WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania_czubajka wrote:
    Maiora, jaki nosek uroczy! :) Piękny :)

Edit: coś mnie dzisiaj boli żołądek, nic w sumie nie jadłam takiego, co mogłoby mi zaszkodzić, ale miałam nowy stanik. Może to z powodu przyciśnięcia i to zgaga jakaś?

Edit2: ubranka wyprane i wysuszone! Sprzęty sprawdziły się idealnie, złoto!
    Mam cichą nadzieję że odziedziczy nos po mnie a nie po swoim tatusiu 😂

My planujemy zakup suszarki we wrześniu. Teraz musimy założyć klimę w mieszkaniu bo się ugotujemy

RiverS wspaniałe wieści 😍😍😍

Sara pierwszy dzień jest najgorszy. Mój też zaraz wyjeżdża a jeszcze wyszła straszna lipa z jego pracą i raczej nie zjedzie na komunię mojego chrześniaka ale cóż za coś musimy żyć... Bardzo się cieszę że u was te perturbacje z pracą zakończyły się sukcesem ❤️ oby już nigdy nie wróciły 🙂

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, może masz rację, że to synek kopie mnie po żołądku, bo faktycznie czuje dziś kopniaki wysoko. No nie jest to przyjemne ;(

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania ja nic nie chce mówić ale apogeum dopiero przed nami 🙈

Ja się zorientowałam, że Lidka się prawdopodobnie obróciła po tym, że gdy ma czkawkę to czuję ją wtedy niziutko bardzo. A wcześniej jak miała czkawkę to było w okolicy pępka. I ruchy takie kopniakowe teraz czuję nad pępkiem. Więc tak jakby się obróciła główką do dołu.

Żałuję, że nie notowałam kiedy dokladnie w poprzednich ciążach dzieciaki mi się obracały ale pamiętam, że bardzo wcześnie...

Maiora no właśnie to są te dylematy :( przykro mi, że teraz u Was kiepska sytuacja ale po każdej burzy musi wyjść słońce ☀️

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka Bartuś! Ślicznie rośnie 🥰

RiverS ale się układa 😘 oby już teraz spokojnie 🙂

Sara, widzę że też na prostą wychodzicie z pracą 🙌

A co do problemów żołądkowych, to ja nie zgaga, ale refluks jak leżę. A że nie mogę spać od 3 (dzisiaj już nie zasnęłam...) to po godzinie leżenia zaczynam czuć jak mi się dźwiga w gardle... a nie jadłam nic na noc 😪 już nie 1 raz :(

Ale Mała dzisiaj tak kopie, że widzę jak mi się koszulka rusza 😆

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój dzisiejszy dzień w skrócie 🙈

FB-IMG-1684162493088.jpg

Kania_czubajka, agentka93, Ogoorkowa, ELka, Ancalime, Kasio, Maiora lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, musisz być wykończona...
    Ja jestem dziś zmęczona tym bólem żołądka, ale zdaje sobie sprawę, że to przedsmak tego, co mnie czeka w kolejnych miesiącach.

Dziś miałam wolne,jutro wracam do pracy i zostają mi dwa tygodnie i... zwolnienie;)

Ogoorkowa, Sara30, Ancalime lubią tę wiadomość

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem ciekawa, czy w środę neurolog nie każe mi iść na zwolnienie, te uciski chyba nie są zdrowe... w niedzielę było super, dzisiaj rano też, ale teraz wieczorem już mnie ciągnie ta prawa noga, więc jutro pewnie będzie gorzej 😏
    A jak nie, to w okolicy 10.06 mam mieć wizytę u gina, to już wtedy najpóźniej wezmę L4 🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2023, 20:46

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa a jesteś pewna, że to nie jest związane z kręgosłupem? Ja przy rwie kulszowej mam drętwienie jednej nogi 🤔

Dzisiaj wykończyła mnie Tolka 🥲
    Ona jest dzieckiem autystycznym już pomijając jej niepełnosprawnośc intelektualną. Nie znosi zmian, nowych miejsc, ludzi. Jest cholernie rozdrażniona gdy kupię jej nowe buty a co dopiero takie imprezy jak dzisiaj. Umordowałysmy się dziś obydwie.
    Łącznie nosiłam ją ok 2 h 🥴 a ona waży blisko 20 kg. Nogi mi w dupę włażą a do tego starszaki chyba miały dziś jakieś przesilenie bo tak, jak zawsze chwale jak mam mądre i dojrzałe dzieci, to dzisiaj zachowywali się jak banda oszołomów 🙈 szlabany się posypały 🤣

To nie był mój dzień 🙈

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Ogoorkowa a jesteś pewna, że to nie jest związane z kręgosłupem? Ja przy rwie kulszowej mam drętwienie jednej nogi 🤔

Dzisiaj wykończyła mnie Tolka 🥲
    Ona jest dzieckiem autystycznym już pomijając jej niepełnosprawnośc intelektualną. Nie znosi zmian, nowych miejsc, ludzi. Jest cholernie rozdrażniona gdy kupię jej nowe buty a co dopiero takie imprezy jak dzisiaj. Umordowałysmy się dziś obydwie.
    Łącznie nosiłam ją ok 2 h 🥴 a ona waży blisko 20 kg. Nogi mi w dupę włażą a do tego starszaki chyba miały dziś jakieś przesilenie bo tak, jak zawsze chwale jak mam mądre i dojrzałe dzieci, to dzisiaj zachowywali się jak banda oszołomów 🙈 szlabany się posypały 🤣

To nie był mój dzień 🙈
    Nigdy nic mi nie było z kręgosłupem, więc nie wiem 🤷‍♀️ ale właśnie jak chodzęz jest lepiej, jak siedzę te 8h to z każdym dniem tygodnia jest gorzej 😔

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa wrote:
    Nigdy nic mi nie było z kręgosłupem, więc nie wiem 🤷‍♀️ ale właśnie jak chodzęz jest lepiej, jak siedzę te 8h to z każdym dniem tygodnia jest gorzej 😔

Oby lekarz znalazł odpowiedź i coś poradził na to.
    Albo po prostu od długotrwałego siedzenia jakiś ucisk powstaje 🤔
    Oby to nie było nic poważnego ☺️

Longanimity udało Ci się umówić?

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Longanimity Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ale termin taki średni bo dopiero 5.06 także kolejne 3 tygodnie czekania... Już za 4tym razem się udało choć nadal nie było ordynatora ale jakiś termin się zwolnił więc biorę co dają. Poinformowałam koordynatorkę bo to tam z konsylium trzeba zgrać a ona jeszcze przekaże mojemu lekarzowi.

Sara30, Ancalime lubią tę wiadomość

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • Kasio Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity, może w międzyczasie jeszcze coś się zwolni!

My po wizycie i musiałam trochę odetchnąć 😅 wszystko jest w jak najlepszym porządku, wszystkie organy prawidłowe 🥰 oczywiście powód do radości jest ogromny! Ale jak dostałam wyniki i popatrzyłam na normy to troszkę mi optymizm opadł, bo Helenka ma krótkie kości udową i ramienną (krótką znaczy kropeczka jest na początku skali). I to mnie jakoś tak przybiło, mój mąż też ma raczej krótkie nogi i bardzo chciałam żeby akurat długość nóg nasze dzieci dziedziczyły po mnie 😅 i nie chodzi o to, że ja będę miała z tym problem, tylko nie chciałabym żeby moja córka miała w przyszłości jakieś kompleksy, bo akurat tego się nie zmieni... Chociaż sama sobie powtarzam, że najważniejsze jakim będzie człowiekiem a nie jak będzie wyglądać 🥰 no i co naj, najważniejsze na ten moment - że rozwija się prawidłowo 😁
    Księżniczka wcale nie chciała współpracować, lekarz wciskał mi palce w brzuch, pukał, stukał, musiałam się energicznie obracać i nic to nie dawało, miała nas w nosie 😁 zdjęcie pamiątkowe też robione w wielkich bólach, lekarz jakoś nagrał na USG filmik, zwolnił sobie i wyłapał moment gdzie najlepiej widać

IMG-20230515-225244.jpg

Ogoorkowa, Ancalime, Longanimity, ELka, Niuśka, Meeg lubią tę wiadomość

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2023, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasio a Wy z mężem jesteście wysocy?
    Moje wszystkie dzieciaki w brzuszku miały zawsze znacznie krótszą kość udową względem innych pomiarów 🙈 też mnie to martwiło i kiedyś czytałam, że tak jest najczęściej u niewysokich dzieci :)
    I dziś faktycznie, moje dzieciaki nie są wysokie ale też nie mają jakichś krótkich nóg :D
    Poza tym pamiętaj, to tylko pomiar i przy długości kilku cm, drgnięcie ręki i postawienie kursora milimetr dalej ma ogromne znaczenie.
    Nie martw się :)
    Ciesze się, że wszystko dobrze ❤️

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 05:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasio, mi się wydaje,że proporcje też się różnią u różnych osób, to jeszcze pamiętam z silowni, jak trener mówił,że chociaż mam długie nogi, to proporcjonalnie krótka kosc udowa i dlatego jakieś ćwiczenie mi nie pasowało najlepiej ;) popatrz jeszcze raz na swoje nogi bo może masz długaśne łydki jak ja 🤔
    Ważne, że wszystko wyszło w porządku 🥰 i nawet udało się fotkę sensowna złapać 😍

Longanimity, trzymam kciuki, żeby może się jeszcze coś znalazło... ❤️

Sara, sama jestem turbo ciekawa co mi tam się dzieje z tą noga 😆

Dzisiaj przespałam cała noc! Po raz pierwszy od majowki nie miałam pobudki o 3 😱🤩 może znowu że 3 noce będą przespane 🥹

age.png
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam jeszcze, że te pomiary będą prawdopodobnie skakać. Raz dłuższą będzie kość udowa, a raz większy obwód brzucha. Czasem głową będzie z tyłu, aby potem przyrosnąć. Dopiero kilkukrotny pomiar i powtarzająca się wartość 'w tyle' będzie o czymś świadczyła.

