Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
USG wczorajsze było przez brzuch ale siadałam też na fotelu żeby pokazać szyjkę 🙂
Mi z kolei doktor mówiła że toxo najszybciej z warzyw rosnących w ziemi. Kupiłam sobie szczotkę do tych warzyw i je szoruję.
Ja jestem z mazowieckiego - większość życia Radom, potem Warszawa na studia, Mszczonów bo praca i teraz Grójec, bo w połowie drogi między jednymi rodzicami a drugimi 🙈 -
U mnie ostatnie USG (15+1) było jeszcze dopochwowo + do tego standardowo jak co wizytę badanie na fotelu 😊 ale u mnie dr raczej dość ostroznie podchodzi do wszystkiego i twierdzi, że tak dokładniej można wszystko sprawdzić 😊 w zasadzie teraz też dopiero pierwszy raz puszczał serduszko 🙂
Odnośnie zamieszkania - ja wielkopolska 😊07.22 - stymulacja lametta
11.22 - badanie drożności ✅
11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
06.01.23 - ⏸ 🙏😍
07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
11.01.23 beta - 770.34
14.01.23 beta - 2112.51
18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
08.05.23 - 411 g 🤩
12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞
26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm -
Ja w żadnej ciąży nie miałam badań na samolocie na wizytach. Zawsze gin mówił, że im mniej "gmerania" tym lepiej 🤷🏻♀️ i poza cytologia na 1 wizycie ani razu nikt nie sprawdzał podwozia
Szyjkę i tak sprawdzał na USG 🤨
Ale pewnie co lekarz to inne zwyczaje
Dziewczyny, ale ja jestem dupa wołowa 🤣🤣🤣🤣 taka byłam szczęśliwa, że sobie ogródek skończyłam. Latałam tam jak posrana 3 razy dziennie sprawdzać ile już urosło
I....
Dziś z przerażeniem odkryłam, że pomyliłam piwonie z brunerą 🤣🤣🤣 (one na zimę schodzą pod ziemię i dopiero jak wiosną wychodzą pędy z ziemi, można je rozróżnić) 🤣
Oczywiście już poleciałam po szpadel i poprzesadzałam ale teraz mam nerwa na siebie, bo nie powinnam teraz już tam grzebać 😭
W przyszłym tygodniu powinny być moje zamówione hortensje i rododendrony 😍 będę nasadzała jeszcze ok 10-12 krzewów lawendy dookoła tarasu 😍 ale będzie zapach ❤️
Nie mogę się doczekać już ciepłych wieczorów ❤️ uwielbiam przesiadywać na tarasie wieczorami gdy dzieciaki już śpią, z kawą i szydełkiem -
Sara30 wrote:Maiora oooo to ci ciekawostka. Też nie miałam nigdy Toxo a mam koteła, ale nic lekarz nie mówił żeby badać częściej.
Liczę na to że nic nie złapie bo koteł niewychodzący. A słyszałam, że częściej można Toxo złapać z niemytych owoców niż od koteła.
Kania to długo faktycznie. Ale chyba tak już będzie... Na początku te USG są częste, na końcówce też, a pomiędzy raz na kilka tygodni 😅 ja idę jutro a kolejna wizyty pewnie koniec kwietnia. Chyba, że jutro się nie potwierdzi płeć, to za jakieś 2 tyg pójdę do innego gina na samo USG bo mnie już nosi aby wybrać imię i zacząć dziergać kocyś 😅
Tak w ogóle to ja lubelskie -
Maiora wrote:Mój powiedział że kot, warzywa, mięso itd ogólnie mam uważać i profilaktycznie lepiej robić będzie spokojniejszy i w razie w będzie mógł szybko zareagować
Dzięki. Ja jutro zapytam o to czy powtarzać. -
Ja mieszkam na Dolnym Śląsku, niedaleko miasta ceramiki
Maiora średnia jest brana z pełnych przepracowanych miesięcy i w przypadku podjęcia nowej pracy nie liczy sie średnia z 12 miesięcy. Już miałam lekki zawał że dostalam złe info, no ale tak czy siak jestem w niefajnej sytuacji bo w ciągu tych kilku miesięcy mialam podwyżkę 2 razy i średnia nie będzie dla mnie korzystna 😏
*chyba niezrozumiale napisałam, ale mam nadzieję że wiecie o co mi chodziło 😇Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2023, 13:06
-
Współczuję dziewczyny stresu związanego z wyliczeniami, pracą, zwolnieniami 😘 ale wszystko się ułoży. Najważniejsze, że maluszki rosną Nam zdrowo ❤️
Niuśka o której wizytujesz?
