Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
RiverS wrote:
Ślicznotka -
Wiem wiem, bez paniki większej, mam nie chorować więc mam okazję wymiksować się z kolejnej komunii w przyszły weekend 😅 właśnie u tych z którymi się pospinałam także zastanawiam się czy to robić 😜
No i mam też sie postarać mniej stresować, więc nie wiem co z tej obrony mojej wyjdzie…
Ja też sobie na obiad zrobię młode ziemniaki, ale z kapustą! Narobiłaś mi smaka 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2023, 14:26
Ogoorkowa lubi tę wiadomość
26
hashimoto + niedoczynność
marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm
👩🏼🍼 Tosia 🤍 -
RiverS super fotka 😍 co do zastawki to najważniejsze, że jest pod kontrolą. Tolką urodziła się z niedomykalnościami 2 zastawek i do 2 r.z jej się domknęły same 🤷🏻♀️
Ale wychwytywanie takich niuansów tylko świadczy o jakości badania
Ancalime tak, rozmawiałam z ginem na temat porodu Toli i tego, jak w 35 TC hamowano akcje (co było błędem lekarskim jak się okazało). I właśnie mówił, że według nowych wytycznych po skończonym 34 TC może się dziać co chce.
-
Mi narobilyscie smaka na młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym 😍
A dziś na śniadanie wjechały wiosenne kanapki z sałatą, rzodkiewką i szczypiorkiem 😁
A chodzi za mną botwinka 😍 -
Muszę wam powiedzieć że na tym tygodniu "Rodzic Po Ludzku" dowiedziałam się czegoś co było dla mnie zupełną nowością.
Pewnie dla części z was to jest informacja oczywista i znana ale dla mnie nie była.
Przy przyjmowaniu do porodu trzeba wypełnić formularz przyjęcia i tam jest cała lista pytań a między innymi trzeba podać przychodnie POZ gdzie zapisujemy dzidzie oraz nazwisko położnej środowiskowej.
Ja byłam pewna że to ogarnia się po porodzie a właśnie okazuje się że już przed trzeba.
I teraz jest druga kwestia że nasi znajomi z terminem za 2 tyg dziś dzwonili do pobliskiej przychodni i babeczka ich odbiła mówiąc że to dopiero PO porodzie... poszłam tam osobiście i powiedział mi to samo, owszem można ich podać w szpitalu ale zapisać sie można dopiero PO.
To mi się nie zgadza z tym co się dowiedziałam w szpitalu oraz z faktem że wizyta położnej środowiskowej na NFZ przysługę już w czasie ciąży oraz potem w trakcie połogu.
Drążę temat dalej i popytam koleżanki które już rodziły jak to jest . Jak było u was mamusie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2023, 14:31
-
Meeg ja prawdę mówiąc nie wiem 😳
Ja po powrocie do Polski zapisałam siebie i dzieci do przychodni i tam automatycznie przydzielona została położna (bo jest jedna 😅). I przed porodem na 100% nic nie robiłam, ale jak się okazało później, właśnie deklaracje o wyborze położnej podpisałam kilka lat wstecz 🤷🏻♀️
W szpitalu przy przyjęciu coś podpisywałam ale ze wpadłam na porodówkę z pełnym rozwarciem to nie za bardzo pamiętam co 🤷🏻♀️
Ale na 100% położna była u Nas na wizycie patronazowej jak Tola miała z 3-4 tygodnie. Sama zadzwoniła się umówić bo jak mówiła, szpital przesłał kartę i info o urodzeniu dziecka.
Ale myślę, że dużo zależy od konkretnego szpitala/przychodni a i przez te 4 lata mogło się pozmieniać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2023, 14:38
Meeg lubi tę wiadomość
-
RiverS co za piękna panna
A myślałam, że tylko ja tak odliczam ile jeszcze tygodni to bezpieczniejszego czasuSłyszałam, że powyżej 27 tygodnia się już robi dość komfortowo, jeśli chodzi o przeżywalność. Czytałam ostatnio o dziewczynce z 21 tygodnia, która ma 3 lata obecnie i rozwija się jak rówieśnicy 🙈 szok!
Ale wiadomo, oby nie prędzej niż we wrześniu. Pani doktor dziś sama powiedziała „na tym etapie, jak widać, że bobas zdrowy to najważniejsze, aby wystarczająco długo posiedział w środku. Ale gdzie ma się spieszyć jak tam takie fajne jacuzzi” 😀
Przyjemna pani doktor, wszystko nam pokazywała i opowiadała, mąż po wyjściu się śmiał, że z jej słów wynika, że to najpiękniejsze dziecko świata, jak wszystko takie „śliczne i idealne” 😂
Idę jeszcze w sobotę na jedne połówkowe do tego doktora, który w szpitalu często mnie bada. On tez jest dokładny także szkoda by mi było nie skorzystac za darmoCo oznacza, że podejrze Małą 3 razy w tym tygodniu 😁
Dziś mi się śniło, że urodziłam chłopca tak apropo snów
Ancalime, Meeg, Ogoorkowa lubią tę wiadomość
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
U nas (ale to 7 lat temu) podawało się nazwę, numer przychodni i adres. Nie pytali o konkretne nazwisko położnej.
