X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Kasio Autorytet

Wysłany: 12 września 2023, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancalime, sprawdź koniecznie co się dzieje bo brzmi to niepokojąco! Przecież na logikę waga powinna spaść więcej.

Sara, wiem że u Ciebie jest spadek wagi a Lidka rośnie, ale u mnie był ciągle liniowy przyrost i stąd moje zdziwienie 😁 super że Emma tak pięknie sobie radzi w szkole 🥰

Agentka, jak się zgłosisz do szpitala ze "skurczami" to powinni Ci zrobić KTG bez skierowania 😉 ja ostatnio poszłam prywatnie i chyba pierwszy raz mieli sytuację, że ktoś chciał samo KTG. Nie wiedzieli co ze mną zrobić! Najpierw położna mówiła że na jej oko wszystko wygląda ok, ale poszła pokazać lekarzowi, żeby ocenił. Potem kazali mi czekać na wizytę prawie godzinę, weszłam na chwilę do gabinetu i mnie wypuścili 😁
    Co do pępowiny to domyślam się że się biedna zestresowałaś, ale jak wszystko wygląda dobrze to najważniejsze! 😘

Maiora, kawał chłopaka z Bartuśka 🥰

Ogoorkowa, to jutro razem wizytujemy! Powodzenia 🍀

Pucz, na pewno potrzebujecie czasu żeby odnaleźć się w nowej sytuacji... Dziecko to tak duża zmiana, że myślę że początkowe spięcia są na porządku dziennym. Też się na to nastawiam... Życzę Ci żebyście odnaleźli rozwiązania wszystkich problemów! 😘

age.png
  • Idawoll Autorytet

Wysłany: 12 września 2023, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agentka93 wrote:
    Ja po wizycie- niby wszystko w normach, ale i tak się zmartwiłam. Waga szacowana większa przez 2 tygodnie tylko o 100 gramów, ale po wymiarach wszystko urosło o 1,5-2 tygodni, a brzuszek mniejszy niż ostatnio. Doktor mówi, że to jest ok.
    I moje zmartwienie nr 2- 2x owinięta pępowiną także mam dla ostrożności obserwować ruchy czy nie są słabsze lub bardziej gwałtowne i w razie czego IP.
    Mówi i lekarz i położna, że na tym etapie, jak ona jest dość ruchliwa to może się jeszcze kilka razy odkręcić i zakręcić ponownie no ale wiadomo, że to jednak dodatkowy stres dla mnie 😏

Agentka - moja córa już od około 30 tc była okręcona pępowina wokół karku - okropnie się bałam.
    Tuż przed samym porodem odkręciła się z jednej pętli, ale ostatecznie urodziła się z jedną pętla wokół szyi, jedną wokół brzuszka i jeszcze jedną wzdłuż siebie , mało tego miała rączkę przy buzi - i WSZYSTKO było w porządku. Nie martw się, położna na pewno będzie wiedziała, co robić ❤️ Zresztą maleństwo może się jeszcze odkręcić 😌

agentka93 lubi tę wiadomość

12.2024 cb 💔 poronienie samoistnie
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 12 września 2023, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam jakieś gabinety, które robią ktg także chyba z rana przedzwonię i postaram się umówić. Natomiast trochę się uspokoiłam, obejrzałam sobie relacje mamy ginekolog też o owinięciu pępowiną i ona też tak mówi, że dopóki ktg wychodzi ok to dziecku ta pępowina nie robi. To jest w naszej głowie typowo, że coś na szyi się zwyczajnie zle kojarzy 🙈
    Tak jak byłam trochę smutna, że zaraz ten szpital tak w sumie dzisiaj uznałam, że w sumie ok, będę pod stałą opieką i gdyby się coś działo to nam szybko pomogą.
    Także oby dotrwać bezpiecznie i spokojnie jeszcze te 5 dni.

