Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Longanimity wrote:Ciężko coś doradzac najlepiej jakbyś miała możliwość konsultacji z twoim ginem jeśli takowego masz bo zna Twoją historie, ja miałam progesteron ok. 19 w jakimś 20dpo i dostałam luteine ale wiem że wiele kobiet w ciąży które nie mają za sobą ciężkich historii nawet nie bada przyrostu bety a co dopiero progesteron.
Z resztą nie raz przewijał się już podobny temat i skoro progesteron w jakiejkolwiek postaci jest na receptę to powinien o jego przyjmowaniu decydować lekarz 😉
Pierwszy raz w życiu progesteron zbadałam w tamtym cyklu i wynosił ponad 18.
W pierwszej ciąży nie badałam ani Bety ani proga. Na ten moment czuję się okej. Zastanawiam się czy nie zrobić jutro proga w innym labie żeby wyniki był w ten sam dzień -
Doczekałam sie w końcu wyników 🩸💉
Glukoza 91 także w normie 💪trochę się obawiałam bo w grudniu miałam 101 ale to może rzeczywiście jakiś skok miałam akurat 🤔 morfologia i Mocz też w normie 😊 progesteron rośnie. Nie mam jeszcze tsh ale nie miałam z tym nigdy problemu więc tu akurat jakoś się nie martwię 😁Meeg, Kania_czubajka, Ancalime lubią tę wiadomość
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Nadzieja97 wrote:Cześć dziewczyny, byłam z Wami na wątku teraz jestem w lutowym i wczoraj w 11 dpo zobaczyłam ⏸️ zrobiłam od razu betę i proga beta 32 a dziś dostałam wynik proga 15.10. nigdy nie miałam z nim problemów nawet w 1 ciąży bo właściwie go nie badałam. W poprzednim cyklu byl ponad 18.
Wy jesteście już trochę doświadczone czy mam się czym martwić ? Jutro planowałam zrobić przyrost bety czy zrobić tez proga ? Ale wyniki pewnie z tego labu będą dopiero w poniedziałek. Dodam też że temp z wczoraj 39 a dziś 37.06 więc może ten prog dopiero idzie w górę ?
Gratuluję 💜 nie martw się za bardzo ja też strasznie się przejmowałam progiem na początku i wiem co czujesz. Na pewno będziesz badać przyrost więc zobacz jak to wygląda też progesteron jeżeli ci spadnie skonsultuj się z lekarzem.
Mi mój lekarz przypisał luteine po dwukrotnym spadku progesteronu przy jednoczesnym wzroście bety.
Jest bardzo wcześnie teraz cierpliwie czekaj na przyrost 🙂Trzymam kciuki🤞🤞Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 18:55
-
Nadzieja97 pamiętaj że progesteron wydziela się pulsacyjnie wiec może akurat trafiłaś na niższy 🙂 jeśli to Cię ma martwić to lepiej zbadaj dla spokoju.
Że tak powiem forum trochę ryje banie bo tu większość kobiet z wcześniejszymi historiami nieciekawymi więc robimy więcej badań niż przeciętna ciężarna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 18:57
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
Niuśka wrote:Hej dziewczyny jakie witaminki bierzecie, szukam czegoś z fajnym składem i takie które z łatwością przełknąć do tej pory biorę puerie i wielkość i kapsułki mi nie odpowiadają
-
Dziękuję, właśnie nie wiem czemu go wogole zbadałam chyba przez forum, w 1 ciąży niczego nie badałam i wszystko było ok, a myślicie że lepiej zbadac go w tym samym labo i mieć wyniki w poniedziałek czy w innym i mieć w ten sam dzień ?
-
Nadzieja97 wrote:Dziękuję, właśnie nie wiem czemu go wogole zbadałam chyba przez forum, w 1 ciąży niczego nie badałam i wszystko było ok, a myślicie że lepiej zbadac go w tym samym labo i mieć wyniki w poniedziałek czy w innym i mieć w ten sam dzień ?👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Nadzieja97 wrote:Dziękuję, właśnie nie wiem czemu go wogole zbadałam chyba przez forum, w 1 ciąży niczego nie badałam i wszystko było ok, a myślicie że lepiej zbadac go w tym samym labo i mieć wyniki w poniedziałek czy w innym i mieć w ten sam dzień ?
