Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Pucz, pamiętam jak na wcześniejszych wątkach gdzieś chyba na czerwcowym Namisa pisała, że właśnie miała taką wizytę.
Jeśli chodzi o żłobek to ja ciągle nie wiem. W ogóle to żłobka u mnie w mieście nie będzie, zostaje przeniesiony na wioskę 10 km dalej. jakoś nie widzi mi się robić codziennie 40 km dodatkowe żeby zawieźć dziecko do żłobka... No i teraz też myślę, że nie chciałabym zostawiać malca tam, jakoś mi przykro na samą myśl. -
Sara, pięknie wyglądasz! 😍 Lidka też oczywiście ale Ty to promieniejesz! 😘
Kania, polubiłam Twój post za pierwszą część o kebabie, nie lubię tego, że miałaś trudny dzień 🙁
Pucz, a co pielęgniarka mówiła?
Ogoorkowa, a czemu tylko na pokrywie gondoli kładziesz zakupy? Ja wrzucam do koszyka pod gondolą, jeszcze nikt nigdy mi nie zwrócił uwagi że nie powinnam tak robić no bo halo - nie będę brać sklepowego koszyka jak pcham wózek 😁
My CHYBA (mam nadzieję) będziemy korzystać z pomocy mojej mamy lub teściów i liczymy też na pracę zdalną. Na razie wolę o tym nie myśleć, bo nie wyobrażam sobie zostawić moje maleństwo na dłużej niż pół godziny 🥺
U nas dzisiaj dwie drzemki, jedna krótka na spacerze (pierwszy raz musiałam pędzić do domu bo Helenka płakała), a druga 2h i od 19 już śpi. W sumie mi pasuje taki rozkład dnia 😁 -
Kasio ja promienieje? Chyba promieniuje... Jak Czarnobyl 😂😂😂
Czuje się autentycznie wyżuta i wypluta 🙈
Ale mimo wszystko, uwielbiam być mamą takich okruszków 🥺
I gdyby mój dom i portfel był z gumy to pewnie chciałabym jeszcze raz 😂😅
A Helenka? Super że ma taką dłuższą drzemke. Lidka suma summarum w ciągu dnia śpi porównywalnie ale to jest porozbijane na takie krótkie drzemki i tak naprawdę, zanim usnie a ja się czymś zajmę to już się budzi i wyje.
Z resztą. Ja jej nie każe spać pół dnia. Ale do licha niech tyle nie placze. Dziś przeplakała kilka godzin 🥴
Kania ja tak samo, nie umiem sobie wyobrazić aby takiego maluszka dać do placówki. Oczywiście, starsi jak idą do szkoły/przedszkola we wrześniu po wakacjach to ja chlodze szampana 😂 ale takiego okruszka?
W Norwegii dzieci idą do przedszkola w wieku 8/10 miesięcy przeważnie i dla mnie to jest mega wcześnie choć jestem ogromną zwolenniczką wychowywania dzieci w grupie rówieśniczej 🙈
Z resztą, czasem nasz dom i tak przypomina przedszkole bo dzieci są w takim wieku, że zaczyna się "łażenie po ludziach". Wczoraj była u nich koleżanka z bratem więc miałam 6 dzieci w domu 😅 -
U nas dzień pięknie, spokojnie, a teraz przed snem znowu histeria 🙈 Ona ma chyba jakiś radar, jak ojciec wychodzi z domu to tylko przede mną pokazuje swoją prawdziwa twarz🙈 Za wariatkę mnie ludzie zaczną brać po moich opowieściach, ze to dziecko ma takie decybele, bo jakoś się nie chce ujawniać 😬
Kasio, ja tez liczę na prace zdalna, ale mam poważne obawy czy uda mi się to łączyć. Na dotychczasowym stanowisku bywaly takie dni, że spokojnie nawet mogłabym ogarniać, ale prawdopodobnie zmieni mi się zakres zadań i nie wiem na ile nadal będę niezależna w układaniu sobie czasu pracy.
Mojej mamie akurat ufam i ona sobie świetnie radzi z Igą nawet kilka godzin obecnie. Nocne usypianie może być trudniejsze, ale wiosną będzie okazja przetestować, bo w planach mamy wesele absolutnie BEZ DZIECKA😅
Ale teściowie cóż, nie garną się do niczego poza „ciuciuciu maluszku”, teść jej nawet na ręce nie bierze, bo się boi. Żartowaliśmy sobie, że w następny karnawał to już koniecznie jakaś zabawa, a Iga z dziadkami to absolutnie nie podłapali.
