X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚
Odpowiedz

Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚

Oceń ten wątek:
  • JaMiNi Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezimienna wrote:
    A zapalenie endometrium może? Wymazy robiłaś? Powiem Wam, że naprawdę im mniej czasami wiemy, tym lepiej się chyba żyje. Ja do dziś się zastayjak chlejace kobiety i totalna patologia rodzi dzieci jedno za drugim. Trochę mnie to przeraża.

W ramach ciekawostek, mnie w dniach płodnych dorwała pokrzywka alergiczna przez Hashimoto 😂. Więc podzialalismy w tych dniach aż raz, bo raz, że nie dało się wytrzymać, dwa, że jak patrzyłam na ten wysyp to ble. Jak wzięłam zyrtecr na uspokojenie tej pokrzywki, to przed dwa dni zamulałam 😂. Cykl stracony i to bez dwóch zdań. 😂
    Tak tam alkohol papierosy zły tryb życia nie przeszkadza płodność ze hoho, witaminy suplelementy dobre sobie 😵‍💫

05.2023 👼🏻
    07.09 3,5 mm, mamy ♥️ zostań z nami okruszku 🫶
    19.09 1,79 cm 8+2 tc♥️
    02.10 3,33 cm 😍
    28.03.2024 35+2tc 2640g💙
    age.png
  • Bezimienna Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMiNi wrote:
    Tak tam alkohol papierosy zły tryb życia nie przeszkadza płodność ze hoho, witaminy suplelementy dobre sobie 😵‍💫
    Jak patrzę na te patole, to czasami zaczynam wierzyć że psychika też ma znaczenie 😵‍💫. Zawsze byłam zdała od takich stwierdzeń, ale jak to wytłumaczyć? 😪

• Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciło mi się zapalenie pęcherze. W tamtym tygodniu wydawała mi się że sobie sama poradziłam z tym dziadostwem bo dość nawet przeszło ale dziasiaj powtórka z rozrywki. W poniedziałek będę musiała pójść do lekarza po antybiotyk.
    Powiedźcie mi co w takiej sytuacji z wymazem z pochwy? Można nie można?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2023, 12:09

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • JaMiNi Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec89 wrote:
    Wróciło mi się zapalenie pęcherze. W tamtym tygodniu wydawała mi się że sobie sama poradziłam z tym dziadostwem bo dość nawet przeszło ale dziasiaj powtórka z rozrywki. W poniedziałek będę musiała pójść do lekarza po antybiotyk.
    Powiedźcie mi co w takiej sytuacji z wymazem z pochwy? Można nie można?
    Nie mam pojęcia jak z wymazami ale współczuje co chwile cię coś łapie 😣

05.2023 👼🏻
    19.09 1,79 cm 8+2 tc♥️
    02.10 3,33 cm 😍
    28.03.2024 35+2tc 2640g💙
    age.png
  • Lia. Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezimienna wrote:
    Jak patrzę na te patole, to czasami zaczynam wierzyć że psychika też ma znaczenie 😵‍💫. Zawsze byłam zdała od takich stwierdzeń, ale jak to wytłumaczyć? 😪

Wiesz, ja też dłuuugo myślałam, że to psychika.
    Ale teraz z całą stanowczością mogę powiedzieć jedno: jak człowiek nie ma się czego złapać, to szuka problemu w sobie i w swojej głowie 😅 Zrozumiałam to dopiero po 2 latach starań.

Patrząc nawet na to forum - czy któraś z nas chce zajść w ciążę mniej, a któraś bardziej? Nie. Każda pragnie tego tak samo i niektórym się udaje, choćby miały nawet codziennie robić testy.

Kobiety planują ciąże i w nie zachodzą. Chcenie czy niechcenie to żaden środek antykoncepcyjny.

Kasiek789 lubi tę wiadomość

Ja (27):
    ☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
    ⛈ PCO, IO, Kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, hiperhomocysteinemia
    Mąż (37):
    ☀️ ANA, aTPO, aTG, p. p/plemnikowe, fragmentacja, kariotyp, cytokiny - ok

Starania od czerwca '21
    marzec '22 - cb 💔
    listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
    14.01.2023 - ⏸️❤️ -> poronienie 8 tc. 💔 - córeczka 🥺
    styczeń '24 - 1 ICSI: 4BC - ❌
    luty '24 - 2 ICSI: 4CB - ❌
    październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳

❄️ 3BB
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza robiłam tylko chlamydie. W październiku będę robić resztę. Pan doktor z luxmedu uważa, że poronienie to nie jest powód do robienia wymazów.
    Ja 80% wiem z forum. O badaniach, o lekach. Na histeroskopię sama się skierowałam, bo już powiedziałam wprost lekarzowi, że ma mnie przyjąć w szpitalu i mi to zrobić.
    Głowa? Ja zaszłam w ciążę kiedy jedną nogą byliśmy zdecydowani na in vitro. Ale nie było to że w tym miesiącu co odpuściliśmy zaszłam w ciążę. Kilka miesięcy po. Kiedy unormowałam cukry, stosowałam dietę. Teraz z większym lub mniejszym skutkiem trzymam tą dietę, ale waga jest stała. Nie przytyłam. I nic. A głowa naprawdę odpuściłam. Mam miesiące kiedy nadzieja mnie wypełnia tak jak poprzedni cykl, bo wmówiłam sobie, że heparyna pomoże. Ale to było wszystko pozytywne. Ja nie fisiowałam, że o Boże musimy się dziś kochać. Miałam energię, nadzieję, dobry humor. Głowa była pozbawiona złych emocji.

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie lubię tekstów pt „odpuśćcie”, „dajcie na luz”.
    W zeszłym cyklu naprawdę kochaliśmy się regularnie, z przyjemnością, bo nie wiedziałam kiedy dokładnie jest owulacja, nic to nie dało.

Niestety każda z nas to właśnie ta czwarta para, która ma problem.
    Pocieszające jest to, ze niewielki odsetek z tego pozostaje bez dziecka w ogóle.
    Pozostaje nam po prostu walczyć.
    W mojej wcześniejszej wiadomości o immuno chodziło mi po prostu, żebyście sobie z góry nie kładły do głowy ze to na pewno immuno i dokładały stresu.
    Wierze, ze każdej z Nas kiedyś się w końcu uda

Pinkflower, Jednorożec89, Kasiek789 lubią tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 10dpt beta 448 🥹
    11dpt beta 724 🥳
    12 dpt beta 986 ❤️
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2023, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny 🙋 może, któraś z Was kojarzy mnie z wątków poronień 2022/2023.... wracam na forum, bo czuję, że najgorszy czas zostawiam za sobą i chcę chcę pójść do przodu z wiarą, że jestem silniejsza i cokolwiek będzie się działo to dam radę.
    Podczytywałam Was odkąd postanowilyscie stworzyć ten nowy wątek. Bardzo się z Wami identyfikuję, choć każda z Was ma inną historię, ale podążacie wszystkie do tego, aby zostać mamą i mieć swoje ziemskie dziecko❤️.
    Chciałbym skromnie zapytać, czy przyjmujecie mnie w swoich skromnych progach? Widzię, że idealnie tworzycie tu team zgranych wojowniczek, bo śmiało można Was tak nazwać💪

• Lia. Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stela, jasne, jesteś tu mile widziana ❤️ Choć fajniej by się było poznać na "mamusiowych" wątkach 🥺

Ja (27):
    ☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
    ⛈ PCO, IO, Kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, hiperhomocysteinemia
    Mąż (37):
    ☀️ ANA, aTPO, aTG, p. p/plemnikowe, fragmentacja, kariotyp, cytokiny - ok

Starania od czerwca '21
    marzec '22 - cb 💔
    listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
    14.01.2023 - ⏸️❤️ -> poronienie 8 tc. 💔 - córeczka 🥺
    styczeń '24 - 1 ICSI: 4BC - ❌
    luty '24 - 2 ICSI: 4CB - ❌
    październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳

❄️ 3BB
  • Kasiek789 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lia. wrote:
    Stela, jasne, jesteś tu mile widziana ❤️ Choć fajniej by się było poznać na "mamusiowych" wątkach 🥺

Kiedyś ten watek zrobi się mamusiowy 🍀 zobaczycie, jeszcze bedziemy gadac o wyprawkach, porodach i laktacji 🥹

Elza1234, Lia. lubią tę wiadomość

🔹Ja 38 l.:
    Endometrioza
    MTHFR C677T hetero, PAI-1 homo
    Mięśniaki, AMH: 1,07 (11/22)
    Cross match - 39%, Allo MLR - 27,9 %, KIR Bx (brakuje 2DS3)
    🔹Mąż 39 l.: DFI: 38%, morfo 2%
    🔹Kariotypy oboje ✅