Moja gin nie zaleca w ogóle badania proga, ani nie przepisuje duphastonu jeśli nie ma ku temu jasnych wskazań. Jeśli nie masz krwawień, objawów, które Cię nie jakoś nie pokoją, poczekałabym na jakąś wizytę u gin, gdy beta będzie na poziomie 1000+. I umówiła się na wizytę.
U nas poza słabym wynikiem nasienia też nie było smutnych, przykrych, trudnych przypadków tak jak części dziewczyn z forum. Longanimity mówi dobrze - forum ryje banie. Gdyby nie to, że tu się znalazłam, nawet bym nie pomyślała o badaniu proga, bo nigdy nie miałam plamien przed okresem, ani też nie miałam krótkiej fazy lutealnej lub za krótkich cykli.To jest normalne, że się martwisz, ale zaufaj swemu ciału, jeśli nie masz skurczy bolesnych, krwawień. ☺️
RiverS lubi tę wiadomość
-
Longanimity wrote:A będziesz w stanie skonsultować wynik z jakimś lekarzem w weekend? Bo jeśli nie to i tak nie ma sensu lepiej poczekać i wiadomo że normy będą takie same
Nie nie mam jak skonsultować ewentualnie z jakimś online na znany lekarz -
Bezimienna wrote:Moja gin nie zaleca w ogóle badania proga, ani nie przepisuje duphastonu jeśli nie ma ku temu jasnych wskazań. Jeśli nie masz krwawień, objawów, które Cię nie jakoś nie pokoją, poczekałabym na jakąś wizytę u gin, gdy beta będzie na poziomie 1000+. I umówiła się na wizytę.
U nas poza słabym wynikiem nasienia też nie było smutnych, przykrych, trudnych przypadków tak jak części dziewczyn z forum. Longanimity mówi dobrze - forum ryje banie. Gdyby nie to, że tu się znalazłam, nawet bym nie pomyślała o badaniu proga, bo nigdy nie miałam plamien przed okresem, ani też nie miałam krótkiej fazy lutealnej lub za krótkich cykli.To jest normalne, że się martwisz, ale zaufaj swemu ciału, jeśli nie masz skurczy bolesnych, krwawień. ☺️
Też bym o tym nie pomyślała żeby robić, szczególnie też że w poprzednim cyklu prog był ponad 18 więc chyba to nie oznacza jakiś problemów z nim. Na ten moment nic mi nie dolega, jak zawsze ,, przed okresem" mam lekki trądzik i ewentualnie lekkie gazy. Boli jako takich tez nie mam, dziś lekko czułam jajnik czy bardzo bardzo słabo podbrzusze ale w 1 ciąży też tak miałam i lekarz mówił że jest ok. -
Nadzieja97 wrote:Też bym o tym nie pomyślała żeby robić, szczególnie też że w poprzednim cyklu prog był ponad 18 więc chyba to nie oznacza jakiś problemów z nim. Na ten moment nic mi nie dolega, jak zawsze ,, przed okresem" mam lekki trądzik i ewentualnie lekkie gazy. Boli jako takich tez nie mam, dziś lekko czułam jajnik czy bardzo bardzo słabo podbrzusze ale w 1 ciąży też tak miałam i lekarz mówił że jest ok.
).
Weszłam na Twój wykres, owu miałaś później, więc nie zrób tego błędu co ja 😂. Na pierwszą wizytę poszłam jak miała. 6+2, a wg owu było 5+3/4, i później znowu byłam za szybko bo 6 dni później i kolejne zmartwienie bo zarodek mały. 😵💫 Więc jak ci doktor powie przyjdź za dwa tygodnie, to się tego trzymaj 😁.
Wiadomo, jeśli coś się dzieje to nie ma co zwlekać, ale tak to słuchaj lekarzy, oni już swoje widzieli, a nasza niecierpliwość jest gorsza niż. 😵💫Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 19:23
Niuśka lubi tę wiadomość
-
Bezimienna wrote:Tak, delikatne skurcze, ciągnięcia w pachwinach w 1 trymestrze są normalne, bo macica się rozciąga. Korzystaj ze wspaniałego czasu i nie zgalebiaj się w doktora google (o ile jeszcze tego nie zrobiłaś
).
Weszłam na Twój wykres, owu miałaś później, więc nie zrób tego błędu co ja 😂. Na pierwszą wizytę poszłam jak miała. 6+2, a wg owu było 5+3/4, i później znowu byłam za szybko bo 6 dni później i kolejne zmartwienie bo zarodek mały. 😵💫 Więc jak ci doktor powie przyjdź za dwa tygodnie, to się tego trzymaj 😁.
