Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
No Zbysiu z rana miał całkiem spoko humor a teraz widać, że zmęczony. Musi ogarnąć że dostaje więcej mleka bo narazie woła o podobnych godzinach jak wcześniej ale dopiero 2x dostał większą porcje.
Mogę wam polecić półśpioszki z Pinokia, nie złazi ze stópki (50 mieliśmy i tez były bardzo fajne), także pewnie zamówię dla dzidziusia który jest w drodze no i dla Zbysia jakaś jedną parę jeszcze 🤔
Ale powiem wam że 💩 nie spiera się w 40°C 🙈😂 bo przy jakiejś wielkiej 💩 ubrudziła się moja koszula nocna kolor biały... no i żółte plamy zostały 😮💨 ale co mi tam... wrzucę z ciuchami Zbysia na 60°C
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Kazał brać infectvagin i jeszcze wczoraj byłam się pokazać, mowi,że nie wygląda na nic poważnego, więc powinno się obyć bez poważniejszych leków. Oby, bo świeżo po porodzie jednak się trochę boję infekcji, ale na plus, to nie mam innych objawów, więc może faktycznie coś łagodnego.
Lomganimity zdrówka! Choróbska są paskudne, kiedy nie można sobie spokojnie wyleżeć i przespać
Agentka, cudowna nocka! Swoją drogą jak Ty przeżyłaś wycieczki po mieście? U nas chodniki są w tak dramatycznym stanie, że co chwilę musze przenosić wozek przez zaspy, spacery zupełnie odpadają, tylko konieczne minimum. A i tak skończyłam z zakwasami na rękach od noszenia wózka 🙈
Kania, Sara współczuję psich patroli! u nas dzisiaj była pobudka wszystkich, bo mała księżniczka puściła takiego bączura, że nawet mąż wstał 😂 więc już razem poszliśmy przewinąć wielką sprawę 😅
Kania, u nas jeśli chodzi o ilość karmien, to ostatnio zrobił się jakiś rollercoaster, w dzień co 1,5-2h, broń boże przeciągać do 3, nawet jak słodko śpi, bo będzie wielka awantura i problem z przystawieniem 🤯 na szczęście w nocy 1-2 pobudki, zależy o której zaśnie na noc i do której ja postanowię spać
Za to zauważyłam, że mała zaczęła czesto tak delikatnie ulewac, że sama sobie z tym radzi i połyka, ale zdarza się to nawet kilka razy pomiędzy karmieniami 😓 -
Ogoorkowa to chyba jakiś etap z tym ulewania bo Zbyś też tak robi od jakiegoś czasu 🙈 także myślę że nie ma co się martwić 🤞
Ja czekam na efekty większej porcji mm bo jadł o tych samych porach w ciągu dnia, ulewał nie więcej niż zwykle... także zobaczymy...
I dziękuję za życzenia zdrówka... zdecydowanie czuję się bardziej zmęczona niż zwykle a w nocy też było mi ciężej wstawać 😮💨
Musze się wam pochwalić moim zakupem świątecznym który sprawia że choinkę trzeba niebawem ubrać 💙
Ogoorkowa lubi tę wiadomość
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
Ale śliczne 😍😍😍
U mnie w tym roku po raz pierwszy choinka będzie tylko z ozdobami handmade. Ja w wolnych chwilach dziergam, dzieciaki zrobiły z włóczki takie skrzaty, mamy też już wysuszone plastry pomarańczy i pierniczki w kształcie serc. Jak Lidka pozwoli to jutro będziemy robić aniołki
Lidka nie ulewa ale się ślini na potęgę.
No i nie wiem czy to wina tej sraczki po rota, co się de facto nałożyło na skok i zmniejszony apetyt ale od wtorku spadła na wadze 😨
W tej panice zrobiłam jej dziś mm i podałam po karmieniu. Wcisnęłam jej jakieś 20 ml więc nie była głodna. Wydaje mi się, że to skok + to że robi dziennie kilka wodnistych kup -
Ogoorkowa u nas dużo solą i piaskiem sypia i jest w sumie spoko. Ale o dziwo wózek po tych ośnieżonych ścieżkach tez jedzie. Gorzej, jak jakiś czas temu takie typowe błoto było, wtedy sobie dałam spokoj.
Dobrze, że nie wyglada to poważnie.
