Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
RiverS tylko się cieszyć z takiego egzemplarza❤️
Co do prezentów to ja jeszcze myślałam o walce wstańce albo o konsternacja sensorycznej, w sumie masze bobaski już 3 miesiące będą kończyć koło świat więc takie zabawki już je będą powoli interesować.
Zawsze można iść właśnie tak jak Agentka pisze w konkrety do rozszerzania diety.
U nas sen dzisiaj słaby... oby to był skok🙈
Właśnie wróciliśmy ze szczepienia na pneumokoki. Zbyś waży 6kg a głowa 40 cm (w sumie widzę to po czapkach😅) a mamy takiego fajnego bodziaka z bałwankiem i ledwo mu przez głowę przecisnęłam 😵💫 także trzeba go będzie odłożyć już do pudła🙈
Lekarka zwróciła uwagę że słabo podnosi głowę... no i na macie tak jest chyba że go coś zainteresuje... no i też jakiś taki od 2 dni jest "żalący się" tzn płacze ale nie tak głośno tylko tak jakby chciał pokazać ból istnienia, a że jak ma dobry humor to coraz więcej się śmieje i czasem puszczy to zrzucam to na skok 🙈
A no i 67cm długo... no i się zastanawiam bo na siatce centylowej jest poza skalą... ale przecież inaczej dzieci w tym wieku nie mierzą tylko od ciemmienia do pięty i to musi pokazywać ta siatka 🤔
Bo i waga i głowa jest ok. 50 centyla.
A jeszcze co do wagi urodzeniowej to mój Gastrolog był mega szczęśliwy, że dziecko mimo tych moich 2 ciężkich zaostrzeń tak naprawdę wgl na tym nie ucierpiało... jak sobie przypomnę że ja 4 tyg byłam o rosołku, kisielach i galaretkach to ja nie wiem jakbym teraz dała radę... a to jeszcze w ciąży było 🙈👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Longanimity ale długi chłopak 😍
Lidka przy ostatnim mierzeniu miała 4900g, 60 cm i głowę 41 cm ale ja obstawiam że pediatra coś źle zmierzyła bo to dużo za dużo 🙈
Pamiętaj, że Lidka i Zbyś póki co "skakali" razem więc może u Was też to to -
Longanimity długi Zbyś ) Wy tez jesteście wysocy?
Ja roboczo zmierzyłam ostatnio Igę i mi wyszło 60cm.
Wydaje mi się, ze Iga i Lidka są gabarytowo do siebie bardzo podobne. Tyle ze Iga nie ma długich stopek, ale i tak wole wybierać pajace bez dołu, bo w spiworku mi się zdaje, że jej za ciepło + jestem fanką gołych nóżek😊
Iga dziś kiepskawa nocka, wieczorem się co rusz budziła, później długo nie mogła spać, bo produkowała 💩, a jak skończyła to zaczęła się cieszyć i płakać na przemian o 1 w nocy… Jeszcze pies świrował i przynosił mi piłkę do zabawy, wiec się zastanawiałam kogo najpierw wyśle w kosmos😅
Zostawiłam ja w łóżku i oberwałam z raczki w twarz niezliczona liczbę razy w nocy. Mąż był w pracy, ale ona i tak ciagle się do mnie przesuwała.
Za to rano się trochę poprzytulała i przyznam, ze to mi jakoś uświadomiło, jaka ona już jest duża, bo świadomie to na mnie kładła głowę to podnosiła i się cieszyła upewniając się, ze patrzę 😄 no a później znów zaczęła kwiczeć 🤦🏻♀️ Także może u nas z kolei start skoku.