Wiadomo, jeśli coś się dzieje to nie ma co zwlekać, ale tak to słuchaj lekarzy, oni już swoje widzieli, a nasza niecierpliwość jest gorsza niż. 😵💫
Mam zamiar iść 10.03 czyli 6+3 chyba
W pierwszej ciąży w 5+6 było serduszko, ale owulację też miałam wcześniej
Ale co najlepsze ja niedoświadczona do gina poszłam w 1 ciąży dzień po zrobionym teście 😂 ale dzięki temu w sumie zlecił mi od razu ciążowe badania i wyszło mi tsh 6.1 i Hashimoto więc szybko zareagowaliśmy, a na kolejnej wizycie za 2 tyg było to serduszko
Właśnie takie lekkie ciągnięcia pamiętam z 1 ciąży na początku. Mam nadzieję tylko że jutro przyrost będzie bardzo ładnyWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 19:39
-
Nadzieja97 wrote:Mam zamiar iść 10.03 czyli 6+3 chyba
W pierwszej ciąży w 5+6 było serduszko, ale owulację też miałam wcześniej
Ale co najlepsze ja niedoświadczona do gina poszłam w 1 ciąży dzień po zrobionym teście 😂 ale dzięki temu w sumie zlecił mi od razu ciążowe badania i wyszło mi tsh 6.1 i Hashimoto więc szybko zareagowaliśmy, a na kolejnej wizycie za 2 tyg było to serduszko
Właśnie takie lekkie ciągnięcia pamiętam z 1 ciąży na początku. Mam nadzieję tylko że jutro przyrost będzie bardzo ładny
Z dnia na dzień mam co raz większy wysyp pryszczy.😵💫 Więc chyba progesteron sobie pracuje, ale aż pomyślę nad wizyta u dermatologa...Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 19:45
-
Nadzieja97 trzymam kciuki za przyrost 🤞 I życzę dużo spokoju 🍀
Nadzieja97 lubi tę wiadomość
👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Dobra jednak troche się przejęłam wynikiem tsh... wyszedł 0,01 ulU/ml aczkolwiek w zakresie dla I trymestru jest od 0,009... napisali też że badanie wykonano dwukrotnie... no takiego niskiego to nigdy nie miałam... we wtorek wizyta ale zastanawiam się nad wysłaniem wyników na maila 🤔👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Bezimienna wrote:Trzymam kciuki. 😁 Ja miałam owu 18-21 DC, ciężko stwierdzić, bo mi się cykle rozjechaly, mam tylko pomiar temperatury byłam 6+2 i poczułam trochę zawód 😆.
Z dnia na dzień mam co raz większy wysyp pryszczy.😵💫 Więc chyba progesteron sobie pracuje, ale aż pomyślę nad wizyta u dermatologa...
Mnie też co chwilę obsypuje, głównie przed okresem, teraz też wyskakują 😭
Może to też zależy od aparatury ? U mnie lekarz robi też prenatalne więc może ma jakiś nwm dokaldniekszy ? 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 20:07
-
Longanimity wrote:Dobra jednak troche się przejęłam wynikiem tsh... wyszedł 0,01 ulU/ml aczkolwiek w zakresie dla I trymestru jest od 0,009... napisali też że badanie wykonano dwukrotnie... no takiego niskiego to nigdy nie miałam... we wtorek wizyta ale zastanawiam się nad wysłaniem wyników na maila 🤔
Wyślij wyślij, albo do gina napisz. Ja tak napisałam w 1 ciąży ale jak wynik miałam 6.1 to przepisał mi lekarstwa i spokojnie czekałam na wizytę u Endo i okazało się że mam niedoczynność i Hashimoto więc leki biorę cały czas. Teraz w listopadzie miałam wynik 0.600 coś i się zastanawiam czy zrobić TSH jutro i czekasz aż mi przełożą wizytę na szybciej (bo Endo mówiła że jak będę w ciąży to wtedy przyjść szybciej) czy poczekać aż mi ustalą i dopiero przed wizytą zrobić -
To że forum ryje banie to na pewno, ja po wynikach pakietu tarczycowego już zaczęłam o Hasimoto czytać a okazało się że to podniesione przeciwciała jakie.mi wyszly to zupelnie ic groznego i nie potrzeba zadnego leczenia.
