Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Ogórkowa no to piona. Ja też mam lewą rękę tylko do ozdoby 😂
Zdrówka dla męża. Oby po szczepieniu szybko wróciło dobre samopoczucie ❤️
U nas trzeci skok wszedł w najlepsze i już 4-5 dni mam nieśpiącą w dzień marude 🙈 -
Brzuszek jeszcze zagazowany, dzisiaj nawet puszczał bąki podczas masowanka, za miesiąc kolejna wizyta. Przemasowała mu też zatoki i odrazu słychać że nie furczy tak 💪
Ogólnie rzuciła okim i powiedziała że dobrze się rozwija 😊
A teraz po wizycie zrobił 💩 bez zbędnego prężenia 💪
Filipku 🥳 12 tygodni to już poważny wiek😊
No nie mogę się doczekać aż Zbys też zacznie łapać zabawki, a grzyb już czeka😅
Właśnie odkryłam jak niewiele zostało do świąt🤣🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2023, 11:40
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Ja zamówiłam u rodziny ośmiornice z mombelii, ale jak mówicie, że grzyb spoko to może dokupimy
Sara, ja na przykład nie wiedziałam, że to się rozwija dopiero tak późno Sądziłam, że preferencje się uzewnętrzniają szybciej.
Kania, ale Filipek duży gość! Buźka tez jakaś doroślejsza:) Szok, że niedawno byłyśmy na porodówkach i takie żółwiki-noworodzie tu publikowałysmy:)
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka o ile dobrze pamiętam to utrwalenie lateralizacji czyli już taka ostateczna preferencja prawej/lewej ręki to gdzieś 5-6 rok życia dziecka
Kiedyś czytałam że u dzieci można zaobserwować preferencje najwcześniej w wieku 6-12 miesiąca ale ona potem zanika i ostatecznie utrwala się kilka lat później.
Kania ja miałam sophie i u moich dzieci starszych wcale szału nie było. Za to wszystkie uwielbiały pawia Emila z Lamaze. Teraz dla Lidki czekac będzie pod choinką motylek Freddie -
Pochwale Wam się swoją naiwnością 🤣
Przez 5 minut żyłam złudzeniem macierzyństwa z instagrama, od pol roku czekałam aż będę mogła ubrać Igę w jeansowe ogrodniczki, miałam do nich tez dobrana w swojej głowie idealna bluzeczkę. Ubrałam dziecko, pozachwycałam sie jaka piękna i mówię „pokażemy tatusiowi jak wróci jaka jesteś śliczna”. 5 minut później- dziecko obsrane po pachy, wszystkie instagramowe ciuchy bombelka z musztardowymi plamami w misce z odplamiaczem 🤣 Aż mi sie przykro zrobiło!Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Agentka a ja to bym ci order narysowała 😂
Nigdy w życiu nie udało mi się upchnąć takiego małego bambika w jeansy 🙈
Brawo Ty!
A musztarda? To takie prawo jest. Ze najbardziej obsrajdolone zostają najlepsze ciuszki 😂 -
Longanimity, jaką owocna wizyta super,że są dobre efekty 👌 i to szybko 😛
Kania, ta żyrafę taka damska, to może dlatego Filipek woli męskiego grzyba 😅
Ja zamówiłam kaktusa, ale czeka w smyku na odbiór 😅
Agentka, wiem co czujesz, największe kupy zawsze w najgorszym momencie 😭🙄
Co do instagramowych ubranek, to dostałam ostatnio 2 torby ubranek, same takie top piękne, mnostwo pajaców z nexta, cudowne skarpetki, same komplety bodziaków i spodenek, wszystko idealnie w moim guście 🤩 wszystko jak nowe. I wiecie co? Ta moja księżniczka ma stopki jak kajaki i z 10 pajaców z nexta już odłożyłam, bo się nie mieści 😒
Mamy w tym roku komunie i 3 wesela, widziałam tam piękne sukienki w rozmiarach, które powinny spasować i wiosenny plaszczyk burberry. Młoda, nie zmarnuj swojej szansy 😅 -
Ogoorkowa bardzo owocna bo śpiuńkanie dobrze wchodzi i Zbyś śpi już 2h... ale! Zauważyłam że jak uśpię go w pozycji takiej do odbicia na ramieniu to potem mogę go odłożyć na brzuszek do spania i już któryś raz w takiej pozycji długo śpi 💪
Osteopatka fajnie ujęła że mam to złote dziecko które da się uśpić na leżąco a nie tylko na rękach 😅 generalnie to taka fajna babeczka z którą zawsze fajnie można sobie pogadać 😊
Sara mój bratanek załapał się na sesję zdjęciową na moim wieczorze panieńskim a mial wtedy 2 miesiące i był w dżinsowych ogrodniczkach z krótkimi nogawkami i chyba nawet conwersy miał 💙
Oczywiście Zbyś dostał te ogrodniczki ale no jakoś za zimno żeby je założyć 🙈
Ale już widzę jak na wiosnę będę go ubierać właśnie w takie komplety z ogrodniczkami 💙 i tak jak w tej kołysance że "kiedyś będziesz spodnie miał na szelach" do której już ryczałam w połogu 🙈
I właśnie z nexta mi się mega podobają!