Dziś wieczorem mam wychodne, idę na imprezę świąteczna z pracy 😊🤞
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka tak, mi też się zdaje że Iga i Lidka gabarytowo podobne
Ja z kolei za wcześnie pochwaliłam Lidke i naiwnie pomyślałam, że to koniec skoku 🥵
Rano było super bo wstała po przespanej nocy zadowolona z życia ale tak było do 1 drzemki. Usnęła o 9, wstała o 9:30 i od tamtej pory jeden wielki kwik. Po 11 usnęła przy mnie ale znów pospala krótko i jak wstała o 11:30 tak do tej pory wyła. Jechałam po dzieci - wyła w aucie, wyła w szkole, cycka nie chciała. Wydaje mi się, że po prostu nie wyspała się i stąd taki ból życia 🙄 -
Sara właśnie Zbysiu ma drzemkę i już że 3x się śmiał przez sen🙈
Agentka właśnie nie... ja mam przeciętne 164 mąż chyba 175 czy coś takiego... co prawda zarówno ja jak i mąż mamy wysokich kuzynów i z tego co wiem to mój pradziadek był wysoki 😅 ewentualnie tylko wysoką wagę niemowlęcą mógłby mieć po tacie bo jakaś ciotka podsumowała mojego W. że takiego grubego dziecka to ona jeszcze nie widziała 🙈
Próbowałam teraz "spać gdy dziecko śpi", może to nie był sen ale trochę regeneracji 💪 bo od 4 to była jakaś masakra dzisiaj😵💫Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2023, 13:29
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
A no I mój Zbyś śpi w body z długim rękawem w śpiworku, też jestem fanką gołych stópek 😉 poza tym lubię chodzić na boso ale narazie trzeba uważać na ulane plamy a w ciąży bolały mnie pięty😅 także czekam na etap raczkowania bo będzie argument żeby częściej myć podłogę i swobodnie chodzić na boso 😁👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Ja nie cierpię chodzić na boso odkąd mam dzieci 😂
Niby odkurzam minimum raz dziennie, przeważnie 2 razy, ale nie ma opcji aby jakiś okruszek się nie przypałętał 😂 a ja tego szczerze nienawidzę.
Lidka usnęła mi o 13:10. Wydaje mi się, że poprzednia drzemka była za krótka bo odkąd z niej wstała to płakała non stop. Teraz usnęła dosłownie w 10 sekund, bez jedzenia 🙈 aż się boje co będzie gdy wstanie -
Sara no właśnie ja też nie lubię i jeszcze piasku 🥴 także będę korzystać przez krótką chwilę bo w lecie jak tylko będzie chciał się bawić w piasku to nie zamierzam go przed tym powstrzymywać 😊
Oby niedługo się nie drzemki dzienne w miarę ułożyły... choć patrzę na te skoki Zbysia i już die boję tego regresusnu w 4 miesiącu 😅🥴 a to już bliżej niż dalej 🙈👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Odnośnie przewracania się bobasów, jak byliśmy ostatnio u fizjo i Poldziu obrócił się z brzuszka na plecy to określiła to jako absolutnie nieprawidłowe na tym etapie rozwoju i związane jest właśnie z nieprawidłowym napieciem 🙃
Ale maluchy już podrosly ☺ a dopiero co wszytskie były takie kruszynki, u nas jak próbuje zmierzyć to aktualnie wychodzi jakieś 67-68 cm 😜
Co do prezentów to nadal nie wiem na 100% na co się zdecydować ☺ niby chciałam tez pójść w elementy do rozszerzania diety, ale jakoś chyba wolałbym żeby Poldziu dostał coś co jemu sprawi frajdę 😜 chociaz ostatnio frajdę sprawiamy mu na bieżąco, bo co idziemy do fizjo to jest podekscytowany nowa zabawka, wracam i zamawiam, bo 'skoro tak mu się podobało ' 😅
Chodzenie na boso polubiłam odkąd się przeprowadziliśmy do tego mieszkania i mamy podłogówke, wcześniej byłam zbyt dużym zmarźluchem 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2023, 14:21
07.22 - stymulacja lametta
11.22 - badanie drożności ✅
11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
06.01.23 - ⏸ 🙏😍
07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
11.01.23 beta - 770.34
