X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚
Odpowiedz

Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚

Oceń ten wątek:
  • Echo Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly, doskonale Cię rozumiem ❤️ i też dziękuję, że jesteś. Bez Ciebie i każdej z Was to nie byłoby to samo💔

Jednorożec, ja pier$#&.. kolejny gin do odstrzału. Może czas dodać dyplom PepsiCo (producent Laysow). Mam nadzieję, że szybko znajdziesz lepszego lekarza.

Butterfly23 lubi tę wiadomość

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
    - 09.2024 ✖ mezoterapia
    - 11.2024 ✖
    - 12.2024❄️ zdrowy genetycznie
    2025 ♡ - IVF ✰
    - 02.2025
    ---
    Każda kropla morzem dla mej łódki...
  • Echo Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lia. wrote:
    Echo nasza kochana.
    Czy tylko jedna klinika w Czechach się w tym specjalizuje? Może gdzies indziej mają wcześniejsze terminy? Jeśli chcesz, mogę zapytać moją koleżankę Czeszkę o jakiś research. Siedzi obok mnie w biurze. Może ona coś wynajdzie w swoim języku, na jakichś forach etc? Chciałabym Ci jakoś pomóc.

Dziękuję, jesteś kochana 😘 Nie wiem czy nie szkoda jej czasu 😞 z forum wiem, że przodują dwie kliniki: Reprofit i Eurofertil. Obie mają siedzibę w Ostrawie. Zamiast szukać pracy siedzę i wertuje strony w poszukiwaniu informacji.

Hah, kolejna rzecz - gdybym nie trafiła na to forum, to nic bym nie wiedziała, nawet o klinikach.

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
    - 09.2024 ✖ mezoterapia
    - 11.2024 ✖
    - 12.2024❄️ zdrowy genetycznie
    2025 ♡ - IVF ✰
    - 02.2025
    ---
    Każda kropla morzem dla mej łódki...
  • Pinkflower Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    01lilibeth01 wrote:
    Roszpunko, sto lat!!! Niech się spełnią wszystkie Twoje marzenia! 😘😘

Echo, brak słów na to wszystko. Najgorsza jest ta bezsilność i świadomość, że nikt nie chce pomóc. Człowiek jest pozostawiony sam sobie, a lekarze jak widać mają wszystko gdzieś i nawet nie chce im się zagłębić w historię pacjentki, biorąc taką kasę.

U mnie potężny PMS i paskudny nastrój, czuję się jakbym deprechę miała. Nie pomaga świadomość, że kolejny cykl stracony a tak liczyłam na ten lipiec ;( Ostatnio też coraz więcej napięć między mną a mężem. On ma taki charakter, że nie przyjmuje negatywnych rzeczy i chce aby go cały czas zapewniać, że na pewno nam się uda. A ja czasem mam po prostu ochotę się wyżalić i popłakać ;(

01lilibeth01, kochana ściskam mocno 🫂 Nie cierpię tego stanu przed samym okresem. Ale mam nadzieje ze może u Ciebie to objaw że się udało 🤞🤞🤞
    Ja Cię rozumiem, tez mam takie dni że potrzebuję przytulenia i dobrego słowa a mój mąż ma tak że jego to przytłacza i woli nie rozmawiać na ciężkie tematy bo sie załamuje. Faceci jednak są delikatni. Chyba musimy się starać ich zrozumieć. Ja trochę odpuszczam bo pogadaliśmy ostatnio, wyjaśniliśmy sobie i staramy się być dla siebie mili, wspierać się, nie docinać żeby nie tracić nerwów.
    Pogadaj z mężem 😘

29🙋‍♀️ 31🙋‍♂️
    2023-2 💔

05.2024- powrót do starań

06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
    13.07 ⏸️
    22.07 pęcherzyk w macicy
    31.07, 5+6 ❤️
    07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
    19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
    26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
    10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
    17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
    25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
    16.10 205 gram księżniczki 🩷
    18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
    05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
    18.11 544 g słodkiej 🍓
    09.12 874 g 🩷
    23.12 1119 g 👸
    Zostań proszę 🙏🙏🙏
    Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈

Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
    💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
    Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150

preg.png
  • S.Roszpunka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża, Izzy, Lili bardzo dziękuję 😘😘

Echo! Nigdy sobie nie wyrzucaj niczego, nie jest to Twoja wina. Wierzymy lekarzom, po to się do nich zgłaszamy, żeby pomogli. Nie rozumiem po co tacy lekarze są w klinice leczenia niepłodności. Bo wieksza kasa? To gratulacje dla nich jeśli nie chcą pomóc. Która to klinika taka genialna w Katowicach? Jak Gyncentrum to się nie dziwię, bo słabe wrażenie wywarli na nas przy badaniu nasienia.

Jednorożec, szlag trafia przy takich lekarzach 😡

Butterfly, życie jest zbyt krótkie by się obrażać na siebie, by nie rozmawiać. Pamiętam jak mój mąż miał wypadek w pracy, spadł z drabiny. Złamana ręka, złamany mostek, złamany kręgosłup, głowa do szycia. Pojechał rano, nie widziałam się z nim i po kilku godzinach telefon, że jest w szpitalu. Nie miałam jak się z nim zobaczyć, bo cov*d. Wtedy mieliśmy akurat kryzys w małżeństwie.... jak bardzo wtedy się przewartościowało myślenie po tym zdarzeniu.

Dziś mąż odebrał ksero swojej kartoteki od urologa. To nie była ureaplasma! Uffff, dobrze że nie pojechałam robić badania, kasy nie straciłam. To jakaś zupełnie inna bakteria (dosłownie gówniana!), ale nie jest przenoszona drogą płciową, więc uffff, odetchnęliśmy z ulgą.

Lia., Echo lubią tę wiadomość

17.09.2009 ❤ córka, 27 tc
    03.2023 💔
    09.2024 💔
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo jesteś teraz, że tak brzydko napisze na dnie swoich myśli, rozgoryczeń, swojego żalu. Ale to dobrze, bo zaraz się odbijesz. Wypłacz się, pozwól sobie na takie załamanie. Niech to będzie katharsis. Ale zaraz wstań i walcz. Bo masz o co. Masz przepiękne marzenie. Pamiętaj, marzenia się nie spełniają. Marzenia się spełnia. Także zaraz popraw koronę i do boju. Jeżeli dla Ciebie luty to za późno, to niech ta koordynatorka coś wymyśli żeby wcisnąć Cię wcześniej.

Echo lubi tę wiadomość

03.2023💔 8tc 👼
    AMH: 4,44 ng/ml

01/25- IVF
    08.01- start stymulacji
    💉 ovaleap 150 mensinorm 150 orgalutran 0,25
    ovitrelle 375
    20.01- punkcja —> pobrano 7🥚—> zapłodnionych 5🥚
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S.Roszpunka wrote:
    Butterfly, życie jest zbyt krótkie by się obrażać na siebie, by nie rozmawiać. Pamiętam jak mój mąż miał wypadek w pracy, spadł z drabiny. Złamana ręka, złamany mostek, złamany kręgosłup, głowa do szycia. Pojechał rano, nie widziałam się z nim i po kilku godzinach telefon, że jest w szpitalu. Nie miałam jak się z nim zobaczyć, bo cov*d. Wtedy mieliśmy akurat kryzys w małżeństwie.... jak bardzo wtedy się przewartościowało myślenie po tym zdarzeniu.

Dziś mąż odebrał ksero swojej kartoteki od urologa. To nie była ureaplasma! Uffff, dobrze że nie pojechałam robić badania, kasy nie straciłam. To jakaś zupełnie inna bakteria (dosłownie gówniana!), ale nie jest przenoszona drogą płciową, więc uffff, odetchnęliśmy z ulgą.
    Ano jest zbyt krótkie, ale my jesteśmy tylko ludźmi. Każdy ma inny charakter i czasami się nie da nie puścić jakiegoś „foszka”. Ale grunt, żeby nie trwał za długo. Bo życie jest naprawdę kruche i nigdy niewiadomo co się czai za rogiem.
    No to jest dobra wiadomość!

