Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2023, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara może nie pół dnia ale napewno długo do tego sporo płakała z tego co pamiętam... no i nie zasnęła w wózku... co prawda nie będę się upierać że to przez niewyspanie ale to też możliwe...

U mnie na szczęście nie ma komentarzy o noszeniu... znaczy już nie ma bo w sumie ktoś tam coś palnął... ale jak powiedziałam że jakoś nikt nie uczył Zbysia zasypiania w dostawce a pewnego wieczoru położyłam go i tak zasnął a wcześniej zawsze na rękach...
    Czasem tylko moja Babcia się zdziwi że kiedyś to było inaczej ale ona w takim pozytywnym sensie bo generalnie zachwycona prawnukami i od kiedy jest dwójka to nie wie na którego patrzeć, co to będzie jak będzie 3 😉

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • Kasio Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2023, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, z tego co piszesz Lidka pięknie się rozwija a to najważniejsze, myślę że to tylko chwilowy brak przyrostu spowodowany szczepieniem 🙂 moje karmienie trwa, nie wiem, 5 minut? Bardzo krótko, a potem jest jeszcze walka, bo pociągnie raz, wypluwa i się rozgląda i tak kilka razy aż ja tracę cierpliwość i mówię że w takim razie koniec jedzenia 😅

age.png
  • Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2023, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasio! Jakbym o swoim gagatku czytała. Dokładnie tak, 3-5 min ssania a potem o właśnie, pociągnie dwa razy, oderwie się, ogląda sufity, znów pociągnie, oderwie się, wsadzi łapkę do buzi 🤷 znów próbujemy, złapie, ciągnie dwa łyki i znów oderwany. I wtedy, tak jak Kasio, mówię dobra, wcale nie jesteś głodny oszuście mały i koniec. Ale jest najedzony, wesoły, spokojny, dłonie otwarte, więc no nie daje się tak nabierać mu 😅

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2023, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej no to u mnie tak samo! 3-5 minut. Jedynie dłużej trwa karmienie rano i w nocy bo jakieś 10 minut 🙈
    To mnie uspikoilyscie! Bo Lidka robi dokładnie tak samo jak opisujecie i po tych 3 czy 4 minutach szarpie się z piersią a ja zaczęłam sobie wkręcać, że może denerwuje się bo już nic nie leci 🙄 ale po karmieniu jak ścianę pierś to leci dalej. Czyli ona się szybko najada i wkurza się bo już nie chce 🙈 jedynie ostatnio znów bolą mnie sutki przy karmieniu. Ale wydaje mi się że to przez tę szarpaninę 🤷🏻‍♀️

U nas obecnie skok trwa w najlepsze + dodatkowo męczy brzuszek po tym rota. ale ogólnie jak ma dobry dzień to po takim turbo szybkim karmieniu jest spokojna (jak jestem obok lub ją noszę ofc) 😆
    Tylko przybiera slabawo 🤷🏻‍♀️ choć rośnie w oczach. dziś weszliśmy w pampersy 3

Longanimity właśnie ostatnio rozmawiałam z moją babcia i mi opowiadała, jak to kiedyś było i że kiedyś dzieci nawet się nie ubierało w ubrania tylko takie maluchy leżały w pieluszce i becie. i babcia właśnie mówiła jak teraz inaczej dzieci wychowuje bo noszę dużo, w różnych pozycjach, pokazuje świat etc. a kiedyś się dziecko kładło i tak leżało 🙈

💁🏻‍♀️31
    🙋🏻‍♂️37
    👩🏻🩷8 E 👦🏻🩵7 E 👧🏻🩷5 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć i czołem :D

U nas dzisiaj nocka z 2 pobudkami na karmienie 😍 dawno nie było tak fajnie. To chyba rekompensata za wczorajszy trudny dzień 😅

Już odwiozłyśmy z Lidką wszystkie dzieci, zaliczyłyśmy spacer i zakupy i nawet udało mi się ją odłożyć do łóżeczka 😁

