X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 04:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasio pokoik przepiękny ❤️

Sara współczuję zjazdu ale może dzięki temu chociaż trochę odpoczniesz ❤️

Ancalime przybijam wagową piąteczkę. Bardzo mi przykro z powodu całej tej sytuacji z ktg i stresu. Dobrze ze jesteś pod dobrą opieką
    Co do grilla to zdecydowanie karkówka z sałatką taką a'la grecką to moje ulubione jedzenie. Z tym że sałatkę robie bardzo prosto bo tylko Mix sałat, pomidor Cebula ogórek, ser feta i sos musztardowo miodowy. Nie cierpię oliwek i innych udziwnień 😂 jestem prosta dziewucha xd 😂

Agentka no widzisz xd mówiłyśmy że co pół roku nie trzeba przypominać xd 😂 jak powiedział że skręci to skręci. Mój jak go zawsze pytam bo coś miał zrobic to odpowiada że "teraz nie ale się dowiaduj 😂"

Meeg czekamy na relacje co u ciebie ❤️

Dziewczyny to z tym cukrem i starzejacym się łożyskiem to tylko u słodkich dziewczyn czy u każdej z nas może mieć to miejsce?

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 05:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora, nie dość że przybijam bezsenną piąteczkę, to i kolejną za tę sałatkę a'la grecką. Też nie znoszę oliwek 😂. Nie mam pojęcia jak to jest u mam bez cukrzycy ciążowej, ale na logikę wydawałoby się że takie ryzyko nie zachodzi, bo nawet nikt nie każe im mierzyć cukru i nie mają glukometrów w domu. A obserwacja ruchów wskazana każdej na końcówce 🤔.

Pucz, Meeg, czekamy na info 💪🏻.

Agentka, tak z opisu to też wydaje mi się, że u Ciebie mała już fiknela ❤️.

Zasnęłam dziś koło drugiej dopiero. Dało mi ja głowę z tym aby spać na lewym boku. No nie potrafię tak zasnąć choćby nie wiadomo co. I budzę się w nocy, na siłę przekładam na lewy. I wtedy nie mogę już zasnąć 😑. Nie wiem ile miałam cuzamen do kupy snu, 3h? W pracy będę zombie😴

Starania od 01.20
    18.01. Beta 3454 prog 9,5
    24.01. Beta 10319 (44%)
    28.01. USG 6+1 CRL 4,7mm, YS 3,9mm
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancalime wrote:
    Kurczaki, nie wiem. Dopiero dziś się dowiedziałam, że jak opadają pod koniec to nie mam się cieszyć, tylko zwrócić podwójna uwagę na ruchy, jak mocno spadają i przykładać się do ktg i innych.

A już na bank nigdy nie miałam do czynienia z tak niskimi cukrami, dla mnie to abstrakcja.

Tak na logikę, to tyczy się to każdej ciężarnej ze stwierdzoną cukrzycą - ale lepiej podpytać lekarza prowadzącego. No i wiadomo, wzmożona czujność jak idzie o obserwacje ruchów nikomu nie zaszkodziła.

Przy czym wciąż na szczęście nikt nie każe mi ich liczyć, tylko notować czy są w typowych porach. I czy nie zmieniły znacząco charakteru
    Kurcze, z drugiej strony chyba prawie wszystkie tu odnotowalysmy jakieś dni z dziwnymi ruchami, szczególnie w te upały... do wczorajszego południa też miałam leniwca w brzuchu, potem popadało, ochłodziło się i wróciła akrobatka 😏
    To jak ruchy niepokoją (są, ale delikatniejsze) to co w zasadzie masz robić? Z torba jechać na IP na wszelki wypadek?

Agentka, jeśli to co się wypuna po prawej stronie to faktycznie pupka, to oprócz dobrej wiadomości jaka jest podejrzenie główki w dole jest też taka wiadomość średnio fajna, ponoć jak dziecko jest wzdłuż naszego prawego boku, to poród, szczególnie pierwszy, jest dłuższy 🫣 podobno tylko 10% dzieci jest przy prawym boku, reszta na lewym i faktycznie na SR byłam jedyną, której bobas leży przy prawej stronie 😬 podobno chodzi o to,że po lewej mamy zoladek (pusty w miare rozkrecania akcji) i mniejsze płuco, więc łatwiej tam pracować przy porodzie, a po prawej jest ciaśniej, bo jest wątroba i większe płuco, one się nie zmniejsza 🤷‍♀️.

