Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Sara jak patrze na te zdjęcia to gdzieś w otchłaniach mojej pamięci wyskakuje Emma z tymi krótkimi włoskami świeżo po obcięciu 😉
Wyobraźcie sobie ze Zbys umęczony po wizycie... spał 15min no może 20🙈
Ale już widzę różnicę i mam nadzieję że to nie przypadek tylko ze się to utrzyma... odrazu po karmieniu jak go podnosiłam to bekną raz a zaraz drugi raz... ostatnio to dość długo trzeba było czekać i nosić 😑
Generalnie nie wiem jak to się stało ale wcześniej nie mówiłam osteopatce mojej historii okołoporodowej i dzisiaj jej powiedziałam i się okazało że owszem ma to znaczenie bo właśnie ona dziwiła się że on tak nie może się ogarnąć w tej kwestii brzuszkowej, ale jak usłyszała co się działo to mówi że i narkozą i sterydy i wgl wszystko co się działo miało duży wpływ i że jakna to fo się działo to on sobie super radzi 💪
Czekam na efekty... chociaż trochę żeby mniej ulewał 😅 bo jak będzie mniej ulewał to więcej będę go kładła na brzuchu 🙈
A ja z lekarzem ustaliłam że to raczej kamień i też mówił żeby skonsultować z ginekologiem te krwawienia których teoretycznie nie powinno być, tak jak myślałam dostałam skierowanie na badanie moczu kontrolne I usg. Wapń mam zażywać a umówić się do urologa to może coś mi przepisze żeby te kamienie się rozpuszczały zanim się zrobią 🙈 a że mój tata też miał kamień to wiem że jest lek ziołowy który wspomaga takie coś więc zrobie chyba sobie sesje 🤷♀️
Co do pieluszek to wiem że pampersy mają inny zakres wagowy niż dada i bamboo nature... no ale też z głosów innych mam wiem że chyba lidlowe przeciekały bokiem.
Zbysiu dzisiaj zrobił 💩 niespodziankę... bo ani się nie prężył ani nic nie było słychać... nawet nie śmierdziało 😅 a że przez sługi czas robi co 2gi dzień to dzisiaj się nie spodziewałam 😂
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Będę nadrabiać później, bo obecnie chodzę po mrozie 🥶 Dziewczyna mi zasnęła zaraz po szczepieniu także korzystam, że chce spać.
Ale wrzucam dla statystyk: 5360 waży i pani doktor mówi, że wszystko w porządku, nawet wskoczyła w siatkę centylową wyżej mimo że mi się zdawało, że bez szału przybiera. 63 cm i głowa 40.
Sprawdziła też te rankę i mówi, że wyglada jakby sobie naczynko w wędzidełku zadrapała, ale to nic groźnego.
I 💩 na piersi niby może być nawet 12, wiec te nasze 5 to żadna rekordowa ilośćHashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Longanimity dobre 😂 Zbysio się pomylił i zrobił kupę w inny dzień niż harmonogram wskazywał 😁
Dobrze, że udało się tak owocnie wizytować 💪🏻
Agentka no to nasze dziewczyny idą łeb w łeb - Lidka wczoraj 5340g więc ważą niemalże identycznie.
I Lidka też uwielbia spać w chłodzie. Mam to szczęście, że mam gdzie bezpiecznie zostawić ją w wózku w całym tym majdanie spiworowym a sama być w domu 😅
U nas dziś dzień marudy. Jeszcze po pierwszej drzemce było git ale po drugiej 🥴
Nie miałam jak jej odłożyć dosłownie a nienawidzę gotować z dzieckiem z przodu więc po raz pierwszy wrzuciłam ją w chustę na plecy. Tak naprawdę drugi ale za pierwszym razem zdjęłam po minucie bo była jeszcze za mała i za wiotka. Dziś super! Siedziała na plecach godzinę! Ugotowałam obiad, posprzątałam a ona godzinę nawet nie mruknęła 😁😁😁 -
Sara supcio że tak się udało 💪właśnie moja bratowa wspominała zd jak urodzi to umówi się z doradcą chustonoszenia żeby właśnie pokazała jak na plecy wrzucić bobo i od kiedy można.
