Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚
-
WIADOMOŚĆ
-
JaMiNi wrote:Echo przykro mi 😣
Wron Kraa piękna beta mamusiu !
Syska a co to za gadanie ze do 3 msc to raz dwa, to coś w stylu po odstawieniu tabletek zaraz ciąża 🥴 przecież po poronieniu organizm tez musi dojść do normy w końcu nie powinno się hormonów badać do 3 msc po poronieniu. Ty zaszłaś w ciąże w pierwszym cyklu, teraz jesteś 3 cykl po poronieniu, tak szczerze to gdyby nie forum i internet tez bys robiła tyle badań czy dała na luz i spokojnie się starała? Pytam bo ja sama jak czytam forum mam ochotę robić wsyzsykie badania i pozbawiam się luzu i czekania, kiedyś oglądałam jakaś wypowiedz lekarza ze u kobiety i faceta zdrowych to nie jest 100 procent szansy na ciąże w cyklu w który uprawiają seks w dni płodne a jakoś 20.
Dziewczyny winkuje dzisiaj z mężem bo nas remont dojeżdża 🥴 brać dzisiaj acard czy jak alkohol odpuścić?
Ja codziennie biorę Acard nawet jak winkuję. Po prostu biorę wcześniej. Nie biorę wtedy, gdy wiem, że będę się alkoholizować pół nocy 😂
Jednak byliśmy na spacerze. Ale tylko z jednym dzieckiem. Drugie dziecko nie mialo ochoty isc ze staruchami. Wstawiam zdjęcie dziecka:
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2023, 20:27
Wron Kraa, Lia., Pinkflower, Echo lubią tę wiadomość
17.09.2009 ❤ córka, 27 tc
03.2023 💔
09.2024 💔 -
S.Roszpunka no właśnie ja jeszcze nie wzięłam a już winkuje ale może dzisiaj nie wezme i tyle 🫣 drugie dziecko chyba jest typowym nastolatkiem i staruchy nie są dla niego towarzystwem 😅
S.Roszpunka lubi tę wiadomość
-
Właśnie założyłam sobie legimi i ściągnęłam książkę „niewidzialni rodzice”.
Jestem po 1 spotkaniu z nowa terapeutka. Było intensywnie.
I czuje ze w tym momencie jedyne o co muszę zadbać to moja głowa. Bo o cała resztę dbam od 2 lat z największa starannością.
Czuje, ze doszłam do takiego momentu, ze kolejny krok to już po prostu depresja. A nie chce na to pozwolić.
Także kolejna walka przede mną, o moje samopoczucie.S.Roszpunka, Pinkflower, Echo lubią tę wiadomość
-
Jamini, dokładnie. Obciach ze staruchami już w TYM WIEKU 🙈😂
Butterfly, nie czuję różnicy w nastroju. Niestety on trwa i prędko nie minie. Muszę się zapisać do psycho jeśli mi nie minie jak wrócę do domu.17.09.2009 ❤ córka, 27 tc
03.2023 💔
09.2024 💔 -
Jejku, człowiek sobie tylko na barbie wyskoczy, a już 2 strony do nadrabiania 😅 Ale takie informacje to czyta się z przyjemnością!
Echo wrote:Dziękuję, że o mnie pamiętacie ❤️❤️❤️ jesteście cudowne! Już spieszę z info czego się dowiedziałam.
Pan doktor nas bardzo zaskoczył, bo jego podejście jest zupełnie inne niż lekarzy w PL. Stwierdził, że niskie AMH nie jest podstawą do postawienia diagnozy o niepłodności, a w związku z tym, że relatywnie krótko się staramy i w międzyczasie była ciąża, to on zaleca dalsze starania naturalne - tak max trzy miesiące, bo jednak AMH wciąż spada. Mimo wszystko uzgodniliśmy, że rozpoczniemy IVF we wrześniu (22.08 muszę pojechać wpłacić zaliczkę). W związku z tym zamierzam w tym miesiącu odpuścić wszystko, tj. żadnych monitoringów, żadnego mierzenia temperatury, badań, progesteronu, stymulacji, itd. Odpuszczam to wszystko, bo muszę od tego odpocząć,a czuje się spokojniejsza mając w głowie, że IVF jest już dogadane i jestem już pod opieką osoby, która ma dużo sukcesów z niskim AMH. Jeśli zmienimy zdanie, to przesuniemy je na październik i ta elastyczność też jest wspaniała. Ogromnie się cieszę, że mogłam dzisiaj porozmawiać z panem doktorem, bo dużo nam wyjaśnił i odpowiedział na milion naszych pytań.
