X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Lipcowa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2023, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bialeekk wrote:
    Kochaniutkie moje😜 ja tu z wami zostaje choćby nie wiem co! ❤️
    Sikam z wami 31 na upamiętnienie prowadzenia wątku i tak na ostatni test w Polsce, ale będę wtedy dopiero 10dpo. Także, może być za szybko.
    Na luty jestem wpisana ołówkiem (@Lipcowa potwierdzi)

Pamiętacie moje słowa z początku grudnia?🤪
    Dwie krechy choćby skały srały😂😂

Tak tak, potwierdzam 😁 ołówkiem, bo to termin bardziej na porównanie czy druga kreska mocno ściemniała niż na prawdziwe testowanie 😁

A tak ogólnie - to powodzenia, zaklimatyzuj się szybko 🍀

Bialeekk lubi tę wiadomość

🙋🏻‍♀️ 29 🙋🏻‍♂️ 30 👶🏻

Jeden drożny jajowód ❌
    Endomenda 🆘 Hashimoto 🆘

🧔🏻🆘
    oligozoospermia.

1️⃣ 9️⃣.

📝 29 VII - transfer 💚🍀🤞🏻5.1.1. 🍀 👶🏻
    ❄️ 4.2.2. ✨

🌟 01.25 Naturalny CUD💔 10/11 tc 👼🏻

"Być może będziesz musiała stoczyć bitwę więcej niż raz, aby ją wygrać". ❤️

"Bądź tęczą w czyjejś chmurze. " 🧚🏻‍♀️

age.png
  • Amunicja Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2023, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bialeekk
    To właśnie chcemy słyszeć! Wyciąganie za uszy z emo-dołków czynne 24/7. Dziś my Ciebie, jutro Ty nas 😊
    Powodzenia w przeprowadzce.
    Obyście zabrali ze sobą najpiękniejszą PAMIĄTKĘ z Polski 🤞🏻🤞🏻🤞🏻🤞🏻

Bialeekk, Rica, Anett93, Ancalime lubią tę wiadomość

🙋🏼‍♀️
    AMH 2,2
    regularne cykle, potwierdzone owulacje
    jajowody drożne
    hormony w 3 dc ✅
    krzywe glukozowa i insulinowa ✅
    histeroskopia, CD138 ✅
    TSH 1,05 (Euthyrox)

🙋🏻‍♂️
    teratozoospermia- morfologia 1% 👎🏻
    pozostałe parametry wysoko ponad normy✅
    fragmentacja ✅
    posiewy✅
    hormony ✅
    brak żpn

Po 22cs:
    02.2024 IVF 2x❄️
    I FET 22.05.2024👎🏻
    II FET 18.06.2024 ✨
    6dpt ⏸️ betaHCG 24,7 mIU/ml, prog 25,2 ng/ml
    8dpt betaHCG 89,9 mIU/ml, prog 29,2 ng/ml
    10dpt betaHCG 248,3 mIU/ml, prog 31,7 ng/ml
    27dpt zarodek z bijącym ❤️
    niskie ryzyka, NIPT- dziewczynka 🌸🩰💕

02.03.2025 (40+0) Ania 🥰 3010g, 55cm
  • .aś. Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2023, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronka wrote:
    @.aś. Wczoraj o godzinie 11 test owu był najciemniejszy, o 13 było widać pęcherzyk. Wczoraj wieczorem i dzisiaj rano testy już bledsze. Wnioskuję, że owulacja była wczoraj, w nocy, albo dzisiaj. 🤷‍♀️ Ciężko określić. Więc najidealniej byłoby chyba gdybym zrobiła progesteron 5 lutego, ale to niestety niedziela. Więc lepiej celować dzień przed czyli 4, czy dzień po, czyli 6?

Ja bym chyba celowała w 6, bo od piku mija te 24-48 godz. do owulki

Maj - lipiec: szykowanie 🤰dla maluszka

1) schudnąć 10kg:
    94🎉 (3.05)
    93🎉(29.05)
    92? 91? 90? 89? 88? 87? 86? 85?
    2) przyjmować suple
    3) otrzymać 3x zielone światło na zajście w ciążę
    1 wizyta: 5.05 ✅ blizna ciągła - 5 mm 🎉
    2 wizyta: ?
    3 wizyta: ?

---
    Późne owulacje
    Karmienie piersią
    PCOS
  • 01lilibeth01 Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2023, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bialeekk wrote:
    Jezu wy jesteście wszystkie przekochane!!!! Tak się cieszę, że mi kibicujecie i życzcie mi tych krech jeszcze w tym miesiącu🥹🥰❤️

Normalnie jakbym pisała z najlepszymi przyjaciółkami!😃

Zaktualizuje wam tylko, że mój humor się polepszył😅Chatę mamy prawie całą spakowaną😳
    Ciuchy już tez w walizkach. Nie czuję jeszcze tego, że jutro będziemy ostatnie godziny w Polsce, chyba nadal to do mnie nie dociera, że wyprowadzamy się i zostawiamy wszystko ponad 2 tysiące kilometrów za sobą🫣

Do jakiego kraju się przeprowadzacie?