Myślę, że relacja po porodzie zawsze się trochę zmienia. Ważne jest to o czym mówisz Ancalime, też dziś sobie o tym myślałam, że mimo braku sił trzeba szukać w sobie chęci na jakąś wzajemną czułość czy uśmiech. Przygotowuję męża, że w hormonach mogę być nieprzyjemna, ale nie będę się chciała też tym na sile usprawiedliwiać.
    Pucz pamietam, że u Was jeszcze w ciąży różnie bywało także tym bardziej domyślam się, że z malutkim nie jest łatwiej, więc podwójnie trzymam kciuki, abyscie znaleźli wspólną drogę do porozumienia 🍀

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 12 września 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasio na końcówce ciąży wg internetu waga potrafi nawet spaść o 1-2 kg! 😬 mnie to osobiście nigdy nie spotkało ale w internecie często o tym piszą w perspektywie 9 miesiąca :) myślę, że nie masz się czym martwić :)

Ja jutro zaczynam 39tc i w związku z tym będzie ważenie 😁 jestem pewna, że waga poszła w górę bo odkąd jest stary to i jem więcej i więcej "łakoci" wchodzi 🫣😅

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 12 września 2023, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka ja dlatego właśnie nienawidzę końcówki ciąży. Bo dopóki dziecko jest w brzuchu to tak naprawdę na nic nie mamy wpływu 🤷🏻‍♀️
    Wiadomo, po porodzie też nie ma gwarancji, że coś się nie stanie ale mamy inne możliwości. A w ciąży? Pozostaje obserwować ruchy i mieć nadzieję, że będzie dobrze. Na nasze szczęście, znakomita większość dzieci rodzi się szczęśliwie i bez komplikacji ❤️
    Ale myślę, że ten szpital to jednak plus do spokoju bo właśnie wiesz, że będzie KTG i ciągle ręka na pulsie :)

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• agentka93 Autorytet

Wysłany: 12 września 2023, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idawoll dzięki za Twoją historie 🍀 Mam nadzieję, że u nas też będzie w porządku. Małe akrobatki stresują matki🙈

W ogóle mój lekarz, jak zobaczył dodatni GBS to kazał mi brać Lactovaginal- słyszałyście kiedyś o takich zaleceniach? Tzn mówił też oczywiście o antybiotyku przy porodzie, ale zalecenie probiotyku mnie zdziwiło.

Idawoll lubi tę wiadomość

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 12 września 2023, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam GBS dodatni i też miałam globulki z probiotykiem :) ale w sumie nie wnikalam po co 🤐

Zaraz poszukam wypisu co to tam dokładnie było 🤔

Edit: brałam gynalgin, chlorivag i provag

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2023, 20:31

agentka93 lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Natosia Autorytet

Wysłany: 12 września 2023, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agentka93 wrote:
    Natosia a małe palce też wystarczy? Wezmę pilniczek w razie czego to sobie zetrę jakby było trzeba. Niby na stronie piszą, aby nie mieć wcale, ale co kogoś pytam to mówią, że to olewają. Zrobiłam celowo kolor turbo neutral, bo w swoich naturalnych warunkach miałabym pewnie hiperróż albo jakiś granat to na bank ktoś by się dopieprzył :P Chociaz w tym samym szpitalu mialam fiolet na narkozie przy łyżeczkowaniu i nikt się słowem nie odezwał.
    Wiesz co zawsze dawali mi na serdeczny ile razy tam byłam.
    U mnie właśnie poprzednio było tak,ze gin kazała zdjac tylko z serdecznych,a jak byłam tydzień temu na IP to wisiała kartka z wytycznymi ordynatora z końca 2019 roku,ze maja być wszystkie zdjęte.Takze jak widać zmieniło się.Dopytaj w swoim szpitalu.

2015/2016 - 2x cb, 1x cp

Nasze czwarte szczęście:)))
    14.03- ⏸
    15.03- beta 53,09 prog- 26,81
    17.03-beta 142,46 (⬆167,9%)
    20.03-beta 1024 (⬆ 168,3%)
    24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
    06.04- 1 cm i jest ❤
    27.04- 3,5 cm dzidziola:))
    16.05- prenatalne, 6,5 cm człowieka
    10.07-połówkowe,440g DZIEWCZYNKI 😍
    15.09- malutka ma 1100 g:)
    10.11- Marysia na świecie:)

"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."

age.png
  • Natosia Autorytet

Wysłany: 12 września 2023, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity wrote:
    Z tymi paznokciami to jakieś widzimisię i tak od zawsze było... miałam operacje na cito i nikomu nie przeszkadzały moje czerwone hybrydy, aparatura też jakoś działała bez zastrzeżeń 🤷‍♀️
    Nam położna mówiła że czasem jeszcze patrzą na paznokcie żeby określić stan zdrowia (czy sinieją itp) ale to też zależy od położnej bo są inne metody i porównała to jak do zasady że nie wolno pić ciemnych płynów np. coli bo jak zwymiotujesz to nie wiadomo czy to nie krew... I dodała że nawet jak zwymiotujemy to wątpi żeby ktoś analizował jak to wygląda.

