X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚
Odpowiedz

Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚

Oceń ten wątek:
  • JaMiNi Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 tak jakby mieli z własnej ręki płacić za te badania 🙄
    Wymazy to się pojawiają ewentualnie przy drożności.
    Widzicie mi dopiero 3 lekarz przy złej cytologi ostatnio pobrał wymazy na hpv(o tym wiedziałam ze powinno się) ale zdziwiło mnie ze powiedział również na MUCHa i ze podstawa w ciąży w tym wypadku, w życiu bym tego nie połączyła z cytologia 3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2023, 19:42

05.2023 👼🏻
    07.09 3,5 mm, mamy ♥️ zostań z nami okruszku 🫶
    19.09 1,79 cm 8+2 tc♥️
    02.10 3,33 cm 😍
    28.03.2024 35+2tc 2640g💙
    age.png
  • Kobea Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co nie będę się spierać kto zaleca a kto nie.
    Tak,zrobiłam na własną rękę bo terminy do tych lekarzy którzy zalecają są długie i wolałam mieć podstawy już zrobione.

2 poronienia, 11tc i 7tc.
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2023, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Szczerze, zrobiłabyś wymazy po podjęciu decyzji, że chcesz zajść w ciążę? Przed podjęciem starań? Ja nie. I podejrzewam, że 80% kobiet też nie. Ja nie jestem od leczenia i stawiania diagnoz. Poszłam do lekarza, jednego, drugiego, trzeciego. Byłam w klinice niepłodności. Żaden nie powiedział, że mam zrobić wymazy. Tylko cytologia.
    To jest temat aktualnie na tapecie. W środę byłam i mojej gin, w celu zrobienia wymazów. Widziałam, że akurat nic z tego nie będzie bo dzień wcześniej skończyłam brać antybiotyk - zapalenie płuc. Lekarz powiedziała, że z tym się wstrzymujemy aż do zakończenia miesiączki jak przyjdzie, bo tak to einik może wyjść fałszywie negatywny.
    Dziewczyny tak sobie myślę, a nie jest to też w dużym stopniu zależne też od przyczyny poronień? Mi odpowiedz dały wyniki chistopatologiczne, że przyczyną była infekcja w organiźmie. Oczywiście nie każda ma to "szczęście", że za przyczynę.

• alauda Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, mam nadzieję, ze półmetek weekendu jak na razie minął super☀️

Stela, witamy 🤗 Szkoda, ze nie poznalysmy sie na innym wątku, ale musimy wierzyć, ze za niedługo każda z nas będzie biegać z brzuszkiem☺️

Kasiek, dziś jeszcze tak oficjalnie - wszystkiego naj naj najlepszego z okazji urodzin 🌸 Mam nadzieję, ze miałaś/masz dziś wspaniały dzień😢

Wybaczcie, ale nie jestem w stanie odnieść sie do wszystkich wypowiedzi, bo ten weekend został zaplanowany w 100% przez moja córę. Podłapałam od niej jelitówkę. Prawie nic nie jadła od czwartku i w pt w żłobie okazało sie, ze kilkoro dzieci wymiotuje, do tego jedna opiekunka. Wiec już wiadomo co było powodem braku apetytu. Czuje sie jakby rozjechał mnie walec - gorączka, dreszcze, ból brzucha.
    Jestem w szoku, ze dzieci będąc chorymi i tak maja takiego speeda, jakby nic im nie było a dorośli padają na pysk.

Miłego wieczoru🤗❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2023, 20:51

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • JaMiNi Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stela wrote:
    To jest temat aktualnie na tapecie. W środę byłam i mojej gin, w celu zrobienia wymazów. Widziałam, że akurat nic z tego nie będzie bo dzień wcześniej skończyłam brać antybiotyk - zapalenie płuc. Lekarz powiedziała, że z tym się wstrzymujemy aż do zakończenia miesiączki jak przyjdzie, bo tak to einik może wyjść fałszywie negatywny.
    Dziewczyny tak sobie myślę, a nie jest to też w dużym stopniu zależne też od przyczyny poronień? Mi odpowiedz dały wyniki chistopatologiczne, że przyczyną była infekcja w organiźmie. Oczywiście nie każda ma to "szczęście", że za przyczynę.
    A po czym to wyszło? Czytałam ze jak wychodzą jakieś stany zapalne czy coś w tym stylu to normalne przy poronieniu 🤔

05.2023 👼🏻
    19.09 1,79 cm 8+2 tc♥️
    02.10 3,33 cm 😍
    28.03.2024 35+2tc 2640g💙
    age.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jamini apropos cytologii mojej bratowej wyszła ostatnio trzecia grupa, a moja dawna gin stwierdziła że to nic. Bratowa na szczęście nie uwierzyła i poszła gdzie indziej bo się wystraszyła tej trzeciej grupy i wyszedł jej potężny stan zapalny