S.Roszpunka lubi tę wiadomość

03.2023💔 8tc 👼

01/25- IVF
    08.01- start stymulacji
    ovitrelle 375
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam rozkmine: tam gdzie bardzo chcę się dostać do gina robią też monitoring inni lekarze bo do tego terminy to masakra i się zastanawiam czy tam nie pójść do kogoś innego już bym się w sumie załapała tam tylko nie wiem czy tak mi z marszu to ogarną

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • alauda Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo, tak bardzo chciałabym Ci jakoś pomóc, przytulić…. Martwię się.

Tak jak dziewczyny napisały - nie możesz sobie nic zarzucić. Żadna z nas będąc na pierwszej wizycie u ginekologa, czy nawet kolejnych nie szła tam z myślą, żeby już badać swoją płodność. Zawsze wszystko było w porządku wiec dlaczego miałabyś myśleć, ze może coś jest nie tak. Ja o AMH nie słyszałam dopóki nie trafiłam do kliniki niepłodności 3 lata temu. To nie jest jakieś standardowe badanie, które robimy co roku.

Zachowanie lekarza i kliniki - nieprofesjonalne. Mam wrażenie, ze traktują wszystkich taśmowo a czy ktoś będzie zadowolony czy nie, to nie jest ich zmartwienie. Przyjdą kolejni a ludzie w desperacji są w stanie zrobić wszystko i zapłacić wiele, żeby w końcu doczekać się dziecka.

AMH jeszcze nie przesądza chyba o menopauzie. Na to ma wpływ wiele innych czynników. Na pewno będzie trudniej o ciążę, ale jest to możliwe.
    Zacznij suplementować większe dawki koenzymu Q10, tak jak moja lekarka wczoraj napisała - nawet 600mg, bo jesli zdecydujecie się na ivf to może lepiej zareagujesz na stymulację. Tak samo DHEA jeśli masz ponizej normy. Ja mam zalecone 3x25mg ale zanim zacznę brać muszę zbadać znów jego poziom. Dawaj! Podpicujmy te jajca! ☺️

Chociaż ja i tak wierzę i trzymam mocno kciuki za iui. Naprawdę czuję, ze Wam się uda i do ivf nawet nie dojdzie🤗 Musisz zachować spokój, stres to żaden sprzymierzeniec, w żadnej sferze. Ja wiem, ze wszystko chce sie na już, na teraz …. Masz teraz kryzys ale ja wiem, ze zbierzesz sie w sobie i będziesz dalej walczyć. Jesteśmy z Tobą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2023, 12:59

Pinkflower, Echo lubią tę wiadomość

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️ (AMH 0,95)

05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie

02/24➡️1 IVF -> ❄️
    08/24 FET 3BB ❌
    08/24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
    12/24 FET 3AB ❌
  • JaMiNi Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo zachowanie lekarza jest niepoważne ale uważam ze koordynatorka bezsensownie cię nastraszyla ze nie masz już czasu it, bo co to miało wnieść, tym bardziej ze AMH o niczym nie świadczy tak jak dziewczyny pisały. Przykro mi ze zafundowali ci taki stres 😔
    Jednorożec jasne umów się tam do kliniki, ten drugi współwłaściciel podobno tez dobry dr zaczyk czy jakoś tak, z jakiego miasta jesteś bo widzę ze pisałaś o Rzeszowie, a ja z Podkarpacia