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Najgorzej, jak piękne ubranka nie pasują do por roku 😅
U nas wczoraj słońce przygrzało i mieliśmy w salonie 23 stopnie, więc się pokusiłam o takie cieńsze body w kwiatuszki z falbankami. Cudowne, ale szybko się obsikało, nawet zdjęcia nie mam, ciekawe, czy jeszcze się uda choć raz założyć, bo rozmiar taki na styk 😅
Hmm, u nas od jakiegos czasu udaje się odkładać do spania tak po prostu 😬 w nocy nakarmie, przewinę i wkładam do dostawki. Idę siku, wracam, zwykle już śpi, czasem trzeba chwilkę pobujać. Nawet smoka do zasypiania od paru dni hejtuje, tylko ją odłożyć 😅 w dzień jak widzę,że jest do spania to też w drodze do jej pokoju ja bujam i wystarczy odłożyć. Tu tylko czasami wymaga złapania pod pupkę jak już lezy i parę razy jeszcze zabujać. Chyba, że złapie tryb nieodkladalna, to wtedy nawet Mozart i sonata k 448 nie pomogą 😂 -
Zazdro Wam. Mój synek to usypia albo na cycku (rzadko!), albo w wózku na spacerze, albo na rączkach. Ale nie trzeba go mocno bujać, tylko żeby na rączkach był a w nocy właśnie biorę do karmienia, jak już odpadnie od cycka nakarmiony, to przewijam. Jak się uda bez rozbudzania to super, wtedy przekładam go do łóżeczka. A jak się nie uda, to na rączki i do łóżeczka. Chyba że ewidentnie szuka dalej piersi, to wtedy daje druga. Ale często się udaje przewinąć bez rozbudzenia, na łóżku.
Edit:A no bo karmię na leżąco w nocy!Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2023, 15:29
-
Sara, może dlatego, ze nie wiedziałam to się udało 😂
Iga usypia wieczorem zwykle na cycku, najczesciej odkładam raz, za chwile sie budzi i za drugim karmieniem już spi na noc lub ewentualnie tatuś chwile doprzytula. Ale to jak są te dobre okresy, bo w skokach dostawka parzy.
Obecnie mamy fajny czas, dziś jak nakarmiłam 23 to spała do 6, ale ogólnie te 5-6h ciągiem przesypia, a rano nie zawsze chce się dać odłożyć wiec sobie śpimy razem w łóżku jeszcze czasami 3-4h. Ogólnie mysle, ze jakby spała z nami w łóżku to może by się wcale nie budziła w nocy.
A w dzień to na I drzemke najlepiej uśpić w wózku, a pozniej to w chuście(niestety nie da się jej bez obudzenia odłożyć) lub bujaczek (ale tu się szybko budzi).
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Ogórkowa Lidka też ma długie syry i normalnie nosi 62, wazy 5 kg a pajace z neta na 3-6 miesięcy są akurat 🙈
Lidka w dzień przeważnie usypia w kołysce ale muszę stać obok i bujać ją, zwykle jeszcze 30 razy poprawić, podać smoka itd.
Wieczorem różnie. Od kilku dni kładę ją w kokonie obok siebie i po prostu siedzę. Ale nie wolno mi wyjść 😅 i trwa to np 1,5 h zanim usnie 😏
W nocy to daje pierś i zwykle usypiam 😅 nawet nie wiem kiedy kończy jeść
U nas dziś jakiś maraton niespania i wycia 😑 od 14 praktycznie non stop marudzi i płacze 🙄 teraz już wykąpana "walczy". Skok wchodzi na pełnej ... Rano obrót a wieczorem w przerwie wycia Emma ją rozśmieszyła i prawie złapała śmiech w głos -
My dziś po szczepieniu pierwszym pocovidowym. Tosia była dużo dzielniejsza ode mnie, bo płaczu może łącznie było z 40 sekund, a poza tym była zbyt zajęta bajerowaniem pani pielęgniarki 😅
U nas na razie królują grzechotki/szelesciki, bardziej do obserwowania, choć dziś pierwszy raz zaczęła wyciągać rączki z zainteresowaniem.
