Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Meeg wrote:To że forum ryje banie to na pewno, ja po wynikach pakietu tarczycowego już zaczęłam o Hasimoto czytać a okazało się że to podniesione przeciwciała jakie.mi wyszly to zupelnie ic groznego i nie potrzeba zadnego leczenia.
Ale po ilości hashimoto na forum bardzo łatwo w głowie sobie coś zbudować..
Z drugiej jednak strony dzięki forum zaczęłam badać progesteron w aktualnej ciąży po biochemicznej w ubiegłym roku, wtedy nie wiedziałem nic o progesteronie
I bardzo dobrze ze badałam bo widziałam że spada i od pierwszych dni suplementuje luteine. Moj progesteron ciągle nie jest szałowy i nie wiem jaki by był bez tej suplementacji.
Nie za bardzo rozumiem lekarza który nie zleca badać porg skoro to podstawowy hormon do utrzymania ciąży na początkowym etapie.
Na szczęście mam lekarza który jest ostrożny i regularnie każe mi sprawdzać progesteron i przyjmować luteinke.
Każdy powinien decydować według siebie i czerpać z doswiadczeń i wiedzy innych ale pamietajac że ciąża ciąży nie równa ❤️
PS Ja na forum zostałam ostro pojechana za martwienie się progesteronem uważam bardzo niesprawiedliwie.
Mając z tyłu głowy biochemiczna to była wg mnie bardzo normalna reakcja i zadziałam szybko z lekarzem i jestem z tego bardzo zadowolona. Zaufałam swojej intuicji a nie ciągłemu czytaniu jaki to progesteron jest skokowy i jest różny w ciagu dnia.
Człowiek sam nie wiem co robić, jak zobaczy dwie kreski to chce jak najlepiej i bije się z myślami czy coś sprawdzać czy nie.
Ja chyba faktycznie zrobię jutro betę i proga, a najwyżej na jego wynik poczekam do poniedziałku, spróbuję zaufac swojemu organizmowi. Modlę się tylko o dobry przyrost bety z całą resztą sobie poradzę.
Ale uważam że każdy powinien ostatecznie robić to co uważa za słuszne -
agentka93 wrote:Wera mi lekarz z krwiakiem odradził współżycie kategorycznie. Jako jedyną rzecz w zasadzie tak zero jedynkowo. Także bardzo jestem zaskoczona, że jednak w jakiś sposób można.
Ja zaczynam urlop także będę się relaksować, mam nadzieje przynajmniejPowiem Wam, że przez to, że ostatnio latałam na usg co 3 dni to teraz 9 dni mi się strasznie dłuży i już się zastanawiam czy na pewno wszystko ok.
Miałam dotąd szczęście z heparyną, zastrzyki bez śladów, a wczoraj zrobiłam sobie taką śliwkę na pol brzucha 🙈Dominik 👦11.08.2010
Nikola🧒12.12.2016
Pusty pecherzyk 1.12.2021
Miedzyszasie biochem
Kropek 31.12.22♥️
27.01.23 beta 21 prog 21
30.01.23. Beta 120 prog 17
1.02.23 beta 254,4 prog 16
3.02.23 beta 732,2 prog 29
Leki pregna 1 ,luteina 2x100 ,magnez ,euthyrox 1/2 75 -
Nadzieja97 wrote:Ja w 1 ciąży korzystałam tylko z kalendarza ovu nie wiedziałam że jest forum i nie badałam nic, a Hashimoto akurat stwierdziła mi już endokrynolog po przeciwciałach i USG, zresztą u mnie w rodzinie są przypadki tej choroby.
Człowiek sam nie wiem co robić, jak zobaczy dwie kreski to chce jak najlepiej i bije się z myślami czy coś sprawdzać czy nie.
Ja chyba faktycznie zrobię jutro betę i proga, a najwyżej na jego wynik poczekam do poniedziałku, spróbuję zaufac swojemu organizmowi. Modlę się tylko o dobry przyrost bety z całą resztą sobie poradzę.
Ale uważam że każdy powinien ostatecznie robić to co uważa za słuszne
Dokładnie tak.
