Forum Starając się - ogólne Starania a brak dzidzi!!!
Odpowiedz

Starania a brak dzidzi!!!

Oceń ten wątek:
  • Magda 26 Przyjaciółka
    Postów: 139 28

    Wysłany: 24 listopada 2015, 18:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisze wam swoje wyniki wiec tak:
    TSH 4.02 norma 0.27-4.2
    FSH.6,69 normy F. Folikul.3.5-12.5. F.owulacyjne 4.7-21.5
    F.lutealna 1.7-7.7
    PROLAKTYNA 475.5 NORMA:127-637
    TESTOSTERON 1.02 A NORMA 0.06-0.82
    GLUKOZA 63 NORMA 60-99
    TESTODTERON WOLNY 1.70
    INSULINA 9.8 A NORMA 2.6-24.9
    WSKAZNIK INSULINOOPORNOSCI 6.5 A NORMA >4.5
    A to pco mam po prostu ze nie mam okresu i nie ma owulacji i pęcherze po prostu osadzone są na jajnikach czyli to też może blokować zajście w ciążę?

    Magda26
  • Cytrynka_ Autorytet
    Postów: 4402 1914

    Wysłany: 24 listopada 2015, 19:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda zeby zajsc w ciążę musi byc owulacja. Bez owulacji to co najwyzej niepokalane poczecie by bylo. Owulacja to nic innego jak "wypuszczenie" jajeczka ktore musi sie polaczyc z plemniczkiem,zeby byla ciaza. Nie ma jajeczka nie ma ciazy. Wiec jak cos blokuje Ci ovulke to logiczne ze zajście w ciaze jest niemozliwe.

    I tsh przy staraniach powinno byc mniej niz 2.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2015, 19:16

  • Magda 26 Przyjaciółka
    Postów: 139 28

    Wysłany: 24 listopada 2015, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem cytrynka no właśnie z tą owulacji to u mnie cholerny problem i coś ciężko to wszystko widzę...aż się myśleć odechciewa:-(

    Magda26
  • Sunflower Przyjaciółka
    Postów: 118 207

    Wysłany: 24 listopada 2015, 19:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś u tego lekarza, który zapisał mi Diostinex, zapisał mi zastrzyk Pregnyl do aplikacji w przyszłym cyklu, bo z tego już nic nie będzie. Pęcherzyk nie pękł, tak jak urósł do 19mm od piątku tak nadal ma 19mm, mam czekać na @ i tyle w temacie.
    W czwartek pójdę do kolejnego lekarza, ciekawe co powie. A 7 grudnia mam wizytę u jednego z najlepszych lekarzy w Trójmieście. Postanowiłam sobie,że w grudniu odpuszczam ze staraniem, teraz nie jestem już tak pewna.


    (25.01-2016-beta hcg 28, 29.01-2016-beta hcg 402.6 2.02-2016- beta hcg 4519.0 :)5.02-2016- beta cg 14034 :)18.02-2016- beta hcg 44496.0 ????
    29.06.12 mój 1 cud <3
    16.09.2016 mój 2 cud <3
  • Magda 26 Przyjaciółka
    Postów: 139 28

    Wysłany: 24 listopada 2015, 20:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę i ciekawe dlaczego nie pękł?Kurze co lekarz to pewnie mądrzejszy będzie.Trzeba próbować może w koncu się uda...

    Magda26
  • violett Autorytet
    Postów: 1464 749

    Wysłany: 24 listopada 2015, 20:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, bierzesz coś na zbicie insuliny?
    Robiłaś insulinę i cukier z obciążeniem glukozą?
    Ja bym Ci radziła zrobić krzywą cukrową i insulinową, ewidentnie zbyt wysoka insulina, co może się przekładać na insulinooporność.
    Pijesz może inofolic? Bardzo polecam, wskazane przy PCO i przy insulinooporności.
    Do tego dieta o niskim ig, pokazywałaś te wyniki endokrynologowi?

    Vesper lubi tę wiadomość

    qdkki09kykwqq0jq.png
  • violett Autorytet
    Postów: 1464 749

    Wysłany: 24 listopada 2015, 20:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wysoka insulina niestety może blokować owulacje, ale poczytaj forum - wystarczy dieta, inofolic i ewentualnie leki i szybko sie to reguluje :)

    qdkki09kykwqq0jq.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 24 listopada 2015, 21:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie masz normy dla testosteronu wolnego?
    Masz jakieś objawy np nadmierne owłosienie, objawy androgenizacji etc?