• Bialeekk Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2023, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    01lilibeth01 wrote:
    Do jakiego kraju się przeprowadzacie?

Do Szkocji😃

makówka, Rica, Anett93, Ancalime lubią tę wiadomość

👩🏽 +👱🏽‍♂️+🐈=❤️

19 cykl siania 🍍

🍼 27.03- MAMY TO!⏸️🍍
    🍼 27.11.2024! 3940g wymarzonego synka 🥹👶🏼

preg.png
  • Rozzzzi Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2023, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam małą rozkmine 🤔 jeżeli mam nieregularne cykle miesiączkowe to może być tak ze owulacja tez może być po prostu spóźniona? Teraz zauważyłam śluz rozciągający się w palcach i mam kłucie jajnika 🫢 i nie wiem… nie mam niestety testów owu żeby sprawdzić, a ostatnio mój wynik proga świadczył o braku owu…

👱🏻‍♀️22
    💒2022
    PCOS
    Starania od 01.2023

6.07 delikatna krecha ⏸️
    4.09 I prenatalne 5,4 cm dzidzi 🥰
    7.11 połówkowe 437 gram 💕
    28.11 779 gram Jagódki🫐👧
    28.12 1380 gram Jagódki 🫐👧
    23.01 2200 gram 👧
    13.02 2863 gram👧
    28.02 pomiędzy 3200 a 3600 gram Jagody
    14.03 3650 gram👧

19.03.2024 Jagoda 3640g 53cm 👧🫐

age.png
  • makówka Koleżanka

Wysłany: 29 stycznia 2023, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bialeekk, ale super! Jestem zakochana w Szkocji❤️ udało mi się być pare razy i marzy mi się teraz wspólna podróż z mężem bo on jeszcze nie miał okazji.
    Trzymam kciuki!!!! 😁

♀️ 30l ♂️ 32l

+🐕
    starania od: listopad 2022

PrenaCaps Multi1 + PrenaCaps DHA, magnez, olej lniany, wit. D
  • Rica Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2023, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozzzzi wrote:
    Dziewczyny mam małą rozkmine 🤔 jeżeli mam nieregularne cykle miesiączkowe to może być tak ze owulacja tez może być po prostu spóźniona? Teraz zauważyłam śluz rozciągający się w palcach i mam kłucie jajnika 🫢 i nie wiem… nie mam niestety testów owu żeby sprawdzić, a ostatnio mój wynik proga świadczył o braku owu…

Być może, jak nie masz testów to na nic nie zwlekaj bierz chłopa w obroty - szkoda czasu na rozkminy. Działaj jak śluz
    Rozciągliwy - szansa jest zawsze!

Rozzzzi, Ancalime lubią tę wiadomość

Staranie od 08.2022

TSH 2,42 06/06/2023
    ft3 4,46 (2,63-5,70)
    ft4 14,30 (9,00-19,00)

✔️ MamaDHA Premium
    ✔️Conceive Plus
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2023, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, macie jakiś sprawdzony kosmetyk w rozsądnej cenie jeśli chodzi o rozstępy? Wiem, że to kwestia indywidualna, geny itp. ale może któraś z was stosowała coś co faktycznie choć trochę pomogło 😊mam skłonności i chciałabym choć w niewielkim stopniu 'pomoc'

U mnie objaw spania i zgagi wjechał na maxa.. mogłabym spać non stop 🤣 wszystko mi z rąk leci i myślę o tym kiedy się będę mogła polozyc 🙈

Jutro idę na betę. Proszę o kciuki ❤️❤️

Anett93, Nowanna lubią tę wiadomość

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2023, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bialekk aż mi się przypomniało, jak ja (co prawda ponad 10 lat temu) pakowałam się i zostawiałam wszystko w Polsce :D
    Fajny dreszczyk przed nieznanym :D
    Powodzenia kochana 🍀

Ja durna zamiast iść spać to się dorwałam do szydełka i zaczęłam robić sobie chustę na wiosnę 😏 rano będę zmartwychwstawać 😂

Bezimienna, Meeg oj mi też się świrowanie załącza. Jeszcze nigdy w ciąży mi tak nie odwalalo. Z Tolką zrobiłam może ze 3 testy i jedną betę a potem czekałam sobie na wizytę 🤯🤯🤯
    A teraz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2023, 23:47

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2023, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Bialekk aż mi się przypomniało, jak ja (co prawda ponad 10 lat temu) pakowałam się i zostawiałam wszystko w Polsce :D
    Fajny dreszczyk przed nieznanym :D
    Powodzenia kochana 🍀

Ja durna zamiast iść spać to się dorwałam do szydełka i zaczęłam robić sobie chustę na wiosnę 😏 rano będę zmartwychwstawać 😂

Bezimienna, Meeg oj mi też się świrowanie załącza. Jeszcze nigdy w ciąży mi tak nie odwalalo. Z Tolką zrobiłam może ze 3 testy i jedną betę a potem czekałam sobie na wizytę 🤯🤯🤯
    A teraz?