Co do tarczycy to są dwa rodzaje przeciwciała anty TG i anty TPO i te drugie ważne by nie były podwyższone. Ja mam podwyższone anty TG a pozostałe hormony prawidłowe -
Dziewczyny ja podglądam wątek i pilnuje, czy u Was wszystko ok i bardzo się cieszę, że tak
Wrócę do Was na "pełny etat" gdy będę w domu 🍀
Poproszę Was też o powtórzenie terminów wizyt bo nie ogarniam ostatnio, za co przepraszam.
My nadal czekamy na neurochirurga i decyzję. Ma być jutro 😵💫 -
Meeg wrote:Dokładnie tak.
Co do tarczycy to są dwa rodzaje przeciwciała anty TG i anty TPO i te drugie ważne by nie były podwyższone. Ja mam podwyższone anty TG a pozostałe hormony prawidłowe -
Sara30 wrote:Dziewczyny ja podglądam wątek i pilnuje, czy u Was wszystko ok i bardzo się cieszę, że tak
Wrócę do Was na "pełny etat" gdy będę w domu 🍀
Poproszę Was też o powtórzenie terminów wizyt bo nie ogarniam ostatnio, za co przepraszam.
My nadal czekamy na neurochirurga i decyzję. Ma być jutro 😵💫
Nic nie szkodzi kochana, masz teraz ważniejsze sprawy na głowie.
Trzymamy mocno za wasz wszystkie paluszki 💚
Wizytya 16.03 godz 18.00 + prenatalneSara30 lubi tę wiadomość
-
Longanimity wrote:Dobra jednak troche się przejęłam wynikiem tsh... wyszedł 0,01 ulU/ml aczkolwiek w zakresie dla I trymestru jest od 0,009... napisali też że badanie wykonano dwukrotnie... no takiego niskiego to nigdy nie miałam... we wtorek wizyta ale zastanawiam się nad wysłaniem wyników na maila 🤔
-
Dzisiaj już legalnie zostałam ciężarówka!
U Kropki wszystko dobrze, Serduszko słyszeliśmy tylko przez chwilę ale wiem że ro najpiękniejszy dźwięk pod słońcem!
Termin według om 15.10 a według usg 18.10, a termin następnej wizyty to 24.03Meeg, agentka93, Anett93, Pucz, Ogoorkowa, Longanimity, Maiora, Ancalime, RiverS, Kasio, Kania_czubajka, gattina lubią tę wiadomość
-
Co do tematu że forum ryje banie to poniekąd prawda, dlatego potrzebowałam sie odciąć na chwilę i zmienić podejście, ale trzeba też przyznać że dzięki temu jesteśmy bardziej świadomie wszystkiego, a same dla siebie jestemy ogromnym wsparciem ❤
-
Niuśka wrote:Dzisiaj już legalnie zostałam ciężarówka!
U Kropki wszystko dobrze, Serduszko słyszeliśmy tylko przez chwilę ale wiem że ro najpiękniejszy dźwięk pod słońcem!
Termin według om 15.10 a według usg 18.10, a termin następnej wizyty to 24.03
Super ❤ -
Maiora wrote:A robiłaś FT4? Endokrynolog mi powiedziała we wtorek że ciężarne z chorą tarczyca powinny robić tsh i FT4 razem bo wysoka beta fałszuje wynik tsh07.22 - stymulacja lametta
11.22 - badanie drożności ✅
11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
06.01.23 - ⏸ 🙏😍
07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
11.01.23 beta - 770.34
14.01.23 beta - 2112.51
18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
08.05.23 - 411 g 🤩
12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞
26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm -
Maiora wrote:A robiłaś FT4? Endokrynolog mi powiedziała we wtorek że ciężarne z chorą tarczyca powinny robić tsh i FT4 razem bo wysoka beta fałszuje wynik tsh
Nigdy nie miałam problemów z tarczycą, tsh zawsze miałam w normie (miesiąc temu wynik 0.9 jeszcze wcześniej ok 1,2).
Pozostaje mi czekać co powie ginekolog.👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Może być tak że nie masz żadnego problemu tylko że beta jest tak wysoka i stąd zafałszowany wynik. 🙂 Ja się właśnie dopiero teraz dowiedziałam że beta i tsh mają praktycznie identyczna "ścieżkę" i różni je tylko jednym współczynnikiem i wtedy może wychodzić w wynikach nadczynność której nie ma
Daj znać jak po wizycie ❤️Longanimity lubi tę wiadomość
-
Cześć i czołem. Po wizycie wczoraj byłam taka zmęczona, że nie dałam rady już się zameldować.
Wszystko ok, dzidziuś ma już 3,5 cm, więc całkiem ładnie rośnie ❤️. Słyszałam bicie serduszka, choć nie mierzyliśmy częstotliwości tętna. Akurat nie spał i się ruszał. Niesamowite, że można zobaczyć jak taki maluszek się wierci, wzrusz totalny.
Wykupiłam również badanie Sanco (w diagnostyce z kodem rabatowym wychodzi 1791 za Sanco plus, jeżeli którąś to interesuje) i w tygodniu się wybiorę.
Teraz odliczanie do prenatalnych 09.03 🥰.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2023, 10:32
RiverS, Kasio, Meeg, Longanimity, Ogoorkowa lubią tę wiadomość
-
Ancalime masz focie? Pokaż ciotkom 😍
O której prenatalne?
Niuśka a widzisz, trzeba było tylko troszkę poczekaćsuper!
My dziś prawdopodobnie do domu. Ok 14 ma być neurochirurg, obejrzy jeszcze raz rezonans i ma zdecydować na ile pilny jest kolejny i czy możemy jechać do domu i co to w ogóle młody ma w rdzeniu kręgowym i czy ta torbiel w mózgu jest operacyjna. Oby w końcu były jakieś konkrety 🙏 ja nienawidzę takiego "nikt nic nie wie". To kto ma wiedzieć? Ja? 🫣🫣🫣
Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty 🍀
Dziewczyny w "starszych " ciążach - samopoczucie już wam się polepsza? Mnie przestały już boleć piersi i odeszły mdłości. Nadal czuję się zmęczona i "rozlazła" ale wrócił apetyt i już nie chodzę "zbełtana". Was też już puszcza?
I Wam powiem szczerze (nie zjedzcie mnie za to) ale przez ostatni tydzień "żyjemy" tylko zdrowiem młodego i tak się okrutnie martwiliśmy, że kompletnie zapomniałam o ciąży. Tzn oczywiście, jem witaminki, pilnuje leków itd ale kompletnie nie miałam głowy by umówić wizytę czy czytać ile cm ma fasolek w tym tygodniu. Nie wiem jak to się stało, że dziś się zorientowałam że to połowa 10 tygodnia 😵💫
Oczywiście weszłam na znanylekarz aby umówić wizytę (doktor kazał przyjść 3 lub 10 marca) ale nie ma wolnych terminów. Pierwszy jest 15.03 ale akurat 15.03 mamy prenatalne i nie wiem czy jest sens. Zwłaszcza, że godzinowo to się nie zgrywa. I nie wiem co zrobić... 🤷
No i dziś odkryłam, że zaczynam się zaokrąglać 🫣
(W pierwszej ciąży taki brzuszek zaczął mi wychodzić ok 16 TC, w kolejnych znacznie znacznie szybciej. Mówię to, abyście się nie stresowały bo to normalne 😘)
Meeg, Ogoorkowa, patrycja92, Cotakoza lubią tę wiadomość
-
Sara, jaki słodki brzuś! 😍 U mnie nic nie widać, mąż codziennie ogląda ale bez zmian 😅
Jestem Ci ogromnie wdzięczna, że napisałaś że mdłości Ci ustępują, bo jestem przerażona, bo wczoraj NAGLE zaczęłam się czuć dobrze - żadnych wymiotów, mdłości, nawet byłam głodna! A patrząc na nasze suwaczki jesteśmy dokładnie na tym samym etapie 😉 czekamy na wieści co powie neurochirurg! 🍀
Ancalime - już kawał maluszka! 🥰 Cieszę się że wszystko dobrze! 😘 -
Kasio wrote:Sara, jaki słodki brzuś! 😍 U mnie nic nie widać, mąż codziennie ogląda ale bez zmian 😅
