X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staraczki z Wrocławia :)
Odpowiedz

Staraczki z Wrocławia :)

Oceń ten wątek:
  • Seli Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mialam cc, rodzilam naturalnie. Nie boli po porodzie bo boli mnie jajnik. Jak bylam 4 tygodnie po porodzie na usg to widac bylo pecherzyki na owulacje. Podejrzewam, ze zamiast owulacji zrobil sie torbiel.
    Ja mam lekka endometrioze, u mnie nie ma zrostow (nie bylo), a torbiele. Przed ciaza mialam dwa razy czynnosciowy ale podejrzewam, ze to wina "wspomagania" zajscia w ciaze... operacje mialam 6 lat temu w rodzinnym miescie na nfz. Bylo wypalane jak piszesz. Potem 9msc vissane, chwila przerwy i nuvaringi do pazdziernika 2017... po 6 cyklach od ich odstawienia zaszlam w ciaze bez zadnego wspomagania itp. Bolala mnie lewa strona, gdzie nie mam jajnika, przed ciaza. Nikt nic tam nie widzial... teraz boli jajnik. A juz rozpoznaje u siebie ten rodzaj bolu... przed wycieciem tamtego jajnika mialam torbiele, ktore mozna bylo wymacac przez skore... i ognisk podobno duzo bylo w jajowodzie i na tamtym jajniku, wycieli co sie dalo.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Bardzo dobrze i dalej wygląda jak 18-stka, w ogóle się nie starzeje! :)

Pewnie ma dobrze dobrane leki.
    Mi Rubisz mówił, że potem dostaje się jakieś hormony, które zapobiegają złemu samopoczuciu i odwapnieniu kości i całej innej historii związane z menopauzą.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Ja nie mialam cc, rodzilam naturalnie. Nie boli po porodzie bo boli mnie jajnik. Jak bylam 4 tygodnie po porodzie na usg to widac bylo pecherzyki na owulacje. Podejrzewam, ze zamiast owulacji zrobil sie torbiel.
    Ja mam lekka endometrioze, u mnie nie ma zrostow (nie bylo), a torbiele. Przed ciaza mialam dwa razy czynnosciowy ale podejrzewam, ze to wina "wspomagania" zajscia w ciaze... operacje mialam 6 lat temu w rodzinnym miescie na nfz. Bylo wypalane jak piszesz. Potem 9msc vissane, chwila przerwy i nuvaringi do pazdziernika 2017... po 6 cyklach od ich odstawienia zaszlam w ciaze bez zadnego wspomagania itp. Bolala mnie lewa strona, gdzie nie mam jajnika, przed ciaza. Nikt nic tam nie widzial... teraz boli jajnik. A juz rozpoznaje u siebie ten rodzaj bolu... przed wycieciem tamtego jajnika mialam torbiele, ktore mozna bylo wymacac przez skore... i ognisk podobno duzo bylo w jajowodzie i na tamtym jajniku, wycieli co sie dalo.

Olek mi mówił, że czasami jajnik jest obrośnięty endometriozą. Nie widać tego na USG, to jest taka dodatkowa powłoka.. I jak jajko rośnie to wtedy boli. Może to u Ciebie jest to.. Zatrzymanie owulacji powinno pomóc.

Szybko Ci wróciła płodność po porodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 11:28

• Seli Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owulacji nie mialam bolesnych, wiec nie wiem czy w ciazy mi obrosl jajnik ;p
    Zobacze co bedzie. Liczylam na okres i ze torbiel z okresem sie "zmyje" jak te czynnosciowe. Nie wiem czy przy kp cos mozna z tym zrobic. Sprobuje tez antykow dozwolonych przy kp. Jak bedzie tak dalej to bede dzialac. Jak piszesz tak o Rubiszu to sprobuje z nim.

Ciesze sie, ze nie staralam sie bog wie ile o Gabrysia. Chyba mi to wystarczy, mam tak dosyc lazenia po lekarzach. Serio. Czasem czuje sie jak stara baba co ja ciagle cos boli, nie nadaje sie do zycia a ciagle lekarze, leki... tragedia.

Chyba trzeba sie cieszyc, ze w ogole jestem mama, docenic i nie chciec nic wiecej ;p

Nefre_ ms lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się na tym zupełnie nie znam, nigdy nie miałam żadnej torbieli, ale koleżanka mojego męża się boryka z mega problemem endometrozy, juz miała kilka razy laparo. Ostatnio napisał do niej takiego maila, może Wam się przyda:

Ten wodorost nazywa się morszczyn pęcherzykowaty.
    Można go dostać jako suplement diety w aptektach.
    Zrobiono o nim bardzo małe interwencyjne badanie na 3 kobietach, które poprawiło cykl
    (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Bladderwrack+endometriosis)

Można lekko spróbować. W ogóle wodorosty są ponoć bardzo zdrowe.

Poza tym dużo przeciwzapalnej żywności: owoce (szczególnie leśne), warzywa (szczególnie kapustne i liściaste, choć również kolorowe), pełne ziarno (prawdziwe pełne ziarno, nie udawane), siemię lniane itd. (tutaj jest artykulik z linkami do badań https://www.healthline.com/nutrition/endometriosis-diet-tips#section1).
    W zasadzie im mniej zwierzęcych produktów (masło, mięso, jaja), tym (prawdopodobnie) lepiej. Warto spróbować. Koszt żaden.

