Forum Starając się - ogólne Staraczki z rocznika '90 vol.2
Odpowiedz

Staraczki z rocznika '90 vol.2

Oceń ten wątek:
  • Marcowa2017.23 Autorytet
    Postów: 981 207

    Wysłany: 7 września 2018, 08:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    WKratke to wszystko jasne, bóle migrenowe mogą zepsuć wszystko, rozumiem Cię i współczuję, mam nadzieję, że szybko przejdzie. Ale wczoraj podzialaliscie, więc jest szansą :) głową do góry :)

    Zuzi oglądałam pierwszy sezon Ozark, nie wiedziałam że jest już drugi. Skoro polecasz to może zobaczę :)

    Rubii szkoda że minusik :( Ale nie tracimy nadziei bo jest jeszcze troszkę czasu :)

    3i49f71x2dxie3wa.png
  • zuzi_c Autorytet
    Postów: 1642 955

    Wysłany: 7 września 2018, 08:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rubii :* Twój wykres jest idealny. Póki nie ma @ nie tracimy nadziei :)

    Tak jest od tygodnia 2 gi sezon. Wczoraj obejrzałam 1szy odcinek ale po 5h padłam :D dobrze, że chociaż zdążyłam się wykąpać :D

    m3sx43r8mntd6n8a.png
  • Marcowa2017.23 Autorytet
    Postów: 981 207

    Wysłany: 7 września 2018, 09:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe ale zaszaleliscie z tym serialem ;) ciekawe czy drugi sezon będzie taki fajny jak pierwszy ;) zazwyczaj kolejne sezony są troszkę naciągane.

    3i49f71x2dxie3wa.png
  • Martek&M Autorytet
    Postów: 816 664

    Wysłany: 7 września 2018, 10:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Jedyne co dobrego mogę napisać po wczorajszej wizycie to to, że znalazłam świetnego lekarza. Kompetentny, wysłucha dokładnie, sprawdzi i przeanalizuje bez pośpiechu wyniki badań, zbadał mi wszystko łącznie z usg piersi, przezpochowe usg, standardowe badanie ginekologiczne, wymaz na cytologie. Wszystko powoli, dokładnie, w miłej atmosferze i rozmowa miła. Nawet ciha muzyczka i świeczki :D

    "Dręczył" moje jajniki dobre 15-20min, żeby wszystko zobaczyć dokładnie.

    Niestety rezultat jest jeden. Brak owulacji! I prawdopodobnie PCO.
    Po wyniku hormonu LH (20,42 mlU/ml) też to można podejrzewać. Ale najbardziej widać właśnie, że jest zaburzenie owulacji. Bo po prostu trzeci cykl pod rząd nie pojawiła się owulacja.

    Mimo 11 dnia cyklu, nie było widać żadnego dominującego pęcherzyka w jajnikach, który miałby sobie dojrzeć. Było kilka małych, poniżej 1cm (największy 8mm). Na podstawie tego obrazu nie dało się stwierdzić czy to PCO bo nie było - jak to książkowo się określa - "ponad 12 pęcherzyków prenatalnych o określonej wielkości". Po prostu żaden sobie nie dojrzewał :(

    Ten cykl musimy znowu uznać za stracony.

    W 5 dniu kolejnego cyklu mam brać CLOSTILBEGYT w dawce 0,05g na spowodowanie dojrzewania pęcherzyka i wystąpienie owulacji.

    Zalecony monitoring w kolejnym cyklu, który bedzie robić moja przyjaciółka pracująca w Szpitalu - na szczęście bo bez tego czekałby mnie przeogromnie duży wydatek na monitoring czy pęcherzyk dojrzewa, czy endometrium się powiększa, czy była owulacji itp. Kilka wizyt u niego wykończyłoby skutecznie moją wypłatę.

    ALE...

