X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka w 2020 roku ❤️
Odpowiedz

Starania o maluszka w 2020 roku ❤️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2020, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyta wrote:
    Cześć

Po dłuższym przemyślenia zdecydowałam się do was napisać. Mam 28 lat. Niecałe 3 lata staramy się już o maluszka, niestety bezskutecznie. Mam stwierdzoną endometrioze 1 stopnia, w maju 2019 roku miałam operację wypalenia ognisk, Hashimoto, mąż słabe nasienie, miał przepisany profertil, stosuje już 1,5 roku. Nie załamywaliśmy się, nie robiliśmy testów, nie przeżywaliśmy, jeździmy na wakacje, chodzimy po górach, planujemy. Dopiero teraz zaczynam odczuwać przygnębienie. Nie wiem jak sobie poradzić...

Dobrze trafiłaś. To forum nie raz pomaga przetrwać, doradzić się, doedukować i nabrać motywacji i energii na dalsze działania.

• Niezapominajka 🍀 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2022, 23:24

👩🏼29 PCOS, IO, PAI-1 4G/5G hetero, AMH 3.48
    🧔🏼31

𝟐𝟎𝟏𝟗:
    Maj: rozpoczęcie starań 🌱
    𝟐𝟎𝟐𝟎:
    Maj: Gameta Gdynia
    🔸6 cykli stymulowanych
    𝟐𝟎𝟐𝟏:
    Czerwiec:
    🔸3 IUI (2 IUI CB💔) ➡️ 14dpi: 156, 16dpi: 404, 24dpi: 5280, 27dpi: ❤️
    𝟐𝟎𝟐𝟐:
    Luty: Łucja 3090g, 53cm 👶🏼🩷

“𝐸𝑣𝑒𝑛 𝑚𝑖𝑟𝑎𝑐𝑙𝑒𝑠 𝑡𝑎𝑘𝑒 𝑎 𝑙𝑖𝑡𝑡𝑙𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑒.” 🕊️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2020, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie czujecie się czasem trochę jak Hiroshima? Co chwila jakaś bomba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2020, 10:53

Clausix, Niezapominajka 🍀, Olala94, Niereanimuj lubią tę wiadomość

• BusiaT Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2020, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja dzisiaj siedzę jak na szpilkach bo prawdopodobnie mam mieć wyrwana ósemkę 🙈 cały tydzień mnie bolała poprzedni i wiem ze na pewno są jakies stany zapalne także prwniecykl na straty 😔 w ogóle mam teraz dni płodne i nie wiem czy 🐝czy odpuścić🤷🏻‍♀️ zawsze jest jakaś malutka nadzieja 🍀😜

f2d7ab81ec.png
  • BusiaT Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2020, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamaa wrote:
    Dziewczyny u mnie dziś beta spadła do 9,51... 💔💔💔💔

Brenda tez , współczuje dziewczyny 😔 najgorzej jest chyba się zacząć cieszyć a później taki ból 😔

f2d7ab81ec.png
  • Niezapominajka 🍀 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2022, 23:24

Ania81, Olala94, BusiaT lubią tę wiadomość

👩🏼29 PCOS, IO, PAI-1 4G/5G hetero, AMH 3.48
    🧔🏼31

𝟐𝟎𝟏𝟗:
    Maj: rozpoczęcie starań 🌱
    𝟐𝟎𝟐𝟎:
    Maj: Gameta Gdynia
    🔸6 cykli stymulowanych
    𝟐𝟎𝟐𝟏:
    Czerwiec:
    🔸3 IUI (2 IUI CB💔) ➡️ 14dpi: 156, 16dpi: 404, 24dpi: 5280, 27dpi: ❤️
    𝟐𝟎𝟐𝟐:
    Luty: Łucja 3090g, 53cm 👶🏼🩷

“𝐸𝑣𝑒𝑛 𝑚𝑖𝑟𝑎𝑐𝑙𝑒𝑠 𝑡𝑎𝑘𝑒 𝑎 𝑙𝑖𝑡𝑡𝑙𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑒.” 🕊️
  • Ania81 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka 🍀 wrote:
    Ten lipiec jest przewrotny bardzo... Dużo dobrych wiadomości, ale też jednocześnie dużo niepowodzeń. Ale w końcu musi się i do nas los uśmiechnąć 😊 Busia dzialaj z bzykami, podobno kobiecy organizm jak jest osłabiony to łatwiej przyjmuje ciążę, bo nie ma siły z nią walczyć. Powodzenia 💪🏻