Echo lubi tę wiadomość

05.2023 👼🏻
    07.09 3,5 mm, mamy ♥️ zostań z nami okruszku 🫶
    19.09 1,79 cm 8+2 tc♥️
    02.10 3,33 cm 😍
    28.03.2024 35+2tc 2640g💙
    age.png
  • Bezimienna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo, jestem przerażona ile niekompetencji Cię spotkało po drodze. Ale nic, absolutnie nic nie jest z Twojej winy. Jaki miałaś wpływ na to, jak Cię lekarze pokierowali? Przecież nie płacimy po to, aby negować każdą decyzję lekarza. Masakra, przykro mi, ale wiem, że będzie dobrze.
    Trzymaj się i głowa do góry mała.
    Uważam, że takie straszenie że strony konsultanta też jest głęboko nie na miejscu. I w jednym w i drugim przypadku można powiedzieć, że lekarze naciągają. Z tego co wiem,.to inseminacja jest typowym naciąganiem w przypadku słabego nasienia. A jeśli masz swoje cykle, nawet jeśli stymulowane to nie jest nic złego. I nie sądzę, abyś była o krok przed menopauzą. Ile dziewczyn ma niskie AMH i nie wie o tym? Myślę, że sporo. Tak jak wiele mężczyzn ze słabym nasieniem. 😪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2023, 13:30

Echo lubi tę wiadomość

• Bezimienna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pojechałam do siostrzenic i chyba nie mogę nigdzie z nimi wychodzić, bo wszyscy się mnie pytają, czy jestem ich matka. A ja mam ochotę odkrzyknac, że moje dziecko nie żyje. Grrr, wychodzenie z psem jest łatwiejsze, bo nikt o dzieciach nie gada. W tym zaczepieniu.przez obcych tylko czekam na tekst "to kiedy czas na was?". 🫣🫣🫣

• Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezimienna wrote:
    Ja pojechałam do siostrzenic i chyba nie mogę nigdzie z nimi wychodzić, bo wszyscy się mnie pytają, czy jestem ich matka. A ja mam ochotę odkrzyknac, że moje dziecko nie żyje. Grrr, wychodzenie z psem jest łatwiejsze, bo nikt o dzieciach nie gada. W tym zaczepieniu.przez obcych tylko czekam na tekst "to kiedy czas na was?". 🫣🫣🫣
    Że obcy ludzie się pytają? A co ich to interesuje? Ja pierdziulam, co ci ludzie 🙄

03.2023💔 8tc 👼

01/25- IVF
    08.01- start stymulacji
    ovitrelle 375
  • S.Roszpunka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wasza Roszpunka próbuje się urodzinowo odmłodzić 🙈
    Macie coś do pośmiania 😂 https://ibb.co/vZKxJ2T

Bezimienna, olać ludzi, niech się nie interesują cudzym życiem.

Butterfly23, Elza1234, Pinkflower, Echo, Lia. lubią tę wiadomość

03.2023 💔
    09.2024 💔
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S.Roszpunka wrote:
    Wasza Roszpunka próbuje się urodzinowo odmłodzić 🙈
    Macie coś do pośmiania 😂 https://ibb.co/vZKxJ2T

Bezimienna, olać ludzi, niech się nie interesują cudzym życiem.
    No nieeee jaka słodka maseczka 😁 od razu do wieku -15 😂

03.2023💔 8tc 👼

01/25- IVF
    08.01- start stymulacji
    ovitrelle 375
  • S.Roszpunka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    No nieeee jaka słodka maseczka 😁 od razu do wieku -15 😂

Roszpunka musi być 😂 Roszpunka ma swoją historię 😂 ta maseczka ma niby zadziałać na zmęczenie. Jeszcze mam Arielkę przeciwzmarszczkową 😂

Z innej beczki - według aplikacji Ovu mam 3 dzień owulację 😂 codziennie mi przesuwa wraz z zaznaczaniem śluzu 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2023, 14:00

03.2023 💔
    09.2024 💔
  • Bezimienna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Że obcy ludzie się pytają? A co ich to interesuje? Ja pierdziulam, co ci ludzie 🙄
    Tak, a w marcu, dwa tygodnie po poronieniu siedziałam w pociągu i zagadywał mnie (wtedy myślałam) nieszkodliwy dziad. I gada gada, gadka się kręci, i za chwilę wypala z pytaniem "to co, na co czekacie z dziećmi, skoro jesteście po ślubie?". Więc mu krzyknęłam przez łzy w oczach, że dwa tygodnie temu straciłam dziecko. Zamknął ryj on, a wszyscy odwrócili głowy w stronę okna. Tylko jego żona go zbeształa.

Mam chyba zbyt przyjazną mordę, że ludzie mi wywalają takie pytania z D. A ja potrafię się stać po tym bardzo niemiła 🤣. Pewnie wygląda jakbym miała zaburzenia psychiczne, ale nie pozwolę sobie na deptanie mojej psychiki przez czyjeś wścibstwo. Tak samo wścibstwo mojej teściowej i mamy o dopytywanie dlaczego mnie nie ma na chrzcinach. Cyrk na kółkach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2023, 14:17

• S.Roszpunka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ludzie mnie zadziwiają podejmując temat o dzieciach z obcą osobą. Ba! Nawet rodzina, czy znajomi gdy podejmują taki temat. Odważni są.
    A co do stawania się agresywną... na mnie ostatnio działa temat ciąży jak płachta na byka. Mąż 2 dni temu mi mowi, żeby się w pracy u mnie nie zdziwili, że nie wrócę po urlopie, bo będę w ciąży. Poprosiłam go (pomimo negatywnych emocji), by nie mówił o tym, że chcę się cieszyć seksem, bliskością, urlopem, nie myśleć o ewentualnej ciąży. Chcę po prostu żyć. Normalnie. Spokojnie. Cieszyć się każdym dniem. Cieszyć się tym co mam. Zdaję sobie sprawę że może być też tak, że już nigdy nie zajdę w ciążę (i absolutnie nie jest to czarnowidztwo), a ja nie chcę przez ten czas dać się zwariować. Już dość poprzednie 2 cykle mi dawały po psychice przy staraniach. Nieszczęsne leżenie po seksie, bo "przecież może za dużo wypłynąć". A teraz to pierdzielę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2023, 14:29

03.2023 💔
    09.2024 💔
  • Bezimienna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S.Roszpunka wrote:
    Ludzie mnie zadziwiają podejmując temat o dzieciach z obcą osobą. Ba! Nawet rodzina, czy znajomi gdy podejmują taki temat. Odważni są
    Ja przyciągam chyba takich ludzi, wiecie... Ale jak obcy nie mają problemu mnie pytać to ja nie mam problemu by odpyskować. 😊😊😊

Butterfly23, S.Roszpunka, Pinkflower, Echo lubią tę wiadomość

• Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S.Roszpunka wrote:
    Roszpunka musi być 😂 Roszpunka ma swoją historię 😂 ta maseczka ma niby zadziałać na zmęczenie. Jeszcze mam Arielkę przeciwzmarszczkową 😂

Z innej beczki - według aplikacji Ovu mam 3 dzień owulację 😂 codziennie mi przesuwa wraz z zaznaczaniem śluzu 😂
    Łooo to Ty nadpłodna jesteś 😂
    Bezimienna właśnie mi się przypomniało, a propo Twoich testów owu w 2dc, że ja chyba w 4 albo 5 dniu miałam już śluz płodny 🙈

03.2023💔 8tc 👼

01/25- IVF
    08.01- start stymulacji
    ovitrelle 375
  • Bezimienna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Łooo to Ty nadpłodna jesteś 😂
    Bezimienna właśnie mi się przypomniało, a propo Twoich testów owu w 2dc, że ja chyba w 4 albo 5 dniu miałam już śluz płodny 🙈
    Dziś machnęłam owulaka, i pozytywny. Więc ciekawe co to za zawirowania na początku 🤣. Ale owu się zbliża, obstawiam że będzie to w 13/14dc. Bo jeśli pęcherzyk miał 17mm, a ostatnio pękł jak miał jakoś 23-25mm, to te 3-4 dni muszą minąć. W ogóle dość szybko mi rosną te pęcherzyki.

S.Roszpunka, Butterfly23 lubią tę wiadomość

‹‹ 187 188 189 190 191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