Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
A właśnie, laktacyjne rzeczy, to jeszcze u nas na SR mówiła babka, że można pić ciemny słód jęczmienny który niby wychodzi mega dużo taniej niż femaltiker czy inne cuda. Ale ja kliknęłam paczkę Femaltikera, jakby coś, to w szpitalu wole coś takiego gotowego, a jakby były problemy w domu to wtedy mogę się w jakieś słody bawić
i niby Karmi ma to samo, ale żeby była ta ilość, to byśmy musiały sobie skrzyneczkę machnąć
-
Nie wiem czy pamiętacie jak mi na początku ciąży doktorek rzucił że "mogę" brać clexane jak "chce" ale bez refundacji bo nie ma wskazań.
Koniec końców się nie zdecydowałam (i chyba całe szczęście, bo biorę tylko acard a siniacze się jak bokser) i wtedy wychodziłoby mi coś ok 400 zł miesięcznie 🫣 więc ta refundacja musi być duża
Dziewczyny, swoje rzeczy do szpitala pierzecie też w dzidziusiowym proszku? Nie pamiętam jak robiłam te kilka lat temu ale wydaje mi się to logiczne 🤔 -
Ogoorkowa nie wiem czy to jest słód jęczmienny ale mi mama przywiezie jutro z Norwegii "malt extract". To jest właśnie taki zbożowy ulep 😅
W Norwegii położne polecają przy zaparciach u dzieci i to faktycznie działa cuda. Moja Emma miała kosmiczne zaparcia i nawet czopki glicerynowe nie pomagały, żadne masaże, rurki i apteczne cuda a tego wystarczyła łyżeczka do mleka i po 15 minutach kupa życia 🫣😅
Przeczytam na butelce czy to jest to, bo całkiem możliwe. To w sumie miałabym alternatywę.
A femaltiker wzięłam sobie o smaku czekoladowym 😬 ten klasyczny był dla mnie mało smaczny 🫣 -
Sara, no u mnie Clexane 120 zł za 10 sztuk, jak mi raz doktorek zapomniał kliknąć refundacji, to się konkretnie zdziwiłam w aptece
nie wykupiłam, poprosiłam o korektę recepty
Widzisz, Ty sie siniaczysz, ja na clexane, acardzie i cyclo3fort (też podobno może rozrzedzać krew) i tak bez szału z siniakami, bez krwotoku jak się zacięłam maszynką (jak już dzisiaj rozmawiałyśmy tutaj, golenie to już niezłe wyzwanie
). Także chyba faktycznie nie ma u Ciebie medycznych wskazań
Też wzięłam czekoladowyto będzie chyba jak shake proteinowy, dobrze myślę?
-
Przepraszam że dopiero teraz ale miałam niespodziewanych gości 🙂
My po wizycie, wszystko książkowo. Moje wyniki super. Młody pomiary też idealne przepływy w normieWaży 1900g. Na kolejnej wizycie będziemy robić GBS.
Sara wpisz nam proszę wizytę 22.08 o 11.45 ❤️
Ogoorkowa nie chce cie martwić ale obawiam się że teściowa będzie tak dzwonić az się przeprowadzicie 😂
Sara podesłałabyś zdjęcie tych podkładów? Będę zamawiała wszystko po 10 sierpnia i szukam jakiś podkładów które się dobrze sprawdza
jakich używacie podpasek?? Ja do tej pory zawsze team tampony z your kaya i wypadłam z obiegu. Podpaski mnie irytują bo zawsze mi coś przodem wycieknie... Jakie kupić żeby nie uciekało? -
Ogoorkowa no bo nie ma wskazań u mnie 🙄 to było na zasadzie "może Pani brać jak Pani chce choć z medycznego punktu widzenia nie ma Pani wskazań". Zero badań, które dowodziłyby że powinnam 🫣 dlatego zdecydowałam, że nie będę brała.
Maiora ekstra wieści! A o które podkłady pytasz? Poporodowe? Ja teraz zamówiłam jakieś inne z akuku. Kiedyś miałam Canpol i złe nie były ale...