Powiem Wam, że jestem strasznie wrednym szczurem. Ale stary tak doprowadza mnie do szału, że mam ochotę nie wziąć go jutro na wizytę 👿
Skoro ciąża to nie choroba i ma do mnie pretensje, że mam czelność usiąść gdy brzuch mnie pobolewa, to widocznie dziecko go nie interesuje i niech spada na bambus .. -
Kania_czubajka wrote:Faceci to są jacyś dziwni. Mój mąż też powątpiewa w to, gdy mówię że jestem zmęczona produkcja dziecka w środku. Oni nie są tego świadomi
Prawda jest taka, że jakby jeden z drugim miał w ciąży chodzić a potem te dzieci rodzic, to by rasa ludzka wyginęła. Nie wiem jak Wasi mężowie, ale mój kataru nie umie znieść z godnością 😒🥴
Jeśli u mnie jutro się potwierdzi chłopak, to będę mogła sobie wpisać obserwacje w statystyki - ciąże z Emmą i Tolą były cudowne. Owszem, do 10 tyg byłam zmęczona ale było fajnie, przyjemnie. Miałam ochotę na długie spacery, pucowalam dom codziennie z uśmiechem na gębie. Z Emilem byłam przeorana rzyganiem do 6-7 miesiąca i pierwsze miesiące ciąży to była gehenna.
Jeśli teraz się potwierdzi chłopak, to wpisze się to w statystykę, że ciąże z chłopcami znoszę 100x gorzej niż z dziewczynami.
Póki co najgorsza była z Emilem. Ta jest na 2 miejscu 😒
Z Tolą czułam się jak młody bóg.
Obecnie zmuszam się do robienia czegokolwiek. Gotuję bo MUSZE (gdyby nie dzieci, stary by jadł kebaby, serio), sprzątam bo MUSZE, wstaje rano bo MUSZE. A w dzień nie mogę się położyć na drzemkę jak dzieciaki w przedszkolu bo stary albo ma o to pretensje albo wymyśla mi jakieś debilne zajęcia w stylu: sprzątanie w samochodzie, grabienie sadku, mycie mebli tarasowych. I za cholerę nie rozumie, że ja naprawdę nie mam na to wszystko siły 😒
A potem się dziwi że o godzinie 22 padam spać jak koń po westernie... I pretensje 👿
Chyba czas zadzwonić na skargę do teściowej 🤣 ona go umie ustawić 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2023, 13:48
-
Kania_czubajka wrote:Ja poprosiłam dziś księgowa, żeby mi policzyła, jak mi wyjdzie kasa na zwolnieniu, ma zadzownic. Ale powiedziała, że nagrody się nie liczą do zwolnienia!
Do podstawy zasiłku chorobowego zalicza się nie tylko wynagrodzenie zasadnicze, lecz także inne premie, dodatki czy nagrody, od których były odprowadzane składki na ubezpieczenie chorobowe.
Składniki zaliczane do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego to między innymi:
premia uznaniowa, miesięczna, kwartalna, roczna,
wynagrodzenie za czas urlopu,
wynagrodzenie za godziny nadliczbowe,
ekwiwalent za pracę w nocy.
Przyznam się, że podczytuje Was trochę zaciskujac kciuki❤️ Kania_czubajka, wyjaśnij to, żebyś nie była stratna, może księgowa jakaś niedoinformowana.
Sara30, Meeg, Ancalime lubią tę wiadomość
Maj - lipiec: szykowanie 🤰dla maluszka
1) schudnąć 10kg:
94🎉 (3.05)
93? 92? 91? 90? 89? 88? 87? 86? 85?
2) przyjmować suple
3) otrzymać 3x zielone światło na zajście w ciążę
1 wizyta: 5.05 ✅ blizna ciągła - 5 mm 🎉
2 wizyta: ?
3 wizyta: ?
---
Późne owulacje
Karmienie piersią
PCOS -
Strasznie Wam współczuje dziewczyny! Kurde, gdyby można ich było podpiąć do czegoś i zasymulować na nich to przemęczenie 🫣 mój mąż na szczęście jest bardzo wspierający, od kiedy jestem w ciąży ugotowałam może 10 obiadów nawet nie, wszystko sam ogarnia a ja śpię. Za to mój tata wydzwania z wyrzutami że za mało robie za mało ogarniam i siły to on może nie mieć bo tyle pracuje 🙄
Chociaż najgorsze są kobiety w rodzinie które swoje ciąże przeszły lekko i mówią że wymyślam bo one mogłyby całe życie chodzic w ciąży 🤦🏼♀️
Sara, jak już wpisujesz wizyty to ja upolowałam prenatalne jeszcze na Luxmed na 03.04, a połówkowe 12.05 😀Sara30 lubi tę wiadomość
26
hashimoto + niedoczynność
marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm
👩🏼🍼 Tosia 🤍 -
RiverS bez jaj! Po ciąży z Tolą uważałam, że jestem stworzona do chodzenia w ciąży i rodzenia dzieci bo to wspaniały stan.