Ja się zastanawiam czy te sterydy nie mają coś w spolnego z tym że on tak przybiera 🙈 bo naprawdę u mnie w rodzinie raczej niewielkie dzieci i u męża też 🙈 I naprawdę cudnie by było jakbym mogła go odkładać więcej i szybciej po jedzeniu bez zagrożenia ulaniem bo jednak 7kg to już ciężko 😅 ciekawe kiedy się zatrzyma... narazie założyłam że niedługo 74 trzeba będzie ogarnąć i tak na 2 miesiące starczy może 3 czyli tak do kwietnia 😂👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
Lidka jest na maxa słodka 😊 Te oczka!
Longanimity chłopcy są ogólnie więksi niż dziewczynki:) Filipek od Kani też kojarzę, że kawał chłopaka.
A co do maty- ja się bardzo cieszę, jak Iga się sama bawi, dzisiaj rano obczaila, że jedna z zabawek się turla na przykład Mam wrażenie, że takie rzeczy ogarnia właśnie, jak nie ma mnie pobliżu, bo wtedy jest skupiona na zabawkach, a nie na mnie.
I to nic wyrodnego, że im dajemy przestrzeń.
Obudziła się z uśmiechem, później trochę pomarudzila, ale standardowo. Przed chwila była turbo histeria, ale jak się obudzi to ocenie czy to ból czy zmęczenie. Bo cycy standardowo pomógł i nie płacze przy nim, a po tym pierwszym szczepieniu potrafiła oderwać się od piersi i płakać.
I oczywiście pierwsza giga rotakupsa już za nami 🙈
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Longanimity ja najwcześniej nosiłam na plecach Emila, miał ok miesiąca. Ale on mając miesiąc był gabarytu Lidki teraz. Na 3 miesiące ważył 8,5 kg. Więc no siłą rzeczy inaczej się go motało niż taką drobine:)
-
Właśnie przeżyłam ten jeden z najszczęśliwszych momentów macierzyństwa ❤️
Czekaliśmy aż tatuś naleje wodę do wanienki wiec jak zwykle były gilgotki... na brzuszek już tam jakoś reaguje... ale jak przyszło do szyi to spinał ramionka tak ze chował szyję i tak się śmiał że mi usmiech z twarzy nie schodził! I to tak że normalnie nadal czuję mięśnie twarzy 🥺agentka93, Kania_czubajka, Ogoorkowa lubią tę wiadomość
👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Longanimity uroczo 😊
Ja tez najbardziej lubię, jak Iga się śmieje. Ale ostatnio to jest takie czasem słońce czasem deszcz 🤣
Swoją drogą, nasza pediatra chyba coś pomieszała w tych centylach, jak sobie wpisałam w apke to nie wydaje mi się, aby Iga w nich podskoczyła. Dziewczyny na wrześniowych mi tak podpowiedziały i wychodzi, że była na 25, a teraz jest między 10 a 25 także w sumie spadła. Ale z tego co kojarzę taki spadek to jeszcze spoko chyba. Ja całe dzieciństwo byłam w wadze za nisko w centylach, ale jakoś na dorosłość się to nie przełożyło 😜
Wzrost z kolei na 75 oO co mi się wydaje dziwne, bo 63 cm to żaden długi bobas.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Longanimity ☺️☺️☺️ piękna chwila, zapamiętaj ją
Taak, agentka, mój klusek to..klusek jest co nosić, ponad 7 kilo na pewno.
Powiem Wam, że wydaje mi się małemu wychodzi ząb. Widziałam go i czułam pod palcem, ale nie jest to jedynka ani chyba dwojka, nie wiem czy nie zwariowałam.
Agentka, a to ja też pisałam, że mi w książeczce wpisała pediatra 75 centyl i wage, i wzrost, a według aplikacji pokazuje mi waga 56, a wzrost 65 centyl. A też w momencie pomiaru to było 6.6 kilo i 63 cm.
Sara! Lidka jest przecudna 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia, 20:36
-
Agentka siatek centylowych jest wiele i tak naprawdę dana wartość na jednej może być 25 centylem a na innej 10 ważne aby zaznaczać na tej samej.
Lidka wazy 5,3 kg ale ma 68 cm według mojego pomiaru i naprawdę jest długa i chuda 😅 i nie wiem po kim
Longanimity cudownie 🥺
Kania to mało prawdopodobne aby wychodził inny ząb niż 1 ka 🤔 ale czujesz go pod palcem czy po prostu widzisz taki biały guzek?
Ja wam powiem, że to strasznie dziwne jak człowiek się adaptuje. Tolka wazy 22 kg i całą ciążę ją nosiłam, podnosiłam i było git. Teraz mój organizm tak przyzwyczaił się do noszenia 5 kilowego okruszka, że autentycznie mam ogromny problem z wsadzeniem Tolki do łóżeczka czy krzesełka 😅 chyba że to ja osłabłam 🤷🏻♀️ -
Kania, może to być też perła Epsteina (widziałam na grupie na fB jakieś posty o tym), ponoć łudząco podobne do ząbkowania. Ale totalnie się na tym nie znam, w życiu bym nie odróżniła 😅
Iga zrobiła histerie, jak nie wiem, ale na cycku jest spokojna i spi także zakładam, że chyba nic jej nie boli.
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Kania dokładnie to mogą być takie fizjologiczne guzki
Lidka też ma na miejscu 3-ek / 4-ek. Takie wypukłości białe z wierzchu
Fizjologiczne ofc
Przy ząbkowaniu dziąsło jest zaczerwienione i jakby rozpulchnione ale dosłownie chwilę przed samym przebiciem zęba ale też nie u wszystkich dzieci
Tak czy inaczej u zdrowych dzieci o ile sam czas pojawiania się ząbków zależy osobniczo tak kolejność wyrzynania zębów jest mniej więcej zachowana. Zdarza się u części dzieci, że najpierw wychodzą górne 2 a potem dopiero górne 1 ale nie ma opcji aby np 4-ki wyszły przed 1. 4-ki wyrzynają się u 2-3 Latków dopiero więc jak szukacie zębów to na 99,9% będą to dolne 1-ki
U moich np przy ząbkowaniu pojawiał się katar i charakterystyczne kwaśne kupy, możliwa jest gorączka. Ale żadnych widocznych objawów, takich namacalnych nie było na tydzień czy dwa przed przebiciem ząbka. Marudzenie, niechęć do ssania owszem
U nas wieczór masakra 🥴 od 17 non stop na rękach, płakała... usnęła o 19:40 na 20 minut i wsio. O 22 usnęła przy cycku ale cały czas się wierciła, prężyła, popłakiwała, katar znowu się nasilił 😑 przed chwilą dopiero udało mi się ją odłożyć do łóżeczka ale podejrzewam, że 20-30 min i się obudzi i czeka nas kolejna noc z wyciem i milionem pobudek 🥲
To zdecydowanie nie jest jeszcze koniec skoku -
Ok, dzięki dziewczyny za stomatologiczne porady wiedziałam, że to nie może być ząb, ale jak zobaczyłam.ma własne oczy biały czubek na dziąśle to zgłupiałam jesteśmy po drugim karmieniu dziś, więc pobudki dziś super, pierwsza o 1:20, druga 5:50 💪
-
U nas pierwsza pobudka o 00:30 a o 7:00 6-ta 🥴
Mam naprawdę nadzieję, że to skok i kryzys bo jeśli będzie tak jak z Emmą to ja wysiadam z tego autobusu 😅 -
Sara, złote Dady to są te, na których nam odparzyło pupkę, nie wiem, czy były przyczyną, ale się ich boję i mam z ich wnętrzem taką sytuację jak z wkładkami laktacyjnymi z Belli - one są normalnie szorstkie jak przejedziesz po twarzy i mi te wkładki z Belli do tej pory podrażniają sutki, nie umiem się ich pozbyć
Te skoki to dramat, ten teraz chyba odczuwam najmocniej. Wczoraj mieliśmy problem uspać dziecko na noc, gdzie zawsze wkładałam do dostawki i sama zasypiała o 5 zrobiła jeszcze taki raban, musiałam zrobić pełny serwis bobasa, aż w końcu zasnęła przy cycku, ale jakim kosztem
Widzę, że rozpinasz w sklepie Lidkę! Ja mam dylemat, bo jak śpi, to lepiej jej nie ruszać, ale właśnie jakby się trafiła kolejka, to się zaczyna przebudzać trudne dylematy
Super te dzieciaczki, takie mają już bystre oczka
Longanimity u nas w nocy dzisiaj bokiem przeciekły pampers premium care, a ja zakładałam, więc na pewno stabilnie siedział ale młoda dużo kopała i się wierciła, więc mógł jej się przesunąć. To chyba na boczne awarie białe dady miały dla nas najmocniej siedzące gumki i chroniły boki
Zbysio zaskoczył wszystkich Kurcze te wszystkie historie "z czasów brzuszka" mają mega duży wpływ na same dzieci. A sterydy chyba mogą mieć na to wpływ tak sobie myślę.