Zaczęłam planować jakąś wycieczkę zagraniczną na maj, chyba wtedy już będzie spacerówka w mocy to powinno być łatwiej z lataniem. Czytam na grupie jakie miasta są polecane na start, ale jak macie jakieś swoje typy, gdzie same byłyście lub ktoś z otoczenia był z maluchem w wózku to chętnie poczytam 🤗
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
No właśnie moja mama pracuje też, teściowie na emeryturze oboje ale to starsi ludzie, więc nie liczę na nic. Nie wiem no zobaczymy, policzymy, może akurat okaże sie, że nie pomrzemy z głodu, jak nie wrócę do pracy. Mój mąż też mówi, że absolutnie nigdzie nie wracam. Ciekawa jestem tylko, czy tak samo powie, jak będzie musiał nas utrzymać w urzędzie to co zajde, to pytają, kiedy wracam. A może tak za ciosem zrobić i urodzić drugiego potomka? aż dziwne że po tak ciężkim dniu mówię taką rzecz 🤣
Kasio, mi od nowego roku udał się jeden spacer, na którym mały spał. tak w wózku śpi tylko 30 min, jak i w łóżeczku. Jak mam coś do załatwienia na mieście, to robię to na takim spidzie, żeby 30 min snu wystarczyło i żebym już była blisko domu, żeby się dzieć nie rozwył, bo mróz i rozgrzane rozwyte dziecko wróżą kłopoty.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 22:12
-
Sara, moja ginekolog twierdzi że jeśli myślimy o kolejnym dziecku to znaczy że trafił się nam "łaskawy egzemplarz" 🤣
Agentka, ja bardzo polecam hotel Iberostar w Czarnogórze. Jest od niego droga wzdłuż morza do Budvy, a tam jest piękne stare miasto. To trasa około 30 minut w jedną stronę. W hotelu pyszne jedzonko, czysto i cudowny ogród. Mi ogród podobał się tak bardzo, że czasami zamiast na plaży rozkładaliśmy leżaki w ogrodzie 😁 sama chciałam tam pojechać no ale już tam byliśmy i fajnie by było poznać nowe okolice.
Jeszcze co do dylematu smoczek czy paluszek: najlepiej oba równocześnie! 😁
agentka93, Ogoorkowa lubią tę wiadomość
-
Kasio, jaka ona słodka ❤️ Iga robi identycznie 🤣 Z cycem też tak jest, raz cycy raz rączka, aby się nikt nie poczuł urażony 😁
Byłam w Czarnogórze, ale w okolicach Kotoru. Muszę sprawdzić, jak loty od nas:)
Mam to szczęście, że Iga w wózku płacze tylko w Biedronce 😅 Chyba wyczuwa mój hejt na ten sklep i dlatego to robi. Oczywiście żartuje, ale naprawdę nie lubię tam chodzić z wózkiem, a jeszcze ona zwykle się awanturuje, więc tym bardziej.