Szybko ogarnę dom i pranie i sobie poszydełkuje 😊
    Miłego dzionka

💁🏻‍♀️31
    🙋🏻‍♂️37
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie wszystkie, ale część karmien też kończy się tym, że chowam bufet, bo ileż razy można tak się odrywać pooglądać świat, najwyżej wcześniej się zgłosić na następne jedzenie 😅
    Niestety nadal część karmienia wygląda tak, że przez godzinę jest ryk nie z tej ziemi jak tylko widzi pierś przed nosem, aż.w końcu coś jej kliknie i wsuwa jakby rok jedzenia nie widziała 😒 przez to nie widzieliśmy wczorajszego rolnika i przez to leżę z nią w łóżku nadal, bo mi łeb pęka po porannym wyciu... czyli żaden specjalista nie pomógł, ćwiczenia od neurologopedy trochę pogłębiły jej chwyt, jest jak z obrazka, ale nadal zdarzają się walki, żeby chciała chwycić 😮‍💨 zresztą nie widzieli u niej większych problemów, jedynie myśleli, czy suma delikatnych odchyleń nie powoduje u niej problemów z przystawianiem, ale jak widać nie :(
    Zamieniłabym udane nocki (dzisiaj jedzenie 22.30-4.15-8.30 ale jedzone o 9) na kazdorazowo udane przystawianie. Teraz boję się z nią wyjść gdziekolwiek, że mi taki cyrk urządzi w miejscu publicznym 😒
    Jeszcze cmi mnie jak na okres, w sumie mam nadzieje, ze to na okres a nie coś z tą infekcja (choc już żadnych podejrzanych uplawow nie mam). Z dwojga złego lepsza 🐒 🙄

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogórkowa a zmiana pozycji nie pomaga? Możesz jeszcze sprobowac karmić na piłce. U nas pomaga jak Lidka pajacuje właśnie karmienie na piłce lub chodząc 🤷🏻‍♀️

A co do okresu to właśnie miałam wam pisać. U mnie już drugi okres. Czyli to krwawienie które się pojawiło 6 tyg po porodzie było już miesiączką 🙈

💁🏻‍♀️31
    🙋🏻‍♂️37
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara próbowałam klasycznej na poduszce (nasz standard), klasycznej na rękach, krzyżowej, spod pachy, na leżąco, biologicznej. Jak kręci awanturę to nic nie działa, póki jej nie "kliknie"... Teraz było drugie poranne karmienie i wszystko super, mniam mniam, jedzonko pyszka, tulaski z mamą, jadła spokojnie, bez odrywania się, na koniec zasnęła. Jak z książki :P
    Eh, ja nie wiem jak ogarnę dziecko w 1 dzień okresu, strasznie nienawidzę tego stanu. Może dlatego ciąża mi się tak podobała :D

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od 7 rano dwie drzemki po 20 minut 🙄
    Serio czekam aż zmniejszy się ilość drzemek na rzecz czasu ich trwania 🙄

Właśnie wróciłam z dziećmi ze szkoły, za chwile po Tolke a potem z Emmą na zajęcia taneczne 🙄 nie lubię poniedziałków i wtorków bo są takie rozmemlane

💁🏻‍♀️31
    🙋🏻‍♂️37
    age.png

• Longanimity Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa a może mała jest już za bardzo głodna i się wkurza przez to? Albo przytkany nosek 🤔
    Wiem że mm to zupełnie coś innego ale przy chorobie i przy skoku Zbyś się tak kręci... tyle że z butlą jest łatwiej.
    Oby udało się wam to przetrwać i ogarnąć 🤞

Sara czekam na to samo🙈

My po usg i jest wszystko ok... oczywiście znajomości się przydały bo musielibyśmy zapłacić chyba 🥴 bo niby pediatra nie może wystawić takiego skierowania 😑

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niee, to już tak trwa od 2,5 tygodnia 😒 czasem 2 dni spokoju i jakieś pojedyncze takie cudo wskakuje. Chociaż wierzę, że wczoraj to mógł być nosek. Co do bycia zbyt głodna, to nie sądzę, tzn takei też nam się zdarzyło, ale to tego nie liczę, bo to widziałam po niej, że jest głodna, płacze i nie ogarnia, że ma jedzenie już pod nosem ;) np. Jak się ją bierze na ręce, z dala od piersi to od razu spokojne dziecko, nawet smoczka nie trzeba wtedy...

age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Iga ma chyba zapalenie spojówek 🙄 Ropieje jej oczko, oczywiście na NFZ wizyty w czwartek, a dziś wieczorem płatne dostępne, ech. No ale oczywiście pójdziemy dziś, bo do czwartku to pewnie nie otworzy oczka.

Ogoorkowa ciężka sprawa z tym jedzeniem, jak tak długo to trwa to ciężko to zrzucać na skok.
    Iga czasami jest taka niespokojna wieczorem, ale to mi się wydaje, że ze zmęczenia się tak rzuca albo właśnie jak już nie chce, a nie umie pokazać inaczej, że jest najedzona.