Starego katar przeszedł na mnie, Iga trochę kicha, ale ona w sumie od urodzenia kicha czasami. Jak się u Zbysia objawiał katar na starcie Longanimity?
Sara, może być, że to wina rota, najgorzej wspominam te szczepionkę, bo 2 tygodnie rewolucji 😬Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka a Iga też tak pierdziała jak stary chłop po tym rota? 🙈
Ja nie cierpię jeździć wózkiem po takim rozmemlanym śniegu choć i tak też joolz jakoś jedzie. Najlepsza metoda aby jechać po takim błocie pośniegowym to blokada przednich kół. spróbujcie
Lidka dziś wstała z katarem 🙄 noż jak nie urok to... 🙄
I wiecie co odkryłam? Codziennie trzecia drzemka kończy się u nas ok 16-16:30 czyli tak ni w pięść ni w oko. No ale codziennie ją trochę przetrzymywałam, kąpałam i kładłam spać ok 19. I codziennie budziła się po 30 minutach i spać na noc szła ok 21-21:30. A wczoraj postanowiłam zrobić jej 4-ta drzemke od 18 do 18:30. Wykąpałam ją ok 19:30, nakarmilam i wyobraźcie sobie, że usnęła o 20:30 ale już się nie budziła 😀 to chyba znak, że muszę w ciągu dnia upchnąć jej 4 drzemki bo jeśli ma 3, to i tak zrobi sobie 4-tą z pierwszego snu nocnego 🤷🏻♀️🤷🏻♀️
Jak zdrówko dziewczyny? -
Agentka przy oddychaniu będziesz słyszeć furczenie w nosie. Mi to się wydaje że nawet mniej kichał przy katarze 🤔 Zbysiu też lekko pokasływał od spływającego kataru... a przy kichnięcie katarek dopiero po paru dniach było widać🤷♀️
Myślę że jeżeli to katar to po nocy się okaże 🥴
Zbyś dzisiaj lepiej bo może pobudek nie było mniej ale poza tym spał spokojnie💪także ja też odrazu lepiej się czuję 😊 wychodzi na to że pojemność jego żołądka to właśnie ok. 150ml 🙈 bo gdzieś czytałam że jak dziecko ma czkawkę po jedzeniu to znaczy że żołądek jest pełny i trzeba poczekać aż strawi... no więc właśnie zjadł, odbił ... I ma czkawkę 😜
Sara dużo zdrówka dla Lidkii i oby jej szybko ten katar przeszedł! Polecam ten isonasin septo (po 3 kropelki do noska 3x dziennie)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2023, 09:02
👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Longanimity ooo. Lidka ma bardzo często czkawkę ale ja z kolei czytałam, że czkawka pojawia się gdy dziecko właśnie mocno odbije 🤔
-
Zbyś czasem odbije jak stary chłop a czkawki nie ma 😂 a z moich obserwacji by się zgadzało z tym pełnym żołądkiem, bo po chwili powolutku przechodzi 😉 oczywiście to u Zbysia bo w artykule chyba było że 2 najczestrze lrzypadki czkawki to właśnie pełny żołądek mleczka albo z zimna... ale z zimna to jes taka delikatna... na samym początku się zdarzało na spacerku jak miał pełnego pampersa).
Nie wiem na ile przy KP dziecko moze się przejeść... bo Zbyś zwykle wypiją wszystko co ma... no chyba że go mocna na spanie zbiera... dzisiaj w nocy pierwszy raz zostawił dość sporo 🤷♀️
A no i miałam pisać że Zbys też często budzi się właśnie 16.30 i też mi to nie pasuje... zobaczymy czy coś pozmienia się w rytmie dnia jak dostaje więcej mm 🙉 jak narazie śpi... osiągnięcie... bo uśpiony w kokonie przespał więcej niż 10 min... bo już jakieś 25 😅👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Przeczytałam wszystko 🥰
Boże, Dziewczyny, u Was są takie stałe pory drzemek? 😳 Bo u nas totalnie nie ma reguły, widzę że Helenka jest marudna to odkładam ją do spania i raz śpi pół godziny a innym razem trzy 😅
Czkawka słyszałam że też może być od nadmiaru bodźców 🤔
Sara, u nas dzisiaj rano też katarek, już kilka razy się zdarzyło, ale zazwyczaj w ciągu dnia przechodzi. Mam nadzieję że u Lidki podobnie! 🍀
Ogoorkowa, współczuję infekcji ale dobrze że nie wygląda to źle!