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • JaMiNi Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec89 wrote:
    Jamini apropos cytologii mojej bratowej wyszła ostatnio trzecia grupa, a moja dawna gin stwierdziła że to nic. Bratowa na szczęście nie uwierzyła i poszła gdzie indziej bo się wystraszyła tej trzeciej grupy i wyszedł jej potężny stan zapalny
    Ale jak jej wyszedł ten stan zapalny? Bo ja w dniu cytologii miałam robiony tez posiew i był czysty, a faktycznie miałam w cytologii opisane jako jakieś zmiany zapalne No tylko ze ani bakterii ani grzybów nie bylo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2023, 21:07

05.2023 👼🏻
    19.09 1,79 cm 8+2 tc♥️
    02.10 3,33 cm 😍
    28.03.2024 35+2tc 2640g💙
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2023, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMiNi wrote:
    A po czym to wyszło? Czytałam ze jak wychodzą jakieś stany zapalne czy coś w tym stylu to normalne przy poronieniu 🤔

W pierwszym trymestrze zachorowałam na grupę, nie dostałam wtedy żadnego antybiotyku, bo zdaniem lekarza skoro nie ma gorączki to nie było takiej potrzeby. Z perspektywy czasu, zdaniem gin u której teraz się leczę ta infekcja musiała kilka dobrych tygodni rozwijać się,przeszła przez łożysko i stało się co się stało. Posiewy są po to aby wykluczyć. Choć zaznaczyła mi już wcześniej, gdy wróciłam do niej po poronieniu, że gdym np miała bakterię w macicy, a truda jest ona do wytępienia, to na pewno nie siedziała bym z nią i się uśmiechała. Ja tylko bije się po dziś w pierś, że zgłaszalam to mojej poprzedniej lekarce, która prowadziła tą ciążę, że od kilku tygodni bardzo boli mnie podbrzusze inaczej niż przy pierwszej ciąży, ale ona mnie ciągle uspokajała, że może boleć. A to po prostu rozwijała się infekcja w środku.

• Kobea Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W większości wyników hist pat jest w opisie widoczne ogniska zapalne. I to jest normalny wynik bo tak organizm pozbywa się martwego zarodka.

2 poronienia, 11tc i 7tc.
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2023, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam dodać, że miałam infekcję pochwy, jak jeszcze nie widziałam, że ciąża obumarła to dostałam antybiotyk dopochwowo. Ale to już była infekcja jak się okazało na skutek przenoszenia martwego dziecka- nie nie miałam wtedy robionego USG. Dopiero przy drugich prenatalnych już wszystko było wiadome☹️

• JaMiNi Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stela wrote:
    W pierwszym trymestrze zachorowałam na grupę, nie dostałam wtedy żadnego antybiotyku, bo zdaniem lekarza skoro nie ma gorączki to nie było takiej potrzeby. Z perspektywy czasu, zdaniem gin u której teraz się leczę ta infekcja musiała kilka dobrych tygodni rozwijać się,przeszła przez łożysko i stało się co się stało. Posiewy są po to aby wykluczyć. Choć zaznaczyła mi już wcześniej, gdy wróciłam do niej po poronieniu, że gdym np miała bakterię w macicy, a truda jest ona do wytępienia, to na pewno nie siedziała bym z nią i się uśmiechała. Ja tylko bije się po dziś w pierś, że zgłaszalam to mojej poprzedniej lekarce, która prowadziła tą ciążę, że od kilku tygodni bardzo boli mnie podbrzusze inaczej niż przy pierwszej ciąży, ale ona mnie ciągle uspokajała, że może boleć. A to po prostu rozwijała się infekcja w środku.
    Czyli w sumie to takie przypuszczenia twojej gin co do infekcji? Nie wiem czy w ciąży inaczej się leczy grypę, skoro grypy się nie leczy antybiotykiem🤔

Monika.a lubi tę wiadomość

05.2023 👼🏻
    19.09 1,79 cm 8+2 tc♥️
    02.10 3,33 cm 😍
    28.03.2024 35+2tc 2640g💙
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2023, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMiNi wrote:
    Czyli w sumie to takie przypuszczenia twojej gin co do infekcji? Nie wiem czy w ciąży inaczej się leczy grypę, skoro grypy się nie leczy antybiotykiem🤔
    Za nim do niej trafiłam byłam u 2 innych o czym nie wspomniałam i to samo usłyszałam. Dodatkowo Badania genetyczne wykluczyły wady.