Maiora, zapytam jak się sprawa ma u niesłodkich ciężarnych. Bo mi cukrzyca nie wyszła, ja z Sarą miałyśmy te krzywe w drugą stronę wygięte i bardzo płaskie 😬 w sumie cud,że miałam ten glukometr w domu, inaczej w niedzielę bym po pogotowie chyba dzwoniła 😮‍💨

Maiora, Ancalime, piekne wagi Waszych maluchów 😍

Współczuję patroli ❤️ 😥

age.png
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa - mam się zgłosić na IP. A co do torby to wiesz, myślę że jesteśmy na tym etapie, że każda z nas zgłaszając się na IP w razie odpukać czegoś torbę powinna mieć 😎. Toż to porody tuż za rogiem!

Poszłam rano na otwarcie stokrotki myśląc że kupię ciepłe bułeczki córce. Guzik, o 6 dopiero zaczynają wypiekać 😂.

Starania od 01.20
    24.01. Beta 10319 (44%)
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję psich patroli 😖 ja pobudkę mam co jakieś 2h na siku ale potem w miarę śpię.

Agentka no to rzeczywiście może młoda fiknęła bo u mnie takie wybrzuszenie (więc zakładam że główka) robi się zara pod rzebrami a plecki mniej więc na wysokości pępka 🤷‍♀️

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancalime no tak tak, racja, ale jakoś moja głowa stara się to chyba chować gdzieś pod dywan 😅

Jejuz jak dzisiaj jest pięknie 😍 trochę chłodniej, chmury 🤩

age.png
  • Kasio Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa, fotel jest ok do siedzenia teraz, ale nie wiem jak będzie przy karmieniu... Jednak oparcie nie jest pod kątem 90st, tylko trochę odchylone no i nie umiem przewidzieć jak to wpłynie na karmienie. Do siedzenia idealny! 😁 Super ciekawostka z ułożeniem dziecka, nie miałam o tym pojęcia! U mnie na pewno głowa jest bardziej z prawej strony, ale nie mam pojęcia jak reszta ciałka.

Longanimity, co do czasu przed telefonem - też ostatnio zauważyłam że za dużo siedzę z telefonem, zainstalowałam sobie aplikację monitorującą czas użytkowania i naprawdę zauważyłam realny związek między czasem przed telefonem a moim samopoczuciem. Oczywiście im dłużej siedzę tym gorzej się czuję.

Agentka, wydaje mi się że masz ruchy w bardzo podobnych miejscach do moich, moja się już obróciła, więc może Iga też już fiknęła? 🍀 trzymam za to kciuki!

Maiora, Ancalime, też przybijam piąteczkę i sałatką i z bezsennością 😅 ja nie mogłam spać bo było mi za gorąco. Rok temu w nocy wpadł nam nietoperz przez uchylone okno i od tamtej pory mąż nie pozwala otwierać okna w sypialni... 😐 Chyba dziś pójdę na kanapę do salonu i otworzę wszystkie okna na oścież!

Sara, jak dziś samopoczucie? 😘 Staniki kupuję z Esotique, dlatego bo mam małe cycki, a tak można dorwać dobry push-up 😁 nie wiem jak ze stanikami do karmienia, bo jeszcze się wstrzymuję z takimi lepszymi. Bardzo zwiększył mi się obwód pod piersiami i nie wiem czy spadnie od razu po porodzie czy już tak zostanie 🤔

Pucz, daj znać jak po wizycie! 🍀

age.png
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara co do staników ja mam 95F, znalazłam jakieś miękkie do karmienia na allegro, jak przyjdą to je wytestuje i dam znać :)

Ogoorkowa jakbyś mogła zapytać to będę wdzięczna, bo moja krzywa też nie była normalna i zaczęłam się nad tym mocno zastanawiać xd niby sprawdzał przepływy na wizycie itd ale wiecie jak to jest 😂 mój mózg już działa xd

My dziś mamy 4 rocznicę ślubu 😍😍
    Zaraz jemy śniadanko i idziemy na łódkę, spędzę pewnie cały dzień na wodzie więc przeczytam co u Was znów wieczorem 🙂

Miłego dnia ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2023, 08:38

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora, wszystkiego najlepszego ❤️. Bardzo miłego świętowania ❤️.