Ważne, że sobie radzi ładnie Widzę też, że masz lekarzowe never ending story...
Agentka ja mam to samo wrażenie, że beze mnie na macie się nudzi i sama zaczyna kombinować, a ze mną ma gotowe zabawy. Ale tak trudno mi nie siedzieć przy niej, jest taka słodka, a przy mężu w domu w zasadzie praktycznie codziennie, mogę sobie na to pozwolić co do centyli, to chyba lekarze jadą zwykle na polskich siatkach, na necie mówią, żeby korzystać z WHO i te WHO są "wyżej na wykresie" (w sensie na nich wychodzą niższe centyle). My lecimy wagowo na 25 centylu (mamy spadek o 1 kanał) i pediatra mówi, że ładnie przybiera, zdrowo wygląda, wyniki krwi ma ładne (oprócz żelaza ale to moje mleko na to jej nie wpłynie podobno), a dzieci to nie tabelki i trzeba na to szerzej patrzeć za to w necie jest dużo centylowych terrorystek Faktycznie z tą długością, to siatki są jakieś nie teges
Mała awanturnica wstaje, nagłe zmiany nastroju za 3..2..1 A dzisiaj czeka nas USG główki -
Ogoorkowa na żelazo można podawać dziecku laktoferyna bo pomaga przyswajać właśnie żelazo (jakby coś bo przy KP zapewne suplementacja niczym nie jest potrzebna) ale ponoć z tym żelazem trzeba uważać szczególnie przy RD bo jak jest nisko to dziecko moze mieć gorszy apetyt.
I Zbysia te same pieluszki odparzyły 🤷♀️
Ja nie chce nic mówić, ale u nas jakby noc lepiej... tzn budził się ale nie aż tak jak zwykle... tzn ostatnio miał tak że podnosił nogi do góry ja to odbierałam jako znak że się wkurza ze nie może usnąć 🙈
No i mam pytanko do was... czy lepiej żeby w nocy ciumkał sobie ręce czy smoczek?
Pamiętacie jak kiedyś ciumkał śpiworek... no to dzisiaj wjechały rączki... I nie wiem czy mu podkładać smoczek wtedy.... w dzień oczywiście tego nie robię... nie wiem 🙈
A nam pediatra nie zaznacza na siatce... I wgl nic nie mówi w tym temacie 😅 jedyne to w aptece dziecko+ wpisuje i samo mi zaznacza 😜 wagowo 50, głowa spadł z 50 do 17... ale wydaje mi się że głowę ma normalną 🙈 tu chyba wystarczy 1cm różnicy i odrazu jest wzrost albo spadek duży... o a wzrost pisze 100 ale linia mi wyszła poza wykres z tym 73cm 😂 także po nim nie widać tych 7kg przez to że taki długi 😅👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Longanimity ja uważam, że lepsze ręce
Ogórkowa jeśli wchodzę po jedną rzecz to nie rozpinam ale jeśli na większe zakupy to zawsze.
Wiesz, jest u nas cały czas mróz, Lidka jest w wełnie i śpiworze a tu jednak różnica temperatur prawie 30 stopni między dworem a sklepem.
Lidka wstała a ja korzystam z jej dobrego nastroju rano i ogarniam chatę, pranie. Do południa jeszcze da się coś zrobić a potem zaczyna się placz i zgrzytanie zębów 😑
A jeszcze dzisiaj akwaria musimy ogarnąć 🥴 -
U mnie po wieczornej histerii nocka bardzo ok, tzn 2 razy się budziła, ale typowo było słychac, że przez purty, pewnie efekt mojej ulubionej szczepionki na rota 😒 Ale zasypiała standardowo po pogłaskaniu i informacji, że można zasnąć.
Zastanawiam się czy to możliwe, że Iga przeszła regres pod koniec 3. miesiąca? Bo chwile przed tym, jak zaczęła tak ładnie spać w nocy to mieliśmy pare nocek naprawdę ciężkich, później nagle od miesiąca nocki przesypiane.
Muszę koniecznie ja jakoś zmusić do dodatkowej drzemki późnym popołudniem, może w chuście się uda, bo ewidentnie to co ona wyczynia na wieczór to efekt zmęczenia.
Longanimity Iga ciumka raczki i od kiedy to robi potrafi sama zasnąć dalej także moja odpowiedz znasz
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.