Dziękuję Wam za trzymanie kciuków i dobre myśli 😘😘😘
Echo moja kochana! Nawet mi kamień z serca spadł, jak to przeczytałam. Bardzo się martwiłam o Twoje samopoczucie w ostatnim czasie.. Ale to cudownie, że lekarz dodał Wam tyle nadziei. Jestem w szoku, że mówi po polsku! To na pewno dużo Wam ułatwiło 😊 O takich sprawach ciężko rozmawiać w obcym języku, nawet jak się go dobrze zna. I skoro doktor (specjalista!) uważa, że powinniście spróbować jeszcze naturalnie, to sytuacja nie wygląda widocznie tak źle, jak myślałaś. Mogę wiedzieć, ile staraliście się o tę pierwszą ciążę?
Przykro mi odnośnie bety.. Ale mam nadzieję, że dobre informacje z dzisiejszego dnia przeważyły nad tymi złymi ❤️ Widzisz, nici z naszych bliźniaków, a miało być tak pięknie!Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2023, 22:31
Ja (27):
☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
⛈ PCO, IO, Kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, hiperhomocysteinemia
Mąż (37):
☀️ ANA, aTPO, aTG, p. p/plemnikowe, fragmentacja, kariotyp, cytokiny - ok
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
14.01.2023 - ⏸️❤️ -> poronienie 8 tc. 💔 - córeczka 🥺
styczeń '24 - 1 ICSI: 4BC - ❌
luty '24 - 2 ICSI: 4CB - ❌
październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳
❄️ 3BB -
Butterfly23 wrote:O kurczę 😳 jestem mega ciekawa co to za badanie. No ale przecież badanie nasienia jak robił to przy przerwie kilkudniowej. Więc jak?
Dodaje mozzarellę, szynkę drobiową, pomidory, paprykę i jakiś sosik. Najczęściej ketchup. I jak mam to zieleninę też daje szpinak lub rukolę.
Składam i podsmażam. A jak robię bez jajek, albo zrobię jajecznicę i nakładam bezpośrednio na placek to smaruje najpierw ketchupem lub majonezem ( polecam wam wegański z biedronki lub light o połowa mniej kalorii- wegański jest jeszcze połowę tańszy niż ten light a w smaku nie różni się niczym) układam resztę składam w taką kieszonkę i podsmażam albo na patelni albo na grillu elektrycznym
Właśnie też nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim badaniem. Zrobili nam przy okazji ogólnego badania nasienia w klinice. Wygląda to tak:
https://ibb.co/wpQCBVq
Ale masz rację, że przecież mieliśmy abstynencję, a plemniczki żyły w trakcie badania.. Dziękuję, nigdy nie myślałam w ten sposób! Podbudowałas mnie 😊 Może w złych warunkach trzymali i taki efekt.. Długo nie dawało mi to spokoju..
W weekend robię Twoją tortillę! Dam znać, czy smakowała 😘
Butterfly23 lubi tę wiadomość
Ja (27):
☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
Mąż (37):
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳
❄️ 3BB -
syska wrote:Lia, jesteś wspaniałą osobą.❤ Naprawdę i myślę ze bardzo dobry człowiekiem. Nawet nie wiesz jak racjonalne podejście ma na mnie dobry wpływ. Nikt nie umie że mną tak porozmawiać jak osoba która przeszła to samo. I wiesz miałaś rację, już mi lżej na sercu, że komuś mogłam to napisać.
Wiem, że to nie jest jeszcze tak długo. Tak, ta drożność zrobię bo nie chce zaprzepaścić tych 3 miesięcy badań, monitow a potem myślę że serii przerwa. Tak nawet ginka mi mówiła.