Jestem Ci ogromnie wdzięczna, że napisałaś że mdłości Ci ustępują, bo jestem przerażona, bo wczoraj NAGLE zaczęłam się czuć dobrze - żadnych wymiotów, mdłości, nawet byłam głodna! A patrząc na nasze suwaczki jesteśmy dokładnie na tym samym etapie 😉 czekamy na wieści co powie neurochirurg! 🍀
Ancalime - już kawał maluszka! 🥰 Cieszę się że wszystko dobrze! 😘
Nic się nie stresuj. Przeważnie (mówię przeważnie, bo jednak zdarza się, że np wymioty występują całą ciążę) to właśnie ok 10 tyg samopoczucie się poprawiawkraczając w 2 trymestr większość kobiet czuję się już naprawdę dobrze
Możnaby rzec - najgorsze powoli za namiKasio lubi tę wiadomość
-
Ancalime, super, że wszystko dobrze 🥰 i to fakt, rozczulające jest jak maluszki już tak machają 😁 u mnie też było na maksa wrażenie, zupełnie inne odczucia niż przy samym Kropki, chociaż wiadomo, że na każdy etap się czeka ☺
A jak z infekcją, już wszystko ok?
Odnośnie Sanco muszę obadsć temat, bo mieliśmy robić u nas przy okazji prenatalnych, ale koszt to 2400, więc spora różnica 🤔
Sara, świetnie, że może Was już wypuszczą ☺ obyście jeszcze szybko dostali info co i jak dalej, niech najgorsze będzie już za Wami 🍀😊
Co do objawów to u mnie najgorszy był tak 8-9 tydzień, a od 10 znaczną poprawa, zmęczenie trochę odpuscilo, mdłości też, piersi również nie są już tak wrażliwe...wiadomo trochę się człowiek martwi, że jak to tak i czy wszystko ok, ale miejmy nadzieję, że to poprostu przychodzi już ten nieco łatwiejszy czas 😊
Piękny brzuszek 🥰 u nas póki co nic a nic nie widać 🙂
07.22 - stymulacja lametta
11.22 - badanie drożności ✅
11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
06.01.23 - ⏸ 🙏😍
07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
11.01.23 beta - 770.34
14.01.23 beta - 2112.51
18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
08.05.23 - 411 g 🤩
12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞
26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm -
Dzień dobry, witam się dziś z 11+0 🥰
ja czuję się cały czas tak samo, mdłości nie ma i nie było, cycki nadal bolą ale już nie robię drzemek w dzień. Póki co się nie zaokrąglam ale w pierwszej ciąży właśnie chyba tak jest, nie przytyłam też ani kilograma.
Trochę mam zaparcia, nie bardzo mocne ale jednak czuje trochę oporu podczas wypróżniania.
W przyszły weekend mamy zamiar powiedzieć troszkę dalszej rodzinie o ciazy- cioci i kuzynkom , akurat mamy umówiony rodzinny obiad 😅 ucieszą się na pewno ☺️
6 marca idziemy na te prenatalne, cieszę się z tego też bardzo, że zobaczymy się z naszą kruszynka. Mam cichą nadzieję,że może uda się określić płeć. Gadałam ostatnio z dziewczyną która też chodzi do tego lekarza i mówiła właśnie że w 12tc określił że to z pewnością chłopak ☺️
W pracy wie kilka osób, szef, dwie koleżanki i kolega (jemu się też nieldugo urodzi dziecko) - wszyscy sie mega cieszą i naprawdę bardzo wspierają, naprawdę dobrze mi z tym że oni wiedzą , nawet nie wiedziałam jak bardzo ciążyła mi ta tajemnica. Mam ochotę już teraz wszytskim dookoła mówić, że spodziewam się dziecka! 🥹😅
Sara, uroczy masz brzuszek! Nadal trzymam kciuki za zdrowie Twojego synka. Mam nadzieję że już się okaże co się dzieje i będziecie wiedzieli z czym walczycie 🤞🤞🤞Longanimity, Ancalime lubią tę wiadomość