No właśnie głupie to jest,ze maja takie wymagania jak idziesz na zabieg planowany, a jak masz na cito to nie przeszkadza 😂u nas chcą mieć ręce dostępne,a na stopach powiedzieli mi,ze mogę mieć wszystkie kolory tęczy 😂

2015/2016 - 2x cb, 1x cp

Nasze czwarte szczęście:)))
    14.03- ⏸
    15.03- beta 53,09 prog- 26,81
    17.03-beta 142,46 (⬆167,9%)
    20.03-beta 1024 (⬆ 168,3%)
    24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
    06.04- 1 cm i jest ❤
    27.04- 3,5 cm dzidziola:))
    16.05- prenatalne, 6,5 cm człowieka
    10.07-połówkowe,440g DZIEWCZYNKI 😍
    15.09- malutka ma 1100 g:)
    10.11- Marysia na świecie:)

"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."

age.png
  • Kasio Autorytet

Wysłany: 12 września 2023, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania, Sara, jak tam skurcze? 🙂

age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 12 września 2023, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natosia wrote:
    Wiesz co zawsze dawali mi na serdeczny ile razy tam byłam.
    U mnie właśnie poprzednio było tak,ze gin kazała zdjac tylko z serdecznych,a jak byłam tydzień temu na IP to wisiała kartka z wytycznymi ordynatora z końca 2019 roku,ze maja być wszystkie zdjęte.Takze jak widać zmieniło się.Dopytaj w swoim szpitalu.

Wiesz co, zaryzykuje :P Wezmę pilniczek tylko i najwyżej będę się bawić na miejscu, póki co raczej mówią o SN.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈

• Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 12 września 2023, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nic... dalej są takie bóle miesiączkowe delikatne, jakieś ćmienie w podbrzuszu. Skurcze, te twardnienie takie pojawia się co około 20 minut, cały czas z prawej strony. Chłopiec mój opuścił się na pewno, bo dziś tak dziwnie czułam czkawkę, jakby echem odbijała się w pochwie :D jeśli wiecie o co mi chodzi :D

No ogólnie to się nie rozkręca raczej. Jutro ma przyjść położna na ktg, ale nie wiem, o której, bo mi nie odpisała na wiadomość 🤷

Edit: a wczoraj wieczorem jakoś tak dwa razy potężnie zaburczalo mi gdzieś w jelitach, aż myślałam naprawdę, że to może te słynne oczyszczanie się organizmu, ale nic się nie zadziało. Być może dziecko ucisnelo jakoś mocno jelito i stąd dźwięk.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2023, 21:39

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 12 września 2023, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie skurcze konsekwentnie się pojawiają ale to nic nowego. Nie są na tyle częste by sobie nimi zawracać głowę :) aczkolwiek najlżejsze nie są dziś. Ale ja też totalnie przestałam się oszczędzać i odziwo, jeśli w dzień się położę na pół godziny to tylko ze względu na totalne zmęczenie / senność i taki brak mocy lub rwanie w szyjce/nodze spowodowane uciskiem dziecka. ODZIWO to jest moja pierwsza ciąża, w której nie boli mnie wcale spojenie 😳😳😳 i oprócz epizodu rwy kulszowej w lipcu kręgosłup się trzyma super i nic nie boli! 😳 Gdyby nie te idiotyczne nic nie wnoszące skurcze, mogłabym latać 😳 ale one aż paraliżują

Jutro rano jadę z Tolą do kardiologa więc akurat jutro wolałabym nie wstać z bólami 😅

Nienawidzę jeździć do kardiologa bo tam nie ma wizyt na godzinę tylko wszyscy są na 8-12 🤦🏻‍♀️ o ile do gabinetu doktor wbijam się bez skrupułów (mamy orzeczenie i ustawę "za życiem" więc się nie certole) tak do gabinetu EKG to jest jakiś chory wyścig 🙈 mam nadzieję, że ludzie będą łaskawi i ktoś mnie wpuści z brzuchem, bo czasem spędzam tam 2-3 godziny 🥴 oczywiście Paweł jedzie z nami - będzie młodą ogarniał, trzymał i pchał wózek 🤣 ja jadę jako mózg 🤣

Kania taaaaaak! Takie puste pukanie jakby w tyłku to czkawka 😅
    A jak masz te twardnienia to czujesz jakiś dyskomfort w kroczu? U mnie zawsze te skurcze, które jakkolwiek wpływają na szyjkę dają takie uczucie ściskania/rwania głęboko w pochwie 🫣

Kasio a jak u Ciebie sytuacja? Maiora?

