X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staraczki z Wrocławia :)
Odpowiedz

Staraczki z Wrocławia :)

Oceń ten wątek:
  • Paula_071 Autorytet
    Postów: 6587 7143

    Wysłany: 13 stycznia 2019, 11:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie za pozno, ja bylam 20+2 i mowil, ze dobrze, ze nie wczesniej.

    13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 7056 5334

    Wysłany: 13 stycznia 2019, 11:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    To nie za pozno, ja bylam 20+2 i mowil, ze dobrze, ze nie wczesniej.
    Ja mam jeszcze zaklepaną na 14 lutego (i jakąś na koniec) więc może zmienimy na tę, to będzie 22tc.
    No dam Ci znać po tej wizycie w pon 21 :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2019, 11:09

    💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Paula_071 Autorytet
    Postów: 6587 7143

    Wysłany: 13 stycznia 2019, 12:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok :)

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • mig00ttka Ekspertka
    Postów: 241 105

    Wysłany: 15 stycznia 2019, 14:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny i wszystkiego dobrego w nowym roku :)
    U mnie emocjonalny roller coaster, bo inaczej nie idzie tego nazwać.

    Tak jak wspominałam w HSG wyszła mi macica jednorożna, histeroskopia diagnostyczna w MP - macica nie dość, że jednorożna to ze zrostami i na koniec miała być histeroskopia zabiegowa przeprowadzana przez cudownego lekarza zajmującego się naprotechnologią (Lech Wojewodzic - gdyby któraś potrzebowała wsparcia w tym zakresie). Jakie było nasze zdziwienie gdy okazało się, że macicę co prawda mam nieco mniejszą ale nie jednorożną (z dwoma ujściami jajowodow) i brak w niej zrostów.
    Ku przestrodze - podczas HSG popełniono błąd - nieodpowiednio naciągnięto macicę przez co obraz wydawał się niepełny (tłumaczenie lekarza), na badanie wykonane w MP brak racjonalnego wytłumaczenia.

    Więc tak - z jednej strony jestem mega szczęśliwa, z drugiej natomiast wróciłam do punktu wyjścia (na kilka miesięcy byłam wycięta).
    Jestem właśnie na etapie kompletowania wyników badań.

    W normie:
    Prolaktyna
    AMH
    FSH
    LH
    Progesteron 21dc
    TSH
    Anty-TPO
    Anty-TG
    FT3
    FT4
    Testosteron
    Kreatynina
    AST
    ALT
    DHEA-S
    17-OH progesteron (chociaż tutaj bardzo górna granica wynik 1,29 norma 0,2-1,3)

    I wynik poza normą
    SHBG 154 (32-128) przy czym czytałam, że najlepiej do 50


    Na przyszły tydzień mam zaplanowaną wizytę u endokrynologa (Zadrożna-Śliwka - polecam) i myślę czy nie uzupełnić do tej pory jeszcze badań o jakieś inne wyniki, żeby działać jak najszybciej.

    Myślałam o:
    Androstendion
    Estradiol
    Krzywa cukrowa i insulinowa
    Wit D
    Kwas foliowy
    Wit B12
    Homocysteina
    Inhibina B

    Co sądzicie? Może powinnam coś dodać albo coś uważacie za zbędne?

    Z góry pięknie dziękuję

    P.S. Macie jakieś doświadczenie ze zbyt wysokim wynikiem SHBG?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2019, 19:43

    Starania od maja 2017.
    Hiperprolaktynemia czynnościowa.
    Mąż - aglutynacja 7%, IgA 20%, IgG 16%
    MTHFR A1298C – heterozygotyczny
    PAI I 4G/5G – homozygotyczny
    09.2019 poronienie samoistne (6tc)
    11.2019 poronienie samoistne (5tc)

    12.2019
    29dc beta 147, progesteron 33
    31dc beta 314
    33 dc beta 714, progesteron 32,4
    43 dc ❤
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 7056 5334

    Wysłany: 15 stycznia 2019, 15:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka, świetnie, że udało Ci się być pod opieką tak ogarniętego lekarza!!
    Jeśli chodzi o rzeczy do zrobienia, to zrobiłam wszystkie które wymieniłaś oprócz Inhibiny B jeśli AMH jest ok, a piszesz, że jest, to moim zdaniem można odpuścić.
    Co do estradiolu, to ja go nigdy nie robiłam.
    Androstendion i reszta b. się przyda.

    Jeśli chodzi o shbg, to ja mam odwrotnie -7, nigdy się nie podniosło. Lekarz nie ma pojęcia czemu, widocznie taka uroda.

    Może zrób do tego b. ogólne moczu? Ale może miałaś przed zabiegami i wiadomo, że ok, to nie rób.