Ale powiem Wam, że czytam o skokach u Was na bieżąco i aż mi się głupio odezwać, bo u Tosi moooooże w okresie skoku pojedyncza drzemka skróci się do 40 minut z półtorej/dwóch godzin (nie zapeszając 🤞). Naprawdę trafił mi się wyjątkowo wspólpracujący egzemplarz, poza częstymi pobudkami nocnymi, bo zamiast zjeść raz a porządnie to je po 60 ml co dwie godziny 🫠. Ale zamieniamy się z mężem, on do 3, ja od 3 i jakoś idzie 💪
Może był już temat a ja przegapiłam. Co powiedziałyście zainteresowanym w temacie prezentów gwiazdkowych? Macie jakieś fajne polecajki? 😁26
hashimoto + niedoczynność
marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm
👩🏼🍼 Tosia 🤍 -
Rivers tylko się cieszyć, że trafił Ci się taki współpracujący egzemplarz ❤️
Z prezentów to zależy od budżetu oczywiście. Ja kilka dni temu pisałam że jestem bardzo zadowolona z maty piankowej Ricokids ze smyka.
A z takich zabawek to zawieszki od Lamaze (Lidka dostanie motyla) u mnie się zawsze sprawdzają -
Sara, właśnie tak patrzę na nią i mam w głowie Twoje rozmyślania wagowe i kurcze ona jest długa a szczupła. Tzn ma swoje fałdeczki, żadna nie zniknęła od porodu, ale nie jest takim bulbaskiem. Oczywiście w głowie mi się zaczyna świecić, czy na pewno jest dojedzona, ale z drugiej strony staram się uspokajać, że skoro wygląda jak damska wersja męża, to czemu miałaby nie mieć też jego figury (wysoki, chudy)
Agentka, miałaś nosa z dużą żyrafą Zaliczyłyśmy kilka minut wesołych rozmów i macanek z nową zabawką. Mała wersja jest fajna, ale faktycznie nie wzbudza aż takich emocji
Powiem Wam, że farby do mieszkania były drogie, ale warte swojej ceny właśnie zatłukłam wielkiego pająka na środku gładkiej ściany, ale zbierając suchą chusteczką marmoladę po jego spotkaniu z kapciem nie został żaden ślad -
Ogórkowa u nas Lidka to nie wiem po kim... Po moim szwagrze chyba (2m + ) 😂 bo ja mam 163 wzrostu a Paweł 173 😂 a ta jest zdecydowanie najdłuższa z moich dzieci i ma największą stopę
A co do farby to no cóż... Próba generalna będzie za 2-3 lata 😂
Lidka wieczorem nie mogła usnąć, piersi nie chciała, wręcz przy próbie przystawienia wpadała w histerię 😑 podałam jej mm bo już naprawdę nie miałam pomysłu na nią. Usnęła o 20:20 a ja razem z nią i bólem głowy -
RiverS to tylko się cieszyć, że taka stabilna dziewczyna z Tosi Widać, ze dzieci są mega różne 😊
Ja na prezenty poprosiłam o elementy do rozszerzania diety- bidon, miseczkę, krzesełko i gryzaki z mombelli.
Moja mama wiem, że kupiła mate wodną.
Choc ogólnie najbardziej to by się przydała kasa na szczepienia, no ale zdaje sobie sprawę, ze dla kupujących to taki mało „sexy” prezent, a ludzie mega lubią dla bobasów kupować, jak obserwuje.
Dostaliśmy tez już szczeniaczka uczniaczka, który póki co się pewnie nie przyda,a i ja tez jestem sceptycznie nastawiona do tych „grajotek”. No ale pocieszam sie, ze to ze dostanie to jedno, a czy będziemy ja tym zabawiać to inna sprawa.
Ogoorkowa to się cieszę, ze zyrafka zadziałała 😄
Iga dziś miała znów bardziej vibe na lusterko.
Sara, Lidka jest kotem, jeśli chodzi o motorykę 😁 a ogólnie kiedy dzieci się zwykle zaczynaja przekręcać z pleców na brzuch?
Iga z brzucha na plecy umie, ale to jak dla mnie żadna jej umiejetność, bardziej efekt jej wkurzenia i ciągnięcia głowa (choć już teraz to się rzadko zdarza, bo nawet zaczęła się śmiać na brzuszku, a jeszcze niedawno wjeżdżał po sekundzie wkurzony bobin)Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Agentka strasznie różnie. Mi Lidka (o czym pisałam stokroć) okrutnie przypomina Emme. I z wyglądu, i z charakteru i z rozdarcia 😂 i rozwija się.... Jota w jotę w tempie Emmy. Emma bardzo szybko rozwijała motorykę dużą ale np w wieku 1,5 roku mówiła może 2-3 słowa i to po swojemu. Emil za to motorycznie rozwijał się dużo wolniej (chodził w wieku 1,5 roku) ale miał roczek i mówił dużo 🤷🏻♀️Emma zaczęła pełzać po całym mieszkaniu mając 6 miesięcy i kilka dni później siadała już sama. W wieku 8 miesięcy chodziła przy meblach 🙈
Emil usiadł jak miał 8 miesięcy, zaczął przy meblach chodzić gruuubo po roczku. Rozwój małego dziecka nie jest harmonijny często i zwykle jedne dzieci szybciej rozwijają motorykę a wolniej komunikację etc lub odwrotnie. Co w sumie w późniejszych latach nie ma odzwierciedlenia bo Emma dzisiaj jest baaardzo inteligentna i wygadana ale sportowo... No cóż 😅
Lidki przewroty z brzucha na plecy wyglądają tak jak opisujesz. Wkurza się, odgina głowę i to ciężar głowy ją wywraca na plecy. Za to na brzuch robi to tak, że leżąc na plecach przewraca się na bok i potem próbuje na brzuch (co już jej się udało) tylko nie umie jeszcze wyciągnąć rączki spod siebie 😅
Prawdę mówiąc nie wiem jak według źródeł wyglądają widełki obrotów ale Emma patrząc po zdjęciach i filmikach robiła to w wieku około 3 miesięcy. Emil napewno później, ok 5-6 miesięcy. Tola to Tola. Na roczek jeszcze się nie obracała.
A u nas dziwnie. Nie chcę zapeszac ale chyba trzeci skok dobiega końca. Ostatni tydzień to był jakiś armagedon i gehenna 🤯 ilość wycia i "bólu życia" nie do opisania. Wczoraj wieczorem Lidka była już tak zmęczona i tak wkurwiona że nawet przy piersi dostawała szału. Dałam jej 60 ml mm (w zasadzie wcisnęłam) i padła spać. Nocka super i rano wstała zadowolona z życia! Porozwoziłam dzieci - nie darła się w samochodzie, nie darła się w sklepie 🥺 dalej! Wróciłam do domu, położyłam ją na matę i posprzątałam w domu a ona się bawiła pół godziny sama na macie 😍 właśnie usypia na pierwszą drzemke i nie wyje 😍 do piersi też się przystawia jak dziecko a nie jakiś dinozaur 😍
Wczorajszej nocy miała pierwszy sen 7,5 h a dzisiejszej 8,5 h 😁 (nie upatruje tu wpływu mm bo poprzedniego wieczoru nie dawałam). Wydaje mi się, ze to właśnie ten moment przełomowy gdy dziecko ogarnia, że noc jest od spania bo zasypia 20:30-21:30 i śpi do 7 z 1-2 pobudkami choć w dzień śpi tyle co nic. Ale nie musi spać więcej jeśli nie potrzebuje tylko niech się nie drze cały dzień 😏
A i co jeszcze mega fajnego! Wczoraj wam pisałam, że popołudniu Emma ją rozśmieszyła i zaczynała się śmiać na głos. Wyobraźcie sobie, że wieczorem usnęła o 20:20 i podczas tej fazy aktywnej snu, przez sen zaczęła się śmiać na głos 😍🤯 to jest najlepsze potwierdzenie, że przechodzi skok. Dzieciaki podczas skoku mają w mozdzkach tyle nowych informacji, z którymi sobie nie radzą dlatego mają problemy ze snem i bardzo często "ćwiczą" przez sen. Zobaczycie co bambiki robią jak nauczą się wstawać na nóżki. Potrafią przez sen wstawać 🙈🙈🙈 ale śmiech przez sen po raz pierwszy słyszałam 😄