W ogóle mój mąż wybiera się na dietetykę... Nie wiem jak odbiorą go tam skoro jest profesorem ekonomii ;)

Seli, musisz sie ogarnąć z jedzeniem zanim zaczniesz rozszerzać dietę młodemu. Zresztą dziwię Ci się, że tak mało jesz. Jak póki karmiłam to zjadałam wszystko co miałam w zasięgu wzroku a ważyłam mniej niż 50kg.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Owulacji nie mialam bolesnych, wiec nie wiem czy w ciazy mi obrosl jajnik ;p
    Zobacze co bedzie. Liczylam na okres i ze torbiel z okresem sie "zmyje" jak te czynnosciowe. Nie wiem czy przy kp cos mozna z tym zrobic. Sprobuje tez antykow dozwolonych przy kp. Jak bedzie tak dalej to bede dzialac. Jak piszesz tak o Rubiszu to sprobuje z nim.

Ciesze sie, ze nie staralam sie bog wie ile o Gabrysia. Chyba mi to wystarczy, mam tak dosyc lazenia po lekarzach. Serio. Czasem czuje sie jak stara baba co ja ciagle cos boli, nie nadaje sie do zycia a ciagle lekarze, leki... tragedia.

Chyba trzeba sie cieszyc, ze w ogole jestem mama, docenic i nie chciec nic wiecej ;p

Ja jak czytam o tym jak dziewczyny z endo mają czasami ciężko.. to masakra. Ja nie miałam aż takich bóli bo nigdy nie miałam torbieli.. Bolało tylko dwa dni i zapominałam na resztę miesiąca.. A historie to laski mają naprawdę przykre..
    Ciesz sie, że masz małą.. Ja swoją jedną ciąże straciłam prawdopodobnie przez endometriozę. A w drugą nie mogę zajść, dlatego laparo to jest moja wielka szansa.

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    W ogóle mój mąż wybiera się na dietetykę... Nie wiem jak odbiorą go tam skoro jest profesorem ekonomii ;)

Moja przyjaciółka idzie na psychodietetykę, a też ma już trzy dyplomy :P
    A Twój mąż to UE czy UW?

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula

Dieta w endometriozie i suplementy, zioła to jest bardzo szeroki temat Na odpowiedniej dietoterapi dziewczyny mają super sukcesy z zatrzymaniem choroby.
    Można o tym pisać książki raczej a nie posty...
    Ale głównie chodzi o diete przeciwzapalną, dobry stan mikromu jelit i diete niskoestrogenową.. Na stronie miracollo jest dużo wskazówek dietetycznych, na blogu endometrioza antidotum, sa na fb grupy dietoterapia endometrioza.. Dużo już wiadomo i trzeba z tego korzystać.

Assunta lubi tę wiadomość

• Seli Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula ja nie czuje glodu... z jedzeniem mialam juz tak przed ciaza i po zostalo. I dla mnie jedzenie moze nie istniec...

A mam 4kg na plusie jeszcze po porodzie. Couchy sprzed ciazy na mnie wisza co dziwne ale waga cos czuje nie spadnie szybko tak czuje :p

Wodorostow i innych supli przy kp wole nie stosowac.

dZhdp1.png

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Moja przyjaciółka idzie na psychodietetykę, a też ma już trzy dyplomy :P
    A Twój mąż to UE czy UW?

Pytasz gdzie uczy, czy gdzie zrobił dr i habilitacje?

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Pytasz gdzie uczy, czy gdzie zrobił dr i habilitacje?
    jeśli dr i hab robił we Wrocławiu to i to i to :P

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niekoniecznie :) Mój to na Ekonomicznym we Wro robił dr, a hab w Białymstoku.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Niekoniecznie :) Mój to na Ekonomicznym we Wro robił dr, a hab w Białymstoku.
    moj tesc hab w Pzn., to widze ze nie on jeden poza UE. Moze sie nawet znaja ;)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    moj tesc hab w Pzn., to widze ze nie on jeden poza UE. Moze sie nawet znaja ;)

We Wro jest mało hab z ekonomii, więc pewnie się znają :)

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    We Wro jest mało hab z ekonomii, więc pewnie się znają :)
    o widzisz, nawet nie wiedziałam. Znaczy mój teść od paru lat jest belwederskim, Komorowski mu wręczał profesurę

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    o widzisz, nawet nie wiedziałam. Znaczy mój teść od paru lat jest belwederskim, Komorowski mu wręczał profesurę

Takich to w ogóle na palcach ręki policzyć :)

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoras z Was ma moze do oddania wizyte do F. na poczatek lutego? Ja mam na 31.01 i chetnie sie zamienie.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Ktoras z Was ma moze do oddania wizyte do F. na poczatek lutego? Ja mam na 31.01 i chetnie sie zamienie.
    Paula, ja mam wizytę u F. 21.01 nast mam zaklepaną 6.02 (na polowkowe) ale nie wiem czy to bedzie mu pasowalo,
    jak powie, ze za pozno, to sie z Toba wymienie :)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ktory bedziesz miec wtedy dzien ciazy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 20:16

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    A ktory bedziesz miec wtedy dzien ciazy?
    20+6

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
‹‹ 275 276 277 278 279 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