Ale po ilości hashimoto na forum bardzo łatwo w głowie sobie coś zbudować..
Z drugiej jednak strony dzięki forum zaczęłam badać progesteron w aktualnej ciąży po biochemicznej w ubiegłym roku, wtedy nie wiedziałem nic o progesteronie
I bardzo dobrze ze badałam bo widziałam że spada i od pierwszych dni suplementuje luteine. Moj progesteron ciągle nie jest szałowy i nie wiem jaki by był bez tej suplementacji.
Nie za bardzo rozumiem lekarza który nie zleca badać porg skoro to podstawowy hormon do utrzymania ciąży na początkowym etapie.
Na szczęście mam lekarza który jest ostrożny i regularnie każe mi sprawdzać progesteron i przyjmować luteinke.
Każdy powinien decydować według siebie i czerpać z doswiadczeń i wiedzy innych ale pamietajac że ciąża ciąży nie równa ❤️
PS Ja na forum zostałam ostro pojechana za martwienie się progesteronem uważam bardzo niesprawiedliwie.
Mając z tyłu głowy biochemiczna to była wg mnie bardzo normalna reakcja i zadziałam szybko z lekarzem i jestem z tego bardzo zadowolona. Zaufałam swojej intuicji a nie ciągłemu czytaniu jaki to progesteron jest skokowy i jest różny w ciagu dnia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 20:19
-
Longanimity wrote:Dobra jednak troche się przejęłam wynikiem tsh... wyszedł 0,01 ulU/ml aczkolwiek w zakresie dla I trymestru jest od 0,009... napisali też że badanie wykonano dwukrotnie... no takiego niskiego to nigdy nie miałam... we wtorek wizyta ale zastanawiam się nad wysłaniem wyników na maila 🤔
Gdzieś pisałam, że mi Endo mówiła, że TSH w ciąży może się wyzerować i nie należy się stresować. Wizyta wskazana, ale nie martw się zza wczasu. ☺️Longanimity lubi tę wiadomość
-
Meeg wrote:To że forum ryje banie to na pewno, ja po wynikach pakietu tarczycowego już zaczęłam o Hasimoto czytać a okazało się że to podniesione przeciwciała jakie.mi wyszly to zupelnie ic groznego i nie potrzeba zadnego leczenia.
Ale po ilości hashimoto na forum bardzo łatwo w głowie sobie coś zbudować..
Z drugiej jednak strony dzięki forum zaczęłam badać progesteron w aktualnej ciąży po biochemicznej w ubiegłym roku, wtedy nie wiedziałem nic o progesteronie
I bardzo dobrze ze badałam bo widziałam że spada i od pierwszych dni suplementuje luteine. Moj progesteron ciągle nie jest szałowy i nie wiem jaki by był bez tej suplementacji.
Nie za bardzo rozumiem lekarza który nie zleca badać porg skoro to podstawowy hormon do utrzymania ciąży na początkowym etapie.
Na szczęście mam lekarza który jest ostrożny i regularnie każe mi sprawdzać progesteron i przyjmować luteinke.
Każdy powinien decydować według siebie i czerpać z doswiadczeń i wiedzy innych ale pamietajac że ciąża ciąży nie równa ❤️
PS Ja na forum zostałam ostro pojechana za martwienie się progesteronem uważam bardzo niesprawiedliwie.
Mając z tyłu głowy biochemiczna to była wg mnie bardzo normalna reakcja i zadziałam szybko z lekarzem i jestem z tego bardzo zadowolona. Zaufałam swojej intuicji a nie ciągłemu czytaniu jaki to progesteron jest skokowy i jest różny w ciagu dnia.
Każda z nas jest indywidualna. Już wiele razy słyszałam i tu i w wieku miejscach, że proga w ciąży już się nie bada. Bada się go często właśnie, gdy kobieta ma problem z utrzymaniem ciąży, plamienia mi po owulacji itd. wtedy lekarze zalecają powtórne badanie trzy dni z rzędu o tej samej godzinie, aby zobaczyć poziom proga. Przy becie 350, prog 27. Po owu miałam prog 15 w listopadzie. Więc tez ufam lekarzowi i nie będę na siłę wymuszać duphastonu, bo nie ma ku temu na razie potrzeby (odpukac)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 20:25