Staraczki z Wrocławia :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja nie mialam cc, rodzilam naturalnie. Nie boli po porodzie bo boli mnie jajnik. Jak bylam 4 tygodnie po porodzie na usg to widac bylo pecherzyki na owulacje. Podejrzewam, ze zamiast owulacji zrobil sie torbiel.
Ja mam lekka endometrioze, u mnie nie ma zrostow (nie bylo), a torbiele. Przed ciaza mialam dwa razy czynnosciowy ale podejrzewam, ze to wina "wspomagania" zajscia w ciaze... operacje mialam 6 lat temu w rodzinnym miescie na nfz. Bylo wypalane jak piszesz. Potem 9msc vissane, chwila przerwy i nuvaringi do pazdziernika 2017... po 6 cyklach od ich odstawienia zaszlam w ciaze bez zadnego wspomagania itp. Bolala mnie lewa strona, gdzie nie mam jajnika, przed ciaza. Nikt nic tam nie widzial... teraz boli jajnik. A juz rozpoznaje u siebie ten rodzaj bolu... przed wycieciem tamtego jajnika mialam torbiele, ktore mozna bylo wymacac przez skore... i ognisk podobno duzo bylo w jajowodzie i na tamtym jajniku, wycieli co sie dalo. -
nick nieaktualnyMagda - mbc wrote:Bardzo dobrze i dalej wygląda jak 18-stka, w ogóle się nie starzeje!
Pewnie ma dobrze dobrane leki.
Mi Rubisz mówił, że potem dostaje się jakieś hormony, które zapobiegają złemu samopoczuciu i odwapnieniu kości i całej innej historii związane z menopauzą.
-
nick nieaktualnySeli wrote:Ja nie mialam cc, rodzilam naturalnie. Nie boli po porodzie bo boli mnie jajnik. Jak bylam 4 tygodnie po porodzie na usg to widac bylo pecherzyki na owulacje. Podejrzewam, ze zamiast owulacji zrobil sie torbiel.
Ja mam lekka endometrioze, u mnie nie ma zrostow (nie bylo), a torbiele. Przed ciaza mialam dwa razy czynnosciowy ale podejrzewam, ze to wina "wspomagania" zajscia w ciaze... operacje mialam 6 lat temu w rodzinnym miescie na nfz. Bylo wypalane jak piszesz. Potem 9msc vissane, chwila przerwy i nuvaringi do pazdziernika 2017... po 6 cyklach od ich odstawienia zaszlam w ciaze bez zadnego wspomagania itp. Bolala mnie lewa strona, gdzie nie mam jajnika, przed ciaza. Nikt nic tam nie widzial... teraz boli jajnik. A juz rozpoznaje u siebie ten rodzaj bolu... przed wycieciem tamtego jajnika mialam torbiele, ktore mozna bylo wymacac przez skore... i ognisk podobno duzo bylo w jajowodzie i na tamtym jajniku, wycieli co sie dalo.
Olek mi mówił, że czasami jajnik jest obrośnięty endometriozą. Nie widać tego na USG, to jest taka dodatkowa powłoka.. I jak jajko rośnie to wtedy boli. Może to u Ciebie jest to.. Zatrzymanie owulacji powinno pomóc.
Szybko Ci wróciła płodność po porodzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 11:28
-
Owulacji nie mialam bolesnych, wiec nie wiem czy w ciazy mi obrosl jajnik ;p
Zobacze co bedzie. Liczylam na okres i ze torbiel z okresem sie "zmyje" jak te czynnosciowe. Nie wiem czy przy kp cos mozna z tym zrobic. Sprobuje tez antykow dozwolonych przy kp. Jak bedzie tak dalej to bede dzialac. Jak piszesz tak o Rubiszu to sprobuje z nim.
Ciesze sie, ze nie staralam sie bog wie ile o Gabrysia. Chyba mi to wystarczy, mam tak dosyc lazenia po lekarzach. Serio. Czasem czuje sie jak stara baba co ja ciagle cos boli, nie nadaje sie do zycia a ciagle lekarze, leki... tragedia.