14.01.23 beta - 2112.51
18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
08.05.23 - 411 g 🤩
12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞
26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm -
Longanimity wrote:Sara no właśnie ja też nie lubię i jeszcze piasku 🥴 także będę korzystać przez krótką chwilę bo w lecie jak tylko będzie chciał się bawić w piasku to nie zamierzam go przed tym powstrzymywać 😊
Oby niedługo się nie drzemki dzienne w miarę ułożyły... choć patrzę na te skoki Zbysia i już die boję tego regresusnu w 4 miesiącu 😅🥴 a to już bliżej niż dalej 🙈
No właśnie. U mnie w lecie jak 3-ka wróci z piaskownicy to można łopatą piach wyrzucać 😂😂😂
Często karze im się rozbierać na tarasie i na golasa wracają do domu bo ciuchy trzeba najpierw wytrzepać 😂
Ufam, że brudne dzieci to szczęśliwe dzieci 😅
Pucz jak ja to znam 🙈 gdzieś się coś dziecku spodoba i pyk - zamówionko 😂 -
No właśnie ja mam nadzieję że znajdę w sobie tyle spokoju żeby Zbyś był tym brudnym szczęśliwym dzieckiem... bo już mam przykład jak dziecko nie je prawdopodobnie właśnie przez to że nawet wodą nie mogło się oblałć przy rozszerzaniu diety 😵💫 a zabawa w piasku wygląda tak że pokazuje kto i co ma zrobić bo samo jakoś nie chce piasku dotykać 🥴👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Pucz, ja wiem, ze to nieprawidłowe, bo ciągnięte z głowy aczkolwiek u nas fizjo nic nie znalazł nieprawidłowego, a położna mówiła ze dzieci tak szybko kombinują, jak im się coś nie podoba 🤷🏻♀️ pójdziemy jeszcze po skończonym 3 miesiącu
Chłopcy to chyba jednak dłużsi zwykle 😄
A ja z tymi zabawkami to właśnie mam stres, że się zagracimy czego nienawidzę 😬 dlatego sama kupiłam dotąd tylko lusterko. Zaobserwowałam sale zabaw dla maluszków już od 3 miesiąca i bardzo możliwe, ze pójdę w te opcje, bo widziałam, ze maja tam sporo zabawek sensorycznych. A cenowo pewnie wyjdzie podobnie co kupowanie co rusz czegoś nowego.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Kania, trochę to juz trwa, faktycznie mogłoby się skończyć
Sara masz rację z tą próbą generalną farb, póki co mają roztrenowanie kurcze, to u nas często śmieje się na głos przez sen, nawet dosłownie przed chwilą słyszałam hihy z sypialni i mam wrażenie, ze Wy macie wiecznie trwający jeden wielki skok z małymi przerwami
RiverS faktycznie masz współpracujący egzamplarz super!
Agentka, ja ciągle nie mogę znaleźć sensownego miejsca przy lustrze, chyba muszę zajść w końcu do rossmanna i kupić lusterko baw się dobrze na imprezce!
Longanimity z tym wzrostem dzieci to różnie się kończy, moja siostra długo była najwyższa w klasie póki nie stanęła na 152 cm
Co do obrotów, to ja mam info takie jak Pucz, czyli poprawnie wykonywane są najpierw z pleców na brzuch a dopiero potem z brzucha na plecy. Wcześniej to raczej głowy przeważają i "wywracają" dzieci
My na liście świątecznej mamy karuzelę Tiny Love czas dla brzuszka, grzechotkę kosmos Giligums, kręciołki Dumel tuli fun i ośmiornicę Mom's care. Na mikołaja od nas był duży jeż z Fisher Price (hit ) a na święta będzie videoniania i trochę ciuszków, które pasują nam na długość a przedświątecznie jeszcze szczoteczka do "zębów" z neno -
Longanimity ale powiem Ci, że dla mnie to jest odwieczna walka wewnętrzna 😄 jestem straszną pedantką i nienawidzę brudu a z drugiej strony takie podejście jak opisujesz krzywdzi dzieci. więc moje dzieci dekorują pierniczki, gotują, bawią się w piaskownicy a ja... Latam i sprzątam po nich 😅
Ogórkowa u nas skoki po prostu poprzedzone są Armagedonem 🙈 nie wszystkie dzieci tak źle przechodzą te okresy a Lidka no cóż...
Agentka mój dom wygląda jak jedna wielka sala zabaw 😂 ale już się przyzwyczaiłam. No i u mnie dzieciaki mają wbite do główek że miejsce zabawek jest w ich pokojach i już na szczęście nie noszą ich po całym domu 😄 -
Lidka chce pobić jakiś rekord niespania w dzień 🙄 miała dziś 5 drzemek. Między 15 a 30 minut 🙄 resztę czasu przewyła. Zajebiście 😑
Usnęła już po kąpieli o 19:05 i właśnie się obudziła z rykiem -
Sara, mega wymagająca jest Lidka, zero litości;)
Mi się udało dzisiaj zrobić pierniczki (na dwie tury, bo pomiędzy była pobudka :p), poza tym był maraton przyjaciół z bobasem na rękach. Ale też dałam radę się zdrzemnąć razem z nią w ciągu dnia, dzięki czemu liczę,że uda Miś ei wykąpać jak zaśnie na noc 😅 -
Ogórkowa ja od porodu ani razu nie spałam w dzień z małą 🙈 mnie najbardziej wkurza to, że jak zaśnie to muszę zrobić pierdylion rzeczy i ledwo zacznę jak już obudzona 🙄 sporadycznie się zdarza (czyli raz na kilka dni) że polezy na macie czy w lezaczku dłużej niż 5 minut bez wycia 🙄
Dopóki miała drzemki po 2-3 h to dało się wszystko zrobic, ugotować... A od tygodnia nie śpi dłużej niż pół godziny.
Dziś wieczorem zostawiłam wyjca Pawłowi i poszłam się wykąpać i zmienić nam pościel.
Ja naprawdę czekam aż skończy te magiczne 3 miesiące i wtedy wyjdzie prawda na jaw - czy tak się nam daje we znaki 4-ty trymestr czy to książkowy hajnid 🙈 liczę na to pierwsze 😅 -
No to powiem Ci Sara, że Lidka faktycznie nie bierze jeńców, jak tylko po 5 minutek leży sobie. Fifi w dzień śpi po 35 min ale za to leży na macie i się bawi no dzisiaj był niestety marudny strasznie, łzawi mu oczko nie wiem, czy się zadrapał, czy to zapchany kanalik? Na razie przywam i masuje. Zobaczymy, co z tego będzie.
Jeśli chodzi o prezenty, to babcia na mikołajki kupiła małemu muzyczną piłkę yookido friends, ale jeszcze jej nie mamy 😅 noo a ja nie mogłam się oprzeć i kupiłam rymowanki-wyliczanki od pomelody. Taki prezent na wyrost ale różne książeczki dotykowe mamy, a jakoś strasznie mnie te rymowanki jarały -
Kania Lidka polezy i 20 minut. Pod warunkiem, że JA aktywnie uczestnicze w tym jej leżeniu 😂
Pójdę do toalety - ryk. Dzisiaj po raz pierwszy rano bawiła się sama pół godziny a ja ogarnęłam dom z grubsza. Niestety dalsza część dnia już standardowa 🙈
Lidka np uwielbia leżeć na moich nogach i wtedy możemy sobie gadać i pół godziny. Ale odłożyć dziecko i pójść do kuchni? Drze się jakbym w lesie porzuciła 😅
Najlepsze to, że jak tak leży to wystarczy że wezmę do ręki telefon albo będę oglądała TV a zaczyna płakać i się wiercić. Trzeba patrzeć jej w oczy i ją zabawiać 🙈😂
Czyli ogólnie rzecz biorąc czas kiedy śpi, to jedyny czas kiedy na spokojnie można zrobić cokolwiek innego niż zajmowanie się nią 😑
Ja się zastanawiam czy to, że ona po takiej krótkiej drzemce jest tak marudna bo skok, czy się nie wysypia i jest non stop przemęczona 🙄
Ile czasu między drzemkami Fifi jest aktywny?