Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Ancalime ja zauważyłam, że po każdym kolejnym porodzie macica obkurcza mi się szybciej przez co oczywiście boli dużo bardziej ale też szybciej przestaje krwawić.
Tolke urodziłam przed 15 i następnego dnia o 7 rano wychodziłam do domu już w jeansach i normalnych podpaskach. Pamiętam jak dzisiaj, że siedziałam u niej w szpitalu od rana do wieczora i chodziłam podpaski zmieniać a krwawić przestałam gdzieś po tygodniu 😳
Ale to jest sprawa baaaaardzo indywidualna.
Tak, sab simplex. U mnie z całej 3-ki tylko Emil miał kolkę i espumussan nie pomagał a sab simplex tak. Ja wiem, że to ta sama substancja ale kurcze nie wiem czemu jedno działało inne nie.
Co do brodawek to ja miałam tak zmasakrowane z Emmą ale z kolei jak zakładałam kapturki to ona nie chciała chwycić 🙄 sutki popękane, ból koszmarny. Z perspektywy czasu wydaje mi się, że ja ją źle przystawiałam. Ale my bardzo szybko zakończylyśmy te mordege i przeszłam na mm.
Z Tolką odziwo od pierwszego karmienia było dobrze 😳 mimo, iż teoretycznie powinna mieć największe problemy z odruchem ssania bo na początku była karmiona tylko dożylnie, ja powinnam mieć problem z laktacją bo nie mogłam jej przystawiać na początku to mimo wszystko, karmienie miałyśmy totalnie bezproblemowe 😳
Naiwnie liczę że tym razem też tak będzie 🫣
A jeśli będzie potrzeba kapturków, kompresów itp to mąż dokupi
Ja zamówiłam też te 40x60 ale kilka sztuk awaryjnie. Poza domem do przewijania kładłam te matę taką z torby od wózka i na nią tetre 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2023, 18:47
-
U mnie lista apteczna będzie skomponowana przez siostrę, w minimalnym zakresie - mieszkamy w dużym mieście, apteka całodobowa pod nosem, także nie ma co szaleć, ale wiem, że w przypadku karmiących ta lista robi się duuuuuużo dłuższa
Planuję uszyć dla małej i męża kilka kompletów bluz (2-3), bo on to jest taki ekspresyjny facet, i bardzo chętnie będzie chodził w takich samych outfitach z małą (kwiatki, zwierzątka, te sprawy 😅) a że dorwałam zestaw wykrojów bobasowych za darmo to akurat uszyję mu na urodziny, które ma pod koniec października, tylko dla Tosi z dłuższymi ściągaczami żeby je podwinąć26
hashimoto + niedoczynność
marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm
👩🏼🍼 Tosia 🤍 -
Rivers, taaak! W pracy coraz ciężej u fizycznie, i by się wysłowić 😂. Zwłaszcza jak mam się popisać niemieckim czy angielskim. A jak ktoś ode mnie wymaga rzeczy z pamięci 🙈. Brrr 😂.
-
Z tego co wiem to przynajmniej w mojej okolicy od dobrych kilku lat w szpitalu przy wypisie zalecają pielęgnację kikuta pępka tylko wodą.
Koleżanka opowiadała jak to po pierwszej ciąży miała zalecony spirytus wiec jak rodziła drugie to kupili w ciemno, a tu zalecenie octanisept no więc przy trzecim kupili w ciemno octanisept i się okazało że już tylko woda 🤷♀️ a rodziła mniej więcej co 2 lata 😜👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Ja nie mam pamięci z wysławianiem czy słowami ale za to robię takie idiotyczne rzeczy jak dziecko 🤦🏻♀️
W każdej ciąży tak mam. Takie chwilowe zaćmienie logicznego myślenia 🫣 przez co czasem dokładam sobie niepotrzebnej roboty.
RiverS ekstra takie komplety 😍
Ja gdybym umiała szyć to bym chyba odleciała w turbany i jakieś akcesoria -
Longanimity wrote:Z tego co wiem to przynajmniej w mojej okolicy od dobrych kilku lat w szpitalu przy wypisie zalecają pielęgnację kikuta pępka tylko wodą.
Koleżanka opowiadała jak to po pierwszej ciąży miała zalecony spirytus wiec jak rodziła drugie to kupili w ciemno, a tu zalecenie octanisept no więc przy trzecim kupili w ciemno octanisept i się okazało że już tylko woda 🤷♀️ a rodziła mniej więcej co 2 lata 😜
Zmiana zaleceń z roku na rok to jedno ale jeszcze większy młyn jest w głowie, gdy jedna pielęgniarka mówi tak a druga inaczej 😳
A to jest też częste.
