Świeże staraczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Nera mogłabyś napisać wszystko co wiesz o temperaturze i śluzie względem cyklu, owulacji itd? Znasz się na tym jak mało kto z tego co zauważyłam z większością informacji, które udzielasz spotykam się pierwszy raz. A są bardzo pomocne chodzi mi o to ile dni przed owulacją może ponawić się płodny śluz, co można wyczytać z wykresu itdStarania od sierpnia 2018
09.2019 - 10tc puste jajo płodowe 💔
09.2020 - cb 😔
13.08.2021 - II 🍀
25.08.2021 - 6mm człowieka z bijącym💚
15.09.2021 - 2,43cm/❤️177
-
adelaa wrote:Chcę już być na waszym miejscu i testować. Ale obiecałam Nerze, że teraz podchodzę do wszystkiego neutralnie i na spokojnie. Teraz jak tak siedzę i myślę, że we wszystkim widziałam objaw ciąży to chcę mi się śmiać. Dziewczyny, jak się staram o maluszka to warto przyjmować jakieś witaminy? Jeśli tak to jakie najlepiej? 9 kwietnia jak pójdę do gina, to powiem, że staram się o dzieciątko to może też mi coś przepisze. Trzymam dziewczyny za was kciuki, aby wyszły dwie wyraźne kreseczki.
adelaa lubi tę wiadomość
W oczekiwaniu na czwarty cud ...
33lata
2.05.2016r-poronienie
-
Gula wrote:Nera mogłabyś napisać wszystko co wiesz o temperaturze i śluzie względem cyklu, owulacji itd? Znasz się na tym jak mało kto z tego co zauważyłam z większością informacji, które udzielasz spotykam się pierwszy raz. A są bardzo pomocne chodzi mi o to ile dni przed owulacją może ponawić się płodny śluz, co można wyczytać z wykresu itdW oczekiwaniu na czwarty cud ...
33lata
2.05.2016r-poronienie
-
Nera1986 wrote:Ja przyjmuję Femibion 0 . Kazdy mowi - w ciąży kwas foliowowy ale to folian jest niezbędnym skladnikiem. Femibion zawiera właśnie m.in folian Metafolin® i kwas foliowy
Ten Femibion jest bez recepty, czy raczej ginekolog musi wypisać receptę? A co myślisz o witaminie D i olejku lnianym?Starania o pierwsze maleństwo
Starania od 01.2019
25lat
4cs
22.04 @
4.04 - beta ujemna, wizyta u ginekologa, torbiel na lewym jajniku potwierdzona, - 24x44mm. -
Gula -sporo pisania ,na wstepie poczytaj sobie tutaj :
http://iner.pl/metoda-rotzera/
https://docplayer.pl/6212244-Mokro-slisko-naoliwienie-przejrzysty-rozciagliwy-plynny-podobny-do-surowego-bialka-jaja-kurzego-czasem-podbarwiony-krwia-mokro-slisko-wilgotno-mokro.html
Temperaturę mierzymy rano zaraz po przebudzeniu, w pozycji leżącej, przed wstaniem z łóżka, przed wykonaniem jakiejkolwiek innej czynności.
(absolutnie nie w dowolnym momencie dnia!!!!)
Jeśli kobieta pracuje na zmiany mierzy temperaturę po co najmniej 3h ciągłego snu.
Nocne wstanie do dziecka czy do ubikacji nie ma znaczenia.
Wyniki każdego pomiaru (codziennie rano, zaraz po wstaniu z łóżka) należy zapisywać na karcie tak, że powstaje wykres zmian temperatury.
Temperaturę notujemy zaraz po zmierzeniu termometrem zwykłym bo jesli trochę poleży, to po czasie temperatura wskazywana może się zmienić. W elektronicznych nei ma takiego problemu, bo pomiar jest pamiętany.
Jako zakłócenie należy na karcie zaznaczyć: chorobę, stres, podróż, zmianę klimatu, spożyty poprzedniego dnia alkohol itp.