    P.S mnie endokrynolog we Wro zalecił jeszcze zrobić:
    MTHFR i ANA
    Jeśli chodzi o ANA 1, to kosztuje 45zł więc możesz zrobić.
    A co do mutacji, to sama musisz zdecydować, czy masz taką potrzebę.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2019, 15:07

    mig00ttka lubi tę wiadomość

    💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Applejoy Autorytet
    Postów: 1273 926

    Wysłany: 15 stycznia 2019, 18:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jakby któraś miała do oddania wizytę do F na koniec stycznia to chętnie przygarnę :)

    1bab7e35e8.png[/url]
  • Paula_071 Autorytet
    Postów: 6587 7143

    Wysłany: 15 stycznia 2019, 20:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Applejoy wrote:
    Dziewczyny, jakby któraś miała do oddania wizytę do F na koniec stycznia to chętnie przygarnę :)

    Ja mam na 31.01. Jesli upoluje na poczatek stycznia to oddam :)

    mig00ttka, a sama morfologię masz w porządku?

    mig00ttka, Applejoy lubią tę wiadomość

    13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • mig00ttka Ekspertka
    Postów: 241 105

    Wysłany: 15 stycznia 2019, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mocz miałam w czerwcu - ok

    Morfologia
    -czerwiec ok
    -2.10.2018 ok
    -26.10.2018 tylko takie wyniki odbiegały WBC 11,5(4-10), MPV 12,4 (8-10), Neutr# 8,08 (1,8-7,7)

    Planuję w sobotę skoczyć na badania krwi (to co pisałam tylko faktycznie zamiast inhibiny B zrobię ANA). Orientujecie się czy wszystkie te badania mogę zrobić bez wpływu dnia cyklu (w sobote wypada mi 11dc) czy któreś powinnam na początku?

    Krzywa cukrowa/insulinowa - 3 punktowa 75g będzie ok ?

    A zapomniałam wam napisać - byłam też na USG tarczycy - wyszła mi tarczyca zbyt mała 6,2ml (powinno być 10ml), o nieco niejednorodnej strukturze i wzmożonym unaczynieniu z obecnością zmian ogniskowych - nie miałam jeszcze okazji obgadać tematu z endokrynologiem, więc póki co niewiele mi to mówi w zakresie konsekwencji przy staraniu się o maleństwo.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2019, 20:57

    Starania od maja 2017.
    Hiperprolaktynemia czynnościowa.
    Mąż - aglutynacja 7%, IgA 20%, IgG 16%
    MTHFR A1298C – heterozygotyczny
    PAI I 4G/5G – homozygotyczny
    09.2019 poronienie samoistne (6tc)
    11.2019 poronienie samoistne (5tc)

    12.2019
    29dc beta 147, progesteron 33
    31dc beta 314
    33 dc beta 714, progesteron 32,4
    43 dc ❤
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 7056 5334

    Wysłany: 15 stycznia 2019, 20:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabijański krzywą i androstendion kazał mi zrobić na początku cyklu (2-5dc), ale nie wiem czy to faktycznie ma znaczenie.
    Tak krzywa ma być 75g 3pkt wystarczy :)
    Reszta badań bez względu na dzień cyklu.

    mig00ttka lubi tę wiadomość

    💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Paula_071 Autorytet
    Postów: 6587 7143

    Wysłany: 15 stycznia 2019, 21:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krzywa mozna w dowolnym dniu cyklu na 100%.

    A jakie mialas tsh?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2019, 21:31

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • mig00ttka Ekspertka
    Postów: 241 105

    Wysłany: 15 stycznia 2019, 22:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH

    2016 - nie pamiętam wyniku bo to było przed staraniami, ale w normie

    15.05. 2018 - 2,26 (0,27 - 4,2)

    10.01.2019
    TSH 1,45 (0,35-4,95)
    Anty TPO 0,09 (0-5,61)
    Anty TG 0,67 (0-4,11)
    FT3 2,63 (1,7-3,7)
    FT4 1,06 (0,7-1,48)

    Moja mama cierpi na nadczynność tarczycy - była jodowana.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2019, 22:42

    Starania od maja 2017.
    Hiperprolaktynemia czynnościowa.
    Mąż - aglutynacja 7%, IgA 20%, IgG 16%
    MTHFR A1298C – heterozygotyczny
    PAI I 4G/5G – homozygotyczny
    09.2019 poronienie samoistne (6tc)
    11.2019 poronienie samoistne (5tc)

    12.2019
    29dc beta 147, progesteron 33
    31dc beta 314
    33 dc beta 714, progesteron 32,4
    43 dc ❤
  • Paula_071 Autorytet
    Postów: 6587 7143

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 09:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma się tu do czego przyczepić, wyniki są bardzo dobre.

    A Twój mąż badał nasienie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 09:01

    13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • mig00ttka Ekspertka
    Postów: 241 105

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Si,
    komputerowe badanie miał robione - wszystko w normie.

    Czerwiec 2018 – komputerowe badanie
    -liczba plemników w 1ml 85,6
    -liczba w ejakulacie 214
    -żywe 81%
    -szybkie postępowe 45%
    -wolne postępowe 6%
    -niepostępowe 18%
    -nieruchome 31%
    -średnia prędkość przeciętnego toru 61,6
    -średnia prędkość ruchu postępowego 57,9
    -średnia prędkość względem toru 84,8
    -średnia amplituda bocznych odchyleń 3,0um (tutaj troszkę poniżej normy bo jest 3,1-4,5)
    -średnia częstotliwość bocznych odchyleń główki plemnika 33,2 Hz
    -prostoliniowość 91%
    -liniowość ruchu 67%
    -średni współczynnik kształtu główki 70%
    -test hypoosmotyczny 83%

    Jeszcze przed moim maratonem hsg/histeroskopie myśleliśmy o wykonaniu morfologii plemników (nawet mąż dzwonił do laboratorium, ale mówili, że tak wiele rodzajów badań morfologicznych jest, że musi najpierw skonsultować się z lekarzem o jakie mu chodzi), ale nie zdążył bo właśnie wyszły mi te niby "wady mechaniczne" i w tym lekarze szukali przyczyny - sugerowali żeby odpuścić sobie wszystkie inne badania.

    W ostatnich dniach stwierdziliśmy, że trzeba wrócić do tematu i mąż ma się zapisać do adrologa żeby wskazał mu konkretne badania.

    Szczerze poza ta mniejszą tarczycą (która jak widać nie wpływa na profil tarczycowy) i podwyższonym SHGB nie mam żadnego punktu zaczepienia. Nawet na hiperprolaktynemie kazano mi odstawić leki bo teraz prolaktyna zero wychodiz w normie (3 badania w przeciągu 4 miesięcy sa ok).

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 10:10

    Starania od maja 2017.
    Hiperprolaktynemia czynnościowa.
    Mąż - aglutynacja 7%, IgA 20%, IgG 16%
    MTHFR A1298C – heterozygotyczny
    PAI I 4G/5G – homozygotyczny
    09.2019 poronienie samoistne (6tc)
    11.2019 poronienie samoistne (5tc)

    12.2019
    29dc beta 147, progesteron 33
    31dc beta 314
    33 dc beta 714, progesteron 32,4
    43 dc ❤
  • Paula_071 Autorytet
    Postów: 6587 7143

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 10:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    We Wrocławiu najlepszą opcją jest odwiedzenie tej pani: https://www.andrologia-wroclaw.pl/

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 14:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    We Wrocławiu najlepszą opcją jest odwiedzenie tej pani: https://www.andrologia-wroclaw.pl/


    To jest laboratorium a nie androlog. Zbada, costam powie, ale nie leczy.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 14:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko że to jej " coś tam powie " ma większy sens niż rady czu leczenie niejednego androloga:)

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 14:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Tylko że to jej " coś tam powie " ma większy sens niż rady czu leczenie niejednego androloga:)

    może pomoże, ale raczej zachęcam do dystansu bo to nie jest lekarz ;/

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 7056 5334

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 15:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veri, a co tam u Ciebie?

    Seli, Future, Paula, Simons, Pati jakieś apdejty proszę :)

    Ja Wam powiem tyle, że jestem ostatnie 3tyg w pracy. Czuje się średnio, brzuch mnie często pobolewa, ale to pewnie nic nadzwyczajnego.
    Dziecko mamy dalej bezimienne, bo wybraliśmy takie dwa imiona, które tak samo bardzo nam się podobają i z których chyba przy porodzie ostatecznie wybierzemy ;)
    Zakupiłam pierwsze dwie rzeczy na olx, bo były w dobrej cenie i bardzo dobrym stanie. Zastanawiałam się czy nie za szybko, ale potem uznałam, olać to :P

    💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Paula_071 Autorytet
    Postów: 6587 7143

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, poważnie już kupiłaś? Pochwal się co :) Ja się jeszcze nie przymierzałam. Jestem na etapie sprzątania mieszkania i wystawiania na olx rzeczy, których nie używam typu wyciskarka do cytrusów.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 17:24

    13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 7056 5334

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Haha, poważnie już kupiłaś? Pochwal się co :) Ja się jeszcze nie przymierzałam. Jestem na etapie sprzątania mieszkania i wystawiania na olx rzeczy, których nie używam typu wyciskarka do cytrusów.
    Ja od pójścia na urlop będę na etapie zaczynania remontu (instalowanie klimatyzacji, malowanie) więc tak na serio zabiorę się za wszystko po remoncie. No ale się trafiło, to wzięłam ;)
    A Ty masz coś po młodym, czy wszystko jeszcze raz?
    Ja kupiłam wózek (cybex mios) i krzesełko stokke tripp trapp.

    💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
‹‹ 276 277 278 279 280 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