Sara, rozumiem Cię , też chciałabym jeszcze zrobić z jedną albo dwie dla pewności ale ja jutro robię trzecia betę i jak będzie dobry przyrost to mam dać spokój 😄 lekarka mi powiedziała że max.3 i koniec bo to źle na psychikę działa, kobiety się nakręcają, denerwują a nie ma takiej konieczności. Szkoda nerwów i pieniędzy.Zrobiła mi cały wykład na ten temat 🤯.

• 01lilibeth01 Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia 2023, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doris.93 wrote:
    Dziewczyny, macie jakiś sprawdzony kosmetyk w rozsądnej cenie jeśli chodzi o rozstępy? Wiem, że to kwestia indywidualna, geny itp. ale może któraś z was stosowała coś co faktycznie choć trochę pomogło 😊mam skłonności i chciałabym choć w niewielkim stopniu 'pomoc'

U mnie objaw spania i zgagi wjechał na maxa.. mogłabym spać non stop 🤣 wszystko mi z rąk leci i myślę o tym kiedy się będę mogła polozyc 🙈

Ja kupiłam krem na rozstępy Mustela. Ma fajne opinie w necie. Zobaczymy czy się sprawdzi.

doris.93 lubi tę wiadomość

• Natosia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2023, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doris.93 wrote:

Przez wszystkie trzy ciąże używałam Elancylu zamiennie ze zwykła Oliwka z Rosska dla kobiet w ciąży,z Babydream.Nigdy nie wyszedł mi ani jeden rozstęp.Wiele osób mówi,ze to kwestia genów,ale mysle,ze pomaganie sobie różnymi specyfikami może sporo pomoc.

Kciuki!

Ale właśnie widze,ze już nie ma elancylu dla ciężarnych,został tylko ten drugi,który w ciąży akurat nie może być stosowany.Wobec tego w razie w będę musiała rozważyć na jaki inny go zamienić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2023, 00:14

doris.93 lubi tę wiadomość

2015/2016 - 2x cb, 1x cp

Nasze czwarte szczęście:)))
    14.03- ⏸
    15.03- beta 53,09 prog- 26,81
    17.03-beta 142,46 (⬆167,9%)
    20.03-beta 1024 (⬆ 168,3%)
    24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
    06.04- 1 cm i jest ❤
    27.04- 3,5 cm dzidziola:))
    16.05- prenatalne, 6,5 cm człowieka
    10.07-połówkowe,440g DZIEWCZYNKI 😍
    15.09- malutka ma 1100 g:)
    10.11- Marysia na świecie:)

"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."

age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2023, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba tez jutro i czekam 🙈 O ile dobrze przyrośnie. I o ile wytrzymam, bo mówić to ja sobie mogę 🤣

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2023, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doris.93 wrote:
    Sara, rozumiem Cię , też chciałabym jeszcze zrobić z jedną albo dwie dla pewności ale ja jutro robię trzecia betę i jak będzie dobry przyrost to mam dać spokój 😄 lekarka mi powiedziała że max.3 i koniec bo to źle na psychikę działa, kobiety się nakręcają, denerwują a nie ma takiej konieczności. Szkoda nerwów i pieniędzy.Zrobiła mi cały wykład na ten temat 🤯.

To mój doktorek odwrotnie i mam zrobić powtórkę bety z progiem w połowie tygodnia.
    Zaczynam myśleć że coś nie tak skoro w większości jednak zabraniają bo babeczki świrują.
    Kolejna wizytę też dość szybko zaproponował bo już po 7 dniach ale ze względu że chce iść tam że starym który jest teraz w delegacji idziemy za tydzień dopiero.

Też coś wspominał o tym co robi w przypadku krwawienia i wysyłał na L4 już od pierwszego usg.
    Być może to z powodu ciąży geriatryczną taki czujny nie wiem
    Na szczęście ja czuję się młodziej niż mój pesel 🙃i gdyby nie fakt że mi zlecił to już bym bety nie sprawdzala, bo teraz ten przyrost już może nie taki łatwy do analizy i zaraz pewnie zacznie się stresowanie niepotrzenie.

age.png
  • Evondita82 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2023, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    20230129-130716.jpg

Myślicie, że był dzisiaj pik..?