Ogólnie nie mam takich które z czystym sumieniem mogłabym polecić ale może dlatego też, że ja jestem tamponteam i poza połogiem nigdy podpasek nie używam 🤷🏻♀️
Podpaski kupiłam z Belli
Zaraz ci wrzucę
https://gemini.pl/bella-perfecta-ultra-podpaski-higieniczne-extra-soft-ze-skrzydelkami-ekstra-dlugie-night-14-sztuk-0084029?gclid=Cj0KCQjw2qKmBhCfARIsAFy8buIpBWRPNrifuoLXSofgU4MXA4gGfzU5KqZZ8smyYV4fDeghsyNVBwsaAke6EALw_wcB
https://gemini.pl/bella-perfecta-ultra-podpaski-higieniczne-extra-soft-ze-skrzydelkami-maxi-blue-16-sztuk-9056787
A podkłady wzięłam te
https://gemini.pl/akuku-podklady-poporodowe-ultrachlonne-10-sztuk-0059305?gclid=Cj0KCQjw2qKmBhCfARIsAFy8buInkhXgAWQa-ckzYTFHvu8IWTEqXWKnGXxnWezQp9aVm65JLBco3sUaArANEALw_wcBWiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2023, 22:09
Ogoorkowa, Maiora lubią tę wiadomość
-
Maiora, prawie 2 kg bobasa już nosisz wszędzie
o kurcze! a pamiętacie, jak dzieciaczki wyglądały jak żelki Haribo i miały po 2-3 cm?
Też obstawiam częste telefony, ale najwyżej będę odbierać co 3, bo będę mieć dużo drzemek -_- no wiesz, 3 trymestr
A chodzi o podpaski okresowe, czy poporodowe? Bo ogólnie to też team tampon, po zabiegach ginekologicznych jakieś nocne Always wjeżdżały, takie długaśne i ze skrzydełkami... Ale dywanu nie dały rady uratować podczas "incydentu"
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2023, 22:08
Maiora lubi tę wiadomość
-
Ogoorkowa jak nie będziesz odbierać to będzie myślała że coś się dzieje 😅
A im bliżej terminu tym nasze ignorowanie telefonów będzie zabawniejsze 🤣 -
Ale teraz na urlop jadą, to liczę, że mam 1,5 tyg spokoju... Ona też mam wrażenie nie zdaje sobie sprawy z tego, ile ja jestem poza domem i załatwiam tych spraw, wczoraj i dzisiaj sumując mam 25k kroków, a dzisiaj wszędzie autem podjeżdżałam
także mnie na prawdę nie ma w domu sporo czasu i się nie nudzę
może myśli, że wszystko online klikam?
-
U mnie chyba już wszyscy wiedzą, że jak chcą dzwonić to po 20 bo wcześniej mam zespół Touretta 🫣
Na forum zwykle pisze jedną ręką a drugą coś robię 😅 albo na toalecie, albo czekając w kolejce w sklepie 😅
Ja się nauczyłam nie marnować ani sekundy czasu i czasem np place rachunki przez telefon gdy np drugą rękę mam w lampie UV 🫣
Swoją drogą... Teściowa od piątku nie dzwoniła 😳 długo -
Sara właśnie o to mi chodziło. A o podpaski chodzi mi głównie o takie na połóg. Ja zazwyczaj krwawienia miałam dość skąpe. Drugiego dnia tylko zawsze było mocniej ale już wiele lat korzystam z tamponów. Teraz tak sobie myślę że w your kaya były podpaski na noc i one są dłuższe. Więc nie wiem czy nie zainwestuje w nie głównie z uwagi na to że są bawełniane i naturalne. Zanim zaczęłam używać tamponów (też pasuje mi tylko jeden rodzaj muszą być bawełniane wszelkie OB odpadają przez tą siateczkowa owijke) miałam mega problemy z podraznieniami przez podpaski. Wszystko mnie szczypało jak tylko je zakładałam.