    Jestem przerażona bo nie oznacza to sukcesu, że się uda. Wiem że nigdy, nikt nie może zagwarantować, ale chciałoby się ją mieć...
    Może się uda (i tego staram się trzymać chociaż ciężko odgonić czarne myśli i perspektywe kilku miesięcy dalszych starań i liczenia, obserwacji, chodzenia z nadzieją że owulacja będzie lub była, że się może udało). Może przed nami jeszcze kilka miesięcy takiej udręki :(

    A wczoraj, przed wizytą śnił mi się taki piękny sen, że Pan doktor zobaczył niespodziankę. Niestety był to tylko sen :(

    W samej przychodni, z poczekalni słyszałam jak kobiecie przede mną - a właściwie jej dziecku - bije serduszko. Jak strasznie szybko, jak ptaszek w klatce. Co to był za piękny dźwięk! <3

    0d1yflw1hjz2sp8e.png
    ❤️Mikuś❤️
    relgjw4z4aumzjx4.png
    ❤️
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2528 825

    Wysłany: 7 września 2018, 10:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! głowa do góry TY masz dopiero 3 cs ? Wcześnie zaczełaś diagnozę i bardzo dobrze! za mną już 20 któryś cykl straciłam rachubę bo te liczby mnie przytłaczają! ale głowa do góry :) wiem wiem sama po sobie, że diagnoza to nie wszystko mimo że się wszystko ustabilizuje to się nie udaje. Ale nie wolno nam się poddać!

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina D 2000, nac, colostrum,acard 75,

    Suple On. Supramen, maca

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • ABI90 Autorytet
    Postów: 4512 1454

    Wysłany: 7 września 2018, 10:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    WItam się dziewczyny. Jakaś zabiegana dzisiaj jestem, sporo roboty. Martek, dobrze ze trafiłaś na kompetentnego lekarza, ważne aby Cię dobrze poprowadziłi uda Ci się szybciej niż Ci się wydaje ;)

  • zuzi_c Autorytet
    Postów: 1642 955

    Wysłany: 7 września 2018, 11:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martek bardzo dobrze, że zaczęłaś wcześniej diagnozę. W ogóle powinno się robić komplet badań jak człowiek zaczyna się starać. Szkoda, że lekarze nie uświadamiają tylko najlepiej powiedzieć "łeeee do roku to można się starać bez badań" Boże jak słyszę takie coś to aż mnie nosi....

    Miałam takiego lekarza to od razu go zmieniałam. Kolejny kazał zrobić badania i właśnie jestem w trakcie zbijania prolaktyny. Teraz czekają nas badania nasienia. Zbadać się na zaszkodzi nikomu, a takie gadanie lekarze mogą sobie wsadzić w kieszeń

    MałaMi90, Marcowa2017.23 lubią tę wiadomość

    m3sx43r8mntd6n8a.png
  • Martek&M Autorytet
    Postów: 816 664

    Wysłany: 7 września 2018, 11:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzi_c wrote:
    Martek bardzo dobrze, że zaczęłaś wcześniej diagnozę. W ogóle powinno się robić komplet badań jak człowiek zaczyna się starać. Szkoda, że lekarze nie uświadamiają tylko najlepiej powiedzieć "łeeee do roku to można się starać bez badań" Boże jak słyszę takie coś to aż mnie nosi....

    Miałam takiego lekarza to od razu go zmieniałam. Kolejny kazał zrobić badania i właśnie jestem w trakcie zbijania prolaktyny. Teraz czekają nas badania nasienia. Zbadać się na zaszkodzi nikomu, a takie gadanie lekarze mogą sobie wsadzić w kieszeń


    Ja właśnie nie posłuchałam się lekarzy. Bo oczywiście dostałam takie wytyczne jak wszystcy :D czyli zaczynać diagnostykę po 1roku nieudanych starań

    A ja czułam że coś nie tak jest! I wyszło co jest nie tak i można przynajmniej działać.

    A tak zyjesz przez rok w nadzieji że w końcu się uda. Po roku robią diagnostykę i jakiekolwiek podejmowane kroki są. Często jest tak że leczenie trwa długo i to jest koszmar wtedy. A można wszytsko przyśpieszyć. Wystarczy badania zrobić - jak wszystko OK to starajcie się dalej a jak nie to przynajmniej mozna już leczyć.