Swoją drogą, tak czysto teoretycznie, fazy rozwierania szyjki dzielimy na fazę wolnego rozwierania / fazę utajoną, która trwa najdłużej ale jest najmniej bolesna. Potem od 4 cm jest już faza szybkiego rozwierania.
    Ciekawa jestem, czy skoro w piątek na wizycie miałam 2-3 cm to czy tego nie spowodowały któreś z tych skurczów. Przecież coś musiało! I jeśli skurcze są dalej, to może być tak że dziś, jutro czy za 3 dni będą te 4 cm aż w końcu wejdzie ta boleśniejsza faza szybkiego rozwierania czy też faza aktywna. A ona u wielorodek jest już ekspresowa 🙈

Jako ciekawostkę wam powiem, że w Norwegii dopiero od 4 cm rozwarcia przyjmują na porodówkę. Jeśli kobieta przyjedzie ze skurczami co 5 minut ale ma 2 cm rozwarcia to .... każą jej iść na spacer na miasto i wrócić za 2 godziny 😅 jeśli nie ma zmiany to każą wrócić do domu i przyjechać gdy coś się zmieni :) dopiero jak jest 4 cm przyjmują na porodówkę bo to oznacza już aktywny poród 🫣 bo do tych 4 cm to może trwać i trwać 🫣

Taka rozkmina na wieczór 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2023, 22:53

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 12 września 2023, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasio, to rowniez trzymam kciuki za dobre wiadomosci na wizycie! :D

Idawoll, ale zbiór przypadkow! 😵‍💫 ale super,że przy tym wszystkim dobrze poszło ❤️

Oj Kania, już by mogło coś się rozkręcać 😁 ciocie czekają 🥰

Idawoll lubi tę wiadomość

age.png
  • Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 13 września 2023, 03:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę u kardio! No i serio mam nadzieję, że Cię ktoś wpuści, chociaż wiadomo jak to jest...

A ja dziś pierwszy raz chyba od daaaawna na patrolu. Spałam w dzień co prawda, więc może już jestem wyspana 😅 mam ochotę iść coś zjeść już, takie mega wczesne pierwsze śniadanko 😅

Położna na ktg będzie jutro koło 9, zobaczymy, czy zapis pokażę jakieś skurcze. One się raczej pojawiają wieczorem, wtedy też mój chłopiec jest aktywniejszy. Trzymajcie kciuki za ładne ktg ☺️🤞

Te moje skurcze są takie.. no nie bolą. Czuje te twardnienia, czasem właśnie schodzą i wędrują w dół,ale żebym czuła coś konkretnego w kroczu, to chyba nie 🤷 i czemu te skurcze zaczynają się wszystkie z prawej strony? Czy to zależy od ułożenia dziecka w brzuchu?

Aa ja paznokci nie robię, raczej tylko na mega ważne wyjścia. Nienawidzę czuć na płytce paznokcia u dłoni ciężaru :D pedi jest okej, ale dłonie muszą pozostać czyste. Jestem jedną z nielicznych znanych sobie osób bez mani. I w ogóle e urzędzie, gdzie pracuje to się rzadko zdarza:D

Aa no i pogoda u nas nie daje za wygraną, jutro też jeszcze 29 stopni. Czwartek-piatek trochę ochłodzenia, po 19-20 stopni. No piękna jesień jest naprawdę, ale już ja przestałam mieć w czym chodzić, bo nie zainwestowałam w żadne ubrania ciążowe, prócz spodni i jednych leginsow, ale jak jest taki ukrop to nie ma co siedzieć w długich. Sukienki wszytskie, co nosiłam też już jakieś przykrótkie. Ostatnie dni spędziłam w spodenkach starego, tylko muszę sobie wywijać gumkę 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2023, 04:03

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 13 września 2023, 05:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania ja kupiłam sporo ciuchów ciążowych a i tak praktycznie całe lato przelatałam w sukienkach w paski 🤣 brzuch mam już tak potężny że ledwo go mieszczę w gumę od jeansów ciążowych 😳

Mnie standardowo boli brzuch okresowo i to mocno 😰 także pospane. Pewnie to się rozchodzi, zapewne, ale te patrole nie są mi na rękę bo potem w dzień koło południa brakuje mi już energii.