    Na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza...
    TSH to jedno, wygląda na zbyt wysokie, ale o pracy tarczycy mówi FT3 i FT4. Powinnaś zbadać trójcę tarczycową, sprawdzić antyTPO i antyTG i znaleźć powody takiego wyniku.
    Zakłada się, że kobieta starająca się o dziecko powinna mieć TSH max 2,5, pod warunkiem, że wysycenie hormonami FT3 i FT4 jest wystarczająco dobre i nie ma stanu zapalnego tarczycy. Problemy z tarczycą mogą przekładać się na problemy z płodnością.

    Bierzesz jakieś leki na tarczycę?

    Druga sprawa to insulina. Na insulinooporność dziewczyny dostają, o ile pamiętam, Metforminę, Siofor lub Glucophage (poprawcie mnie, jeśli się mylę).

    Masz takie leczenie wdrożone?

    Jak rozumiem masz obraz policystycznych jajników, tak?

    Coś mi się zdaje, że powinnaś poszukać dobrego ginekologa-endokrynologa...

    Violett ma rację, inofolic, leki i dieta o obniżonych IG - zdarza się często, że bez diety leki nie działają.

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • Sunflower Przyjaciółka
    Postów: 118 207

    Wysłany: 24 listopada 2015, 23:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - trzeba szukać i walczyć trudno!Sprawdź wszystkie opcje, które sugerują koleżanki z forum, szukaj lekarzy i niech działają. Ja poszperam sobie w necie o tym LUF, co mi doc napisał. Tak samo jak Ty będę chodzić na wizyty, nawet jeśli dopuszczam przerwę to nie odpuszczę całkowicie. Ściskam :)


    (25.01-2016-beta hcg 28, 29.01-2016-beta hcg 402.6 2.02-2016- beta hcg 4519.0 :)5.02-2016- beta cg 14034 :)18.02-2016- beta hcg 44496.0 ????
    29.06.12 mój 1 cud <3
    16.09.2016 mój 2 cud <3
  • Magda 26 Przyjaciółka
    Postów: 139 28

    Wysłany: 25 listopada 2015, 15:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Vesper.Więc tak miałam robione tylko te badania co pisałam na tarczycy nic nie biorę mam te tabletki glucophage ale boję się ich brać bo jak brałam metformax to wymiotowalam i miałam biegunkę.Tak mam obraz policystycznych jajników już od 3 dni czekam na okres bo brałam luteine a go jeszcze nie ma i mam do tego inofolic i też go pije...I mam nadmierne owlosienie a piątym jestem szczupła kobietą...skąd to wszystko się bierze to cholera wie masakra jednym słowem...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 15:31

    Magda26
  • Magda 26 Przyjaciółka
    Postów: 139 28

    Wysłany: 25 listopada 2015, 15:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    VIOLET NIE pokazywała wyników bo jeszcze ogóle nie byłam nawet u endokrynologa a o to wynik jeszcze
    GLUKOZA NA CZCZO 98 A NORMA 60-100
    GLUKOZA PO PODANIU 75G GLUKOZY PO 3h 91 a normą <140
    I jeszczevjedbe wyniki
    P-ciała toxpolasma IgM < 3 normy ujemny <6.watpliwy 6-8,dodatni>=8
    P-ciała IgG 100 a normy ujemny <7.2.watpliwy 7.2 -8.8 dodatni >=8.8
    P-ciała wirusowe tozyczki 284 normy ujemny <5 watpliwy 5-10 dodatni >=10 i sądzę że te dwa wyniki są podwyższone to mam z roku 2014 także chyba bez endykronologa się nie obejdzie.Sory ze tak się rozpusalam ale może Wy coś doradzicie Pozdrawiam

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 15:26

    Magda26
  • violett Autorytet
    Postów: 1464 749

    Wysłany: 25 listopada 2015, 16:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, nic się nie martw, wszystko jest do wyregulowania.
    Ja mam insulinooporność, moja insulina na czczo w kwietniu wynosiła 12, dzisiaj jest już ok 5. Cukier miałam 98, dziś jest różnie, zdarza się 75-90. W każdym razie co mi pomogło:
    najpierw brałam Metformax 500 2x1 - czułam się fatalnie, biegunka na porządku dziennym, osłabienie itp.
    Lekarz zmienił mi na Glucophage 750 xr 1 na noc i jest super.
    Tabletki radzę Ci brać, tylko złota zasada: łykaj je zaraz po posiłku i przy tych lekach nie można jeść żadnego cukru, czyli słodycze, wszystko prawie co przetworzone niestety. Do tego trzeba odrzucić białą mąkę.
    Kiedy sobie odpuszczę i zjem coś niedozwolonego to biegunka murowana :)
    I tak samo, jeśli zapomnę odłożyć leki i pozwolę sobie np. na jakieś winko.
    Jak będziesz stosowała dietę o niskim ig, leki po posiłku i inofolic powinnaś zobaczyć efekty:)

    qdkki09kykwqq0jq.png
  • violett Autorytet
    Postów: 1464 749

    Wysłany: 25 listopada 2015, 16:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do leków, to teraz niby nie muszę już, bo mam dobre wyniki, ale biorę metforminę, bo przywraca owulację. U wielu dziewczyn już po kilku miesiącach, ja też mam od 3 miesięcy potwierdzoną owu monitoringiem, no ale jeszcze nie zaskoczyło ;) Czekam cierpliwie, czasem mniej cierpliwie ;)
    Ale efekty u mnie są w postaci powrotu do wagi z liceum :D Lepszego samopoczucia i zdrowia, no i owulacji.
    Polecam jak najbardziej :)

    qdkki09kykwqq0jq.png
  • Magda 26 Przyjaciółka
    Postów: 139 28

    Wysłany: 25 listopada 2015, 19:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Violet za wskazówki co do brania tych tabletek bo leżą w polce i nabierają mocy bo po metformaksie źle się czułam ale jak po tych nie jest źle to zacznę je brac.Też mam nadzieję ze wszystko będzie oki i może kiedyś się uda i będę mama i Tobie też życzę tego:-)

    Magda26
  • violett Autorytet
    Postów: 1464 749

    Wysłany: 25 listopada 2015, 20:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma za co, trzeba próbować :) musi się nam w końcu udac :)

    qdkki09kykwqq0jq.png
  • panchita Koleżanka
    Postów: 102 17

    Wysłany: 25 listopada 2015, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kissoflife wrote:
    panchita mi zlecił lekarz krzywą insulinową i cukrową i myślałam, że podejrzewa cukrzycę ... a to jednak tworzy zestaw do badań tarczycy ???

    podobno cukrzyca i chora tarczyca może iść w parze.

    Tak nawiązując do tarczycy:
    Dzisiaj zrobiłam sobie wolne i pojechałam z siostrą do lekarza (początek ciąży). Siostra jeszcze zanim dowiedziała się o ciązy, za moją namową zrobiła sobie badania tarczycy (tsh, ft3, ft4, anty tg i anty tpo) robiła też inne badania =beta hcg także, bo miała podejrzenia. To było 2 tyg temu. wszystko pięknie beta=> 5 tydzień ciąży, tsh=2,6 ; ft3 85& i ft4 61% ( dzisiaj jej to wyliczyłam).

    Poszła do ginekologa na kasę chorych!!! Durna pieprznięta baba wyśmiała ją, że zrobiła ft3 i ft4, bo jest wszystko dobrze.Mimo tego, że mówiła że siostra ma problemy z tarczycą. Na usg zapisała ją na 7 grudnia. Badania z krwi zleciła, książeczkę pięknie wypisała.