    MałaMi90, zuzi_c lubią tę wiadomość

    0d1yflw1hjz2sp8e.png
    ❤️Mikuś❤️
    relgjw4z4aumzjx4.png
    ❤️
  • marta_kwk Autorytet
    Postów: 472 194

    Wysłany: 7 września 2018, 11:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie okres się zbliża wielkimi krokami, migrena zaczeła sie wczoraj i nie puszcza, jeszcze ze dwa dni i bedzie okres... Oby jak najszybciej przyszedł bo głowa mi eksploduje...

    k0kdi09k1llqhe99.png
    relg4z17a4wdju0z.png
  • Marcowa2017.23 Autorytet
    Postów: 981 207

    Wysłany: 7 września 2018, 12:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martek jak dobrze ze tak szybko trafiłaś na takiego dobrego lekarza, po Twoim opisie można stwierdzić, ze naprawdę dobrze się Tobą zajął :) super, bardzo się cieszę :) wiadomo ze chcemy słyszeć same dobre wieści, ale skoro mają byc gorsze to lepiej teraz niż jak dziewczyny piszą za rok. Powodzenia :)

    3i49f71x2dxie3wa.png
  • wKratke Autorytet
    Postów: 530 120

    Wysłany: 7 września 2018, 12:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego, 20:50

    7 cykl staran
  • marta_kwk Autorytet
    Postów: 472 194

    Wysłany: 7 września 2018, 13:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie migrena to norma przed ovu i przed okresem.

    k0kdi09k1llqhe99.png
    relg4z17a4wdju0z.png
  • wKratke Autorytet
    Postów: 530 120

    Wysłany: 7 września 2018, 19:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego, 20:50

    7 cykl staran
  • Marcowa2017.23 Autorytet
    Postów: 981 207

    Wysłany: 7 września 2018, 21:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w końcu nic nie robimy i nie mamy planów :) Ale tego potrzebuje, ostatnio zawsze było coś do zrobienia weekendami a ten weekend wolny :)
    WKratke obyś się lepiej poczuła jutro :)

    3i49f71x2dxie3wa.png
  • Pozytywka Koleżanka
    Postów: 195 15

    Wysłany: 8 września 2018, 09:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martek teraz będzie tylko lepiej ;-) ja mam klasyczne pco kilkanaście pęcherzyków na jajnikach, LH było też bardzo wysokie, CLO nie pomogło, jechałam już po gonadotropiny ale jeszcze lekarz chciał spróbować letrozol i jak na razie dwa cykle jajca rosną ;-)

  • Pozytywka Koleżanka
    Postów: 195 15

    Wysłany: 8 września 2018, 09:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki jadę dziś na miasto się zrelaksować i chciałam kupić mojemu jakiś suplement na chłopaków i nie wiem, jaki kupić do tej pory brał Androvit ale podobno są jakieś lepsze, MACA? Promen? Salfazin?....sama nie wiem... a jeśli kupujecie swojemu jakieś to jakiej firmy np: MACA ?

  • wKratke Autorytet
    Postów: 530 120

    Wysłany: 8 września 2018, 09:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego, 20:50

    7 cykl staran
  • marta_kwk Autorytet
    Postów: 472 194

    Wysłany: 8 września 2018, 10:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umarłam dzisiaj rano... Aplikacja przesunęła mi owulacje na 5 września a okres na 21... No w zyciu nie miałam tak długiego cyklu...

    k0kdi09k1llqhe99.png
    relg4z17a4wdju0z.png
  • zuzi_c Autorytet
    Postów: 1642 955

    Wysłany: 8 września 2018, 10:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martuś pierdziel aplikację.... Ja miałam mieć owulację w zeszłym tygodniu w piątek, a we wtorek robiłam testy i była ciemna krecha na owu miałam mnóstwo śluzu. 7 dpo poszłam na progesteron sprawdzić czy faktycznie była. I miałam prawie 15 ng więc była wtedy kiedy to czułam ;)

    To samo miałam w zeszłym cyklu a mierzyłam temperaturę to i tak mi przesunął o... 5 dni a robiłam progesteron więc miałam tak jak po prostu ją czułam.

    m3sx43r8mntd6n8a.png
  • Pozytywka Koleżanka
    Postów: 195 15

    Wysłany: 8 września 2018, 11:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nikt nam nie odpowie co do Macy :P

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2018, 11:36

‹‹ 210 211 212 213 214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego