Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja swój wózek dostałam używany od znajomych. Gondola jest super ale jest duża,na wielkich kołach. Nigdzie jej nie wozimy, jeżdżę tylko po mieście, nie składam jej. Spacerówka do niego jest wielka i siedzenie nie składa się do leżącego niestety, więc kupimy spacerówkę. Myślimy o espiro wave, znajoma ma, prowadziłam ich dziecko w niej i wydaje się spoko.
-
My wymieniamy bo "mysimy" oddać ten z gondolą, ale tam ponoć spacerówka taka średnia. A chce coś fajnego już no i żeby w teren było fajne bo Zbyś tak średnio lubi mocne bujanie.
Patrzyłam też na krzesłka bo te z kinderkrafta mi się też podobają ale właśnie chciałabym zobaczyć na żywo.👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Ja napewno przy wyborze krzesełka patrzę na 2 rzeczy. Materiał jak najlepszy do mycia + odczepiana tacka. Bo włożyć starsze dziecko do krzesełka ze stałą tacką i nie złamanie mu nóg w kolanach graniczy z cudem 😅
U nas dzisiaj noc fatalna. Od rana Lidka też strasznie dużo płacze, pręży się. Usnęła o 14:30 i śpi do teraz a ja już jestem chora na myśl o wieczorze 🥵 nie mam ochoty wracać do usypiania o 22 -
Okej, bo już się bałam, że będę potrzebować i spacerówki małej kompaktowej i jeszcze takiej solidniejszej 😅 znajomi skończyli z 4 wózkami jak dziecko miało 1,5 roku, ale mieli sporo nieprzemyślanych zakupów po drodze 🫣 my nie mamy gdzie takich ilosci trzymać 😅
My byliśmy u teściów dzisiaj i zaczela tam wyciągać rączki do zabawek jak leży na brzuszku mile zaskoczenie 😬 ah I wygląda jak kopia tatusia 🥲
-
Nas w dzisiejszych drzemkach troche poratowała szwagierka bo zadzwonila żebyśmy przyjechali na kawę, a Zbyś w samochodzie drzemką nie pogardzi na szczęście. Także 3x jakieś marne nie całe 30min + 2x jeszcze marniejsze 15min🙈
Za to poraz pierwszy tatuś usypia a ja w tym czasie robie mięso na kolejne 2 dni 💪 chodzi mi o takie combo, bo dzisiaj na każdą drzemkę tata usypiał 🤭 a za kolejny tydzień tata będzie usypiał bo przy okazji sam pójdzie na drzemkę przed nocką🤷♀️ to może poplanuje co by tu robić na obiady wtedy 🤔👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
Wróciliśmy i dziś zgodnie z przewidywaniami jestem zdecydowanie bardziej wykończona niż wczoraj :p Iga chyba też chociaz na powrocie odbyła solidną ponad godzinną drzemke. Wcześniej miała problem z zaśnięciem, do tego chyba ją przytłoczyło miejsce i na starcie zaczęła dość solidnie histeryzować co jej się raczej mało kiedy zdarza. Ale tu jednak 20 osób. Teściowa twierdzi, że to przez to, że zbyt krótko byliśmy u nich w domu i później od razu na sale, że gdybyśmy więcej czasu spędzili wcześniej u nich to byłoby lepiej. Jakoś mi się nie wydaje to nadal dla dziecka aklimatyzacja w dwóch obcych miejscach.
Później już było ok, ale drzemka króciutka w trakcie 15minut. Większość czasu spędziłam na tłumaczeniu teściowej, że ma nie wyciągać dziecku rączek z buzi, a tym bardziej nie proponować jej w zamian smoka🤦🏻♀️ Nie wiem co niby ma być w smoku lepszego.
No i oczywiście nosic to wszyscy, ale tylko 💩 poszła to chętnych do pomocy brak, a robiła za każdym razem, jak teściowa ja brała na ręce (nie żartuje😂).Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka, hahaha 😁 w sumie może dobrze to świadczy o teściowej bo może Iga się u niej relaksowała 😅
Sara, Tola jest śliczna! Też zauważyłam u Helenki że się wystraszyła, trochę podnieśliśmy na siebie głosy z mężem i od razu minka w podkówkę i płacz 🥺 zaraz pokazywaliśmy jej jak bardzo się kochamy 😅 do tego z nowych "umiejętności" doszło mruczenie przy cycku.