Te starsze trzymają się kurczowo zaleceń z poprzedniej epoki, młodsze mają nowe zalecenia i weź tu bądź mądra 🤦🏻♀️
W wielu kwestiach musimy brać poprawkę i trochę słuchac swojej intuicji. Duże różnice są zauwazyłam w temacie budzenia na karmienie. Jedne zalecają bez względu na wszystko budzić dziecko co 3 h, inne w zależności od przybierania i sposobu karmienia a jeszcze inne wcale nie budzić 🫣 -
Przy pierwszej kazali mi budzić co 3h na karmienie przez pierwszy miesiąc. Tłumaczyli to tak, że miałam cukrzycę ciążowa i nie mogę dopuścić do nadmiernego spadku cukru u dziecka + że powinna przybrać. Czy jakoś tak. Byłam jak zombie. Ciekawe jak teraz zalecą 🤔.
Co do octeniseptu, to też słyszałam, że się odchodzi. Ale mi się sprawdzał i sprawdza do różnych rzeczy, mam w domu, więc tu zdam się na siebie.
Ale ja dzisiaj dużo się tu, jak na siebie, udzielam 😁. Od razu widać luzniejszy dzień.
-
Ancalime, co do fotelików, to musicie koniecznie podjechać do 8 gwiazdek i żeby też do samochodu, chyba, że widzicie, że pasują do modelu?
ogólnie ten britax chyba ma możliwość regulacji pochylenia na kanapie, więc do większej ilości samochodów powinien pasować. My kupiliśmy clouda, kąty się zgadzają
Sara, ano serio!kiedyś po zabiegu ginekologicznym dostałam takiego już trochę krwotoku i zalałam sypialnię, piękną mam historię w wyszukiwarce, bo przez kilka dni przekopywałam internet w tym temacie
Ten Sab Simplex to właśnie mąż mi z delegacji ma przywieźć w tym tygodniuPAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ (2 cs)
05.2025 👼🏻💔 (T13, 14+0, 2 cs)
Kariotyp ❓ -
A czy któraś z Was wie, że w połogu będzie nadal stosować heparynę?
Ja mam takie zalecenia, boję się, że będzie to powodowało mega krwawienia, bo ja po 1 ciąży to nawet po łyżeczkowaniu miałam 3-4 tygodnie krwawej masakry. No a wiadomo, że leku sobie nie odstawię, bo to niebezpieczne.
Odnośnie przewijania- czy w domu na przewijak też coś kladziecie dodatkowego? Bo właśnie znajomi opowiadali ile to nie wydają na podkłady do przewijania, a korzystają z przewijaka i już zwątpiłam😬
RiverS tak, ja niestety kalafior odczuwam już dość dawno. Miałam zawsze świetną pamięć i super się umiałam zorganizować, a w ciąży mam wrażenie, że ciagle coś mi wylatuje z głowy i robię rzeczy bez sensu, do tego znacznie wolniej. Oby to minęło jakiś czas po porodzie 😄Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Ancalime ja starszych nie budziłam. Ale oni oboje urodzili się 4,2 kg i przybierali jak smoki. Emma sama z siebie budziła się co chwilę ale Emil? Ten jak zjadł o 21 to potrafił spać do 2-3 🤷🏻♀️
Tolke budziłam ze względu na masę to raz, dwa żeby szybciej antybiotyki wypłukiwała a trzy - żeby rozkręcić laktację. Teraz wszystko zależy jak będzie z Lidką
Agentka ja w domu podkładam ewentualnie tetre jeśli jest grubsza sprawa. A tak, to tylko prześcieradło. Mam 3 na zmianę i po prostu piorę gdy się zmoczy
Ogoorkowa 🤣🤣🤣 wyobraziłam to sobie... 🤣🤣🤣 Kryminalisto tyOgoorkowa lubi tę wiadomość
-
Agentka, ja mam zalecenie przez pierwsze 6 tyg po porodzie dawkę 0,6 clexane. Ponoć to standardowe postępowanie, że jak się bierze heapryne w ciąży, to w połogu też zalecają 4-8 tyg, w zależności od wskazań. Mam powiedziane, że tylko w dniu planowej CC mam odstawić - na ten jeden dzień. Jak nie odstawie, to nie będzie można podać tego znieczulenia w kręgosłup, tylko trzeba będzie podać narkozę.
Nie myślałam o tym jak wpłynie na krwawienia. Już i tak za dużo powodów do stresu 😁.
Co do przewijaka, to moja siostra kładła nań tetrę, szybka do przeprania i też miała jej dużo 😎.