Ja nie śpię od 4. Młoda ułożyła się na pęcherzu i w ciągu 30 min aż 3x musiałam odwiedzić WC. Bezceremonialnie zaczęłam wałkować brzuch i jakoś chyba ją przesunęłam (albo sama się przesunela) i poszła spać, bo przestałam czuć tak mocno kopniaczki. Ale co z tego, jak zobaczyłam, że za godzinę z hakiem mam wstać i z tego stresu, że będę niewyspana 🙈 już w ogóle przewracałam się z boku na noc.

Z plusów tej sytuacji, to jestem już wyprysznicowana, umalowana do pracy. Śniadanie dla mnie i śniadaniowka młodej ogarnięte. Córcia zbudzona i czekam aż się ubierze (niecałe 8 lat i właśnie krzyczy z pokoju, że ma za mało ubrań i nie ma co wybrać 😂).

Miłego dnia ❤️

Starania od 01.20
    18.01. Beta 3454 prog 9,5
    24.01. Beta 10319 (44%)
    28.01. USG 6+1 CRL 4,7mm, YS 3,9mm
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancalime moja ma 7 i też wiecznie "nie ma się w co ubrać" 🙄 Kyrie Elejson

Mnie też dzieci już zdjęły ze spania. Ogólnie nie mam problemów ze snem i jeśli Tola śpi to ja też ale dzisiejsza noc dramat.
    Pisałam Wam, że tak mnie pożarły te meszki... Wiecie, że do tej pory jestem popuchnieta i swędzi jak diabli 😨 swędzenie mnie budziło, wstawałam w nocy smarować choć to całe g.. daje

Longanimity kciuki za wizytę ✊❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2023, 06:51

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale strojnisie macie :D
    Ja w sumie mogę dołączyć do grona, bo ostatnio chodzę w legginsach i t-shircie. Idealny strój! W przyszłym tygodniu ma być ponad 20 stopni to wrócę do sukienek znowu :P

I współczuję takich przerywanych nocy, dobrze wiem jak potem się człowiek czuje :(

age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku ciąży nie przespałam żadnej nocy w całości, generalnie to wyczytałam ze np przez encorton można się budzić w nocy o rzeczywiście póki miałam encorton czy tą mała dawkę czy tą większą to ok. 1.30 praktycznie co noc się budziłam, teraz to tak raczej ok. 3 i do WC.
    Też mam czasem wrażenie że dziecko uciskać na pęcherz i co chwilę mi się chce siku ewentualnie mój drugi pomysł że wcześniej uciskało na moczowód u robił się lekki zastój a potem się odblokował 🤷‍♀️ za pierwszym razem robiłam badanie moczu nawet bo bałam się że to może być ZUM, ale czysto było. Z wczorajszych badań do których za bardzo się nie przyłożyłam (tylko papierem na sucho podtarłam przed pobraniem próbki bez żadnego podmywania) też wszystko w normie 💪
    Nawet hemoglobina już prawie w normie a to żelazo biorę prawie codziennie 🙈
    Oczywiście widać po wynikach że jestem świeżo po chorobie bo niektóre parametry podniesione.

Jestem bardzo ciekawa czy dzisiaj lekarz potwierdzi że Zbyś to Zbyś a nie jednak Basia 😅

A co do ubierania to w niedzielę miałam plan ubrać coś innego niż leginsy... wiec najpierw padło na taką spódnice midi rozmiar uniwersalny... i niby ok ale po paru min stwierdziłam ze jednak tą guma za bardzo mnie uciskać pod biustem... no to założyłam te jeansy z HM ale kurde... powiem wam że bardzo średnie... pas z tyłu jest moim zdaniem za niski, łączenie z przodu jest na takiej wysokości że sciaga mi majtki 🥴 po jakiejś 1h wróciłam do leginsów 😂 zamiast koszulki miałam koszule... zaraz od ciasta zrobiłam sobie plamkę... stwierdziłam że zapoiorę na szybko bo cienki materiał zaraz wyschnie... no to materiał taki że po wodzie plama też zostaję i trzeba całą wyprac żeby wyglądała normalnie 😵‍💫😮‍💨😂

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity, skutecznie przekonałaś mnie, że moja stylówka to jedyne słuszne wyjście :D

Kurcze, siedzę sobie na HO, zero stresków i czuje kołatanie serca. Mierzę ciśnienie: 90x70 i tętno 125 :/ to już nie pierwszy raz tak czuję, ale pierwszy raz miałam okazję zmierzyć w tym momencie... Ciśnienie moje, ale puls w ciąży tak do 105 miałam :(

age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 16 maja 2023, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa mi puls skakał albo od tarczycy albo od niskiego potasu, może najlepiej zapytać lekarza czy jakieś dodatkowe badania zrobić czy to normalne w ciąży... aczkolwiek teraz jak tsh wróciło do normy i potas też jest w granicach normy u mnie jest ok.

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
‹‹ 654 655 656 657 658 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