-
Maiora no to w takiej sytuacji chyba najbezpieczniej kupić sprawdzonej firmy. Po porodzie ostatnie czego nam trzeba to dyskomfort spowodowany podrażnieniami od podpasek 😅
Właśnie rozebrałam wózek do prania 🫣 mam nadzieję, że złoże go potem 🫣
Jedyny element, którego nie da się zdjąć do pralki to kosz pod wózkiem. I chyba jutro wezmę Vanish do tapicerek, wypiore go na dworze i spłucze karcherem 🤔 gdyby to był nowy wózek to bym nie ruszała bo przecież dziecko tego nie dotyka. Ale że wózek używany to i kosz brudny. Wszystko pozostałe da się wrzucić w pralkę włącznie z gondolą 😁 -
Maiora kawał bobasa ❤️ chłopaki nam się chyba póki co zapowiadają większe niż dziewuszki na wątku
?
Chociaż to się pewnie jeszcze będzie zmieniać.
Ja mam Bella Mama po łyżeczkowaniu jeszcze, wiec na pewno je wykorzystam. A później pewnie wrócę też do Your Kaya- ja też bardzo lubię od nich produkty:) Chociaż coraz więcej firm bierze przykład i tworzy organiczne wersje podpasek czy tamponów, nie wiem, jak obecnie, bo przez te pol roku wypadłam z obiegu, ale kojarzę, że ta półeczka się ładnie rozszerzała w Rossmanie jesienią.
Taaak, też mnie cieszy heparyna za darmoszke 🫣 dobre pytanie, jak z nią później, ja mam refundację z uwagi na Sjogrena. W ogóle tak się do tego przyzwyczaiłam, że ludzie na mnie dziwnie patrzą, gdy to mówię, ale wolę robić sobie zastrzyk niż brać Aspargin 😂 No ma dla mnie tak ohydny smak i koszmarnie mi się go połyka.
Odnośnie leków i chorób- Sara, pamietam, jak nam opowiadałaś, że musisz lekarzom tłumaczyć kwestie dotyczące choroby Toli. Sjogren jest na pewno znacznie, znacznie częstszy, a i tak spotkać lekarza, który wie co to jest to cud… dzisiaj tłumaczyłam interniście dlaczego bierze się w ciąży określone leki przy tym, ostatnio endokrynolog też nie kumał. Także wczoraj u tego kardiologa to aż się dziwnie czułam rozmawiając z kimś kto ma wiedzę w temacie, bo przywykłam, że muszę ciagle tłumaczyć.
I pytanie wyprawkowe- pieluszki- kojarzę, że mowilyscie niedawno o gramaturach, min 140 to już w miarę jakość? Nie mogę znaleźć tego wątku 🙈 (Jak ktoś z ovufriend podgląda w poszukiwaniu sugestii to wyszukiwarka po słowach kluczowych byłaby złotem)
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka tak, to ja pisałam o pieluszkach. 140 i w górę są już git
ja zamawiałam na allegro z firmy "kamyczek" i są fajne, grube i porządne
Co do odczuć u lekarza to mi się tylko raz zdarzyło aby nowy lekarz Tolki w ogóle słyszał o Coffin Siris ale z kolei jej stali lekarze znają zespół za jej sprawą co też jest dobre, bo mając kolejnego pacjenta z tym samym mają jakiś punkt zaczepienia
Swoją drogą Tolka ma echo serca i wizytę u kardiologa na kilka dni przed terminem porodu 🫣 ciekawe co z tego wyjdzie 😁
Ja nie mogę usnąć bo Lidka tak strasznie kopie i się rozpycha że nie da się oka zmrużyć 🙄 mam wrażenie, że zaraz albo rozerwie brzuch albo worek owodniowy 🙈 -
Mam te pieluchy w koszyku na allegro, ale jeszcze dzisiaj się przejdę do jednego sklepu, który znalazłam niedaleko mnie, zobaczę, może coś fajnego akurat mają
Nie ma to jak porządna zje&ka z ranafacet zachowywał się na drodze jakby pierwszy raz w centrum miasta wjechał, titek delikatny ani wściekły nie działał na niego, ciężko znaki chyba odczytać mu było, ostatecznie dwa razy musiałam wyjść z auta i mu zapukać w szybę... Za drugim razem palnął mi coś pyskówkowego, więc się uruchomiłam głosem z głębi, że cały blok mnie chyba słyszał. Tak więc pan w wieku 50-60 lat w BMW dostał od ciężarnej wielki opieprz, mam nadzieję, że mu podniosłam ciśnienie na cały dzień. Bo dwa razy stanąć na jakichś przejazdach/zakazach, w tym raz przed 8 blokując wąską jednokierunkową ulicę w centrum miasta i nie umieć przyznać się do błędu i powiedzieć czy machnąć ręką na "przepraszam" to trzeba być na prawdę bucem...