Co do Twojego pytania Sara o długość ssania to tak średnio 8-12 minut bym powiedziała. Ale to chyba jest indywidualne patrząc, że Wasze dzieciaczki raczej krocej jedzą.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to to że zaczął się etap że już dzieci dostrzegają więcej szczegółów i je to rozprasza i może Pole to wkurza 🙈

Agentka oby coś poradzili bo widzę po Zbysiu jak go wkurzają te oczka a minimalnie już tylko ropieją po przeziębieniu 🥺 ale jak potrze to momentalnie widać że czerwone i łzawią 😮‍💨

Biedne te nasze dzieciaczki... co i rusz coś... sezon chorobowy w pełni 🥴

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
  • Kasio Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa, u mnie jeszcze też się zdarzają takie darcia przy cycku, właśnie teraz przestałam Helence wmuszać cycka i daję jej na mnie pospać.
    Helenka na buzi jest tak jakby opalona. Myślałam że to fajnie, że ma taką ciemną karnację, mój tata i brat mają podobną, myślałam że w rodzinie jest jakiś ciemniejszy gen 😅 A pielęgniarka na szczepieniu powiedziała że to nie taka karnacja tylko jeszcze końcówka żółtaczki! Że przy KP ona potrafi dłużej schodzić. Pytała czy Helenka przy piersi jest nerwowa to zgodnie z prawdą powiedziałam że tak, a ona na to że dzieci u których żółtaczka wolno schodzi właśnie tak mają. Mówiła że rozwiazanim jest przejście na MM na dwa/trzy dni ale ponoć u nas nie ma potrzeby, bo tylko buźka jest ciemniejsza.

Sara, a może tak dużo kupek u Lidki jest przez BioGaię? Podajesz jeszcze? Ja podawałam raz na jakiś czas, potem mi się skończyło pierwsze opakowanie i dałam sobie spokój. Wczoraj dałam znowu, bo widziałam że Helenkę męczy brzuszek i już dzisiaj było 6 kup, w tym jedna z wymianą garderoby 😅 a wcześniej tylko jedna/dwie kupy dziennie. Zważyłam małą i też spadła - 5,4kg teraz waży.

Agentka, a mówiłaś że to takie małe dziecko? Powinni takie maleństwa zawsze gdzieś wciskać!

age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednak wybrałam teleporade, aby nie chodzić do przychodni, jak są chore dzieci 🙈
    Iga dostała krople no i masaz mam robić. Ale prawdopodobnie wirusowe, my katar, a ona oczko 🤷🏻‍♀️
    Longanimity oczka u dzieci to wrażliwe, zwłaszcza teraz, jak te raczki są takie ciekawe i wszędzie wkładane🤷🏻‍♀️

Kasio, ja chyba jakoś tak mam, że od NFZ nie oczekuje zbyt wiele 😅 fajnie by było, gdyby dla takich maluszków te wizyty były mimo wszystko dostępne, ale jest jak jest

Przy okazji tez dostałam recepty na szczepionki na styczeń także jakiś plus.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogórkowa mi przychodzi do głowy też to co dziewczyny napisały, że może ona zwyczajnie nie jest głodna i wścieka się gdy chcesz ją nakarmić? Co ile je?
    Albo to skok drugi ..

Agentka współczuję zapalenia spojowek 🥺

Kasio nie sądzę że to biogaia. Ja ją zaczęłam podawać jakieś 6-7 tygodni temu i do teraz było wszystko ok. Zanim ją dawałam kupy były co 2-3 dni a odkąd daje jest 1 dziennie. Dzień po tym szczepieniu na rota się zaczęła biegunka ale to podobno normalne

💁🏻‍♀️31
    🙋🏻‍♂️37
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka, a może to tylko zatkany kanalik? :( my właśnie dla takich sytuacji dopisaliśmy dziecko do luxmedu, niby w przychodni mówili,że takie dzieciaczki zawsze wepchną, ale nie wiem.jak to w praktyce działa 😒

Longanimity być może,ale to zdarzające się krecenie się 09d koniec karmienia tak wygląda, te problemy z przystawieniem trochę mi nie pasują...

Kasio, ile rzeczy może mieć wpływ na zachowanie dzieciaczków 🤯 ale u nas nie ma żadnych oznak "opalenia", więc to nie nasz przypadek, ale cenna wiedza!

Ale przystawiłam ją chodząc i uwaga, bezproblemowo, a już zaczynała się aferkowac ! 🙈 Sara czy to sposob? 🤩

age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę długo to trwa jak na skok, po drugie wystapi raz, potem no. 2 dni jest idealnie, potem znowu jakieś losowe 1 karmienie i znowu idealnie 🙄 ostatnie kilka dni wolała w dzień co 1,5-2h, wczoraj i dzisiaj wrocila do swoich co 2,5-3.

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogórkowa u nas działa chodzenie więc może i u was okaże się to sposobem :D

💁🏻‍♀️31
    🙋🏻‍♂️37
    age.png

• agentka93 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa a na butelkę reaguje ok?

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈

‹‹ 972 973 974 975 976 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