Cofam i wypluwam 🥴
Mam nadzieję, że dzisiaj mam chwilowy spadek mocy i jutro będzie lepiej.
-
Dziewczyny, ale dobrze, że zrobiłam dziś na wszelki wypadek te badania 🙈😁
Właśnie szykowałam całą dokumentację na jutrzejszą wizytę i patrzę - jest karteczka, że mam zrobić mocz i morfo 😅
Jutro muszę jeszcze zajechać przed wizytą tam gdzie miałam prenatalne, odebrać wyniki pappy na papierze. Pewnie doktorek będzie chciał zobaczyć 🤔 -
Cześć dziewczyny witam się z wami już z domku popijając kawkę w nowej filiżance z miasta ceramiki 😉 mąż mi zamówił na urodzinki, a przyszły jak byłam w szpitalu 😊 teraz jeszcze tylko tego kwasnego śledzia mi brakuje do pełni szczęścia ale to za parę dni bo jednak jeszcze trochę muszę dietę lekkostrawną mieć 😮💨
Reanimuje jednego kwiatka, także nie jest źle 😅 wstawiłam też już pranie 🤪 no i na podwieczorek placuszki bananowe i może na jutro chlebek bananowy bo banany zaraz wyjdą, także tyle ze strat z serii "facet sam w domu przez tydzień".
Bardzo Wam współczuję złego samopoczucia, wiem coś o tym, chociaż u mnie okazało się że to jak się czułam było spowodowane stanem zapalnym, lekarz stwierdził że to od zapalenia pęcherza mogło mi się jelito zaostrzyć 🤷♀️ przyjmuje że tak było, także chyba teraz profilaktycznie będę łykać urosept, oczywiście po antybiotyku bo jeszcze 3 dni mam brać.
No i badania kontrolne w przychodni za tydzień muszę sobie ogarnąć, a potem jeszcze do gastrologa się będę musiała wybrać bo też mówił żeby przyjść, a w szpitalu zapomniałam zapytać jakie żelazo mogę brać w razie potrzeby które będzie najlepsze przy mojej chorobie.
Uważam że nie ma tego złego, bo prócz leczenia poznałam bardzo fajną dziewczynę która ma tą samą chorobę przewlekłą i myślę że będziemy utrzymywać kontakt 😊
Co do wizyty to muszę sprawdzić do kiedy mam L4 I na wtedy się umówić, a na wizycie u chirurga onkologa dopytam czy w szpitalu będą sprawdzać po operacji co z dzieckiem bo jeśli nie to napewno pójdę wcześniej na wizyty!Ancalime, Domi94 lubią tę wiadomość
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Mój Stary dostał od kolegi wczoraj książkę „Ciąża dla facetów”
Także może będzie trochę bardziej świadomy. Ale ja mu tez tłumacze skąd wynikają różne sprawy, jak np zmęczenie, to takie oczywiste, ale dla mężczyzn nie do końca. Ale nie narzekam na niego w sumie, dba o mnie mysle.
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
agentka93 wrote:Mój Stary dostał od kolegi wczoraj książkę „Ciąża dla facetów”
Także może będzie trochę bardziej świadomy. Ale ja mu tez tłumacze skąd wynikają różne sprawy, jak np zmęczenie, to takie oczywiste, ale dla mężczyzn nie do końca. Ale nie narzekam na niego w sumie, dba o mnie mysle.
Ja myślę, że mój mąż żyje wspomnieniami, jak to w ciąży z Tolą czułam się wspaniale i mogłam góry przenosić. Chyba wydaje się mu, że ciąża to ciąża i każda będzie taka sama 😑 -
.aś. wrote:Do podstawy zasiłku chorobowego zalicza się nie tylko wynagrodzenie zasadnicze, lecz także inne premie, dodatki czy nagrody, od których były odprowadzane składki na ubezpieczenie chorobowe.
Składniki zaliczane do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego to między innymi:
premia uznaniowa, miesięczna, kwartalna, roczna,
wynagrodzenie za czas urlopu,
wynagrodzenie za godziny nadliczbowe,
ekwiwalent za pracę w nocy.
Przyznam się, że podczytuje Was trochę zaciskujac kciuki❤️ Kania_czubajka, wyjaśnij to, żebyś nie była stratna, może księgowa jakaś niedoinformowana.