Cos musi w tym byc. W cyklu w którym nam sie udalo mialam jeden z najgorszych atakow katar siennego 😁

f2wl2n0amwelqrbt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2020, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, bardzo Wam dziękuję za wsparcie 😊

Ola wcale się nie dziwię że robisz te testy, trzymam mocno kciuki za betę! 👍👍👍

Wczoraj było mi mega przykro, ale pomyślałam że może lepiej że tak wyszło, natura wie co robi... same przyznacie, że krwawienie, niskie temperatury i pozytywne testy w 17dc nie brzmią optymistycznie. Poza tym pojawiła się iskierka nadziei, że możemy mieć dzieci 🙏

Clausix, dziękuję że podpowiedziałaś mi żebym zrobiła też progesteron- wyszło 0,37 w 19dc, może to on jest winowajcą 🤔 idę dziś do lekarza, mam nadzieję że wyjdę pozytywnie nastawiona 😉

Trzymam kciuki za Was wszystkie 😊 Powiem Wam, że to pierwszy raz, kiedy odłożyłam termometr i przestałam monitorować cykl i od razu coś się zadziało, może jest w tym metoda 😉

Miłego dnia!

Niezapominajka 🍀, Clausix, Olla95, Brenda, Ania81, martuśka737 lubią tę wiadomość

• Olla95 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NikaVera wrote:
    Hej! 3msm kciuki na betę wyczesaną w kosmos :*
    Widzę w stopce, że miałaś bardzo niski progesteron.... robiłaś coś z nim, brałaś jakieś leki? Pytam bo sama mam z nim problem :( też jest na podobnym poziomie ;-(

Hej sloneczko! Wiesz co będzie to troszkę zabawne. Wyszłam z założenia że i tak się nie uda i w wrześniu rozpoczynam powtórkę badan i idę na konsultacje z moja doktor ( która mam nadzieję że nie zarazi mi się korona ani nie pójdzie na kwarantanne za nie długo 😂). Brałam jedynie castagnusa na prolaktyne żeby troszkę obnizyc, zmienilam diete że względów czysto egoistycznych, piłam jakiś czas inofem i brałam tylko i wyłącznie kwas foliowy + starałam się conajmniej 5 razy w tygodniu ćwiczyć na kardio. Nawet nie kontrolowalam kiedy my się ten tego 😂 jedynie temperature sb mierzylam bo i tak wstawalam rano to dla siebie samej czułam się dobrze wiedząc mniej więcej kiedy miesiączka mnie powinna zaatakować

💌 czekając na cud 💌
    💌11cs
    23.07 - Beta-hcg: 485.39 mIU/ml, Progesteron: 24.600 ng/ml
    8.08 - 6+2 💓
    18.09 - 12+1 krwawienie - hospitalizacja 😭
    28.09 - 13+4 prenatalne spóźnione (według badania 14+1)- rozwastwienie
    5.10 - 14+4 badanie kontrolne - prawdopodobnie dziewczynka 💗 (krwiak 6x2 cm)
    5.12 - 23+2 - 700 g ( brak krwiaka ❤)
    11.01 - 28+4 - 1800g kruszynki 🤣
    03.02 - 31+6 - 2500g
    22.02 - 34+ - 2900~3060 g
    09.03 - 36+6 - 3500 g
    16.03.21 -37+6 - narodziny córeczki o 10:45 ❤ 55 cm i 3470 gram szczęścia ❤

iv09df9hck6kpq6k.png
  • NikaVera Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olla95 wrote:
    Hej sloneczko! Wiesz co będzie to troszkę zabawne. Wyszłam z założenia że i tak się nie uda i w wrześniu rozpoczynam powtórkę badan i idę na konsultacje z moja doktor ( która mam nadzieję że nie zarazi mi się korona ani nie pójdzie na kwarantanne za nie długo 😂). Brałam jedynie castagnusa na prolaktyne żeby troszkę obnizyc, zmienilam diete że względów czysto egoistycznych, piłam jakiś czas inofem i brałam tylko i wyłącznie kwas foliowy + starałam się conajmniej 5 razy w tygodniu ćwiczyć na kardio. Nawet nie kontrolowalam kiedy my się ten tego 😂 jedynie temperature sb mierzylam bo i tak wstawalam rano to dla siebie samej czułam się dobrze wiedząc mniej więcej kiedy miesiączka mnie powinna zaatakować