Kasio a nie możecie zainstalować jakiejś porządniejszego moskitiery na ramce? Wydaje mi się, że przez uchylone okno z taką siatka nie wleci 🤔. Nie wyobrażam sobie spać w zamknięciu, choć na poporodowych normą są tropikalne temperatury niestety.
    Co do obwodu po porodzie, to mi zaczął spadać gdzieś dopiero po 2-3 tygodniach. Nie wiem czy to norma, czy ja bylam dłużej opuchnięta 🤷🏻‍♀️.

Miłego dnia!

agentka93 lubi tę wiadomość

Starania od 01.20
    24.01. Beta 10319 (44%)
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laseczki, obwód pod biustem się zwiększa bo zwiększa się szerokość klatki piersiowej. Dziecko rośnie, narządy wędrują rozpychając wszystko. Tak jak zwiększa się obwód bioder. I te obwody mogą już nie wrócić do stanu "sprzed" dzieci aczkolwiek napewno się zmniejszą :)

U mnie dziś w nocy 1627 pobudek na siku, budziły mnie skurcze przepowiadające 🤦🏻‍♀️
    Ostatnie noce mam naprawdę ciężkie.

Zaczęłam szydełkować sweterek dla Emmy żeby mieć zajęcie na wolne chwile a żeby nie kusiły mnie żadne prace wymagające fizycznie 😅

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasio, ja polecam taką właśnie moskitierę, o której mówi Ancalime :) Mamy na wymiar na ramce i cały wieczór zawsze wietrzymy z otwartym na oścież, później zamykamy, bo od rana mamy typowo słońce w sypialni.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykro czytać, że co chwila ktoś dyżuruje… Ja śpię fajnie i nie za bardzo nawet wstaje na siku, senność, gdy się obudzę jest silniejsza niż parcie na pęcherz póki co 😜

Stary wczoraj już zasypiając „a jak Twoja walizka do szpitala? Spakowalas się?”, odpowiadam mu, że jeszcze nie, a on: „oj to spakuj się, proszę” 😁 chyba po złożeniu komody do niego dotarło, że jednak nie ma za dużo czasu :p
    No poza tym, że wcześniej sobie wymyślił, że dzień przed szpitalem pojedziemy jeszcze do jego rodziców, 2h od szpitala i musiałam go uświadamiać, że to nie brzmi, jak najlepszy pomysł.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka a to cwaniaczek z męża. Komodę złożył to teraz będzie ciebie poganiał 🤣🤣🤣

Ja mam plan do końca miesiąca się nie forsować niczym. Nawet już uprzedziłam męża, że akwarium jest to zrobienia od razu jak przyjedzie 🙂
    Czop mi cały czas odchodzi malutkimi fragmentami od przedwczoraj (czyli od tego zrywu na mega sprzatanie)

Ogoorkowa nigdy nie słyszałam o tych stronach, serio 😳 mega ciekawe.
    Ja miałam bardzo trudny poród z Emmą (29h od początku regularnych skurczów) z czego ponad 2 h leżałam z pełnym rozwarciem i zakazem parcia bo nie mogła się wstawić w kanał 🤐 ale ciężko powiedzieć, czy gdyby była mniejsza to czy byłoby sprawniej 🤷🏻‍♀️

Miłego dnia dziewczynki, odpoczywajcie kto może ❤️

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnia rzecz dla Lidusi właśnie odebrana z paczkomatu 😍
    Lidia będzie naleśnikiem 🤣🤣🤣

I szczerze? Jakości Lullalove nic chyba nie przebije 😏 wcześniej kupiłam otulacz Lullalove i jednak jest o wiele przyjemniejszy. No ale zobaczymy jeszcze po praniu :)

IMG20230823123941.jpg

Ogoorkowa, Kasio, agentka93 lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasio cenna uwaga z tym oparciem, muszę poprzymierzac sobie fotele w przyszłym tygodniu :D

Maiora luzuj fasolki, jak sprawdzał przepływy to na pewno wszystko ok, ja w sobotę dopytam i dam tu znać a Ty się relaksuj rocznicowo z mężem 🫡❤️

Agentka, jaki cwaniaczek :D komoda jest to teraz Ciebie pogania 😅 ja dzisiaj dokupiłam rzeczy do kosmetyczki dla mnie do szpitala, więc już byłoby finito w planie "minimum" :) bo pewnie ie jeszcze coś dorzuce, jak lampka do kontaktu czy coś 😜