I przybijam piątkę z upałami. U nas ma być dziś 30 st 😅 i serio, nie pamiętam tak upalnego września! 🙈 oby pogoda się nie zepsuła jak urodziny, żeby można było dluuugo spacerować :) choć ja zapewne będę Lidkę więcej tarasować bo nie jestem fanką spacerów 😅

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ancalime Autorytet

Wysłany: 13 września 2023, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja piąteczki nie przybiję. U nas dziś ochłodzenie i deszcz. No w końcu! Kontakt brzuch do brzucha, czy nawet podczas karmienia, z własnym dzieckiem to było jak przykładanie sobie grzejniczka do ciała. Karolak momentalnie marudna, ja spocona, brrr.

Zwiększają się u nas okienka aktywności, póki co jeszcze niezbyt regularnie - czasami 20 min, czasem jest to 2,5 godzinki i po prostu nie śpi między karmieniami. Szybko jakoś wyszła z fazy śpiącej królewny 😂.

Była wczoraj położna. Młoda osiągnęła wagę urodzeniową 💪🏻. Wybudza się już sama na karmienia 💪🏻. Poza krwawiącym pępkiem i lekką przepuklinką (która się ponoć do 3 mca sama wchłonie) nie ma się do czego doczepić. Pomijamy stopy szpotawe, bo tu w dalszym ciągu ćwiczenia.

Pokazałam położnej swój brzuch. Stwierdziła faktycznie opuchliznę od pępka w dół, powiedziała że tak może być. Że nie krwawię - przy cesarce mniej jest tych odchodów połogowych, poza tym może być parę dni luzu i wrócić. W przyszłym tygodniu kolejna wizyta i jeszcze raz mnie obejrzy.

Sara powodzenia na wizycie u kardio. Szkoda, że nie zapisują na konkretną godzinę, nie znoszę czegoś takiego. Także kciuki aby udało wam się sprawnie wbić. Także póki co nie życzę nasilenia tych konkretniejszych skurczy 😘.

Kania ale fajnie z takim dojazdowym KTG! Ja się musiałam albo telepać do przychodni prywatnie (80 zł, ale super warunki, muzyczka, światełka), albo na NFZ. I powodzenia aby skurcze przybrały na mocy i częstotliwości. Przydałby się kolejny maluszek na wątku 😁.

U nas w szpitalu też zalecają po jednym paznokciu niepomalowanym, choć widziałam babki na oddziale z pełnym mani/pedi i nikt ich nie ganiał. Ja raczej jestem team Kania jak idzie o podejście do pazurków 😇.

Miłego dnia 🍀

Starania od 01.20
    18.01. Beta 3454 prog 9,5
    24.01. Beta 10319 (44%)
    28.01. USG 6+1 CRL 4,7mm, YS 3,9mm
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 13 września 2023, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    U mnie skurcze konsekwentnie się pojawiają ale to nic nowego. Nie są na tyle częste by sobie nimi zawracać głowę :) aczkolwiek najlżejsze nie są dziś. Ale ja też totalnie przestałam się oszczędzać i odziwo, jeśli w dzień się położę na pół godziny to tylko ze względu na totalne zmęczenie / senność i taki brak mocy lub rwanie w szyjce/nodze spowodowane uciskiem dziecka. ODZIWO to jest moja pierwsza ciąża, w której nie boli mnie wcale spojenie 😳😳😳 i oprócz epizodu rwy kulszowej w lipcu kręgosłup się trzyma super i nic nie boli! 😳 Gdyby nie te idiotyczne nic nie wnoszące skurcze, mogłabym latać 😳 ale one aż paraliżują

Jutro rano jadę z Tolą do kardiologa więc akurat jutro wolałabym nie wstać z bólami 😅

Nienawidzę jeździć do kardiologa bo tam nie ma wizyt na godzinę tylko wszyscy są na 8-12 🤦🏻‍♀️ o ile do gabinetu doktor wbijam się bez skrupułów (mamy orzeczenie i ustawę "za życiem" więc się nie certole) tak do gabinetu EKG to jest jakiś chory wyścig 🙈 mam nadzieję, że ludzie będą łaskawi i ktoś mnie wpuści z brzuchem, bo czasem spędzam tam 2-3 godziny 🥴 oczywiście Paweł jedzie z nami - będzie młodą ogarniał, trzymał i pchał wózek 🤣 ja jadę jako mózg 🤣

Kania taaaaaak! Takie puste pukanie jakby w tyłku to czkawka 😅
    A jak masz te twardnienia to czujesz jakiś dyskomfort w kroczu? U mnie zawsze te skurcze, które jakkolwiek wpływają na szyjkę dają takie uczucie ściskania/rwania głęboko w pochwie 🫣

Kasio a jak u Ciebie sytuacja? Maiora?