Tak to na dworze zwykle pięknie spi lub po przebudzeniu sobie chilluje. Za jakiś czas będę chciała jej umożliwić jazdę na brzuszku chociaz przez jakis czas, bo może to być ciekawe mysle, mamy w wózku takie miejsce, aby jej „okno na świat” zrobić ;dHashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Pielęgniarka pytała ogólnie jak się ma Poldziu, ile je, czy zaczęliśmy RD, czy nie ma żadnych wysypek, sprawdziła kiedy kolejne szczepienie...i wypytala ile mamy pokoi i czy mieszkanie jest nasze, ponoć musi, żeby wiedzieć jakie warunki ma dziecko 🙈
Kania, podziwiam za takie scenariusze w niedalekiej przyszłości 😁 ja miałam fazę na córeczkę prawie od razu po porodzie, obecnie trwam w przekonaniu, że Poldziu mi wystarczy 😅
07.22 - stymulacja lametta
11.22 - badanie drożności ✅
11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
06.01.23 - ⏸ 🙏😍
07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
11.01.23 beta - 770.34
14.01.23 beta - 2112.51
18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
08.05.23 - 411 g 🤩
12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞
26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm -
Kasio wrote:Kania, o kurczę, nie strasz! 😱 Do tej pory spacery to była dla mnie chwila wytchnienia, gwarantowany spokój 🙁 zobaczymy jak będzie dalej, bo dzisiaj tak jak u Ciebie - pół godziny i ryk
-
A to Lidka nie zawsze śpi na spacerze ale tak do 30 minut wytrzymuje bez wycia nie śpiąc. Podejrzewam jednak, że to się wkrótce zmieni i zostaną nam spacery w chuście. Najgorsza lipa jest jeśli już usnie w wózku i zdąży się obudzić na spacerze, wtedy jest wycie nie z tej ziemi 😅 dlatego ja krążę w pobliżu domu 😅
Kasio, Helenka jest przesłodka 😍
Ja nie wiem czy to u nas apogeum skoku czy ją coś boli ale jak zasnęła o 20:15 tak już jesteśmy po 2 pobudkach 😏 a najgorsze przed nami 😑
Byle przetrwać jeszcze kilka miesięcy. Pamiętam, że z Emmą zrobiło się trochę łatwiej jak miała te 6-9 miesięcy. Liczę, że i z Lidką tak będzie.
Obydwie tak samo rozwyte, niezadowolone z życia i śpiące tragicznie 🥵
Jestem właśnie na etapie że nie wiem czy iść spać czy się nie opłaca i lepiej czekać aż się obudzi 🤦🏻♀️
-
Agentka ale zazdroszczę sytuacji z mamą! Tak realnie kalkulując, to chyba najbardziej opłacalna jest druga ciąża pod koniec roku a potem jedna opiekunka do dwójki dzieci
A co do "złego kciuka", to nie chodzi o memlanie go w różnych pozycjach jak innych paluszków, tylko o takie notoryczne ssanie włożonego prostopadle z tego co rozumiem
Sara ja przypadkiem znalazłam kebaba jak szłyśmy wczoraj do lekarza! W aucie go nie było czuć, że jest tak niedaleko, a jest schowany nieco PS, czy Ty nie byłaś czasem Hajnidem? Strasznie podobne jesteście z Lidką I świetnie wyglądasz
Pomysł z aplikacją do żłobka brzmi dla mnie strasznie na prawdę chylę czoła przed paniami stamtąd
Pucz jaka pielęgniarka środowiskowa? ja nic nie wiem matkobosko!
Czy zaczęliście RD, dobre w sumie nie znam nikogo, kto by obecnie startował przed 6 mż
Ale niezły wywiad musiała zrobić Mnie rozbawiło, że nie pytając o nic w książeczce zdrowia pediatra zaznaczyła "warunki życiowe ponadprzeciętne" czy jakoś tak a w szpitalu "dobre" - również bez żadnych pytań...
Kasio z lenistwa nie chce mi się schylać bo to trzeba się schylać przy wrzucaniu rzeczy, wyciąganiu ich a potem znowu wkładaniu płaszcz na ziemi, albo ociera się o te ubłocone buty, bleh
Mój lekarz to samo powiedział, i że w sumie rzadko się zdarza, że ktoś na popołogowej wizycie z uśmiechem mówi o kolejnym dziecku
Helenka rozstrzygnęła dylemat paluszkowo-smoczkowy bezbłędnie
U nas dzień wyglądał jak u Agentki, cały dzień pięknie a przed snem totalna histeria i tak od kilku dni
Ale wracając z wczorajszego USG kupiłam balon z helem, jest idealny
Dzisiaj idziemy do neurologa na kwalifikację do tego WWR jeśli dobrze zrozumiałam to wszystko powiedziałabym "trzymajcie kciuki" ale w sumie nie wiem za co... Każda decyzja ma plusy i minusy -
Zbyś ma ewidentnie problemy z brzuszkiem po szczepieniu 🙈
Ulewa masakrycznie... sprawdziłam że dostaliśmy tą szczepionkę której są 3 dawki... po a stepnej zapytam czy coś mogę mu dawać poza espumisanem .. wczoraj dodatkowo wiedziałam że bolał go brzuszek 😔
Ale za to zaczął kombinować na macie i się obraca jak narazie na plecach tak jak to kiedyś Agentka pisała o Idze... aktualnie leży w poprzek maty... no i głowę tak odgina że widzę że górna część ciała do obrotu już gotowe tylko musi ogarnąć że nogi trzeba podnieść 😅 a dokladnie miesiąc temu się obracał ale wtedy to chyba tak trochę przypadkiem mu to wychodziło bo się wkurzał na coś 🙈
Kania u mnie w urzędzie to chyba im wszystko jedno bo jest dziewczyna na zastępstwo którą sami ściągnęli po praktykach studenckich, także nie ktoś z przypadku gdzie się czeka aż skończy się umowa (był u nas taki chlopak... no dużo by pisać... ale kierowniczka miała problem żeby jakieś pozytywne zdanie o nim napisać 🙈 a najlepszy był tekst że jakby on wiedział że to ma jakiekolwiek znaczenie to on by to odrazu lepiej zrobił 😂 a podpisywał teczki do archiwum... nie chcecie wiedzieć jak to wyglądało)
Także ile mnie nie będzie tym lepiej bo dziewczyna wyrobi sobie doświadczenie a potem pewnie będą chcieli ją zatrudnić.