-
Ja też będę na heparynie w pologu
po CC też się dostaje na 10 dni (zawsze/często? Koleżanki miały
)
Ja też mam kalafior, teściowa zadzwoniła i 35 min z życia wyjęte, aż ciężko było się skupić... już jej powiedziałam, że my nie sprawdzamy ekipy remontowej codziennie, interesuje nas termin ostateczny i tego się trzymamy, mają poumawiane dostawy pod ich wytyczne co kiedy przywieźć, więc my nie planujemy się tym denerwować... obecnie to najgorsze pytanie jakie mi można zadać 🙈 wczoraj też do mnie dzwoniła, ale miałam poobiednia drzemkę to do męża po sekundzie zaczęła i to samo, jak remont, jak ekipa...PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ (2 cs)
Kariotyp ❓ -
Ogoorkowa, wychodzi na to że teściowa ma bardziej kalafiorowaty mózg od Ciebie, bo skoro już pytała to po co drugi raz o to samo 😅
Agentka, super że wczoraj wszystko dobrze! 🥳 U mnie też już 10 kg na plusie i też w udach zauważyłam 😉
Ancalime, my właśnie dzisiaj byliśmy w ośmiu gwiazdkach i naprawdę polecam! Kupiliśmy Maxi Cosi Coral 360 (obrotowa baza). Kierowaliśmy się przede wszystkim bezpieczeństwem - miał lepszą ocenę w ADAC niż Britax, którego też oglądaliśmy. No i dla mnie bajer bo można z fotelika wypiąć tylko nosidełko, ten ciężki plastik zostaje w bazie i odchodzi kilka kg. Samo to wypięte tylko 2 kg i dla mnie to była nieporównywalna różnica, bo jestem słaba w dźwiganiu ciężarów 😁 Można dokupić pas i w ogóle sobie wieszać na ramieniu, ale na to się na razie nie zdecydowaliśmy, najwyżej później dokupimy 🙂
Jeeeju, a ja nie wiem do kiedy heparyna, muszę zapytać.
RiverS, u mnie kalafior był na początku, kilka razy przegapiłam skręt do domu! A teraz mam wrażenie że raczej bezproblemowo z kojarzeniem, chociaż może to tylko moje wrażenie 😅 -
Kasio jak masz do tej pory heparynę to pewnie tak jak dziewczyny do końca połogu jeszcze.
Pamiętam ze moja koleżanka odliczała do porodu ile jeszcze zastrzyków zostało i dopiero w szpitalu się dowiedziała że jeszcze przez 6tyg (tyle ze urodzila w 36tc wiec iles tych zastzrykow bylo mniej niz gdyby przenosiła🙈). Nie pamiętam żeby coś narzekała, ale jak pytałam ile kupić sobie podkładów i podpasek to mówiła że dość mocno krwawiła w porównaniu do okresu... no ale hmm... tu nie da się porównać bo każda z nas ma inny okres 🤷♀️
Generalnie teraz po większości operacji dają heparyne, a szczególnie jeszcze w szpitalu jak się leży.👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
Kasio, tak do tego nie podeszłam, ale to jest dobre wytłumaczenie 😅👍
A co do heparyny jeszcze, to się tak zastanawiam, że ona jest refundowana tylko w ciąży. Na połóg to by trzeba było kupić? Bo myślę, czy nie naciągnąć doktorka,żeby sobie zapas na te 6 tyg zrobić póki mamy darmowe 🤔😅
🧅🧅🧅#cebulaKasio lubi tę wiadomość
PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ (2 cs)
Kariotyp ❓ -
Pucz, kochana, wywal tą herbatkę laktacyjną😘 ona zawiera koper włoski. Jak chcesz coś kupić na laktację to wrzuć Femaltiker, droższy ale bezpieczny😊
-
Ogoorkowa nie wiem jak w pologu bo to są różne te refundację, ale ja po operacji ginekologicznej dostałam z refundacją i płaciłam ok. 20zl za opakowanie 😉 jak nie ,apokne to zapytam znajomej jak to u niej było 🙂
A w ciąży to ja pamięć mam baaaardzo dobrą tylko zdecydowanie za krótką 🤣👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
20 zł, a to 42 zastrzyki będą, i tak można być 100 do przodu 😅 prywatnie do lekarza chodzę, to chociaż może heparyne na pológ wycyganię 😋
Kupiłam dzisiaj pampersiki, dada biale w biedronce są w promocjiChciałabym w długi weekend zrobić pranko takie awaryjne i ogarnąć torbę do szpitala...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2023, 21:13
PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ (2 cs)
Kariotyp ❓ -
Czytoto wrote:Pucz, kochana, wywal tą herbatkę laktacyjną😘 ona zawiera koper włoski. Jak chcesz coś kupić na laktację to wrzuć Femaltiker, droższy ale bezpieczny😊07.22 - stymulacja lametta
11.22 - badanie drożności ✅
11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
06.01.23 - ⏸ 🙏😍
07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
11.01.23 beta - 770.34
14.01.23 beta - 2112.51
18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