Ja dostałam na progesteron Duphaston i w zasadzie tyle..... na własną rękę zaczęłam pić Inofem ale dr powiedziała, że to dobrze.... a tak to tylko jeszcze suplementy (jak w stopce). Zdrowo się odżywiam już od dawna więc mam nadzieję, że to jest ogarnięte... Nie ćwiczę tylko teraz bo w domu mi się nie chce, a do siłowni jeszcze nie doszłam ale dużo chodzę :p... zobaczymy co będzie dalej... w najbliższym cyklu znowu wizyta u lekarza zobaczymy co dalej będzie ale przyznam się, że mam mega stresa czy coś się poprawiło :( Temp. mierzę bo sprawdzam czy owu teoretycznie mogło wystąpić czy nie i robię też owulaki żeby zobaczyć czy pik LH się pokrywa z temperaturą i moimi odczuciami.

Starania wstrzymane do odwołania - rozstałam się z partnerem :( półtora tygodnia przed naszą rocznicą :( Dbam teraz tylko o swoje zdrowie.

Suple: 💊wit. D, A+E, Magnez B6, wit. z grupy B, len (ziarno i olej), Wiesiołek, MACA, Q10, Inofem
    Piję: Sok z granata i kiszonego buraka (nie każdego dnia ale w miarę regularnie)
    Fanka zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia (gupi wirus!)

Progestoron:
    (kwi) - 0,342 ng/ml 😭
    (lip 2020 - po kuracju Duphastonem) - 25,80 ng/ml Dzięki Ci Boże! 😇🥳
    TSH - (kwi 2020) 1,731 μIU/ml (lip 2020) - 1,260
    FT3 - (kwi 2020) 3,32 pg/ml (lip 2020) 2,63
    FT4 - (kwi 2020)1,29 ng/dl (lip 2020) 1,06
    Estradiol - 281,40 pg/ml
    FSH - 3,23 mIU/ml
    LH - 11,23 mIU/ml
    Prolaktyna - 9,2 ng/ml
    Testosteron - 50 ng/dl

30-07-2020
    Sód - 140
    Potas - 4,42
    Żelazo - 89,1
  • Ona34 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brenda, tak mi przykro...

• Ona34 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie sama po tak długich staraniach na ta ciążę jestem przewrażliwiona... Z synem tak mnie miałam... Tę aż wystarczy że nie czuje bulgotkow w brzuchu albo coś mnie zaboli i już się stresuje... Postanowiłam iść wcześniej ma l4... Nie po to tyle się z mężem staraliśmy żeby jeszcze się w pracy denerwować... Do tego dzisiaj się dowiedziałam że koleżanka z pracy też zaszła w ciążę (oni się i starali i nie ogólnie ok 4 lata...) i poszła na l4 bo ma jakiegoś krwi aka przy zarodku.... I to mnie tylko utwierdza że teraz najważniejsze jest dziecko... A w pracy sobie poradzą....

Brenda, Olla95, Ania81, martuśka737 lubią tę wiadomość

• belldandy Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2022, 09:20

Gela093 lubi tę wiadomość

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • Gela093 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona34 wrote:
    Ogólnie sama po tak długich staraniach na ta ciążę jestem przewrażliwiona... Z synem tak mnie miałam... Tę aż wystarczy że nie czuje bulgotkow w brzuchu albo coś mnie zaboli i już się stresuje... Postanowiłam iść wcześniej ma l4... Nie po to tyle się z mężem staraliśmy żeby jeszcze się w pracy denerwować... Do tego dzisiaj się dowiedziałam że koleżanka z pracy też zaszła w ciążę (oni się i starali i nie ogólnie ok 4 lata...) i poszła na l4 bo ma jakiegoś krwi aka przy zarodku.... I to mnie tylko utwierdza że teraz najważniejsze jest dziecko... A w pracy sobie poradzą....

Bardzo dobrze robisz🤗🤗

Starania od 10.2019
    Nl🇳🇱
    14.02 ⏸😍
    15.03❤
    16.04💔 usg 13 tc serduszko przestało bic 11+5 (poronienie zatrzymane)
    Starania od nowa 13.06
    04.02.21⏸ maly cud❤
    18.10.21 przyjście na świat Laury👶
    10.06.23 przyjście na świat Lilianny👶

Laura
    Twoje małe stopy zrobiły największy odcisk w naszych sercach 💕

age.png

Lilianna
    "Czasem najmniejsze rzeczy zajmują najwięcej miejsca w naszych sercach"

age.png
  • Gela093 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belldandy wrote:
    Wiecie co ? Ja z moim już się nie dogadam. Prosił o przerwę i kompromis ? Ok ja prosiłam o zawieszenie warsztatów weekendowych na czas wakacji.

Od 11 tyg weekendy jestem z dzuecmi . Są wakacje, można coś porobic ale nie...

Obiecał ze ok, powie ze wolne a on dziś zw znów szkoli i będzie robił kiedy chce.

To ja rok czekałam na niego ze staraniami i mam czekać nadal taki kompromis i uszanować a on mojego nie...

Chyba nie mamy o czym dalej rozmawiać i ja nie mam na co dalej czekać ze obieca za 2 miesiące jak obiecał wczoraj a dziś mnie wyhujal

Jak to usłyszałam yo wróciłam so domu od razu, a miałam pochodzić po miescie tam mnie trzęsie i boli

Sorry belldandy, nie lubię tego🤦‍♀️🤦‍♀️ przykro, że tak się układa to wszystko, myślałam że ogarnięcie ta sytuację trochę ale na to dwie strony muszą pracowac. Mam nadzieję,że przerwa wam pomoże w związku, trzymam kciuki😊😊

Mery92 lubi tę wiadomość

Starania od 10.2019
    Nl🇳🇱
    14.02 ⏸😍
    15.03❤
    16.04💔 usg 13 tc serduszko przestało bic 11+5 (poronienie zatrzymane)
    Starania od nowa 13.06
    04.02.21⏸ maly cud❤
    18.10.21 przyjście na świat Laury👶
    10.06.23 przyjście na świat Lilianny👶

Laura
    Twoje małe stopy zrobiły największy odcisk w naszych sercach 💕

age.png

Lilianna
    "Czasem najmniejsze rzeczy zajmują najwięcej miejsca w naszych sercach"

age.png
  • Ona34 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gela093 wrote:
    Sorry belldandy, nie lubię tego🤦‍♀️🤦‍♀️ przykro, że tak się układa to wszystko, myślałam że ogarnięcie ta sytuację trochę ale na to dwie strony muszą pracowac. Mam nadzieję,że przerwa wam pomoże w związku, trzymam kciuki😊😊
    Dokładnie Bell... Przykra sprawa... Nie chce tu jechać na Twojego chłopa bo go nie znam... Ale w związku potrzebny jest kompromis i wspólne zrozumienie... Odbieram to tak, że Ty masz uszanować Jego decyzje i uczucia... Ale Twoje zdanie nie do końca brane jest przez Niego pod uwagę...nie wiem jak wygląda życie z osoba mająca depresję... Ale przykre to jest bo tak nie powinien funkcjonować związek dwojga dorosłych ludzi... Trzymam kciuki ze wyjdziecie na prosta ✊✊✊ czego z całego ❤ Ci życzę...

• BusiaT Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2020, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka 🍀 wrote:
    Ten lipiec jest przewrotny bardzo... Dużo dobrych wiadomości, ale też jednocześnie dużo niepowodzeń. Ale w końcu musi się i do nas los uśmiechnąć 😊 Busia dzialaj z bzykami, podobno kobiecy organizm jak jest osłabiony to łatwiej przyjmuje ciążę, bo nie ma siły z nią walczyć. Powodzenia 💪🏻

Serio a pomyślałabym ze jest na odwrót 🤔stanu zapalne= organizm nie gotowy do reprodukcji 😛
    hehe ale się ciesze, nie usunął mi tej ósemki tylko skonsultować mam to z ortodonta czy trzeba, bo to dobry ząb, a prawdopodobnie miałam stan zapalny dziąsła który już przeszedł, jeżeli będzie nawracać to trzeba będzie usnąć.. to dzisiaj działam 🐝😁😁😁

martuśka737, Niezapominajka 🍀 lubią tę wiadomość

f2d7ab81ec.png
  • martuśka737 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brenda wrote:
    Cześć dziewczyny. Dawno mnie tu nie było. Nie mam szans zbytnio nadrobić. Gratuluję zakreskowanym i przesyłam uściski dla staraczek.
    Niestety ale u mnie kolejne 💔. 3 tyg temu było jeszcze serduszko. Później już nie. Jeśli nie nastąpi samoistnie będą musieli to zrobić w szpitalu. Teraz biorę się za badania genetyczne, mutacji itp. i kariotypu płodu. Jakoś tak przykro. Ale trzeba jakoś dojść o co tu chodzi.

Bardzo mi przykro... Od wczoraj smutne wiadomości od was słychać. Tyle cię mocno!

13.03.2018 córeczka
    27.08.2021 syneczek
  • Mery92 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belldandy wrote:
    Wiecie co ? Ja z moim już się nie dogadam. Prosił o przerwę i kompromis ? Ok ja prosiłam o zawieszenie warsztatów weekendowych na czas wakacji.

Obiecał ze ok, powie ze wolne a on dziś zw znów szkoli i będzie robił kiedy chce.

To ja rok czekałam na niego ze staraniami i mam czekać nadal taki kompromis i uszanować a on mojego nie...

Chyba nie mamy o czym dalej rozmawiać i ja nie mam na co dalej czekać ze obieca za 2 miesiące jak obiecał wczoraj a dziś mnie wyhujal

Jak to usłyszałam yo wróciłam so domu od razu, a miałam pochodzić po miescie tam mnie trzęsie i boli

Tez jak dziewczyny .. nie chce robić dymu, ale uważam zw związek to ciagle kompromisy a szczególnie w takich sprawach. Zachowuje się egoistycznie... A nie nerwówka czy już tak czy dziś nie kochanie...
    Bardzo mi przykro... i mam nadzieje, że jakoś się dogadacie . A on się opamięta ❤️🤞🏼

Starania o maluszka
    Styczeń 2020💚

Folik
    Witamina D

Badanie 4 dzień cyklu:
    TSH - 2,447
    FSH - 4,01 mlU/ml
    LH - 5,56 mlU/ml
    Prolaktyna - 25,51
    Testosteron - 1,60 nmol/L
    Estadiol 57,00 pg/ml
    17-OH progesteron (W) 2,40 ng/ml
    Androstendion (W) 3,330 ng/ml
    Siarczan 282,60 pg/dl
    Dehydroepiandrosteronu (DHA-S)(W)

Badania 22 cyklu :
    TSH 2,124
    FT4 0,82
    Prolaktyna 22,29
    Progesteron 8,10

⏸ 04.08.2020 ❤️💚❤️
    Beta- 05.08.2020, 10dpo- 24,9 mlU
    Beta -07.08. 2020, 12dpo-115,1 mlU
    Beta -10.08.2020, 15dpo- 400,9 mlU
    31.08.2020, 52dpo -❤️Bije 1,2cm😍

ecc7db7330cd4a76bc3d45af78c6e624.png
  • luśka18 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belldandy wrote:

Och nie Bell 😥 Po pierwsze mocno przytulam ❤ Po drugie Twój chłop chyba jednak coś kręci. Bardzo słabe jest to że nie szanuję twojego zdania i próśb 🥺 choroba chorobą ale tak być nie powinno, bo jesteście razem. To wygląda tak jakby jego potrzeby były najważniejsze. Ahhh co za sytuacja 🥺

A czy ty mu kiedyś zrobiłaś taką konkretną awanturę?

Szczerze wierzę, że się opamięta i będzie dobrze 🙏

02.04 Nasza Królewna 🍼👸
‹‹ 776 777 778 779 780 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