Nas nawiedziła dość szybko, bodajże po 9 dniach, tj. po tygodniu od wyjścia ze szpitala. Wcześniej dzwoniła się umówić.Meeg lubi tę wiadomość
-
Ja slyszalam, że teraz jest wizyta po 48h od wyjścia ze szpitala. Ciekawe jak w praktyce
Ja już znalazłam położna, bo w szkole rodzenia mnie trochę przymusili- musiałam im potwierdzić, że po skończeniu edukacji ma kto mnie „przejąć” i zrobić wizyty patronażowe po porodzie. Także teraz deklarowałam położna ze szkoły rodzenia, a później te drugą panią wpisze, ale już jestem z nią ugadana na kontakt we wrześniu.
Czy któraś z Was myśli o prywatnej położnej w trakcie porodu? Ja przyznam, że nie, ale opinie są w moim szpitalu podzielone o położnych. Zależy, jak kto trafił pewnie. Ale może przegapiam jakiś ważny aspekt dlaczego warto.Meeg lubi tę wiadomość
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Meeg z tego co ja się orientuję to położna nie musi być z przychodni POZ bo wypisywałam kiedyś taką deklaracje (przy okazji wizyty u gin na nfz). A położna chce mieć zupełnie (jutro zamierzam dzwonić to coś więcej będę wiedzieć) I właśnie przysługują wizyty patronażowe jakoś parę dni po porodzie, a do przychodni to rzeczywiście już po porodzie, to z doświadczenia moich koleżanek 😉
No i położne muszą z tego co wiem odwiedzić każdą kobietę po porodzie z tego co się orientuje to tak samo jak z zarejestrowaniem w urzędzie rodzice mają 21dni a jeśli tego nie zrobią to z automatu usc rejestruje dziecko i nadaje mu imię.Meeg lubi tę wiadomość
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Pozwolę sobie wbić do Was 😉
Jeśli chodzi o pediatrę, to tak, podczas pobytu potrzebny jest adres poradni, w której rodzice chcą zarejestrować dziecko (tam wysłana zostaje np.karta szczepień), dlatego warto zorientować się, czy ta poradnia którą planujecie wybrać prowadzi zapisy (bo spotkałam się z hasłem, że jakaś poradnia ma za dużo pacjentów, i w jakiś okresach nie przyjmuje nowych), czy dalej jest tam pediatra itp. Oni Was nie zapiszą na zaś, dopiero po porodzie informujecie ich, że Dzidziuś już jest, i umawiacie wizytę (koło 2 tyg - 1 msc, zależy od poradni i potrzeby). P.S Taką poradnie zawsze możecie zmienić, ważne jest tylko, żeby pamiętać co podacie na oddziale, i gdzie później zwrócić się po kartę szczepień.
Natomiast położna, która przeprowadza patronaż to położna z Waszej poradni, gdzie macie złożoną deklaracje (często np. stacjonująca przy Waszym ginekologu, bo oni lubią z automatu podstawiać do wypisania deklaracje nie tylko na lekarza, ale też położną). Można to sprawdzić na koncie gov, ew.od razu zadeklarować inną. Położna ma 48h na kontakt z Wami po wypisie, czasem już szpital się z nią kontaktuje i informuje o fakcie porodu i wyjścia do domu dziecka, czasem jesteście do tego zobowiązane same. To 48h to kontakt telefoniczny, weryfikacyjny, chociaż często i pierwsze wizyty odbywają się już w tym czasie. Takich wizyt osbywa się w zależności od potrzeb, aktualnie finansowane jest chyba 6 wizyt (ale mogę mieć nieaktualne info). Położna środowiskowa prowadzi też edukację kobiet w ciąży, ale to znowu zależy od położnej. Są takie, które odwiedzają ciężarne w domach, są takie, które organizują spotkania w poradni (grupowe, albo indywidualne), i oczywiście są takie, które nic nie robią. Nie mniej, takie spotkania ciężarnym się należą. Często na grupie rodzić po ludzku, oprócz szpitali poruszana jest kwestia polecanych położnych, do których warto złożyć deklarację (ja np. w ten sposób znalazłam dwie polecane położne ode mnie z miasta).
P.S. a szpital potrzebuje info o położnej środowiskowej w ramach tak zwanego zachowania ciągłości opieki nad dzieckiem, to dość istotne, żeby w papierach wszystko figurowało, więc mogą Was o to pytać więcej niż raz 😉Ancalime, Meeg, agentka93 lubią tę wiadomość
-
Właśnie koleżanka która urodziła w styczniu potwierdziła że ona zapisała się jeszcze w ciąży a nie dopiero po porodzie 🙂 pewnie to zależy od przychodni.