Metoda oceny śluzu dla wykrycia owulacji
Śluz wydzielający się w kanale szyjki macicy i w pochwie zmienia się w czasie cyklu. W okresie okołoowulacyjnym (czyli tuż przed jajeczkowaniem i po nim) ilość wydzielanego śluzu jest wyraźnie największa. Wiele kobiet odczuwa to jako tzw. dni mokre. Śluz wydzielany w okresie okołoowulacyjnym jest lepki i wodnisty. Im dłuższą nitkę śluzu uda się nam rozciągnąć między palcami, tym bliżej do owulacji. Po jajeczkowaniu lepkość śluzu wyraźnie i gwałtownie się zmniejsza. I jeszcze jedno: w okresie okołoowulacyjnym śluz jest jasny, przejrzysty, trochę przypomina surowe białko. Po owulacji staje się mętny i białawy. Opisane wyżej zmiany śluzu w czasie cyklu można dokładniej zaobserwować pod mikroskopem, lub nawet przy użyciu szkła powiększającego. Z łatwością można wówczas dostrzec, że odrobina śluzu pobrana na początku lub pod koniec cyklu (a więc w fazach niepłodnych) krystalizuje w nieregularne skupiska. Natomiast w okresie okołoowulacyjnym szybko schnący na szkiełku śluz tworzy kryształy przypominające liście paproci. Jedna uwaga praktyczna: śluz znajduje się w różnych wydzielinach i dlatego często do oznaczania wykorzystuje się ślinę. Jednak znacznie większą pewność daje badanie śluzu z pochwy.
Palpacja szyjki macicy
Szyjka macicy rowiera sie pod wpływem estrogenów, natomiast progesteron sprawia, że szyjka staje się zamknięta i twarda. Właściwość ta jest bardzo cenna, gdyż każda kobieta może nauczyć się badania szyjki, a przez to uzyskać dodatkową, cenną wskazówkę w ustalaniu dni niepłodnych.
Badanie to przeprowadza się raz dziennie. Kucając, kobieta wprowadza do pochwy dwa palce, starając się dotknąć szyjkę macicy, aby ocenić jej twardość, stopień rozwarcia oraz bezpośrednio u ujścia szyjki pobrać śluz. Śluz uzyskany w ten sposób jest łatwiejszy do oceny niż zbierany z przedsionka pochwy, gdyż jest go więcej. Kobieta może też obawiać się, że przeoczy początek pojawienia się śluzu, kiedy szyjka produkuje go bardzo mało. Umiejętność badania szyjki jest więc ogromnie cenna, jeżeli kobieta ma trudności w zaobserwowaniu lub ocenie śluzu oraz w tych sytuacjach, kiedy musi polegać wyłącznie na tym objawie, gdyż nieprzydatne jest mierzenie temperatury, a więc po porodzie i w czasie klimakterium. Natomiast objaw, jakim jest twarda i zamknięta szyjka macicy niestety nie jest równie cennym wskaźnikiem jak wzrost temperatury, gdyż szyjka może zamknąć się również pod wpływem spadku poziomu estrogenów. Oznacza to, że w przypadku, kiedy owulacja się opóźnia, zamknięta szyjka może wprowadzić w błąd kobietę sugerując, że owulacja już się odbyła. W takiej sytuacji szyjka może otwierać się i zamykać nawet kilkukrotnie, w zależności od wahającego się poziomu estrogenów. Jedynie wzrost temperatury w sposób pewny informuje nas, że owulacja się odbyła i we krwi pojawił się progesteron tzn., że kolejne jajeczkowanie nie jest możliwe aż do miesiączki.
Nie należy natomiast obawiać się, że badanie to może spowodować ryzyko jakiegoś zakażenia - trzeba po porostu mieć krótko obcięte paznokcie i umyte ręce.
Jak nauczyć się i poprawnie interpretować objawy szyjki macicy?
Sa 3 objawy: otwartość, miękkość i wysokość. Jeśli kobieta nie potrafi rozpoznać któregoś z tych objawów, to może go pominąć i badac pozostałe 2 albo tylko 1.
Badanie polega na wprowadzeniu 1-2 palców do pochwy. Kobieta przyjmuje zawsze taką samą pozycję: np. jedną nogę opiera na krześle a drógą stoi na ziemi. Bada dotykiem miękkość szyjki oraz jej otwartość oraz głębokość na jaką musi sięgac aby dotknąć szyjki.
Badanie przeprowadza się jeden raz dziennie o stałej porze, w jednej pozycji po badaniu śluzu, bo badanie szyjki może zaburzyć obserwacje śluzu.
Badanie szyjki można prowadzić kilka razy dziennie, ale nie ma takiej potrzeby.
Nie powinno się badać po wypróznieniu ponieważ wtedy szyjka zmienia swoje położenie. Należy więc trochę odczekać.
Jak sie nauczyć obserwacji?
Najpierw należy poznać, jaka jest róznica pomiędzy:
- szyjką miękką i twardą
- szyjką uniesioną i niską
- szyjką otwarta i zamknietą
W tym celu kobieta zaczyna badać szyjkę w czasie niepłodności poowulacyjnej (np 4 dni po skoku temperatury). Wtedy szyjka powinna byc nisko zamknięta i twarda. Bada ją aż do końca cyklu. Wtedy już wie co to znaczy, ze szyjka jest nisko, twarda i zamknięta.