    Siostrę ciągle bolał i boli brzuch. Dzisiaj miała iść do ginekologa prywatnie to skonsultować i po zwolnienie lekarskie do pracy. Wcześniej odebrałyśmy wyniki anty tpo i antyTG =>oba były sporo przekroczone. Pojechałyśmy do lekarza, który powiedział, że przez te podwyższone przeciwciała ma zagrożoną ciąże i płod nie rozwija się tak jak powinien. Pilnie MUSI iść do endokrynologa. serduszko dzidziusia bije, ale lekarz stwierdził 5 tydzień i że zamiast ładnego jajeczka jest taka długa glizda i to nie wygląda dobrze. Zlecił betę dzisiaj i na piątek. Ma dzwonić do niego z wynikami.
    Mam nadzieję, że taka służba zdrowia "darmowa" nie jest wszędzie... Przykre to strasznie, że lekarze nie biorą pod uwagę wszystkich opcji. Przecież to siedzi w nas i nie daje żadnego znaku, a sprawdzić chyba nie zaszkodzi.
    Tak się strasznie o nią boję... oby wszystko było dobrze...

    maj 2014 -> początek starań
    14cs i 15sc -> DUPHASTON
    (20 cs) styczeń 2016 -> CLO, duphaston, pabi dexamethason, glucophage
    Hashimoto, Insulinooporność
    18 maj 2017 udało sie! Z norprolac i femibion
  • panchita Koleżanka
    Postów: 102 17

    Wysłany: 25 listopada 2015, 22:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunflower wrote:
    Byłam dziś u tego lekarza, który zapisał mi Diostinex, zapisał mi zastrzyk Pregnyl do aplikacji w przyszłym cyklu, bo z tego już nic nie będzie. Pęcherzyk nie pękł, tak jak urósł do 19mm od piątku tak nadal ma 19mm, mam czekać na @ i tyle w temacie.
    W czwartek pójdę do kolejnego lekarza, ciekawe co powie. A 7 grudnia mam wizytę u jednego z najlepszych lekarzy w Trójmieście. Postanowiłam sobie,że w grudniu odpuszczam ze staraniem, teraz nie jestem już tak pewna.

    no właśnie ja mam tak samo, że jest sobie pęcherzyk, rośnie do 19mm i chyba jest już za stary żeby doszło do zapłodnienia. Myślę, że owulacje mam za późno.

    maj 2014 -> początek starań
    14cs i 15sc -> DUPHASTON
    (20 cs) styczeń 2016 -> CLO, duphaston, pabi dexamethason, glucophage
    Hashimoto, Insulinooporność
    18 maj 2017 udało sie! Z norprolac i femibion
  • panchita Koleżanka
    Postów: 102 17

    Wysłany: 25 listopada 2015, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, też myślę tak jak Violett. Znajdź dobrego lekarza :)
    Lekarz Cię nakieruje :) wszystko będzie dobrze :) ja zrezygnowałam z mąki pszennej i jest lepiej :) dzisiaj pozwoliłam sobie na gofra i skończyło się biegunką. Także widzę efekty :)
    Powodzenia :)

    maj 2014 -> początek starań
    14cs i 15sc -> DUPHASTON
    (20 cs) styczeń 2016 -> CLO, duphaston, pabi dexamethason, glucophage
    Hashimoto, Insulinooporność
    18 maj 2017 udało sie! Z norprolac i femibion
  • Sunflower Przyjaciółka
    Postów: 118 207

    Wysłany: 25 listopada 2015, 22:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panchita- trzymam kciuki za siostrę!

    panchita lubi tę wiadomość


    (25.01-2016-beta hcg 28, 29.01-2016-beta hcg 402.6 2.02-2016- beta hcg 4519.0 :)5.02-2016- beta cg 14034 :)18.02-2016- beta hcg 44496.0 ????
    29.06.12 mój 1 cud <3
    16.09.2016 mój 2 cud <3
  • Magda 26 Przyjaciółka
    Postów: 139 28

    Wysłany: 26 listopada 2015, 10:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Panhita.Właśnie tak zrobię muszę przejść się do tego lekarza co ty byłaś dużo sie o nim naczytalam.Właśnie dzisiaj dostałam okres i zaczynam brać te tabletki glucophage balam diecich brac wczesniej bo metformaks mnie zrazilbi zle sie po nich czulam i od 3 dnia cyklu mam brac to clo i pije inofolic jeszcze zobaczymy co z tego wyjdzie.Trzymam za siostrę kciuki będzie dobrze.Zobacze co ten miesiąc przyniesie a jak nic z tego to po Nowym roku przejdę się do kogoś innego.Pozdrawiam i dzięki za dobre rady:-)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 10:24

    Magda26
‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego