X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚
Odpowiedz

Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚

Oceń ten wątek:
  • Echo Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia996 wrote:
    Dziewczyny, wy pewnie pomożecie 😊 to mój drugi cykl z Duphastonem. Miesiąc temu przez pierwsze 3-4 dni miałam silne zawroty głowy, mega mdłości, bóle podbrzusza. Oczywiście rozmawiałam z lekarzem i mówił, że być może to jakiś wirus i dajmy jeszcze jedną szansę lekowi. Fakt ostatnio łapię wszystko więc pomyślałam spoko.
    Dziś kolejny cykl i wzięłam dwie tabletki. Ucieszyłam się bo zero skutków ubocznych no, ale niestety.. Dostałam wysypki na rękach i jakiś czerwonych plam. Wszystko mnie swędzi. Oczywiście skontaktuję się z lekarzem, ale chciałam zapytać czy któraś z was tak miała?
    Lekarz nie chciał przepisać progesteronu dopochwowo, bo walczę z infekcjami, a żeby było "śmieszniej" to w pierwszej ciąży brałam Duphaston aż do 36tc. i nie miałam żadnych skutków ubocznych 🫣 wydawało się, że wszystko będzie ok.

Tak, ja nie mogę brać Duphastonu, mam silne skutki uboczne i nie jestem w stanie normalnie przy nim funkcjonować. Nie rozumiem dlaczego lekarz tak bardzo się przy nim upiera, jest tak wiele innych leków.

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
    - 08.2024 ✖
    - 09.2024 ✖

---
    Każda kropla morzem dla mej łódki...
  • Marysia996 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Tak, ja nie mogę brać Duphastonu, mam silne skutki uboczne i nie jestem w stanie normalnie przy nim funkcjonować. Nie rozumiem dlaczego lekarz tak bardzo się przy nim upiera, jest tak wiele innych leków.

Teraz to na pewno zmieni, ale tak jak pisałam mam problem z infekcjami intymnymi. Kiedyś próbowałam luteinę dopochwowo, ale dostaję od niej mega podrażnienia i zaraz potem znowu pojawia się grzybica 😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia, 21:48

39tc.💔🕊️
    11.09 cb💔

trombofilia wrodzona🩸🧬
  • alauda Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia996 wrote:
    Teraz to na pewno zmieni, ale tak jak pisałam mam problem z infekcjami intymnymi. Kiedyś próbowałam luteinę dopochwowo, ale dostaję od niej mega podrażnienia i zaraz potem znowu pojawia się grzybica 😔

Jest jeszcze progesteron bensis albo progesteron w zastrzykach , więc jeszcze jakieś opcje masz☺️

Marysia996 lubi tę wiadomość

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • alauda Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo, mogę zapytać jakie masz leki do stymulacji?

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • Echo Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam po raz pierwszy w życiu luteinę. Powinnam się jej obawiać? Ktoś jeszcze miał z nią problemy?

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 08.2024 ✖
    - 09.2024 ✖

---
  • Echo Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Echo, mogę zapytać jakie masz leki do stymulacji?

Oczywiście 💋 Menopur i Luteina. Za tydzień mam monitoring

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 08.2024 ✖
    - 09.2024 ✖

---
  • Marysia996 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Ja mam po raz pierwszy w życiu luteinę. Powinnam się jej obawiać? Ktoś jeszcze miał z nią problemy?
    Ja brałam ją przez niecałe 2 tyg. Na początku miałam lekkie podrażnienie, ale z każdym dniem było coraz gorzej i pamiętam, że w pewnym momencie aż płakałam bo dostałam takiego stanu zapalnego..
    Oczywiście u Ciebie nie musi tak być. Obserwuj i jakby co to jest Utrogestan. Na niego zareagowałam dużo lepiej no, ale jak ktoś ma skłonność do infekcji to lepiej unikać wszystkiego co dopochwowe 😊

Echo lubi tę wiadomość

39tc.💔🕊️
    11.09 cb💔

trombofilia wrodzona🩸🧬
  • alauda Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:

Ja nigdy nie stosowałam ale czytałam na innych wątkach, że może powodować podrażnienia.
    Ja teraz stosuję cyclogest i jak na razie bez żadnych rewolucji w podwoziu 😉

Echo lubi tę wiadomość

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • alauda Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Oczywiście 💋 Menopur i Luteina. Za tydzień mam monitoring

Masz minimalną dawkę menopuru? Pamiętam jak pisałaś, że chcesz unikać maksymalnych dawek.

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • Echo Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Masz minimalną dawkę menopuru? Pamiętam jak pisałaś, że chcesz unikać maksymalnych dawek.

Kochana, a jakie to są minimalne dawki? Dostałam 300 przez 4 dni i 225 przez trzy dni. Nie znam się. Wiemy jak mój organizm reaguje na Aromka, więc teraz chcemy spróbować z tym, co nasza lekarka poleca. Ma bardzo duże doświadczenie i wiele sukcesów z niskim AMH. Druga strona medalu jest taka, że na Aromku znowu mogę mieć jedną komorę, a trzeba mieć dwie żeby nie wyrzucili mnie z programu. Muszę zaufać.

Uzupełniająco: mogłam mieć znowu Aromka, ale to obgadalismy i próbujemy innym sposobem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia, 23:15

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 08.2024 ✖
    - 09.2024 ✖

---
  • Pinkflower Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę cyclogest I jest ok. Aczkolwiek po utrogestanie też było ok.

Alauda, kciuki za jutro 🤞🤞🤞❤️ o której masz transfer ?

29🙋‍♀️ 31🙋‍♂️
    2023-2 💔

05.2024- powrót do starań

06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
    13.07 ⏸️
    22.07 pęcherzyk w macicy
    31.07, 5+6 ❤️
    07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
    19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
    26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
    10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
    17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
    25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
    16.10 205 gram księżniczki 🩷
    18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
    05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶

Zostań proszę 🙏🙏🙏
    Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈

Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
    💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
    Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150

preg.png
  • Echo Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, pytam o Luteinę. Cyclogest znam i bardzo dobrze toleruje. Teraz się mega denerwuje, że mam tą luteinę...

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 08.2024 ✖
    - 09.2024 ✖

---
  • S.Roszpunka Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo, nie miałam nigdy luteiny, to niestety nie znam odpowiedzi 😞 dziękuję, że pytasz - rano jak szlam do lekarza, to prawie normalnie szlam. Nasiedzialam się tam ponad godzinę, na niewygodnym krześle, więc droga powrotna byla koszmarem. Ale później już lepiej było 🙂

17.09.2009 ❤ córka, 27 tc
    03.2023 💔
    09.2024 💔
  • sucju Nowa

Wysłany: 5 sierpnia, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Mam pytanie, może trochę nie na temat, ale jestem nowa i nie mogę znaleźć wątku w jakim mogłabym o to zapytac. Otóż czy usg dopochwowe na bardzo wczesnym etapie ciąży moze zaszkodzić? Mam na myśli moment implantacji, mniej więcej do tygodnia po zaplodnieniu. Wiem, że kiedy już zarodek jest zagniezdzony, mniej więcej od 4 tyg juz raczej jest bezpiecznie, bo przecież robimy usg na każdej wizycie, ale jak jest wczesniej? Mialam niedawno ciążę biochemiczną, chciałam isc do ginekologa aby sprawdzil czy jest ok, ale cały czas się staramy i w razie jesli by się udało to byłby taki bardzo wczesny etap i nie wiem czy może lepiej przełożyć te wizytę na pozniej czy to raczej nie ma znaczenia. Będę bardzo wdzięczna za podzielenie się opinią w tym temacie.

• Sylwiaa373 Debiutantka

Wysłany: 6 sierpnia, 04:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, stale Was podczytuję, od 6 dni stosuję Luteinę i nie zauważyłam żadnych problemów u siebie, dbam o dezynfekowanie, wręcz wypażam aplikator Luteiny po każdym użyciu a mam dawkę 2x2 tabletki 100 mg bo takie pozostały mi po przednim poronieniu. Zakładam że dużo zależy od indywidualnych uwarunkowań ale jeśli ty Echo tak jak ja nie masz większych problemów z infekcjami i zadbasz o staranna aplikacje a nie robienie tego w pośpiechu to nie powinno być żadnych skutków ubocznych 😊
    Pozdrawiam Was wszystkie i trzymam za Was kciuki 🤞🏼🤞🏼🤞🏼 choć się nie udzielam to regularnie zaglądam poczytać co u Was słychać ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 04:31

alauda, Echo, Pinkflower lubią tę wiadomość

👩🏼 '93 👱🏼‍♂️'89
    Starania od Listopada 2023
    2 cs ⏸️ 2.01.2024
    Od początku opóźniony rozwój płodu, jednak pojawiło się ❤️, 2 tyg później niestety już przestało bić.
    13.02 👼🏻💔

Przerwa do czerwca 2024

2 cs ⏸️ 26.07.2024
    Od początku sierpnia Luteina 2x200mg ➡️ 4.10
    08.08.2024 - CRL 6,7mm z widoczną akcją ❤️
    22.08.2024 - CRL 16,6 mm (8tyg.+1dzien) ❤️
    12.09.2024 - CRL 53,1 mm ! (12tyg.)
    23.09.2024 - I badanie prenatalne - wszystko w porządku! Niskie ryzyka! 🤩🥳
    30.09.2024 - CRL 9,21 cm (14+4/15+1)
    21.10.2024 - wg USG 17tyg. 6 dni (👶🏼❓👧🏼❓ 🤔🤷🏼‍♀️)
    Kolejna wizyta u lekarza prowadzącego 12.11.2024
    II badania prenatalne 21.11.2024

preg.png
  • alauda Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 05:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Kochana, a jakie to są minimalne dawki? Dostałam 300 przez 4 dni i 225 przez trzy dni. Nie znam się. Wiemy jak mój organizm reaguje na Aromka, więc teraz chcemy spróbować z tym, co nasza lekarka poleca. Ma bardzo duże doświadczenie i wiele sukcesów z niskim AMH. Druga strona medalu jest taka, że na Aromku znowu mogę mieć jedną komorę, a trzeba mieć dwie żeby nie wyrzucili mnie z programu. Muszę zaufać.

Uzupełniająco: mogłam mieć znowu Aromka, ale to obgadalismy i próbujemy innym sposobem.

W sumie minimalna dawka to może być każda … na kogoś zadziała 75 a na kogoś innego 100.

Z tego co pamiętam maks to jest 300. Gdy zaczynałam stymulację w grudniu, tą która przerwałam przez covid, miałam maksymalne dawki i z tego co kojarzę było to 300.

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • Echo Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 06:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    W sumie minimalna dawka to może być każda … na kogoś zadziała 75 a na kogoś innego 100.

Z tego co pamiętam maks to jest 300. Gdy zaczynałam stymulację w grudniu, tą która przerwałam przez covid, miałam maksymalne dawki i z tego co kojarzę było to 300.

Hmm ..pielęgniarka mówiła,że max jest 450. No nic, zobaczymy co z tego będzie. Jeśli odpowiedź organizmu będzie taka sama jak przy Aromku, to sprawa będzie jasna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 06:42

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 08.2024 ✖
    - 09.2024 ✖

---
  • Echo Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sucju wrote:
    Cześć Dziewczyny. Mam pytanie, może trochę nie na temat, ale jestem nowa i nie mogę znaleźć wątku w jakim mogłabym o to zapytac. Otóż czy usg dopochwowe na bardzo wczesnym etapie ciąży moze zaszkodzić? Mam na myśli moment implantacji, mniej więcej do tygodnia po zaplodnieniu. Wiem, że kiedy już zarodek jest zagniezdzony, mniej więcej od 4 tyg juz raczej jest bezpiecznie, bo przecież robimy usg na każdej wizycie, ale jak jest wczesniej? Mialam niedawno ciążę biochemiczną, chciałam isc do ginekologa aby sprawdzil czy jest ok, ale cały czas się staramy i w razie jesli by się udało to byłby taki bardzo wczesny etap i nie wiem czy może lepiej przełożyć te wizytę na pozniej czy to raczej nie ma znaczenia. Będę bardzo wdzięczna za podzielenie się opinią w tym temacie.

Cześć, USG nie powinno zaszkodzić

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 08.2024 ✖
    - 09.2024 ✖

---
  • Echo Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiaa373 wrote:
    Cześć, stale Was podczytuję, od 6 dni stosuję Luteinę i nie zauważyłam żadnych problemów u siebie, dbam o dezynfekowanie, wręcz wypażam aplikator Luteiny po każdym użyciu a mam dawkę 2x2 tabletki 100 mg bo takie pozostały mi po przednim poronieniu. Zakładam że dużo zależy od indywidualnych uwarunkowań ale jeśli ty Echo tak jak ja nie masz większych problemów z infekcjami i zadbasz o staranna aplikacje a nie robienie tego w pośpiechu to nie powinno być żadnych skutków ubocznych 😊
    Pozdrawiam Was wszystkie i trzymam za Was kciuki 🤞🏼🤞🏼🤞🏼 choć się nie udzielam to regularnie zaglądam poczytać co u Was słychać ☺️

Dziękuję 😘❤️ Nie mam skłonności do infekcji - na szczęście. Myślę, że zachowanie odpowiedniej higieny podczas aplikacji ma bardzo duże znaczenie. Czytałam też, że ten aplikator może powodować podrażnienia, więc mogę spróbować bez niego.

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 08.2024 ✖
    - 09.2024 ✖

---
  • alauda Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Hmm ..pielęgniarka mówiła,że max jest 450. No nic, zobaczymy co z tego będzie. Jeśli odpowiedź organizmu będzie taka sama jak przy Aromku, to sprawa będzie jasna

Moze kliniki mają swoj maks, ktory stosują i nie przekraczają.... nie nadąży się nigdy :/

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
‹‹ 1109 1110 1111 1112 1113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