Swoją drogą, tak czysto teoretycznie, fazy rozwierania szyjki dzielimy na fazę wolnego rozwierania / fazę utajoną, która trwa najdłużej ale jest najmniej bolesna. Potem od 4 cm jest już faza szybkiego rozwierania.
    Ciekawa jestem, czy skoro w piątek na wizycie miałam 2-3 cm to czy tego nie spowodowały któreś z tych skurczów. Przecież coś musiało! I jeśli skurcze są dalej, to może być tak że dziś, jutro czy za 3 dni będą te 4 cm aż w końcu wejdzie ta boleśniejsza faza szybkiego rozwierania czy też faza aktywna. A ona u wielorodek jest już ekspresowa 🙈

Jako ciekawostkę wam powiem, że w Norwegii dopiero od 4 cm rozwarcia przyjmują na porodówkę. Jeśli kobieta przyjedzie ze skurczami co 5 minut ale ma 2 cm rozwarcia to .... każą jej iść na spacer na miasto i wrócić za 2 godziny 😅 jeśli nie ma zmiany to każą wrócić do domu i przyjechać gdy coś się zmieni :) dopiero jak jest 4 cm przyjmują na porodówkę bo to oznacza już aktywny poród 🫣 bo do tych 4 cm to może trwać i trwać 🫣

Taka rozkmina na wieczór 😅
    Mnie co jakiś czas boli okresowo, raz mocniej raz słabiej ale dalej szału nie ma. Wczoraj doszedł nowy rodzaj bólu mianowicie krzyż i to jest dziwne uczucie bo boli i drętwieje...

Byliśmy wczoraj wieczorem na spacerze, zrobiłam zapas koncentratu bulionu warzywnego w TM, ogarnęłam zakupy i zmieniłam pościel do młodego do pokoju na tą nową sofę żebym miała pod czym spać także też się nie oszczędzam. Dziś planuje się wybrać do urzędu miasta żeby wreszcie zameldowac starego, bo mieszkamy 2 lata i ja jestem zameldowana a jego jakoś nie było okazji 😂 a chce mieć to załatwione jakby do żłobka potrzebowali zaświadczenia 😁

Sara trzymam kciuki za szybkie ogarnięcie kardiologa.

Kania co do stwardnienia brzucha u mnie twardnieje albo od góry albo od boku ale czy schodzi na dół to nie wiem xd fakt że przy tym czuje drętwienie 🤔

Agentka co do paznokci to ja zdjęłam i z rąk i z nóg, bo stwierdziłam że mi się nie chce chodzić i siedzieć na tym krześle 😂😂😂 i że przynajmniej paznokcie trochę odpoczną 😂
    Współczuję tego stresu związanego z pępowina. Na pocieszenie mogę tylko powiedzieć że mój siostrzeniec urodził się owinięty. Raz wokol brzucha, raz wokół szyjki i raz miał wokół twarzy. Urodził się cały i zdrowy, SN i teraz jest rezolutnym czterolatkiem ❤️

Ancalime skonsultuj to koniecznie z położną, bo rzeczywiście sprawa jest niepokojąca i daj nam znać, żebyśmy się nie martwily ❤️

Pucz trzymam kciuki żeby udało się Wam dogadać i żeby wszystko się ułożyło ❤️🤞

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 13 września 2023, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora, dzięki 🍀 od wczoraj otoczenie mi podało tyle dzieci, które się urodziły owinięte pępowiną, że naprawdę mi lepiej.

A ja dziś pierwszy raz się obudziłam z bólem, jak na okres i brzuchem twardym, jak kamień. Chwile się nie mogłam podnieść, bo tak mnie to zaskoczyło.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈

• agentka93 Autorytet

Wysłany: 13 września 2023, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania, o tym „ciężarze na paznokciach” to zawsze moja kochana Babcia wspominała ☺️ że ona nie lubi i nie rozumie, że mi i mamie to nie przeszkadza, bo przecież to od razu cięższe wszystko ;) Aż się rozczulilam, bo zobaczyłam w głowie jej minę dezaprobaty na moje pazy za każdym razem ;)

I to ciekawe, że w urzędzie tyle babeczek ma, dla porównania u mnie w korpo (dział tak 30 kilka osób, z czego większość kobiet), to tak w dziale 3 „z” i pozostałe dziewczyny naturalne wolą:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2023, 10:27

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈

‹‹ 869 870 871 872 873 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