03/2019: 💔 👼
    2021: polip endometrialny (histero), podejrzenie wodniaka
    2022: laparo - diagnoza endometriozy

01/2023 IVF
    20.01. Punkcja - 8 komórek, 6 dojrzałych, 5 zapłodnionych, 4 blastki
    25.01. ET 5.2.2. Clexane, Acard, Encorton, Siofor 500
    03.03. 💔 7tc 💙👼

03.10 🍁 FET 3.1.2. Clexane, Acard, Prograf 0,5, Accofil, Siofor 500
    5dpt ⏸️bHCG: 7dpt - 61 9dpt - 152, 11dpt - 286 12dpt - 505, 21dpt - 14321 💗
    7+5 CRL: 1,39 cm, FHR: 154 bpm
    11+4 Nifty - ryzyka niskie 🎀 👧🏻

13.06.2024 39+0, CC, 3660 gr, 58 cm 🩷 Mała na świecie!

age.png

❄️❄️ (5.1.1., 5.2.2.)
  • Kobea Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wymazy to jest podstawa przed zajściem w ciążę. Mi też tego nie zlecił poprzedni ginekolog, sama zrobiłam i u mnie wyszła ureoplasma parvum. Robiłam w diagnostyce za 400zl 7 bakterii, potem mój lekarz mi powtarzał, on ma umowę z Alab i wyszło już tylko 150 zł.
    Niestety za pierwszym razem się tego nie pozbyłam, nie jest to takie proste.
    Bakteria praktycznie bezobjawowa ale powszechna i prowadzi do poronień.

Gdzieś na forum tutaj widziałam bardzo fajna listę badań, tylko nie pamiętam na którym wątku. Była fajnie podzielona od podstaw do zaawansowanych.

2 poronienia, 11tc i 7tc.
    age.png
  • Kobea Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo jest tez teraz badań nad mikrobiomem endometrium a poronieniami. I wychodzi że ma to wpływ.

age.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarze niestety nie rzadko zlecają wymazy poza cytologia. Jest dużo grupa lekarzy którzy nie zlecają wymazów np przez drożnością i albo robią to badanie bez niczego albo dają w ciemno jakiś antybiotyk i wg nich ma być dobrze.

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • JaMiNi Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam na wyniki moich wymazow maja być w przyszłym tygodniu i tez mnie stresują, mam nadzieje ze skoro w lutym były ok a po zabiegu brałam 10 dni antybiotyk unidox to nic nie wyjdzie 🙄
    A co do stresu to ja jak to ja jestem w stresie, jednak napisałam do lekarki żeby coś przepisała na to pieczenie dostałam pimafucin, ale mega mnie zestresowała mysl ze ja tak mam od dłuższego czasu ale ja to brałam za podrażnienie, mnie w życiu przy infekcji nic nie piekło zawsze tylko swędzenie i to odczuwalne na zewnątrz. No wiec stresuje się ze chodzę pare tygodni z nieleczona infekcja i jakie mogą być tego skutki.

05.2023 👼🏻
    19.09 1,79 cm 8+2 tc♥️
    02.10 3,33 cm 😍
    28.03.2024 35+2tc 2640g💙
    age.png
  • Magdanka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syska dziękuję, że pytasz. Czytam was prawie na bieżąco, ale chyba nie mam nic ciekawego do powiedzenia.
    Według ostatniego USG dzisiaj mam 9+3tc jednak ciążowo się nie czuje. Nie mam żadnych objawów poza bólem piersi (też nie codziennie).
    Wczoraj byłam na super imprezie pracowniczej, na szczęście nikt nie zmuszał do picia alkoholu ani nie dopytywał dlaczego pije bezalkoholowe i wybawilam się świetnie do późnej nocy. Mi do imprezowania nie trzeba alkoholu, a było nawet karaoke 😁
    We wtorek mam wizytę i wtedy planuje wziąć zwolnienie . Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze 🙂
    A i ja też odczuwałam pieczenie po braniu luteiny dopochwowej ale po stosowaniu probiotyku znacznie się polepszyło 🙂