Wiem, że wszystkie walczymy o to samo. Każde 2 kreski są budujące. Za Ciebie też bardzo mocno trzymam kciuki kochana ❤😘
Dziękuję, ale mi się miło zrobiło i ciepło na serduszku ❤️ Miło, że ktoś tak myśli. Wiesz, czasem ja mam dołka, wtedy Wy mnie ratujecie. Jak Wy macie gorszy czas, to i ja próbuję wesprzeć jak mogę.. Lubię w tej grupie to, że mimo, że każda przechodzi te same emocje, umiemy sobie pomagać nawzajem. Fajne jesteście babeczki ❤️Pinkflower lubi tę wiadomość
Ja (27):
Mąż (37):
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
❄️ 3BB -
Echo wrote:Syska, po drożności dołącz do mnie 😘 będę Cię wspierać w krótkich wakacjach od starań 🍀🌈❤️
A jak będzie źle,to znajdę Cię pod tym Krakowem i wytargam na drineczka 😉
#yolo #jagodzianka #ujowoalestabilnie
Ja jeszcze w sierpniu chcę postarać się mocniej (będę po histeroskopii, chciałabym ostatni miesiąc spróbować z accofilem przed obowiązkową przerwą), a później dołączam do teamu #yolo - bo co mi innego zostało przed ivf.
Aż żałuję że nie mam bliżej do Krakowa... 🥹🥂Pinkflower lubi tę wiadomość
Ja (27):
Mąż (37):
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
❄️ 3BB -
Elza1234 wrote:Właśnie założyłam sobie legimi i ściągnęłam książkę „niewidzialni rodzice”.
Jestem po 1 spotkaniu z nowa terapeutka. Było intensywnie.
I czuje ze w tym momencie jedyne o co muszę zadbać to moja głowa. Bo o cała resztę dbam od 2 lat z największa starannością.
Czuje, ze doszłam do takiego momentu, ze kolejny krok to już po prostu depresja. A nie chce na to pozwolić.
Także kolejna walka przede mną, o moje samopoczucie.
Możesz nam zdradzić, jak przebiegała ta rozmowa? Na co pani psycholog zwracała uwagę? Powiedziała coś wartego zastanowienia się? Dużą różnicę odczułaś między nią a poprzednią terapeutką? Bardzo interesują mnie takie rzeczy i czasem potrzebuję usłyszeć coś mądrego, coś, nad czym będę się dłużej zastanawiać.. Tak jak bardzo mi pomogła ta książka Bogdy Pawelec.
W ogóle jak macie ochotę to znalazłam wywiad z nią o tej książce. Bardzo ciekawy: https://youtube.com/watch?v=3NDGCoXuD00&feature=share
A tę książkę niewidzialni rodzice też z chęcią przeczytam, jeśli polecasz.Ja (27):
Mąż (37):
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
❄️ 3BB -
JaMiNi wrote:Echo przykro mi 😣
Wron Kraa piękna beta mamusiu !
Syska a co to za gadanie ze do 3 msc to raz dwa, to coś w stylu po odstawieniu tabletek zaraz ciąża 🥴 przecież po poronieniu organizm tez musi dojść do normy w końcu nie powinno się hormonów badać do 3 msc po poronieniu. Ty zaszłaś w ciąże w pierwszym cyklu, teraz jesteś 3 cykl po poronieniu, tak szczerze to gdyby nie forum i internet tez bys robiła tyle badań czy dała na luz i spokojnie się starała? Pytam bo ja sama jak czytam forum mam ochotę robić wsyzsykie badania i pozbawiam się luzu i czekania, kiedyś oglądałam jakaś wypowiedz lekarza ze u kobiety i faceta zdrowych to nie jest 100 procent szansy na ciąże w cyklu w który uprawiają seks w dni płodne a jakoś 20.
Dziewczyny winkuje dzisiaj z mężem bo nas remont dojeżdża 🥴 brać dzisiaj acard czy jak alkohol odpuścić?
JaMiNi, do końca nie wiem ale jak trafiłam do obecnej ginekolog to ona dała mi listę badan tj trombofilia, zespół antyfosfolipidowy, białka itd I powiedziała, że jeśli chce to mogę je zrobić. Ona zaleca po 2 stratach bo takie są rekomendacje ale ze jak najbardziej mogę więc zrobiłam. Cieszę sie że jestem tutaj bo z forum dowiaduje się naprawdę dużo rzeczyWiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2023, 07:42
29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
05.2024- powrót do starań
06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
16.10 205 gram księżniczki 🩷
18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
Zostań proszę 🙏🙏🙏
Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈
Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150
-
Lia, jak wrażenia po Barbie ?
