Staraczki z rocznika 91
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie wiem kiedy w poprzednim cyklu ginekolog (inny) powiedział mi w 34 dc że była albo będzie owulacja. Więc chyba sama nie wiedziała. Skok miałam 36dc. A w jeszcze wcześniejszym nie mierzylam temperatury.
A to lh i fsh teraz nie ma co robić tak?,,Jeśli chcesz oglądać tęczę, musisz dzielnie znieść deszcz.’’
-
nick nieaktualnyChnurka91 wrote:Nie wiem kiedy w poprzednim cyklu ginekolog (inny) powiedział mi w 34 dc że była albo będzie owulacja. Więc chyba sama nie wiedziała. Skok miałam 36dc. A w jeszcze wcześniejszym nie mierzylam temperatury.
A to lh i fsh teraz nie ma co robić tak?
To koniecznie jakaś stymulacja może, kup sobie ten inofem to moze bardzo pomóc -
nick nieaktualny
-
Jeszcze na chwilę zawitam, bo mam prośbę do Was Dziewczyny. Głupotę zrobiłam, bo z ciekawości spojrzałam na swoje poprzednie wyniki hormonów i zastanawiam się teraz czy wszystko z nimi ok, bo normy laboratorium trochę mi się nie pokrywają z tym co widziałam w internecie. Wg "internetów" niby estradiol za niski, lh:fsh też kiepskie co mogłoby sugerować PCO ale testosteron chyba blisko dolnej granicy. Sama nie wiem. Oczywiście skonsultuję sprawę z lekarzem ale póki co wolałabym się trochę uspokoić, że nie ma tragedii.
Zerkniecie na moje wyniki z 3dc?
FSH 5,00 mIU/ml
LH 9,10 mIU/ml
Estradiol 25,02 pg/ml
DHEA-SO4 178,40 µg/dl
Testosteron 0,25 ng/ml
SHBG 38,66 nmol/l
anty-TPO 7,36 IU/ml
Plus TSH ciut za duże i prolaktyna też za wysoka.
Sorka za upierdliwość
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 21:20
'Nie zatrzymamy się prędko, ale mądre dziewczyny bolą czasem stopy, głupie - tyłek'
My Ovulation Chart -
nick nieaktualny
-
Chnurka91 wrote:Byłam u ginekologa. Najprawdopodobniej policystyczne jajniki
Też ostatnio usłyszałam,że mam policystyczne jajniki i że to nie jest to samo co zespół policystycznych jajników. Nie wiem jeszcze na czym polega różnica, ale się dowiem65cs, 30 lat -
nick nieaktualnyChnurka91 wrote:Ja się nie znam za bardzo.
A te badania to może przepisać lekarz rodzinny czy tylko ginekolog /endokrynolog? W sensie żeby były na NFZ? Czy one nie są refundowane?
Każde badanie z 18-25 zł więc trochę się uzbiera ale warto zrobić, bo już co nieco wiadomo, mi wyszła lekka niedomoga II fazy i stąd już tak długo duphaston jem po owu
pcos można unormować inozytolem, który jest np. w inofemie, ovarinie, inofolicu -
Chnurka91 wrote:K91 o fajnie że nie jestem sama a miałaś już jakieś badania hormonów? Bo ja miałam diagnoze tylko po usg
Tak, robiłam już mnóstwo badań. Na jednej ręcę mam już takie malutkie guzki na żyle bo taka zmaltretowana.
Część wyników mam w stopce. A to co wychodziło ok to nie pisałam.
Stosunek LH/ FSH 1,48, AMH 8,8565cs, 30 lat -
nick nieaktualnyk91 wrote:Tak, robiłam już mnóstwo badań. Na jednej ręcę mam już takie malutkie guzki na żyle bo taka zmaltretowana.
Część wyników mam w stopce. A to co wychodziło ok to nie pisałam.
Stosunek LH/ FSH 1,48, AMH 8,85
Amh ciut za wysokie podobno najlepsze 2,5- 3 ale to co lekarz to opinia -
Na AMH mój gin powiedział, że ten wynik świadczy tylko o tym,że miałam w swoim życiu mało owulacji i tak pewnie było. Musiałam zjeśc prawie 2 op clo (oczywiście nie w jednym cyklu) żeby jajniki ruszyły. Teraz też muszę je ciągle czymś wspomagać. Takie lenie65cs, 30 lat
-
nick nieaktualnyk91 wrote:Na AMH mój gin powiedział, że ten wynik świadczy tylko o tym,że miałam w swoim życiu mało owulacji i tak pewnie było. Musiałam zjeśc prawie 2 op clo (oczywiście nie w jednym cyklu) żeby jajniki ruszyły. Teraz też muszę je ciągle czymś wspomagać. Takie lenie
-
Chnurka91 wrote:Aha to idę prywatnie bo wyjdzie na to samo. Wizyta u gina 120zl to tyle też mi badania wyjdą. Jeszcze raz dziękuję
Dokładnie! W diagnostyce masz pakiet hormonalny za 102zl (wg cennika w moim lab ale wydaje mi się że w diagnostyce ceny zbliżone) tam są badani: tsh, fsh, lh, estradiol, progesteron, prolaktyna. Wszystkie poza progesteronem najlepiej zrobić między 2 a 4 dc, progesteron najlepiej zrobić później ok. 7 dni po ovu. Sam progesteron kosztuje 20zl. -
Ja za caly zestaw badań płaciłam około 200 zl z kartą stałego klienta ale do tego doszlo jeszcze kilka badań.
Tsh mi wyszło ostatnio 2.36 a prolaktyna 724,70 mlU/l
PCOS od PCO różni się tyn, że PCO to policystyczne jajniki, które wyjdą w trakcie badania, np. USG a PCOS to syndrom PCO czyli fakt, że dokuczają objawy takie jak hirsutyzm, brak owulacji itp. Można mieć tylko zły obraz a można mieć zły obraz wraz z szeregiem wynikających z niego komplikacji'Nie zatrzymamy się prędko, ale mądre dziewczyny bolą czasem stopy, głupie - tyłek'
My Ovulation Chart