Co jeżeli nie mam gin na NFZ? zawsze prywatnie i chyba nie jestem nigdzie zdeklarowa wiec i położnej nie mam 🤷♀️ muszę się gdzieś jednak zdeklarować 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2023, 15:20
-
Meeg, ja zapisując się w ub.roku na NFZ do internisty, z automatu zostałam zapisana do położnej - może u Ciebie też tak jest? To widać w ikp Twoim
Meeg lubi tę wiadomość
-
Agentka ty to się nachodzisz po lekarzach 😀 ja narzekam jak muszę co 3 tyg iść a ty masz tyle tych wizyt i podwójne połówkowe! 😀
Oloska dzięki za informację!
Ja właśnie troszkę jestem zdziwiona ze ci moi znajomi po szkole rodzenia nic o podaniu położnej środowiskowej nie wiedzieli 🙂 ale może tak sie na szkole rodzenia ONLINE wyszkolili 😀oloska lubi tę wiadomość
-
Raczej jesteś Meeg gdzieś zapisana i nie wiesz, ja jak odpalilam IKP to się okazało, że mam jakaś położna z końca miasta, o której istnieniu nie wiedziałam 😂
Oloska fajnie, że się odezwalas. Swoją drogą zapraszamy do nas, bo z tego co widzę grudniowy wątek jest mało aktywnyoloska lubi tę wiadomość
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
agentka93 wrote:
Czy któraś z Was myśli o prywatnej położnej w trakcie porodu? Ja przyznam, że nie, ale opinie są w moim szpitalu podzielone o położnych. Zależy, jak kto trafił pewnie. Ale może przegapiam jakiś ważny aspekt dlaczego warto.
Myślałam o tym ale chyba się nie zdecyduje. Wiem że w szpitalu wszystkie położnej są polecane i chwalone, a czesc z nich pracuje prywatnie w gabinecie mojego ginekologa. Pomyślałem też o tym że co z tego że wykupie położna a jej może zwyczajnie nie być na dyzurze kiedy pojedziemy rodzić. Przecież one nie mieszkają w szpitalu 😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2023, 16:08
-
Meeg a to prawda, że się nachodze
I naczekam na miejscu 🙈 Ale wiedziałam od początku ciąży, że tak będzie także odpowiednio się nastawiłam. Mus to mus, z połówkowymi co prawda nie ma przymusu, ale nawet prowadzący mówi, że w mojej sytuacji więcej par oczu to nie za wiele nadal
Meeg lubi tę wiadomość
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Agentka ja głęboko rozważałam położną do porodu domowego ale kwota 5 tys trochę mnie zniechęciła. W szpitalu na pewno bym nie brała
A co do położnej to ja tak jak Agentka, po prostu w pewnym momencie się zdziwiłam, że mam jakąś położną 😅
-
Hej dziewczyny
Co do położnej środowiskowej też miałam o tym na ostatnich zajęciach ze szkoły rodzenia. I dowiedziałam się że możemy my nalezec do innego poz dziecko do jeszcze innego i z jeszcze innego możemy sobie wybrać położna. Przysługuje nam min 4 max 6 wizyt patronażowych na NFZ. Na każdej z wizyt położna ma zważyć dziecko (powinna przyjść ze swoją wagą) , obejrzeć, sprawdzić nam szwy, sprawdzić dziecku pępek, jakbyśmy miały problem z przystawieniem do piersi to pomóc pokazać itd. Itp
Ja w swoim mieście do porodu opłacam "na lewo" położną. I tą samą położna chciałabym wskazać jako tą z Poz. Niestety w szpitalu w którym będę rodzić nie można zrobić tego oficjalnie, a wiem że w moim mieście szpitale nie słyną z miłych i Pomocnych położnych jak nie masz kogoś opłaconego..
PS. Przepraszam że ja tak z doskoku i nie odnoszę się do wszystkiego ale mam urwanie tyłka ostatnio.
RiverS piękne maleństwo.
Agentka wiem że te wizyty to z uwagi na stan zdrowia ale trochę zazdroszcze że masz okazję tak często oglądać bobaska.
Nieustannie trzymam kciuki za wszystkie wizyty ❤️
Życzę wam dobrej nocy ❤️ -
Co do prywatnej położnej do porodu, to ostatnio rozmawiałam z 2 koleżankami, które rodziły w jednym ze szpitali, o których myślę i obie mówiły, że prywatna położna to super sprawa, z tym, że jedna nie miała i żałuje, następnym razem bierze. Druga do pierwszego porodu miała, ale położna nie dala rady się zjawić, dziewczyna po 30h skurczy urodziła przez cc, w drugiej ciąży też od razu na cc, więc ostatecznie ani razu z prywatna położna nie rodziła... Także takie to świetne, ale żadna nie skorzystała jakny nie patrzeć 🤣 a skoro nadal tak zachwalały szpital, poród i personel to ja chyba się nie skusze :p za to chyba dopłacimy do prywatnej sali, na której będę tylko ja i mąż