Longanimity, u mnie na 60st nie zawsze się żółta plamka spiera 🙈 nie wiem od czego to zależy, bo część kup ładnie schodzi a część nie 😅
Dobrze że napisałyście o tych paznokciach, bo jak co chwilę widziałam brud to czułam się jak wyrodna matka, nie mogę tego zdzierżyć! U stóp jeszcze nie obcinałam paznokci! Nie rosną!
Helunia jest naprawdę grzeczna, w nocy najczęściej budzi się raz na jedzenie o 3, w dzień ze mną gada (na razie mówi tylko "eeeee" i pokazuje język jak jej się pokaże 😁 widać że robi to w pełni świadomie, bo przygląda się, myśli, myśli i wywala język 😁
W końcu kupiłam wagę noworodkową, bo najpierw ważyłam na kuchennej, ale ona ma do 5kg, a później na łazienkowej - ważyłam siebie samą i później brałam Helenkę na ręce i między jednym dniem a drugim potrafiło być pół kilo różnicy. Teraz waży 5,45kg, na żywo wydaje się malutka, a na zdjęciach gruba, nie wiem jak to możliwe 🙂 -
Kasio no to Helenka przegoniła Lidke o pół kilo! A tak się martwiłas 😊
Ja jednego bodziaka musiałam wyrzucić bo miał plamę na całe plecy 😅
I piona z pazurkami u stóp. Też jeszcze nie obcinałam bo się wykruszają -
Kasio z tym katarkiem to bardziej pasowałoby na sapkę 😉 no chyba że od suchego powietrza.
Ja obcięłam u stópek może ze 3 paznokcie jak do tej pory 😅
A z tymi plamami to też wydaje mi się że od jakości materiału zależy czy się dopierze czy nie.👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
A i polecajka. Kupiliśmy w smyku matę piankową dla Lidki. Na początku byłam zdecydowana na skip hop bo miałam dla starszych dzieci i ufam w jakość tej marki, ale cena mnie odstraszyła 🙈
Kupiliśmy piankową matę Ricokids w smyku 180x180 za 95 zl. Zobaczymy jak będzie wyglądała za rok ale na tą chwilę jestem bardzo pozytywnie zaskoczona jej grubością i jakością. Nic nie śmierdzi (jak to mają w zwyczaju najtańsze maty) i wydaje się naprawdę solidna. Za te pieniądze jest ekstra -
Kasio to chyba tak jest, bo Iga na zdjęciach jest duża, a na żywo wcale 😂
Też mi się wydaje, że poziom sprania zależy od materiału. Z niektórych schodzi od razu, a z innych jest po 3 praniach nawet dramat.
Sara, tak, pierdy też szły na potęgę.
Dzięki za polecajke, musimy kupić jakaś większa mate.
Iga się zainteresowała zabawkami w Babybjorn. Mega dużo „gada” i mamy ubaw, bo dziś z tych jej dźwięków wychodziło między innymi „lol” 😂
My smarkamy, a ona póki co nie, zobaczymy czy to się jakoś rozwinie.
W ogóle dowiedzieliśmy się, że teściowa po rodzinie opowiada, że ona nie wie czy się zdąży wnuczka w święta nacieszyć- nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że ma do nas godzinę pociągiem, a jak dotąd przez 2,5 miesiąca odwiedziła wnuczkę aż RAZ…podkreślam, że nie jest osoba niedołężną czy bardzo posunięta wiekiem… Moja mina byla bezcenna, jak to usłyszałam.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Wiecie co, ja nie wiem czy to kwestia materiału bo zarówno bodziak z h&m, bawełniane prześcieradło na przewijak jak i spodenki z nexta się nie spraly 🙈 może to bardziej "skład kupy?" 🙈🙈🙈
Agentka a daj spokój 🙈 super babcia...
Moja mama mieszka w tym samym mieście co moja siostra i wnuki widuje kilka razy w roku 😂 nie wiem czy ogarnia gdzie do przedszkola chodzą 😅
Dla mnie w takim przypadku jak u Ciebie to szukanie jakichś wymówek bo ustalmy, godzina pociągiem to nie 12 godzinny lot z przesiadkami 🙈
A matę serio polecam. Naprawdę w dotyku/ wyglądzie/ sztywności jest jak skip hop.