-
Ogoorkowa no to miałaś niezły poranek 🙉
Ja wczoraj wyprasowałam te pieluchy o gramaturze 115... no i się zastanawiam czy nie domówić jakiś lepsiejszych bo to taka cienizna że masakra 🙈
I chyba u mnie zgagę nie wywołuje ciąża tylko sterydy podrażniają żołądek, wczoraj wypiłam len (oczywiście z zachowaniem odstępstwa czasowego do leków, w połączeniu z odstępem do kawy mam cały plan co o której🙈) no i nocka normalnie przespana i nawet wody się napiłam po wizycie w wc. Dlaczego tak późno wpadłam na ten pomysł z piciem lnu na czczo 🥴🤣
Udanego dnia! U mnie dzisiaj słoneczko także będę korzystać (ja w cieniu bo nie chce ryzykować przebarwieniami 🤷♀️), a Wy jakie macie podejście? Spf50 i cień jak ja czy opalanko?👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
O kurcze, len, taka tanioszka a widać nasz regionalny superfood
Ja często dorzucam do musli czy sałatek, ale nie mając takich problemów nie widzę jak pięknie może działać
Ja jestem team SPF50 i normalne funkcjonowaniechoć jednak od pasa w górę raczej cień, czasem nogi wystawię do słońca, tylko problemem jest, że mi się robi zbyt gorąco, stąd takie unikanie... Ale jak spaceruję, to widać jak mi się już dekolt opalił
-
Ogoorkowa dodawałam też do koktajli ale wtedy nie ma takiego działania jak wypity na czczo zaparzony len mielony 😉 przynajmniej w moim przypadku 🙂
Właśnie mąż przywiózł paczuszkę z meciakami "mama mi zrobiła", także kończę kocyki i wrzucam so prania z innymi ręcznie robionymi rzeczami 😊Ogoorkowa lubi tę wiadomość
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Longanimity ja ogólnie nie znoszę upałów i gorąca więc opalanko u mnie nie istnieje 🫣 najchętniej bym się zabubkrowała w jakiejś murowanej piwnicy 😅😅😅
Ale ogólnie jeśli mam coś do zrobienia w ogrodzie to normalnie wszystko robię. Ja mam dość ciemną karnację i mnie słońce dluuuuugo bierze 😅
Krem na buzię i to wszystko -
Hej, ja po wizycie. Szyjka bez zarzutu, brak rozwarcia i twarda. Faktycznie dobrze czułam, że młoda się obraca na powrót, choć jeszcze trochę jej brakuje. Aktualnie położenie gin określiła jako poprzeczne skośne (?). Jutro mam mieć USG kontrolne.
I mam wyznaczone kolejne wizyty praktycznie co tydzień, to jakiś kosmos 🤯. Ginekolog mówi, że za dużo tych obciążeń mam, do końca nie jest daleko. Plan jest taki, że do końca sierpnia wizyty co tydzień w Luxmedzie (co 2 tyg wizyta z szybkim spr przepływów, co 2 tyg rotacyjnie większe USG płodu), a od września już w szpitalu na patalogii. Dodatkowo skierowała mnie na KTG, mam je zrobić za ok. 2 tyg.
Trzeci raz mam zrobić toxo. Co do GBS, to powiedziała, że nie zawsze się pobiera u cesarek - to dla mnie nowe doświadczenie 🤔.
Brak miejsca już na karcie ciąży, mam dopinane karteczki 😂🙈. Jak pojawię się na porodówce to na bank będę atrakcją z tyloma zastrzeżeniami... Może nie mam rzadkich chorób, jak Wy, ale za to mam spore natężenie tych bardziej typowych chorób, schorzeń 🙈🙈🙈.