Następnie nie obserwuje szyjki aż do pokazania się bardzo płodnego śluzu. Wtedy jest to czas największej płodnosci więc szyjka bedzie uniesiona otwarta i miękka. Należy ją wtedy badać żeby zobaczyć, co to znaczy, że jest ona wysoko, miękka i otwarta.
Mając takie porównanie można teraz już zapisywać ciągłe objawy szyjkowe.
W czasie największej płodności szyjka jest uniesiona miekka i otwarta, czasami jest tak wysoko, że nie można jej dostać.
W czasie niepłodności szyjka jest nisko zamknięta i twarda.
Nie ma oddzielnej metody wyznaczania czasu niepłodnego tylko za pomocą szyjki, ale w literaturze można znaleźć takie zasady:
-czas niepłodności jest od początku cyklu gdy jest twarda zamknięta i nisko aż do pierwszego "ruchu" szyjki w kierunku wyższego położenia, miękkości lub otwartości az do 4-5 dnia wieczorem po tym jak będzie jej szczyt położenia otwartości i miękkości.
Warto ją włączyć w planowanie poczęcia. Owulacja występuje najczęściej w ostatni dzień gdy jest ona jest wysoko otwarta i miękka. Zatem jesli kobieta wie z doświadczenia ile czasu jej szyjka jest otwarta uniesiona i miękka to w danym cyklu łatwo okresli kiedy jest czas bliski owulacji. Po prostu czeka tyle dni uniesienia miękkości i otwartości szyjki ile było w poprzednim cyklu i podejmuje współżycie w ostatni taki dzień.
RODZAJE ŚLUZU:
ŚLUZ PŁODNY:
Śluz bardzo dobrej jakości (najbardziej płodny) - wystarczy jedna opisana cecha:
- rozciągliwy na co najmniej 2 cm
- jak jajko białka kurzego
- wodnisty
- przejrzysty
- płynny
- szklisty
Odczucia, które tez sa interpretowane jako "śluz bardzo płodny" - one towarzysza sluzowi, ale czasami może sie zdarzyć, że sluzu nie bedzie widać a będą tylko te odczucia:
- mokro
- ślisko
- naoliwienie
- spływa
- tzw. "wnikliwa obserwacja" odczucie wewnątrz pochwy
ŚLUZ MNIEJ PŁODNY:
Śluz gorszej jakości (mniej płodny) - jesli nie ma wśród tych cech żadnej cechy śluzu bardzo płodnego:
- lepki
- kleisty
- mętny
- białawy
- żółtawy
- nierozciągliwy
- kłaczkowaty
Odczucia towarzyszące:
- sucho
- wilgotno (ale nie mokro!)
- nic nie czuję
Profil śluzu "stała wydzielina" - zamiast suchosci kobieta obserwuje stałą niezmienną obecność śluzu:
- ta stała wydzielina jest traktowana jak brak śluzu, dopiero jakiekolwiek jej zmiany oznaczają że pojawił się śluz.
Dzień szczytu
W typowym cyklu po miesiączce zwykle kobieta nie obserwuje nic lub ma odczucie suchości w pochwie. Następnie może odczuć wyżej opisany objaw wilgotności, a bezpośrednio po nim dostrzega śluz. Początkowo przez kilka dni obserwuje śluz typu nieprzenikalnego, potem śluz typu przenikalnego.
Ostatni dzień śluzu typu przenikalnego nazywamy szczytem śluzu.
Pamiętajmy, że chodzi tu o ostatni dzień a nie o dzień, w którym śluzu było najwięcej.
Po dniu szczytu można zaobserwować śluz typu nieprzenikalnego lub też nie ma żadnej wydzieliny, aż do kolejnej miesiączki.
* Jeżeli nie udaje się zaobserwować śluzu typu przenikalnego, to dniem szczytu nazywamy ostatni dzień występowania śluzu.
* Bywa też, że śluz typu przenikalnego jest tak ciekły, że wypływa i nie udaje się go zaobserwować. Wtedy kobieta wyraźnie odczuwa jego obecność poprzez odczucie mokrości i śliskości, związanej z jego wypływaniem. Ostatni dzień odczucia wypływania ciekłego śluzu nazywamy dniem szczytu.
Trudności
Jeżeli nie udaje się zaobserwować śluzu typu przenikalnego, to szczytem objawu śluzu określamy ostatni dzień występowania śluzu, niezależnie od jego wyglądu.
Jeśli zaś kobieta w ciągu całego cyklu obserwuje mętny śluz lub ma upławy maskujące obecność śluzu to musi czekać na 4 dni podwyższonej temperatury.