Boziu, Dziewczyny, wielki szacun za pilnowanie drzemek i OA. U nas jest spontan, widzę po małej kiedy potrzebuje się przespać i wtedy jej to umożliwiam. Jak widzę że się dobrze bawi to nie biorę jej do spania.
Dzisiaj w nocy była tylko jedna pobudka! Do tego w dzień znowu udało się Helence samej zasnąć i to dwa razy 🥰 czyżby koniec skoku? Oby! Przez ostatnie dwa tygodnie zasypiała tylko na rękach a pobudek w nocy było około 5. -
Kasio ja tak miałam z Tolą i z Emilem. Robili się senni to pyk i spanko. Z Emmą i Lidką jest tak, że nie jest zmęczona, nie jest, nie jest... I nagle JEB! Przemęczona 😅 więc u niej cały szkopul to zapobieganie i reagowanie zanim będzie zmęczona 😀
Dziś znów usnęła o 19:25 ale już o 20 było pospane. Dopiero po 21 zasnęła. Właśnie oglądamy z P Czarnobyl, chwilę poszydełkuje i spanko 🤷🏻♀️
Agentka taka impreza to napewno dużo dla maluszka. Ale na tygodniu odetchniecie
Longanimity jak Ty się czujesz? Odpuściło już na dobre?
Ogórkowa mi się zdaje, że dużo zależy od oczekiwań, miejsca zamieszkania etc. Ja np dla Emila miałam 2 spacerówki - jedną taką leciutką z małymi kołami na zakupy, do szybkiego wyjścia w mieście etc + tego Britaxa, który dawał radę nawet na łące
Ja dziś zważyłam Lidke i mamy 5,3 kg na liczniku! 😍 Jest git. +110g od wtorku.
Od kilku dni też je rzadziej w dzień ale dużo dłużej
Podejrzewam, że ta waga to efekt nocy bo dzisiaj calutką noc były pobudki co +/- godzinę 🤷🏻♀️
Jutro będę umawiać szczepienie tylko nie wiem na kiedy skoro Lidka ma katar 😏 a nie uśmiecha mi się jechać 150km aby nas odesłali z kwitkiem -
Sara dzięki że pytasz❤️ jest supcio! Może jeszcze nie idealnie no ale trochę pęcherz przeszedł więc potrzebuje regeneracji no i jelita też wydaje się że wracają do normy 🥳
Kasio Zbysiu jak jest przemęczony to koniec zabawy sam pokazuje... odwraca wzrok albo niby sięga pozabawke ale odrazu cofa ręce... no i generalnie bez skoku to właśnie tak pięknie zasypia... zaczynał ziewac albo po oczkach było widać że senny i do wózka albo dostawki i może 1min i spał... a teraz to ma podobnie jak Lidka 🙈 albo niby senny ale przez godzinę nie uśnie... a potem budzi się po 20-30min i widać że nie jest wyspany ale nie ululasz w żaden sposób 😮💨
Po śnie nocnym to zupełnie inne dziecko jak narazie... także mam nadzieję że te drzemki się wkrótce unormują i w OA będzie aktywnym dizdziulkiem a nie taki śnięty przez pół dnia biedaczek 😔
No właśnie z tym wózkiem to ja wiem ze będę potrzebować raczej właśnie na łąki (w pola) albo do lasu gdzie albo mamy drogę kamienistą albo takie płyty betonowe nierówne... no i w sumie jak się fajnie składa to dla mnie też dobrze bo planuje na wiosnę już gdzieś jeździć ze Zbysiem czasem 💪
No i zdrówka dla Lideczki ❤️ dopóki nie było Zbysia to wydawało mi się że najgorsze są pierwsze 2-3 dni kataru a potem z górki... a przy dziecku okazuje się że te pierwsze dni to lajt... najgorzej jak robi się taki gesty i dziecko się przy tym tak jakby krztusi 🙈
Ciekawe czy jak poinformujesz że przeziębiona to czy odrazu wezmą to pod uwagę... choć gdzieś czytałam że katar bez gorączki nie jest przeciwskazaniem.
Ja się szykuje na 2 pobudki, karmienie, pobudeczka i oby do 7.30 dospał 😉👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Longanimity mi się zdaje, że jeśli ona jest po NOPie to będą dmuchać na zimne.
Ja w katarze nienawidzę tego jak dziecko je i słychać, że nie może oddychac. to są tortury dla moich uszu 😏
To spanie Lidki to już legenda chyba 😅 jak nie ma skoku i jest naprawdę dobry dzień to usypia czasem sama w 10-15 minut a tak to ogólnie usypianie trwa dłużej niż samo spanie 🤯🥵
No i niezmiennie wkurza mnie jak usypiam gówniarza godzinę, widzę że już jest strasznie zmęczona po czym śpi 30 minut, budzi się i wyje dalej 🥵
Ale ona naprawdę słabo przechodzi skoki 🥴
No i bardzo chciałabym aby spała w nocy w łóżeczku ale dopóki ma 5-10 pobudek to nie widzę na to szans. I tak chodzę jak zombie 😑
Longanimity popatrz sobie na tego Britaxa. Kosztuje duuuzo mniej niż babyjogger a naprawdę mogę go polecić z czystym sumieniem. Emil miał ten wózek (a przerobiłam tych wózków trochę 😅) i naprawdę dawał radę na rybach, na łące, po śniegu, w lesie a wazy ledwo 10 kg, składa się do bagażnika naprawdę fajnie. Ja będę się rozglądała za czymś bardzo podobnym (przez te lata napewno pojawiły się nowe modele) ale jak nie znajdę nic takiego to kupimy znowu tego Britaxa. Moje koleżanki jeszcze kiedyś bardzo chwaliły Joie litetrax -
Longanimity a w ogóle ty widziałaś jak podrożały włóczki? Zamówiłam wczoraj jeden motek drops air żeby ten rękaw dokończyć i wydało mi się coś drogo (zawsze zamawiam na kokonkach).
Znalazłam w mailu dokument sprzedaży sprzed roku kiedy zamawiałam dokładnie te włóczkę i rok temu płaciłam 14 zł za motek. wczoraj 25 zł 🤯🤯🤯
Przy 6-8 motkach wychodzi naprawde duża różnica 🤯 -
Dzień dobry. U nas dziś jakaś masakra będzie 🥺
Noc tragiczna, Lidka się tak męczy przy oddychaniu.
Pójdziemy na spacer zaraz to powinno jej ulżyć.
Mam tylko nadzieję, że to zwykły glut a nie jakieś RSV czy coś 🤨 -
Ojej Sara! Dawaj znać, co i jak z małą. Trzymam kciuki, żeby jej przeszło na spacerze.
U nas dziś lepsza noc 💪 wczoraj Mały miał też super humor. Nauczył się nowej rzeczy- w leżeniu na brzuchu podciąga dupkę do gory, a czasami nawet prostuje nogę opierając się na stopie. Wg internetu to są przygotowania do czworaków ☺️🤷
Z tymi suchymi plamami natomiast jest trochę gorzej... Niby na nodze zelżało ale za to pojawiły się na klatce piersiowej. Wczoraj poczyniłam kąpiel w emolium, posmarowałam te placki bepanten sensiderm krem. Są gładsze dziś w dotyku. Jak to wczoraj zobaczyłam, to myślałam że umowie wizytę u pediatry dziś ale potem przemyślałam, że co w sumie mi pediatra powie..zaleci emolienty pewnie,może da skierowanie do dermatologa. Na razie poprobuje jeszcze sama. Nie chcę ciągnąć małego do przychodni właśnie, gdzie covid i rsv... Więcej to może przynieść szkody, niż pożytku.
A i dziś na spacer chyba znów nie pójdziemy, bo sypie śnieg tak mocno... Mam dosyć tej zimy -
Sara ja jeszcze nie postanowiłam co kupimy i dlatego napisałam bo szukam inspiracji 😉
U nas też noc kiepska ale pospaliśmy do 8 ostatecznie🙈
Sara a używacie isonasin septo? Z kropieniem masakra ale mam wrażenie że Zbysiowi pomagał (mi napewno bo sobie pożyczyłam 😅) nienawidzę zakrapiać noska ale teraz już to co innego niż jak miał 2tygodnie🙉
Kania dobrze pamiętam że pisałaś że Fifi tak ręce do buzi pcha... no to u nas chyba od wczoraj rączki są na topie... prawie cały czas w buzi 🙈
No i przy usypianiu zaczęły się pogaduchy na maksa... a jak już jest taki śpiący to z piąstka w buzi brzmi jakby sobie sam śpiewał 😜
Sara a włóczek dawno nie zamawiałam więc pewnie będę w takim samym szoku jak przyjdzie co do czego 🙈 bo coś jednak czuję że wzięłam bardzo włóczkożerny wzór na kocyk i będę musiała domówić... muszę Zbysiowi wytłumaczyć że drzemki powinien przedłużyć bo nie mam kiedy mu tego kocyka robić 😂👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Zmotywowałyście mnie i zaczęłam dzisiaj zaznaczać drzemki w aplikacji 😉 ciekawe ile wyjdzie 🙉
Poza tym zarezerwowałam wstępnie sale na chrzciny i w czwartek mamy jechać dograć menu 😊
A mój W. zaczął ogarniać temat nowego samochodu i gdzieś tam chce się umawiać na jazdę próbną 💪
Umówiłam się też na badanie gęstości kości iii... myślałam że to będą terminy na za miesiąc albo dwa... a tu za 2 tygodnie 😅 trzeba będzie ogarnąć ten temat z moim onko bo jak po zażywaniu wapnia mam mieć kamienie a bez zazywania osteoporozę to jak się nie obrócę to dupa z tyłu 🙈👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Kania dzięki. Katar dalej jak 150. Ale odciagam, byłyśmy na spacerze mimo sniegu. Na szczęście nie ma gorączki ani nic.
A na te suche plamy to może spróbuj jakiś balsam dla atopików?
Longanimity mam nasivin a tego co piszesz nie. Ale będę jechała dziś do apteki po leki dla Toli to kupie, dzięki.
Dzwoniłam dziś też umówić szczepienie ale nikt nie odbiera. Umowie tak na za 2-3 tygodnie to powinna już być zdrowa. No i mamy iść do przychodni na bilans bo ostatnio byliśmy jak miała 10 tttodni -
U nas tez dziś bez spaceru, bo pogoda zmienia się co 10 minut 😅
Za to była u bas babcia z nową matą i Iga właśnie testuje robiąc na niej drzemke. W ogóle fajna dwustronna, na jednej stronie ma nawet rysunki ulic dla samochodzików. Moja mama spełniła moje marzenie z dzieciństwa po tylu latach 😂 Zawsze chciałam taki plan do jeżdżenia, a Iga dostała go nie mając jeszcze 4 miesięcy 😂 gdzie tu sprawiedliwość!
Sara, zdrówka dla Lidki. Oby się to nie rozwinęło:/
Longanimity u nas w też kółko rączki w buzi. Iga po zaspokojeniu pierwszego głodu nawet przy cycu ssie raczki, zmienia sobie i raz piers raz rączka 🤷🏻♀️
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka, teściowa się doigrała za głupie "rady"
U nas z karmieniem to samo, przerwa na piąstkę od paru dni wjeżdża -_- trochę mnie to wkurza, bo nie wiem, czy najedzona, czy będzie wracać... Często wraca ciumknąć sobie nieodżywczo i znowu piąstka
Longanimity motywujesz mnie jak mi nic nie wyskoczy, to w piątek przejdziemy się do kancelarii parafialnej Co do auta ekstra! Bo chyba mówiłaś, że będziecie brać drugie, tak? I będziesz mobilna?
Sara, oby to tylko katar! Nam przy katarze pediatra zaleciła jeszcze 5 kropli Cebionu
A u nas dla odmiany nie pada śnieg, chodniki zsypane solą i poodśnieżane, więc wyszłyśmy na spory spacer Nasza maruda dzisiaj w wiosennym stroju, kupowałam latem na wyprzedażach w C&A, liczyłam, że będzie na wielkanoc, ale nasza długaśna córeczka postanowiła inaczej -
Tak będzie drugie większe, aktualnie mamy tylko moją meganeczkę, na szczęście wózek ledwo bo ledwo ale się mieści 😉
Sara isonasin to takie bardziej na zasadzie jak sól fizjologiczna tylko z jakimiś dodatkami że ma działać przeciwbakteryjnie i jak coś to nie całą tą ampułkę tylko ostatnio mieliśmy chyba zalecone 5 kropli do każdej dziurki 3xdziennie.
A gdybys zdecydowała się na cebion to nam radzono żeby zwrócić uwagę na pupę bo może odparzyć 😉
A w temacie pupy... wiecie że jak teraz używamy tylko pieluszek pampers to nawet czasem niczym nie smaruje i jest ok💪
Właśnie włączyłam kamerkę bo tata poszedł uśpić Zbysia... I już chwilę ich nie ma... to myślę może śpią zaraz... włączam... a tam w najlepsze sobie gadają 🙈👩34l 👦32l
mutacja heterozygota: