Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeżeli chodzi o łyżeczkowanie to dlaczego tak się boicie? Ja pytałam wielu lekarzy czy zabieg może mieć jakieś konsekwencje związane z kolejnymi ciążami i wszyscy mówili, że nie. Ja tak średnio im ufam szczerze mówiąc. Sama miałam 2 zabiegi w krótkim odstępie czasu i może to ma wpływ, że nie mogę teraz zajść w ciążę...
Butterfly, ja biorę Doppelherz aktiv Magnez-B6 Cytrynian.
Echo, z seriali ja też polecam Szadź, a z zagranicznych the Sinner. Oba bardzo wciągające. -
01lilibeth01, czasami mechanicznie usunięte endometrium może się już nie odbudować, może być też problem z niewydolnością szyjki w przypadku kolejnej, zdrowej ciąży, mogą powstać jakieś zrosty, stan zapalny.....
Pewnie te komplikacje nie zdarzają się jakoś często, ale na pewno można ich uniknąć decydując się na poronienie samoistne.
Ja sama jestem przykładem kiedy jeden cykl po poronieniu moje endo wynosiło tylko 2,4mm (w drugiej połowie cyklu). Na szczęscie coś tam się odbudowało ale nie wiem czy na ten moment moje endometrium wygląda tak samo jak przed łyżeczkowaniem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2023, 11:13
Echo lubi tę wiadomość
83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️
05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie
➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️ -
Ehh szkoda, że mi nikt o takich powikłaniach nie wspomniał. Jak byłam w szpitalu to w ogóle nie było mowy, że może bez zabiegu się uda. Od razu pakowali tabletki, i później zabieg. Ale jak widać i tak zabieg nie jest zawsze w pełni skuteczny bo u mnie i tak zostały resztki i trzeba było powtarzać ;/
-
01lilibeth01 wrote:Ehh szkoda, że mi nikt o takich powikłaniach nie wspomniał. Jak byłam w szpitalu to w ogóle nie było mowy, że może bez zabiegu się uda. Od razu pakowali tabletki, i później zabieg. Ale jak widać i tak zabieg nie jest zawsze w pełni skuteczny bo u mnie i tak zostały resztki i trzeba było powtarzać ;/
Hmm... teraz sama sie zastanawiam czy mialam jakieś papiery do podpisania przed, ale wydaje mi się, że tak. Powinny tam też być wymienione możliwe powikłania.
Ja wiedziałam o możliwych powikłaniach, bo dużo wcześniej o tym czytałam. Wybrałam jak wybrałam, chociaż czasami sobie myślę czy to nie był strzał w kolano Dla mnie jest za późno na jakąś dalszą diagnostykę, więc albo się uda albo nie.....
Jak widać, co szpital, co lekarz/zmiana to inne postępowanie. Mi dali wybór, nikt nie zmuszał mnie do zabiegu. Szkoda, że nie jest to praktykowane wszędzie.83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️
➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️ -
Ja też miałam dwa łyżeczkowania w przeciągu pół roku. Jedno dwa tygodnie po porodzie i zastanawiam się czy to nie ma związku z tą niszą czy oni czegoś nie poruszaliDawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
alauda wrote:Hmm... teraz sama sie zastanawiam czy mialam jakieś papiery do podpisania przed, ale wydaje mi się, że tak. Powinny tam też być wymienione możliwe powikłania.
Ja wiedziałam o możliwych powikłaniach, bo dużo wcześniej o tym czytałam. Wybrałam jak wybrałam, chociaż czasami sobie myślę czy to nie był strzał w kolano Dla mnie jest za późno na jakąś dalszą diagnostykę, więc albo się uda albo nie.....
Jak widać, co szpital, co lekarz/zmiana to inne postępowanie. Mi dali wybór, nikt nie zmuszał mnie do zabiegu. Szkoda, że nie jest to praktykowane wszędzie.
Kochana, jeszcze nie jest za późno O jakich badaniach myślisz? Są takie podstawowe, które warto wykonać na każdym etapie, np. histeroskopia, drożność, biopsja endometrium. Endometrium bywa kapryśne, ale ja w Ciebie bardzo wierzę2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
- 08.2024 ✖
- 09.2024 ✖
---
Każda kropla morzem dla mej łódki... -
Ja też chyba wybiorę się na biopsję endometrium, bo cienkie mam. Powiem Wam, że jakby tak zsumować te wszystkie badania, które trzeba wykonać, już nie poruszając aspektu finansowego, że to półroczne wakajki na drugim końcu świata, ale to takie dwa lata wyjęte z życia.
Echo, alauda lubią tę wiadomość
-
01lilibeth01 wrote:A te powikłania to po jakim czasie się pojawiają? Bo ja po tych zabiegach byłam 2 razy na USG (raz jakieś 2 tyg po drugim zabiegu i drugi raz po miesiączce) i wszystko ładnie wyglądało. Czy ewentualne zrosty mogą później powstać?
Myślę, ze każdy organizm inaczej na takie rzeczy reaguje. A robiłaś może histeroskopie? To badanie można wykonać na NFZ,a daje naprawdę dużo informacji i mogłabyś się dowiedzieć czy powstały zrosty,polipy czy inne przeszkody w zajściu w ciążę2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
- 08.2024 ✖
- 09.2024 ✖
---
Każda kropla morzem dla mej łódki... -
01lilibeth01 wrote:A te powikłania to po jakim czasie się pojawiają? Bo ja po tych zabiegach byłam 2 razy na USG (raz jakieś 2 tyg po drugim zabiegu i drugi raz po miesiączce) i wszystko ładnie wyglądało. Czy ewentualne zrosty mogą później powstać?
Jeśli miałyby pojawić się zrosty to raczej od razu po łyżeczkowaniu, w czasie, gdy endometrium się goi. Często są bezobjawowe i na usg ich nie widać 😕Butterfly23, Echo lubią tę wiadomość
Ja (27):
☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
⛈ PCO, IO, Kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, hiperhomocysteinemia
Mąż (37):
☀️ ANA, aTPO, aTG, p. p/plemnikowe, fragmentacja, kariotyp, cytokiny - ok
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
14.01.2023 - ⏸️❤️ -> poronienie 8 tc. 💔 - córeczka 🥺
styczeń '24 - 1 ICSI: 4BC - ❌
luty '24 - 2 ICSI: 4CB - ❌
październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳
❄️ 3BB -
OvuFriendMasz PCOS lub niedoczynność tarczycy? Podziel się z nami anonimowo swoimi wynikami w celach naukowych i otrzymaj prezent!
Jak to działa?
❣️Napisz do nas na [email protected] w temacie maila wpisując PCOS / niedoczynność tarczycy i załącz zdjęcie lub skan swoich wyników badań potwierdzających diagnozę.
❣️Otrzymaj darmowy voucher na wybrane badania hormonalne z krwi w pobliżu Twojego zamieszkania LUB bezpłatny dostęp Premium do aplikacji OvuFriend do śledzenia cykli i ciąży ❤
Czekamy na Twoją wiadomość - [email protected] 🙂
Pula voucherów jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
P.S. Jeśli już wysłałaś nam swoje wyniki, zignoruj ogłoszenie. Dziękujemy za Twoje dotychczasowe wsparcie 🍀 -
Echo, właśnie myślałam o tych co wymieniłaś. Boję sie, ze mogły porobić mi sie jakieś zrosty albo mam jakiś ukryty stan zapalny.
Butterfly, drożność na pewno będę robić, bo ostatnia miałam w lutym. A mąż chciałby mimo wszystko spróbować z iui, chociaż ja jestem raczej sceptycznie do tego nastawiona.
Dzięki Dziewczyny za dobre słowa ale czasu się nie oszuka. Boję sie, ze to i tak nic nie da ale z drugiej strony wiem, ze tez żałowałabym, ze nigdy tego nie sprawdziłam….
A po histero trzeba później odczekać ze staraniami? Jakos zawsze miałam takie przeświadczenie , ze te wszystkie badania odwlekają wszystko w czasie wiec to zły pomysł w wieku 40 lat, przy AMH 0,56🫤
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2023, 13:34
83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️
➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️ -
Butterfly23 wrote:Alauda nie bój się swojego wieku i AMH też nie jest aż takim wyznacznikiem. Możesz mieć AMH piękne, ale coś nie gra i ciąży nie będzie. I to „coś” trzeba znaleźć. Być może u Ciebie przyczyna jest w środku. A Twój mąż robił badania nasienia?
Tak, robił tez ostatnio w lutym. Nie jest ogierem rozpłodowym ale nie jest zle. Zreszta lekarka powiedziała: dobre wyniki (morfo 2%). Suple bierze cały czas.83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️
➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️ -
alauda wrote:Tak, robił tez ostatnio w lutym. Nie jest ogierem rozpłodowym ale nie jest zle. Zreszta lekarka powiedziała: dobre wyniki (morfo 2%). Suple bierze cały czas.
A z tą morfo słuchajcie to różnie jest. Uważam, że jeżeli jest duża ilość, nie ma aglutynacji, te ruchy postępowe są ok, to nie ma co się przejmować tą morfologią. Dziś jest 2% a jutro będzie 10%.
Pomyśl nad tą histeroskopią.Lia. lubi tę wiadomość
-
Butterfly23 wrote:Ogier rozpłodowy 🤣 rozbawiłaś mnie 😂
A z tą morfo słuchajcie to różnie jest. Uważam, że jeżeli jest duża ilość, nie ma aglutynacji, te ruchy postępowe są ok, to nie ma co się przejmować tą morfologią. Dziś jest 2% a jutro będzie 10%.
Pomyśl nad tą histeroskopią.
Dzięki Butterfly. Pomyślę nad tym poważnie. Boje sie, ze po cc mogło mi sie coś zrobić, zwłaszcza ze ta niche słabo mi sie na początku goiła.83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️
➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️ -
Dziewczyny znowu moje serce pękło na pół.
Byłam dzisiaj na USG i niestety serduszko maleństwa przestało bić prawie 2 tygodnie temu. Dzisiaj powinien być 10tc a przestało bić w 8+3. Zarodek jest już obrzęknięty. Teraz muszę wybrać gdzie zgłosić się do szpitala żeby zrobić badania genetyczne, pani doktor polecała też badanie z Krosna ale nie mam pojęcia czy oni wysyłają zestaw i ja odsyłam?
Mam tyle pytań bez odpowiedzi. Panie doktor powiedziała że zdecydowanie jest u nas jakiś problem i bez dalszych badań nie powinniśmy się starać. Ja czułam że znowu będzie to samo, wiedziałam to -
Magdanka… 💔💔💔💔 Boże dlaczego 🥺
Nie wiem o co chodzi z tym Krosnem, że tak polecają, ale coś musi być w tym laboratorium.
Chyba jest tak jak piszesz. Musisz im wysłać materiał, oni przebadają i wyślą wyniki.
Kochana przytulam Cię najmocniej jak się da 💔