Sara, ten czop jakoś daje Ci do myślenia, czy podchodzisz na spokojnie? 😁 Ja bym pewnie panikowała, ale Ty masz tu duże doświadczenie 😁 ja o tym ułożeniu na boku i zależności z porodem chyba słuchałam w jakimś położniczym podcascie, bo coś mi świtało, ale wtedy to jeszcze miałam w brzuchu małą rybkę, która sobie pływała swobodnie 😅 teraz mam małpkę, która tak mi wczoraj przysadzila pięta w zebra,że aż steknelam 😅 może ie aż tak bardzo z bólu, co z zaskoczenia 😂

Co do temperatur, to widziałam, że w poniedziałek u mnie 19 stopni! :o po pierwsze, wyśpimy się dziewczyny! A po drugie, teraz, jak na przyszły tydzień mam montaż klimy, serio? 😵‍💫 jakby klimą była wcześniej, to bym miała już ściany pomalowane w mieszkaniu, ale ze wszystko schlo bardzo wolno w tych dusznych upałach, to zmienili kolejnosc + weszło trochę opóźnienia, będą malować od soboty dopiero (też sprzedawcy farb mówili, że to nie są temperatury do malowania I może się poluszczyc czy coś ... ). Tak by sobie puścili klimę i osuszali i chłodzili 🙄

Maiora lubi tę wiadomość

age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Ostatnia rzecz dla Lidusi właśnie odebrana z paczkomatu 😍
    Lidia będzie naleśnikiem 🤣🤣🤣

I szczerze? Jakości Lullalove nic chyba nie przebije 😏 wcześniej kupiłam otulacz Lullalove i jednak jest o wiele przyjemniejszy. No ale zobaczymy jeszcze po praniu :)

IMG20230823123941.jpg
    Baby buritto ❤️😁 śliczny komplet :) ale faktycznie szkoda, że przez internet nie da się pomacać...

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa wrote:
    Baby buritto ❤️😁 śliczny komplet :) ale faktycznie szkoda, że przez internet nie da się pomacać...

On absolutnie nie jest zły. Ale jednak Lullalove to jest najwyższa półka dla mnie jeśli chodzi o delikatność materiału. Taka kaczuszka 😍

Jeśli chodzi o czop to luuuuuz. Mi pamiętam z Emmą zaczął odchodzić jakoś 3 tygodnie przed porodem takimi małymi partiami i bezbarwny (dokładnie tak jak teraz) i dopiero w dniu porodu zrobiło się go dużo i zaczął być podbarwiony krwią. A dopiero na porodówce poleciała reszta.

Z Emilem kompletnie nie pamiętam by odchodził wcześniej a z Tolką zaczął odchodzić na tym samym etapie co teraz i na porodówce pierwszy raz byłam kilka dni później ALE on od razu był dość mocno krwisty i było go duuuzo.

Więc dopóki to są malutkie fragmenty BEZ KRWI to to może trwać i miesiąc :) jednak to sygnał że coś tam się zadziało. Dzisiaj zaczynamy 36 TC więc to jest absolutnie normalny czas w którym ciało szykuje się do porodu i absolutnie nie oznacza, że on nastąpi na dniach :) dlatego totalny luz

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, teoretycznie wiem,że o tym czasie to już organizm się może przygotowywać, ale nadal jakoś nie dowierzam tym naszym suwaczkom 😅 dla mnie wszystkie jesteśmy na etapie pierwszych prenatalnych, gdzie misie Haribo zaczynały wyglądać jak małe człowieczki 😅

agentka93 lubi tę wiadomość

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czas leci nieubłaganie i podejrzewam, że za około 2 tygodnie będziemy już miały pierwsze wątkowe maluszki po tej stronie 😍

Pucz, melduj się kochana bo to się robi podejrzane 😬

Kania_czubajka, agentka93 lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No za dwa tygodnie to może tak być, że któreś z naszych maluchów będzie z Nami :) cały czas myślę, że to może będę ją, chociaż nie mam w ogóle żadnych,ale to zupełnie żadnych objawów 😅

Umyłam dziś okna. Wiadomo,że to obowiązek ciężarnej xd a taka dziś pogoda akurat jest,nie za gorąco, nie za zimno, akurat do mycia okien. Teraz sobie poleguje ;)

Koleżanka przyniosła mi suszone liście malin, tak się zastanawiam, od kiedy i czy w ogóle mam ją zacząć pić. W piątek mam spotkanie z położna, zapytam ją i to.

Dziś wzięłam się za oglądanie szkoły rodzenia od zaufaj położnej :) zawsze trochę tej wiedzy wpadnie.

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
‹‹ 822 823 824 825 826 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