Ja jeszcze myślę o tym Oppenheimerze żeby zobaczyć29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
05.2024- powrót do starań
06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
16.10 205 gram księżniczki 🩷
18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
Zostań proszę 🙏🙏🙏
Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈
Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150
-
Lia. wrote:Możesz nam zdradzić, jak przebiegała ta rozmowa? Na co pani psycholog zwracała uwagę? Powiedziała coś wartego zastanowienia się? Dużą różnicę odczułaś między nią a poprzednią terapeutką? Bardzo interesują mnie takie rzeczy i czasem potrzebuję usłyszeć coś mądrego, coś, nad czym będę się dłużej zastanawiać.. Tak jak bardzo mi pomogła ta książka Bogdy Pawelec.
W ogóle jak macie ochotę to znalazłam wywiad z nią o tej książce. Bardzo ciekawy: https://youtube.com/watch?v=3NDGCoXuD00&feature=share
A tę książkę niewidzialni rodzice też z chęcią przeczytam, jeśli polecasz.
Powiedziałam jej, ze chciałabym nauczyć się walczyć z natrętnymi myślami, które mam o ciąży i z tym smutkiem i poczuciem samotności. Powiedziała, ze wykonałam już i tak kawał dobrej roboty i usłyszałam, ze jestem DZIElNA i SILNA. Potrzebowałam to usłyszeć.
A książkę już polecam, przeczytałam kilka rozdziałów a już czuje ze to ważna pozycja na półce
Różnice odczułam ogromna, bo to kobieta, która przeżywała to co my. A moja wcześniejsza psycholog była bezdzietna, mimo prawie 50 lat, wiec w pewnym momencie czułam już, ze mnie nie rozumieWiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2023, 06:04
-
syska wrote:Lia, jak wrażenia po Barbie ?
Ja jeszcze myślę o tym Oppenheimerze żeby zobaczyćPinkflower lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry ❤️ Jak Wam się spało, jak się dziś czujecie?
Mi się dziś śniły straszne rzeczy, brr. Mój mąż niestety jakiś czas temu pokazał mi ten filmik ze strzelaniny w Poznaniu i śnił mi się on przez dobry tydzień, a wczoraj znajomy poruszył ten temat jeszcze raz i przez to znowu to przeżywałam w nocy 😥
Syska, Barbie hmm.. spoko, coś innego. Łezka mi się ze dwa razy zakręciła w oku (ale jestem przed okresem, więc na widok małych dzieci zaraz płaczę 😆), ale drugi raz bym chyba nie poszła. W każdym razie bardzo mi smakował popcorn karmelowy 😂 A Oppenheimer wygląda ciekawie, Elza daj znać po jak wrażenia i czy warto 😊 Będziesz naszym krytykiem filmowym 😀 No i cieszę się, że jesteś zadowolona z nowej pani psycholog.Pinkflower lubi tę wiadomość
Ja (27):
Mąż (37):
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
❄️ 3BB -
Dzień dobry 😊 a dla mnie dobranoc
Echo super wieści z Czech, aż czuć energię w wypowiedzi 😃 fajnie jest czuc się zaopiekowanym w trakcie starań.
Wron Kraa piękna beta, niech rośnie i rośnie!😍
Syska ściskam mocno, po prostu też mam czasem taki mętlik w głowie i momentami chce się płakać. Rozwiewam to wszystko myślą, że w końcu się uda, trzeba działać . A te kreseczki tutaj umacniają w tym, że się da. I nam wszystkim się uda 😊Wron Kraa, Pinkflower lubią tę wiadomość
2023:
2x CB
2x puste jajo płodowe
💔
2024:
Marzec ⏸️
Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
02.04 pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
16.04 mamy ♥️ 152ud, CRL 1.32
29.04 CRL 2.59
15.05 ♥️158ud, 5.29 Maluszka
20.05 I prenatalne, niskie ryzyka
12.06 150g dziewczynki 💗
02.07 262g 🎀
15.07 II prenatalne, 336g 🌸
30.07 530g 💖
27.08 1kg małej pandzi 🐼
19.09 III prenatalne, 1404g
24.09 1668g 🥰
22.10 2525g 💕
05.11 2936g
✅
APS, kariotyp, badanie genetyczne po poronieniu, MUCHa 2x, AMH, badania hormonalne, USG 3d macicy, allo mlr, cross match
❌
Kir AA, Pai- 1 homo, TSH, histeroskopia: stan zapalny endometrium -> antybiotyk
On:
✅
Morfologia, test mar, chromatyna,kariotyp
👩🏼95'
👨🏼93'
-
Dlaczego mężczyźni muszą mieć jakieś ale przed tak dla nich prostym badaniem ?