• JaMiNi Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stela wrote:
    Za nim do niej trafiłam byłam u 2 innych o czym nie wspomniałam i to samo usłyszałam. Dodatkowo Badania genetyczne wykluczyły wady.
    Rozumiem, pytam bo napisałaś ze wyniki chistopatu dały odpowiedz ze to była infekcja

05.2023 👼🏻
    19.09 1,79 cm 8+2 tc♥️
    02.10 3,33 cm 😍
    28.03.2024 35+2tc 2640g💙
    age.png
  • Kasiek789 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lia. wrote:
    Wiesz, ja też dłuuugo myślałam, że to psychika.
    Ale teraz z całą stanowczością mogę powiedzieć jedno: jak człowiek nie ma się czego złapać, to szuka problemu w sobie i w swojej głowie 😅 Zrozumiałam to dopiero po 2 latach starań.

Patrząc nawet na to forum - czy któraś z nas chce zajść w ciążę mniej, a któraś bardziej? Nie. Każda pragnie tego tak samo i niektórym się udaje, choćby miały nawet codziennie robić testy.

Kobiety planują ciąże i w nie zachodzą. Chcenie czy niechcenie to żaden środek antykoncepcyjny.

Potwierdzam. W pierwsza ciąże zaszłam w pierwszym cyklu starań (!), na totalnym luzie, bez żadnej spiny i specjalnych przygotowań.
    W druga po 2 latach starań, in vitro, akupunkturze, na lekach, korzystając z pomocy psychologa. Chuchalam na nia i dmuchałam.
    Obie skończyły się tak samo, tylko pierwsza tydzien wcześniej i chyba była ciążą pozamaciczną.

🔹Ja 38 l.:
    Endometrioza
    MTHFR C677T hetero, PAI-1 homo
    Mięśniaki, AMH: 1,07 (11/22)
    Cross match - 39%, Allo MLR - 27,9 %, KIR Bx (brakuje 2DS3)
    🔹Mąż 39 l.: DFI: 38%, morfo 2%
    🔹Kariotypy oboje ✅

03/2019: 💔 👼
    2021: polip endometrialny (histero), podejrzenie wodniaka
    2022: laparo - diagnoza endometriozy

01/2023 IVF
    20.01. Punkcja - 8 komórek, 6 dojrzałych, 5 zapłodnionych, 4 blastki
    25.01. ET 5.2.2. Clexane, Acard, Encorton, Siofor 500
    03.03. 💔 7tc 💙👼

03.10 🍁 FET 3.1.2. Clexane, Acard, Prograf 0,5, Accofil, Siofor 500
    5dpt ⏸️bHCG: 7dpt - 61 9dpt - 152, 11dpt - 286 12dpt - 505, 21dpt - 14321 💗
    7+5 CRL: 1,39 cm, FHR: 154 bpm
    11+4 Nifty - ryzyka niskie 🎀 👧🏻

13.06.2024 39+0, CC, 3660 gr, 58 cm 🩷 Mała na świecie!

age.png

❄️❄️ (5.1.1., 5.2.2.)
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja we wszystkich ciążach miałam takie samo parcie na zajście. Po ślubie chciałam od razu i udalo się w trzecim cyklu, potem o Jasia staraliśmy się rok, były owulacki, wykresy, suple, testy ciążowe w końcu się udało. Może w tej ciąży straconej było troszkę inaczej, byłam pół roku po porodzie i tak wyszło ale pragnelam tego dziecka z całego serca. A teraz mam świadomość że choćbym nie wiem jak głowę oczyściło to pewnie nic nie da bo mam problemy medyczne i pewnych spraw nie dam rady przeskoczyć

Lia., Kasiek789 lubią tę wiadomość

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • Lia. Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec, to pocieszające co mówisz.
    Moja koleżanka opowiadała już na rok przed ślubem, że chce mieć dzieci i jak tylko zajdzie w ciążę to wreszcie się przeprowadzi itd. Byłam ciekawa, jak zachowa się jej organizm w tej sytuacji. Pragnęła bardzo dziecka i je planowała, tak samo jak ja.

3 miesiące minęły i ogłosiła radosną nowinę.

A później taka ciotka gdy się dowie o staraniach to ci powie "za bardzo chcecie, wyjedźcie na wakacje". Nooo...

Ja (27):
    ☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
    ⛈ PCO, IO, Kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, hiperhomocysteinemia
    Mąż (37):
    ☀️ ANA, aTPO, aTG, p. p/plemnikowe, fragmentacja, kariotyp, cytokiny - ok

Starania od czerwca '21
    marzec '22 - cb 💔
    listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
    14.01.2023 - ⏸️❤️ -> poronienie 8 tc. 💔 - córeczka 🥺
    styczeń '24 - 1 ICSI: 4BC - ❌
    luty '24 - 2 ICSI: 4CB - ❌
    październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳

❄️ 3BB
  • Echo Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim 🩷 Bardzo Was przepraszam, przez inwazję rodzinki nie miałam kiedy do Was zaglądać, więc dopiero będę nadrabiać 😞 Mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku i miło spędzacie weekend 🩷

W piątek powtórzyłam betę - przyrost 14%. Koszmarne to jest, że aplikacje wyświetlają mi info w którym jestem tygodniu ciąży i na jakim etapie rozwoju jest maluszek, a ja tak naprawdę czekam na poronienie...

Muszę jutro zadzwonić do testu dna, bo nie wiem które badanie powinnam wykupić. Mają dwa: badanie genetyczne płodu po poronieniu metoda MLPA za 1187zl oraz badanie genetyczne płodu po poronieniu metodą qf-pcr za 837zl. Z opisu nie rozumiem różnicy. Chciałabym zbadać materiał z poronienia ale byłoby super gdyby było coś więcej niż informacja o istnieniu lub nieistnieniu wad genetycznych. A Wy gdzie zlecalyscie takie badanie? Pamiętacie może nazwę badania?

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
    - 08.2024 ✖
    - 09.2024 ✖

---
    Każda kropla morzem dla mej łódki...
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My niestety naturalnie staraliśmy się tylko 3 miesiące, bo czułam, ze coś jest nie tak ze względu ma długie cykle. No i miałam racje.. zero owulacji, endo cienkie jak pergamin.
    Także ja niestety właściwie prawie całe 2 lata starań staram się z pomocą lekarska

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 10dpt beta 448 🥹
    11dpt beta 724 🥳
    12 dpt beta 986 ❤️
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
  • Kasiek789 Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Cześć wszystkim 🩷 Bardzo Was przepraszam, przez inwazję rodzinki nie miałam kiedy do Was zaglądać, więc dopiero będę nadrabiać 😞 Mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku i miło spędzacie weekend 🩷

W piątek powtórzyłam betę - przyrost 14%. Koszmarne to jest, że aplikacje wyświetlają mi info w którym jestem tygodniu ciąży i na jakim etapie rozwoju jest maluszek, a ja tak naprawdę czekam na poronienie...

Muszę jutro zadzwonić do testu dna, bo nie wiem które badanie powinnam wykupić. Mają dwa: badanie genetyczne płodu po poronieniu metoda MLPA za 1187zl oraz badanie genetyczne płodu po poronieniu metodą qf-pcr za 837zl. Z opisu nie rozumiem różnicy. Chciałabym zbadać materiał z poronienia ale byłoby super gdyby było coś więcej niż informacja o istnieniu lub nieistnieniu wad genetycznych. A Wy gdzie zlecalyscie takie badanie? Pamiętacie może nazwę badania?

Echo rob metoda mikromacierzy - jest najdokładniejsze. Poleciły mi Dziewczyny na jednej z grup. Ja robiłam w laboratorium Genesis w Poznaniu. Ok 2 tys kosztuje. Jak juz bylo „po”, kurier medyczny odebrał „przesyłkę”. Wcześniej musiałam podpisać wszystkie zgody i papiery. Tu jest trudny moment, ale to może priv Ci napisze. Wyniki mialam po 3 tygodniach.
    Poczytaj o tym badaniu.

Co do aplikacji to ja sobie obiecałam, ze już żadnej więcej nie bede instalować póki nie dojdę do bezpiecznego etapu.

Echo lubi tę wiadomość

🔹Ja 38 l.:
    Endometrioza
    MTHFR C677T hetero, PAI-1 homo
    Mięśniaki, AMH: 1,07 (11/22)
    Cross match - 39%, Allo MLR - 27,9 %, KIR Bx (brakuje 2DS3)
    🔹Mąż 39 l.: DFI: 38%, morfo 2%
    🔹Kariotypy oboje ✅

03/2019: 💔 👼
    2021: polip endometrialny (histero), podejrzenie wodniaka
    2022: laparo - diagnoza endometriozy

01/2023 IVF
    20.01. Punkcja - 8 komórek, 6 dojrzałych, 5 zapłodnionych, 4 blastki
    25.01. ET 5.2.2. Clexane, Acard, Encorton, Siofor 500
    03.03. 💔 7tc 💙👼

03.10 🍁 FET 3.1.2. Clexane, Acard, Prograf 0,5, Accofil, Siofor 500
    5dpt ⏸️bHCG: 7dpt - 61 9dpt - 152, 11dpt - 286 12dpt - 505, 21dpt - 14321 💗
    7+5 CRL: 1,39 cm, FHR: 154 bpm
    11+4 Nifty - ryzyka niskie 🎀 👧🏻

13.06.2024 39+0, CC, 3660 gr, 58 cm 🩷 Mała na świecie!

age.png

❄️❄️ (5.1.1., 5.2.2.)
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam, mikromacierze są dużo bardziej dokładne niż qf-pcr.

Echo, Kasiek789 lubią tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 10dpt beta 448 🥹
    11dpt beta 724 🥳
    12 dpt beta 986 ❤️
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
‹‹ 437 438 439 440 441 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