♀️ 41 lat:
    * 12.2013 - syn
    * 2019 - rozw.

* guz przytarczyc
    * podwyższony wapń we krwi
    * arytmia

* cykle: 25-28 dni

* starania od: wrzesień 2022

💊 magnez, wit. D 2000, do stycznia PrenaCare Complete, od lutego Pueria Uno; żel Conceive od grudnia 2022

♂️ 38 lat
  • .aś. Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2023, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evondita82 wrote:
    20230129-130716.jpg

Myślicie, że był dzisiaj pik..?

Tak na podstawie pojedynczego testu to ciężko powiedzieć.

Bialleek, przenosicie się już na stałe? Podziwiam za odwagę i wierzę, że będzie Wam tam lepiej, niż tutaj ;)

Maj - lipiec: szykowanie 🤰dla maluszka

1) schudnąć 10kg:
    94🎉 (3.05)
    93🎉(29.05)
    92? 91? 90? 89? 88? 87? 86? 85?
    2) przyjmować suple
    3) otrzymać 3x zielone światło na zajście w ciążę
    1 wizyta: 5.05 ✅ blizna ciągła - 5 mm 🎉
    2 wizyta: ?
    3 wizyta: ?

---
    Późne owulacje
    Karmienie piersią
    PCOS
  • Nawojka92 Znajoma

Wysłany: 30 stycznia 2023, 02:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amunicja wrote:
    Cześć :)
    Twoje testy wychodzą blade, bo Duphaston zapobiega nagłemu wzrostowi LH.
    Stosowany jest w protokole PPOS, korzystnym zwłaszcza dla dziewczyn z niską rezerwą jajnikową. Pozwala na kontrolę wyrzutu LH przed planowanym czasem żeby nie doprowadzić do spontanicznej owulacji, zmniejszonej wydajności oocytów i przedwczesnego wzrostu progesteronu w sytuacji kiedy u pacjentki planowane jest np. pobranie jajeczek.

Tak patrząc na sprawę Duphaston rzeczywiście w dawkach terapeutycznych wg mechanizmu działania nie uniemożliwi owulacji, ale też nie poprawi jej jakości- w PPOS przyjmuje się go w ff, ale pod kontrolą monitoringu aż do momentu uzyskania stopnia wzrostu pęcherzyka, pozwalającego na podanie zastrzyku.
    Jeśli ten temat Cię interesuje, podzielę się bazą piśmiennictwa :)
    Suuuper, w końcu coś mi się rozjaśniło :D dziękuję za tak merytoryczna odpowiedź, i jeśli masz więcej info w tym temacie to chętnie poczytam :)

Śluz się w końcu pojawił, więc może jest i owu... :)

• Bezimienna Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2023, 04:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim, i miłego dnia 😊. Zamelduje się pewnie wieczorem lub w nocy z wynikami bety.

Ps nigdy mnie tak nie cieszyły bolące cycki i wzdęcia. 🤣
    I śnił mi się dziś niemowlak, sen był na tyle realistyczny, że czułam jego ciepło. Zacznę wierzyć w te moje sny 🫣. Aż musiałam przeczytać znaczenie snu w senniki xD (nie wierzę, ale moje myślenie nie jest już logiczne) "Kiedy śnisz o tym, że trzymasz na rękach niemowlę, sennik ma dla Ciebie bardzo pozytywne wieści. Szczęście, którego szukałeś, jest już w Twoich dłoniach, a przynajmniej jest już bardzo blisko Ciebie. Dosłownie na wyciągnięcie ręki." ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2023, 04:43

Kania_czubajka, Domi94, Nowanna, Ancalime, Evondita82, Natosia, 01lilibeth01, Lipcowa lubią tę wiadomość

• LikePink Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2023, 04:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozzzzi wrote:

Pewnie tak jest Rozzzzi 🙂 bo fl ma zawsze stałą długość, więc po prostu owulację masz raz później raz wcześniej 🙂 Mój cykl waha się między 28 a 30 dni ale bywają cykle 32 lub 26 . Widocznie tym razem późno masz owulację - z tąd niski próg a teraz rozciągliwy śluz - działajcie 😃

Doris. 93 ja ma całe biodra w rozstępach z okresu dorastania a w ciąży nie wyszedł mi ani jeden rozstęp - nawilżała się intensywnie w 1wszej ciąży czym popadnie-nie były to kosmetyki przeciw rozstępom. Olejki, masła - tylko regularnie a drugiej ciąży już nieregularnie i też mi ani jeden rozstęp nie wyszedł- takze polecam silne nawilżanie 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2023, 04:45

doris.93, Rozzzzi lubią tę wiadomość

preg.png

2019❤️
    2021💙
‹‹ 379 380 381 382 383 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