Z wózkiem to u nas różnie bywało... ale jak się obudził to raczej nie płakał tylko był zaciekawiony co się dzieje... no ale od prawie 2 tyg nie byliśmy na porządnym spacerze przez mój pęcherz i pogodę 😑
Ale u nas snieg już topnieje i ponoć ma przyjść ocieplenie 🤷♀️
Helenka przesłodka ❤️ i widzę że smoczek ten sam tylko inny kolor mamy 😊 a właśnie czy wymieniłyście już na większe smoczki? Zbyś używa jeszcze tych mniejszych... próbowałam mu dać ten po 3m ale jakoś nie był przekonany 🤷♀️ I wydawało mi się że jednak troche wystaje.
Agentka będziesz musiała zdać relacje z wyjazdu😉
Ja już myślę o wakacjach bo może nad morze pojedziemy... do takich warunków trochę polowych 🤭 zobaczymy... najbliższy wyjazd to do pradziadków od strony męża z zaproszeniami na chrzciny... kto wiem... może nowym samochodem 😊 dzisiaj będzie wiadomo 😁 a jutro jedziemy ustalać menu na chrzciny ☕️🍰 tortowe inspiracje wysłane... ciekawe co z tego się urodzi 😁👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
O pielęgniarce słyszałam o tyle ze położna wspomniała no i w książeczce zdrowia są chyba 2 strony... ale nie słyszałam że u kogokolwiek była 🤷♀️
U mnie dylematu kolejnego dziecka nie ma bo lekarz mówił że przynajmniej 2-3lata powinnam brać hormonoterapie 🙈 a potem nie wiadomo jak będzie... dlatego to jest mój argument żeby zostać jak najdłużej w domu... zobaczymy jak po tym roku stopnieją moje oszczędności i wtedy będę kalkulować ile mogę zostać 🤷♀️ (pisze moje bo za oszczędności męża kupujemy samochód 😉)👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
Ogórkowa moja mama nie zna pojęcia "HNB" ale mówiła, że no... Jakby to ująć 😅
Darłam się jak opętana 😅
Emma z resztą podobno wygląda jak moja kopia i moi rodzice mówią, że charakter i temperament ma 100% po mamusi. Więc może coś w tym jest 😅
Co do WWR to nie chce Cię martwić ale to tak nie działa 😅 do neurologa idziecie zapewne po zaświadczenie o stanie zdrowia. Musi orzec np opóźnienie psychoruchowe (nie przeraź się gdy zobaczysz taką "diagnozę" bo coś wpisać musi a to zawsze przechodzi i jest głównym orzeczeniem by dostać wwr). Następnie jak bedziesz miała już świstek od neurologa idziesz do PPP czyli poradni psychologiczno pedagogicznej (sprawdź do której bo jest rejonizacja). I tam składasz wniosek o objęcie wczesnym wspomaganiem rozwoju. Zapewne umówią Cię na wizytę u nich, po której dostaniesz opinie o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju. Dopiero ich opinia uprawnia do zajęć
Neurolog może natomiast wystawić skierowanie na rehabilitację i wtedy jeśli znajdziesz ośrodek terapeutyczny z kontraktem NFZ to możesz realizować jakieś godziny terapii DODATKOWO to nie ma związku z WWR
Longanimity ja smoczka nie wymieniam póki co. Ale jak dla mnie różnica w rozmiarach 0-3 a 3-6 jest kolosalna i powiem szczerze, jeszcze przy żadnym z dzieci nie zdążylo mi się aby używali smoczka zgodnie z wiekiem dedykowanym na opakowaniu 😅
U nas nocka dramat 🥴 znowu z resztą. Od północy było jeszcze 5 pobudek (jedna taka dłuższa) i wstała o 6:40. Ogólnie średnio co godzinę pobudka a w międzyczasie poplakiwanie co chwilę 🥴
