecie... Nawet do kawy mnie wcale nie ciągnie, a przed ciążą pilam ją codziennie.
Tylko nieszczęsnych słodyczy nie mogę się pozbyć i jestem na siebie zła, ze wgledu na malucha w brzuchu! Od kilku dni udało mi się nie tknąć nic slodkiego, moze przetrwam tym razem! Nigdy nie umialam z nich zrezygnować, ale teraz muszę się zmusic...
Ja tez właśnie czytam na ten temat ciągle, bardzo duzo opinni jest zeby nie dobijać się cukrem prostym w ciąży.. musze sie dostosować wlasnie dla maluszka ♡
A po ciąży nadrobię -
Akilegna ale przeciez nie napisalas nic zlego jestem tego samego zdania jakie wyrazilas lepuej wiedziec wczesniej jak przegapic no a jakim cudem jak sie przed badaniem diete i nawyki zmieni...
Ja tak delikatnie powatpiewam w to ze cc mam i coraz bardziej mysle ze ten wynik na czczo byl falszywy przez te owoce i jogurt na noc i za krotko przed badaniem bo teraz nie jem owocow na nic a kanapke albo papryke itp i mam na czczo cukry w okolicach 89 a w ciagu dnia nawet po obfitym sniadaniu plus kawa z cukrem i mlekiem albo obfite sniadanie plus sok marchewkowy z miodem plus szklanka mleka a cukry po godzinie 103-105 nie dietuje ani troche a wyzej jak 105 jeszcze po posilkach nie mialam... dzis na probe na drugie sniadanie jablko srednie duzy banan pol litra kefiru a cukier 100...
No ale z dwojga zlego dobrze ze skontroliwane nawet jesli falszywy alarm jakbym falszywie myslala ze nic a cos by bylo
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700