Lidka dziś zrobiła 7 kup. I tak od środy jest codziennie. Przez to od wtorku... Schudła 😓 -
Aż sprawdziłam jaką my mamy mate że smyka ale nasza jest ze smiki, a muszę kupić drugą dla teściów pod choinkę 😜 bo mają płytki w salonie także żeby dzieciaki mogły się bawić na podłodze a i Zbysia już będzie można położyć nie tylko na łóżku.
Mi dzisiaj się ciut ulało (ale kulturalnie i spokojnie zareagowałam) bo znowu usłyszałam że gdzie Zbysiu śpiący jak ma oczy jak 5zł... wzięłam na ręce i pyk 5min i śpi 🤷♀️ także najpierw wytłumaczyłam a potem się śmiałam że jeszcze raz mi tak ktoś powie to powiem "potrzymaj mi piwo... ja ci pokaże jak to się robi"... no kurde... chyba znam swoje dziecko...
No i tekst że moja córka to dłużej była aktywna... a zaraz od słowa do słowa... budziła się 11x w nocy... no może zbieg okoliczności... a może nie 🤷♀️
Mi jak narazie kupa nie sprała się tylko z tej koszuli 🤔 aczkolwiek teraz już kupy po mm raczej są w takiej konsystencji że bokiem nie wypływają 🙈👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Longanimity ta mata co kupiliśmy ma 180x180 więc śmiało kilkoro dzieci się pobawi polecam naprawdę
A co do konwersacji to ... No cóż 🙈 życie matki 😅
Pewnie dziecko tej pani było aktywne pół dnia a potem zdziwienie, bo przecież powinno spać całą noc skoro nie śpi w dzień 😆
Mi się nóż w kieszeni otwiera jak słyszę, że Lidka mną manipuluje i "poznała rączki" 🙈 w sensie że większość dnia spędza na rękach 🙈
Ale i tak bank rozbija tekst mojej ex-tesciowej. Widziała Emme (jedyny raz w życiu) gdy ta miała 2 miesiące. Emma jest rasowym hajnidem, Lidka przy niej to pikuś. No i moja ex teściowa powiedziała o 2-miesiecznej Emmie, że jest UWAGA.... niegrzeczna 😂😂😂
W ogóle czy was też ludzie pytają czy wasze dzieci są grzeczne? Ja spotkam znajomego/znajomą na ulicy/w sklepie/przychodni i słyszę pytanie czy Lidka jest grzeczna 😆 no niech mi ktoś wytłumaczy co to oznacza, zwłaszcza w perspektywie naszych 2 miesięcznych dzieci? 🙈
-
Sara, podejrzewam że to pół kilo różnicy to jest właśnie różnica w kupie bo Helenka ostatnio robi jedną dziennie i słychać że się męczy 🙁 też wydaje mi się że chodzi o skład kupy, bo wcześniej ten sam pajac mi się ładnie sprał 😅
Swoją drogą - jestem fanką pajaców! Najwięcej nakupowałam bodziaków, legginsów i spdenek a prawie nie zakładam.
Longanimity, może to faktycznie sapka, bo jak mówiłam o tym przed szczepieniem to lekarka stwierdziła że to normalne i można szczepić 😁 chociaż dziś odciągnęłam zielonego glutka. Co do komentarzy - niech sobie je wsadzą głęboko, przecież mama wie najlepiej! Dobrze że zrobiłaś porządek
Agentka, pewnie Iga będzie niezłą gadułą, pisałaś kiedyś że też dużo mówisz, więc wiadomo po kim to ma! -
Kasio Lidka ogólnie przybierała po 250-300 g do 6 tygodni a potem zwolniła do 150-160g. Ale ostatni tydzień mamy na - po tym szczepieniu na rota. Normalnie ma biegunkę 😨 karmię ją 10-12 razy na dobę a rzadka kupa jest przy każdym epizodzie bąkowym.
Nie wiem, nie podoba mi się że tak wolno przybiera. Nawet 5 kg nie złapala jeszcze 🙄 -
A i jeszcze miałam was zapytać. Dziewczyny, które karmicie wyłącznie piersią. Ile minut trwa u was ssanie przy jednym karmieniu?