U mnie też tak było, co prawda zwlekał tylko jeden dzień , pewnie dla świętego spokoju zrobił.
Teraz jak trzeba było powtórzyć to powiedzial, że jest ZDROWY.
Odpuściłam mu bo i tak nie miał się jak wyrwać z pracy i czekamy ew do następnego cyklu. Ale takie słowa musiały paść2023:
2x CB
2x puste jajo płodowe
💔
2024:
Marzec ⏸️
Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
02.04 pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
16.04 mamy ♥️ 152ud, CRL 1.32
29.04 CRL 2.59
15.05 ♥️158ud, 5.29 Maluszka
20.05 I prenatalne, niskie ryzyka
12.06 150g dziewczynki 💗
02.07 262g 🎀
15.07 II prenatalne, 336g 🌸
30.07 530g 💖
27.08 1kg małej pandzi 🐼
19.09 III prenatalne, 1404g
24.09 1668g 🥰
22.10 2525g 💕
05.11 2936g
✅
APS, kariotyp, badanie genetyczne po poronieniu, MUCHa 2x, AMH, badania hormonalne, USG 3d macicy, allo mlr, cross match
❌
Kir AA, Pai- 1 homo, TSH, histeroskopia: stan zapalny endometrium -> antybiotyk
On:
✅
Morfologia, test mar, chromatyna,kariotyp
👩🏼95'
👨🏼93'
-
pandzia 🐼 wrote:Dlaczego mężczyźni muszą mieć jakieś ale przed tak dla nich prostym badaniem ?
U mnie też tak było, co prawda zwlekał tylko jeden dzień , pewnie dla świętego spokoju zrobił.
Teraz jak trzeba było powtórzyć to powiedzial, że jest ZDROWY.
Odpuściłam mu bo i tak nie miał się jak wyrwać z pracy i czekamy ew do następnego cyklu. Ale takie słowa musiały paść -
Lia. wrote:Jejku, człowiek sobie tylko na barbie wyskoczy, a już 2 strony do nadrabiania 😅 Ale takie informacje to czyta się z przyjemnością!
Echo moja kochana! Nawet mi kamień z serca spadł, jak to przeczytałam. Bardzo się martwiłam o Twoje samopoczucie w ostatnim czasie.. Ale to cudownie, że lekarz dodał Wam tyle nadziei. Jestem w szoku, że mówi po polsku! To na pewno dużo Wam ułatwiło 😊 O takich sprawach ciężko rozmawiać w obcym języku, nawet jak się go dobrze zna. I skoro doktor (specjalista!) uważa, że powinniście spróbować jeszcze naturalnie, to sytuacja nie wygląda widocznie tak źle, jak myślałaś. Mogę wiedzieć, ile staraliście się o tę pierwszą ciążę?
Przykro mi odnośnie bety.. Ale mam nadzieję, że dobre informacje z dzisiejszego dnia przeważyły nad tymi złymi ❤️ Widzisz, nici z naszych bliźniaków, a miało być tak pięknie!
Kochana, miło, że to tak odebrałaś ale nic się nie zmieniło 😞 On to dokładnie wyjaśnił: książkowo niepłodność diagnozuje się po roku bezowocnych starań, a u nas starania były od stycznia, więc trwały 8 miesięcy i po drodze była ciąża (zaszłam w pierwszym cyklu). Dlatego on nie diagnozuje niepłodności i zaleca starania naturalne, żeby dobić do tego 1roku starań. To, że krótko się staramy nie zmienia mojej sytuacji, bo moje AMH jest ekstremalnie niskie, wciąż spada i dlatego boję się, że nie będę mogła mieć swoich dzieci (na moich komórkach). Dlatego decyduje się i pokładam nadzieję w ivf.
Nie planowałam tego, ale w tym miejscu muszę odpocząć od wszystkiego co jest związane ze staraniem. Wiele z Was robiło sobie przerwę od forum żeby głowa trochę odpoczela i chyba przyszedł też na mnie czas. Będę do Was zaglądać ale pewnie mniej się udzielać. Ale to nie znaczy, że o Was nie pamiętam i nie trzymam kciuków😘🤞🤞🍀🌈❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2023, 08:57
Pinkflower lubi tę wiadomość
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
- 08.2024 ✖
- 09.2024 ✖ nieudana mezoterapia
- 11.2024 ✖
---
Każda kropla morzem dla mej łódki...