Pinkflower lubi tę wiadomość

08.2022 7tc 💔
    09.2023 10tc 💔

07.09.24 ⏸️🤞

💉💊Euthyrox, acard, encorton, clexane, accofil, cyclogest

preg.png
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobea wrote:
    Wymazy to jest podstawa przed zajściem w ciążę. Mi też tego nie zlecił poprzedni ginekolog, sama zrobiłam i u mnie wyszła ureoplasma parvum. Robiłam w diagnostyce za 400zl 7 bakterii, potem mój lekarz mi powtarzał, on ma umowę z Alab i wyszło już tylko 150 zł.
    Niestety za pierwszym razem się tego nie pozbyłam, nie jest to takie proste.
    Bakteria praktycznie bezobjawowa ale powszechna i prowadzi do poronień.

Gdzieś na forum tutaj widziałam bardzo fajna listę badań, tylko nie pamiętam na którym wątku. Była fajnie podzielona od podstaw do zaawansowanych.
    Szczerze, zrobiłabyś wymazy po podjęciu decyzji, że chcesz zajść w ciążę? Przed podjęciem starań? Ja nie. I podejrzewam, że 80% kobiet też nie. Ja nie jestem od leczenia i stawiania diagnoz. Poszłam do lekarza, jednego, drugiego, trzeciego. Byłam w klinice niepłodności. Żaden nie powiedział, że mam zrobić wymazy. Tylko cytologia.

Monika.a lubi tę wiadomość

• JaMiNi Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23, no i ja czasem tego nie rozumiem, skoro te bakterie często odpowiadają za poronienia itd idziesz do lekarza pytasz o badania przed ciąża/ lub starasz się od jakiegoś czasu i nie wychodzi, to lekarze mogliby informować ze mozna również takie badania zrobić jeśli pacjentka ma ochotę i fundusze, nie płaci za to NFZ ani nie robią tego z własnej kieszeni. Ja nawet nie wiem czy lekarze polecają sprawdzić poziom witamin i homocysteiny przed staraniami 🤔 dobrze ze jest internet i mozna czerpać wiedzę

05.2023 👼🏻
    19.09 1,79 cm 8+2 tc♥️
    02.10 3,33 cm 😍
    28.03.2024 35+2tc 2640g💙
    age.png
  • Kobea Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Szczerze, zrobiłabyś wymazy po podjęciu decyzji, że chcesz zajść w ciążę? Przed podjęciem starań? Ja nie. I podejrzewam, że 80% kobiet też nie. Ja nie jestem od leczenia i stawiania diagnoz. Poszłam do lekarza, jednego, drugiego, trzeciego. Byłam w klinice niepłodności. Żaden nie powiedział, że mam zrobić wymazy. Tylko cytologia.

Wielu lekarzy od tego zaczyna, ja zrobiłam sama. Mam wykształcenie medyczne.

age.png
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMiNi wrote:
    Butterfly23, no i ja czasem tego nie rozumiem, skoro te bakterie często odpowiadają za poronienia itd idziesz do lekarza pytasz o badania przed ciąża/ lub starasz się od jakiegoś czasu i nie wychodzi, to lekarze mogliby informować ze mozna również takie badania zrobić jeśli pacjentka ma ochotę i fundusze, nie płaci za to NFZ ani nie robią tego z własnej kieszeni. Ja nawet nie wiem czy lekarze polecają sprawdzić poziom witamin i homocysteiny przed staraniami 🤔 dobrze ze jest internet i mozna czerpać wiedzę
    Coś Ty. Lekarze nie mówią o takich rzeczach. Mój gin uważa, że homocysteina nie ma nic wspólnego. Wymazy? Ale po co? I to jeszcze po pierwszym poronieniu? Też tego nie rozumiem… Dużo kobiet by uniknęło cierpienia, poronień, miesięcy walki, gdyby lekarze byli bardziej kompetentni.

Echo lubi tę wiadomość

• Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobea wrote:
    Wielu lekarzy od tego zaczyna, ja zrobiłam sama. Mam wykształcenie medyczne.
    Nie zgodzę się z Tobą, że wielu lekarzy od tego zaczyna. To forum jest bardzo dobrym przykładem, które to potwierdzi. Gdyby nie dziewczyny, które w końcu badają się na własną rękę, połowa z nas nie zrobiłaby tych wymazów. Widzisz, Ty też zrobiłaś na własną rękę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2023, 19:37

Monika.a lubi tę wiadomość

‹‹ 436 437 438 439 440 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