To ten dzień, kiedy rano nie wstałam. Ja zmartwychwstałam 😅😅😅
Byłyśmy na spacerze ale tylko pół godziny bo nie usnęła a na dodatek deszcz leje 🙈 -
Sara właśnie wyskoczyl mi post na fb z grupy szydełkowaniu... I myślę sobie... skądś znam ten sweter 😁
Kania_czubajka lubi tę wiadomość
👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Longanimity wrote:Sara właśnie wyskoczyl mi post na fb z grupy szydełkowaniu... I myślę sobie... skądś znam ten sweter 😁
Wyszedł naprawdę ekstra tylko powiem ci, obawiam się tej włóczki w użytkowaniu -
Longanimity pochwał się później co wybrałaś z torcików:) Ja lada dzień tez się powinnam zabrać za temat chrzcin. Już miałam dylemat, bo na sali zamówiłam menu obiad+deser, a do tego tort bez żadnych przekąsek, kolacji etc, a w rodzinie męża zawsze na imprezach są jakieś kolosalne ilości jedzenia. A mówiąc wprost- chciałabym, aby to potrwało z 2-3h,to impreza dla małego dziecka, które po ludzku będzie zmęczone. Z drugiej strony czuje, że nas obgadają, że za mało.
Sara, to cóż- zawsze bawi mnie to powiedzenie „jaka mać taka nać” 😂 Wydały się córy za Tobą
Smoczek nadal 0-3, ale Iga osttanio mało chce tego smoka. A tym 3+ to w ogóle pluje, ale tez mi się jakiś wielki wydaje.
Ogoorkowa to powodzenia 🤞
Jakbyśmy byli nawet zdecydowani na drugie to i tak bym wróciła do pracy na jakiś rok. Chociaz to może niefortunnie brzmi, bo to nie koncert życzeń i nie wiadomo czy od razu by się udało. A tak to się okaże, ja w sumie jestem zdecydowana, ale trafia do mnie argument, że mamy za mało miejsca.
Za chwile jedziemy z Iga odwiedzić kogoś kto jest młodszy od niej 😁 Tego jeszcze nie bylo!
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Longanimity u nas po szczepieniu może bez ulewania na zewnątrz, ale jej się cofa w przełyku i to łyka, a już od jakiegoś czasu tego nie było
Sara tak to właśnie z moich doczytywan wygląda, więc dzięki za potwierdzenie kolejności dzialan 😃
no obie z Lidką macie ta energie w oczach
U nas smoczek to avent air coś tam, rozmiarem są 0-6, ale teraz w weekend wymienialiśmy po 3 miesiącach z uwagi na higienę nie wiem jak wyglądają np. 3-6 z innych firm, ale np. Lovi 0-3 to dopiero niedawno przestały nam w nos uderzać (średnio je lubi, ale gdzieś awaryjny w torbie nosze). -
My mamy właśnie lovi i dzisiaj zrobiłam podejście do tego większego i chyba wymienię już bo po tych mniejszych zostaję mu odbita obwódka na buzi 🙈
Torcik taki delikatny biały z takim szałwiowym i błękitnym, podoba mi się i aniołek i gołabek... no zobaczymy co mi przygotują 😉
U nas będzie napewno trochę zimnej płyty ale bez szaleństw, dziadki z daleka więc pewnie psoiedza właśnie 2-3h i pojadą 🤷♀️ deseru chyba nie będę brać bo wtedy wjedzę tort a może jakieś ciasta na stoły damy też 🍰☕️
Sara ja chyba mam z tej włóczki czapeczkę dla Zbysia ale robiłam ją dla jego kuzynki... tylko nie wiem czy ją używali... jak dla mnie super włóczka 💙👩34l 👦32l
mutacja heterozygota: