X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
Odpowiedz

Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają

Oceń ten wątek:
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmm bigosik... Mamz samorobnej kapustki ;)

zapachmalin, Gizmo lubią tę wiadomość

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • KlaudyŚ Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WaldhauzerM wrote:
    Klaudys mierzymy przed snem temp??

ziółka już wypiłam a temp mierzymy .. teraz?

p19uskjonvbututx.png

relgwn15ul8mpggj.png

• zapachmalin Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaduaaa wrote:
    Mmm bigosik... Mamz samorobnej kapustki ;)

no dokładnie, na szczęście mama dobrze mnie zaopatrzyła własną kiszoną więc mam i ogóry i kapuchę, co tylko chcę :D Tylko robić się nie chce, zanim skończę to ochota minie, wolałabym jeść od razu :D hahahaha

• WaldhauzerM Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudyŚ wrote:
    ziółka już wypiłam a temp mierzymy .. teraz?

Nie no teraz to ja jeszcze na chodzie..

31 lat, 8 cykl starań zakończony sukcesem, endometrioza, Antoś 5, 5 lat.
  • Caro Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, FLAMINGO - mam nadzieję, że nie przeoczysz tego posta ;-)

Tak jak mówiłam wypytałam trochę moją endo o różne sprawy dotyczące tarczycy. A więc dziewczyny tarczycowe możecie co nieco sobie podpatrzeć ;-)

1. Najważniejsze co mnie trapiło to to "skaczace" TSH.

Przypomnę, że na początku diagnozy miałam 5,3 po dwóch dniach jak poszłam zrobić razem z ft-ekami wyszło mi 4,9, po 3 tygodniach leczenia było 1,6, po 4 tygodniach leczenia skoczyło do 3,1 a dziś, po 5 tygodniach leczenia jest 2,7. Moja endo powiedziała, że jeżeli nie wyskakują te wyniki ponad normę, to nie jest to żaden stan patologicznych. To jest hormon, który podlega równym czynnikom zewnętrznym np, pogoda, samopoczucie, choroba. I powiedziała mi, że to ze nie mam pomiędzy 1 - 2 to nie jest koniec świata, mogę się spokojnie starać, mam się zrelaksować, uspokoić i nie zawracać sobie tym głowy. Bo wiele osób o tarczycy dowiaduje się w ciąży. Wiec u nas, osób chorujących na nadczynność / niedoczynność / Hasi decydujące jest to, że my po prostu WIEMY i dodatkowo się stresujemy, a co za tym idzie prl leci w górę.

2. Co z tym jodem??

Brać, brać i jeszcze raz brać. Nasze społeczeństwo ogólnie ma duże zapotrzebowanie na podaż jodu, a ten jest naszemu organizmowi nie dostarczany. Tarczyca by prawidłowo funkcjonować potrzebuje jodu. Ludzie (np tacy jak ja ;-)) którzy spożywają mało ryb powinno przede wszystkim suplementowac sobie jod. I powiedziała, że akurat Femibion jest bardzo dobrym wyborem.

3. Czy dieta ma wpływ ma wchłanianie się leków? ( czytałam kiedyś różne artykuły na ten temat i to b dla mnie temat rzeka ;-))

Nie ma na to dowód. Ogólnie prowadzenie "zdrowego trybu życia" wpływa dobroczynne na funkcjonowanie całego organizmu, a co za tym idzie również tarczycy. Można jedynie ograniczać spożywanie warzyw "kapustowatych";-) np. kapusta, brukiew, kalarepa, kalafior, brukselka, bo podobno mają jakieś działanie złe na tarczyce - gdzieś o tym czytałam, jak znajdę ten artykuł to dam linka dla chętnych :-P

4. Co że sportem? - robi się ciepło chce pomykać na rowerze ;-) A potrafię dziennie strzelić z 30 km :-P

Zdrowo rozsądkowo. Nie przemeczać się, bo tarczyca lubi skakac przy nadmiernym wysiłku. Ale nikt nie zabroni od czasu do czasu się przejechać :-D

OGÓLNE INFO: mam się śmiało starać, mniej stresować, iść na jogę ;-) Jak zajde w ciążę to przyjść wcześniej, a tak to wizyta 30 mają.

Podniosła mi dawkę z 50 do 75. Ale żeby organizm nie zwariował po podniesieniu to dwa dni w tygodniu (środa i niedziela) pozostaje dawka 50. USG bez zmian.

Także będe żyć, będzie dobrze. Musi <3
    Mam nadzieje, ze ktoś sobie coś wartościowego wyciągnie z tego dłuuuuuuugiego posta, no ale chciałam przekazać wszystko co się dowiedziałam :-D

WaldhauzerM, Gizmo, Nats, Jagah, Gaduaaa, Allmita lubią tę wiadomość

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
    25.06.2021 ⏸️
    17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)
  • KlaudyŚ Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie teraz zmierze a potem o 23:)

WaldhauzerM lubi tę wiadomość

p19uskjonvbututx.png

relgwn15ul8mpggj.png

• KlaudyŚ Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temp teraz 37,2 :o

p19uskjonvbututx.png

relgwn15ul8mpggj.png

• WaldhauzerM Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caro wrote:
    Cześć Dziewczyny, FLAMINGO - mam nadzieję, że nie przeoczysz tego posta ;-)

Tak jak mówiłam wypytałam trochę moją endo o różne sprawy dotyczące tarczycy. A więc dziewczyny tarczycowe możecie co nieco sobie podpatrzeć ;-)

1. Najważniejsze co mnie trapiło to to "skaczace" TSH.

Przypomnę, że na początku diagnozy miałam 5,3 po dwóch dniach jak poszłam zrobić razem z ft-ekami wyszło mi 4,9, po 3 tygodniach leczenia było 1,6, po 4 tygodniach leczenia skoczyło do 3,1 a dziś, po 5 tygodniach leczenia jest 2,7. Moja endo powiedziała, że jeżeli nie wyskakują te wyniki ponad normę, to nie jest to żaden stan patologicznych. To jest hormon, który podlega równym czynnikom zewnętrznym np, pogoda, samopoczucie, choroba. I powiedziała mi, że to ze nie mam pomiędzy 1 - 2 to nie jest koniec świata, mogę się spokojnie starać, mam się zrelaksować, uspokoić i nie zawracać sobie tym głowy. Bo wiele osób o tarczycy dowiaduje się w ciąży. Wiec u nas, osób chorujących na nadczynność / niedoczynność / Hasi decydujące jest to, że my po prostu WIEMY i dodatkowo się stresujemy, a co za tym idzie prl leci w górę.

2. Co z tym jodem??

Brać, brać i jeszcze raz brać. Nasze społeczeństwo ogólnie ma duże zapotrzebowanie na podaż jodu, a ten jest naszemu organizmowi nie dostarczany. Tarczyca by prawidłowo funkcjonować potrzebuje jodu. Ludzie (np tacy jak ja ;-)) którzy spożywają mało ryb powinno przede wszystkim suplementowac sobie jod. I powiedziała, że akurat Femibion jest bardzo dobrym wyborem.

3. Czy dieta ma wpływ ma wchłanianie się leków? ( czytałam kiedyś różne artykuły na ten temat i to b dla mnie temat rzeka ;-))

Nie ma na to dowód. Ogólnie prowadzenie "zdrowego trybu życia" wpływa dobroczynne na funkcjonowanie całego organizmu, a co za tym idzie również tarczycy. Można jedynie ograniczać spożywanie warzyw "kapustowatych";-) np. kapusta, brukiew, kalarepa, kalafior, brukselka, bo podobno mają jakieś działanie złe na tarczyce - gdzieś o tym czytałam, jak znajdę ten artykuł to dam linka dla chętnych :-P

4. Co że sportem? - robi się ciepło chce pomykać na rowerze ;-) A potrafię dziennie strzelić z 30 km :-P

Zdrowo rozsądkowo. Nie przemeczać się, bo tarczyca lubi skakac przy nadmiernym wysiłku. Ale nikt nie zabroni od czasu do czasu się przejechać :-D

OGÓLNE INFO: mam się śmiało starać, mniej stresować, iść na jogę ;-) Jak zajde w ciążę to przyjść wcześniej, a tak to wizyta 30 mają.

Podniosła mi dawkę z 50 do 75. Ale żeby organizm nie zwariował po podniesieniu to dwa dni w tygodniu (środa i niedziela) pozostaje dawka 50. USG bez zmian.

Także będe żyć, będzie dobrze. Musi <3
    Mam nadzieje, ze ktoś sobie coś wartościowego wyciągnie z tego dłuuuuuuugiego posta, no ale chciałam przekazać wszystko co się dowiedziałam :-D

Kochana.. Nie mam problemu z tarczycą ale bardzo ciekawie napisałaś.. Dużo się dowiedziałam.. Dzięki.

To teraz spokojnie możesz działać.. Cieszę się bardzo.

Caro lubi tę wiadomość

• WaldhauzerM Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudyŚ wrote:
    Temp teraz 37,2 :o

O.. A leżysz czy jeszcze nie??

• KlaudyŚ Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 2 godzin leze:*

p19uskjonvbututx.png

relgwn15ul8mpggj.png

• WaldhauzerM Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudyŚ wrote:
    Od 2 godzin leze:*

Aha.. Ja siedzę i czekam na ziółka.. Potem się kładę i będę mierzyć.

• KlaudyŚ Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WaldhauzerM wrote:
    Aha.. Ja siedzę i czekam na ziółka.. Potem się kładę i będę mierzyć.

no to czekamy waldziu ;*

p19uskjonvbututx.png

relgwn15ul8mpggj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaa... to sobie poserduszkowałam...
    Słyszę Fife16 zza ściany...

• WaldhauzerM Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołza:) wrote:
    Taaa... to sobie poserduszkowałam...
    Słyszę Fife16 zza ściany...

Ojoj.. To nie ładnie.. Prąd mu wyłącz he he

• WaldhauzerM Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudyŚ wrote:
    no to czekamy waldziu ;*

Już zapijam...

Cholera jajniki mnie bolą..

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WaldhauzerM wrote:
    Ojoj.. To nie ładnie.. Prąd mu wyłącz he he

Podbiegne... ukradne pada i schowam... w majtki ;D

• WaldhauzerM Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołza:) wrote:
    Podbiegne... ukradne pada i schowam... w majtki ;D

Nooo widzisz.. To jest myśl.. Dajesz bejbe..

• Nats Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caro, jesteś boska :)
    Ale z tym TSH to jednak nigdy nie wiadomo.
    Ale to prawda, ze dużo osób ma problem z tarczyca i nawet o tym nie wie.

Caro, Tinuviel lubią tę wiadomość

3500 g 54 cm <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WaldhauzerM wrote:
    Nie no teraz to ja jeszcze na chodzie..
    Czyli rozumiem że mogę do jodu wrócić pomimo że się staram o maluszka i mam wynik 4.3 on mi nie zaszkodzi tylko pomoże tak zrozumiałam ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2016, 22:11

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ryb nie lubie nie jadam ich pod żadną postacią.:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2016, 22:13

‹‹ 1155 1156 1157 1158 1159 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