Chyba trzeba sie cieszyc, ze w ogole jestem mama, docenic i nie chciec nic wiecej ;pNefre_ ms lubi tę wiadomość
-
Ja się na tym zupełnie nie znam, nigdy nie miałam żadnej torbieli, ale koleżanka mojego męża się boryka z mega problemem endometrozy, juz miała kilka razy laparo. Ostatnio napisał do niej takiego maila, może Wam się przyda:
Ten wodorost nazywa się morszczyn pęcherzykowaty.
Można go dostać jako suplement diety w aptektach.
Zrobiono o nim bardzo małe interwencyjne badanie na 3 kobietach, które poprawiło cykl
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Bladderwrack+endometriosis)
Można lekko spróbować. W ogóle wodorosty są ponoć bardzo zdrowe.
Poza tym dużo przeciwzapalnej żywności: owoce (szczególnie leśne), warzywa (szczególnie kapustne i liściaste, choć również kolorowe), pełne ziarno (prawdziwe pełne ziarno, nie udawane), siemię lniane itd. (tutaj jest artykulik z linkami do badań https://www.healthline.com/nutrition/endometriosis-diet-tips#section1).
W zasadzie im mniej zwierzęcych produktów (masło, mięso, jaja), tym (prawdopodobnie) lepiej. Warto spróbować. Koszt żaden.
W ogóle mój mąż wybiera się na dietetykę... Nie wiem jak odbiorą go tam skoro jest profesorem ekonomii
Seli, musisz sie ogarnąć z jedzeniem zanim zaczniesz rozszerzać dietę młodemu. Zresztą dziwię Ci się, że tak mało jesz. Jak póki karmiłam to zjadałam wszystko co miałam w zasięgu wzroku a ważyłam mniej niż 50kg.13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
nick nieaktualnySeli wrote:Owulacji nie mialam bolesnych, wiec nie wiem czy w ciazy mi obrosl jajnik ;p
Zobacze co bedzie. Liczylam na okres i ze torbiel z okresem sie "zmyje" jak te czynnosciowe. Nie wiem czy przy kp cos mozna z tym zrobic. Sprobuje tez antykow dozwolonych przy kp. Jak bedzie tak dalej to bede dzialac. Jak piszesz tak o Rubiszu to sprobuje z nim.
Ciesze sie, ze nie staralam sie bog wie ile o Gabrysia. Chyba mi to wystarczy, mam tak dosyc lazenia po lekarzach. Serio. Czasem czuje sie jak stara baba co ja ciagle cos boli, nie nadaje sie do zycia a ciagle lekarze, leki... tragedia.
Chyba trzeba sie cieszyc, ze w ogole jestem mama, docenic i nie chciec nic wiecej ;p
Ja jak czytam o tym jak dziewczyny z endo mają czasami ciężko.. to masakra. Ja nie miałam aż takich bóli bo nigdy nie miałam torbieli.. Bolało tylko dwa dni i zapominałam na resztę miesiąca.. A historie to laski mają naprawdę przykre..
Ciesz sie, że masz małą.. Ja swoją jedną ciąże straciłam prawdopodobnie przez endometriozę. A w drugą nie mogę zajść, dlatego laparo to jest moja wielka szansa. -
nick nieaktualnyPaula
Dieta w endometriozie i suplementy, zioła to jest bardzo szeroki temat Na odpowiedniej dietoterapi dziewczyny mają super sukcesy z zatrzymaniem choroby.
Można o tym pisać książki raczej a nie posty...
Ale głównie chodzi o diete przeciwzapalną, dobry stan mikromu jelit i diete niskoestrogenową.. Na stronie miracollo jest dużo wskazówek dietetycznych, na blogu endometrioza antidotum, sa na fb grupy dietoterapia endometrioza.. Dużo już wiadomo i trzeba z tego korzystać.Assunta lubi tę wiadomość
-
Paula ja nie czuje glodu... z jedzeniem mialam juz tak przed ciaza i po zostalo. I dla mnie jedzenie moze nie istniec...
A mam 4kg na plusie jeszcze po porodzie. Couchy sprzed ciazy na mnie wisza co dziwne ale waga cos czuje nie spadnie szybko tak czuje :p
Wodorostow i innych supli przy kp wole nie stosowac. -
Paula_071 wrote:Ktoras z Was ma moze do oddania wizyte do F. na poczatek lutego? Ja mam na 31.01 i chetnie sie zamienie.
jak powie, ze za pozno, to sie z Toba wymienie💙11.06.2019
💙 05.08.2021