W razie pytań , niezrozumień -pisz śmiało
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2019, 23:39
jagodowamery, Gula lubią tę wiadomość
33lata
2.05.2016r-poronienie
-
Ten Femibion jest bez recepty, czy raczej ginekolog musi wypisać receptę? A co myślisz o witaminie D i olejku lnianym?Starania o pierwsze maleństwo
Starania od 01.2019
25lat
4cs
22.04 @
4.04 - beta ujemna, wizyta u ginekologa, torbiel na lewym jajniku potwierdzona, - 24x44mm. -
adelaa wrote:Ten Femibion jest bez recepty, czy raczej ginekolog musi wypisać receptę? A co myślisz o witaminie D i olejku lnianym?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2019, 23:48
adelaa lubi tę wiadomość
33lata
2.05.2016r-poronienie
-
Nera1986 wrote:Bez recepty skonsultuj się z lekarzem co do innych witamin żebyś nie przesadziła z dawką ponieważ Femibion zawiera różne witaminy
to pogadam ze swoją ginekolog jak do niej pójdę.. Muszę zacząć bardziej dbać o swoje zdrowie, zwłaszcza, że chciałabym mieć maluszka..Totalnie nie przyjmowałam żadnych witamin, oprocz olejku z wiesiołka...Nera1986 lubi tę wiadomość
Starania o pierwsze maleństwo
Starania od 01.2019
25lat
4cs
22.04 @
nick nieaktualnyadelaa wrote:to pogadam ze swoją ginekolog jak do niej pójdę.. Muszę zacząć bardziej dbać o swoje zdrowie, zwłaszcza, że chciałabym mieć maluszka..Totalnie nie przyjmowałam żadnych witamin, oprocz olejku z wiesiołka...
Ja od listopada zaczęłam stosować ten OVARIN. Wszystko było w porządku. Dalej go biorę ale nie specjalnie się przekonałam, więc jak będę na wizycie w poniedziałek, to też zapytam co mogłabym stosować aby łatwiej zajść w ciążę. Oczywiście oprócz kwasu foliowego zażywam po dwie tabletki na dzien tego ovarinu bo wtedy przyjmuje tyle kwasu foliowego ile kobieta przed ciąża powinna zażywać. Liczę że coś się po nim poprawiło... Wszystko się okaże. Będę z Wami w kontakcie. Nawet jeśli nie udało się teraz, to zostanę tutaj, bo wasze wiadomości dodają mi wsparcia. Przy okazji nabywamy też pewną wiedzę czytając o swoich własnych spostrzeżeniach i dzieląc się informacjami na forum -
Dziewczyny zastanawiam się jakie wy macie podejście do picia alkoholu po owulacji. Bo ja zawsze się zastanawiam czy wypić drinka z mężem czy nie. Czy na takim etapie może to zaszkodzić ewentualnej ciąży( jestemy już po owulacji ale za wcześnie na test)?
Nasz aniołek 05.2019 6tc
* kariotypy prawidlowe
*AMH 6,28
*fDNA plemnika 25%
03.2019 HSG jajowody drożne
12.2019 histeroskopia wszystko ok
01.2020 początek ivf
17.02 pick up 🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
22.02 1ET 🍀😭😭😭
20.04 beta 686,9 progesteron 40
22.04 beta 1509 progesteron 35
28.04 beta 23563 37 progesteron
05.05 mamy ❤
16.06 badanie prenatalne maleństwo ma 6,3 cm
18.08 polowkowe. 80% chlopiec, 460g
Cudzie trwaj .💚💛🧡❤💙💜 -
Mysza1990 wrote:Dziewczyny zastanawiam się jakie wy macie podejście do picia alkoholu po owulacji. Bo ja zawsze się zastanawiam czy wypić drinka z mężem czy nie. Czy na takim etapie może to zaszkodzić ewentualnej ciąży( jestemy już po owulacji ale za wcześnie na test)?W oczekiwaniu na czwarty cud ...
33lata
2.05.2016r-poronienie
-
ja tez nie zmieniam swoich przyzwyczajen dopoki nie ma testu pozytywnego
14 lat temu jak zaszlam w ciaze i ginka mi powiedziala ;P gratuluje jest pani w ciazy moze Pani teraz z mezem szampana wypic maz go wypil sam ale jakie podejscie ginekologa
nera a pytanie odnosnie temp .. dzisiaj obudzilam sie o 5.20 (a normalnie mierze o godz 6 ) i temp o 5 byla 36,6 ale polozylam sie dalej ale niestety nie usnelam juz ale tez nie wykonywalam innych czynnosci i o 6 temp byla 36,7 .. to ktora wpisac ? (ja mam dosyc niska PCT bo temp niskie to 36,2 )
Adelaa generalnie wszystkie wit z grupy B sa pomocne przy ciazy i D, DHA ale jestes mloda moze nie koniecznie te wit sa ci bardzo potrzebne bo jesli zdrowo sie odzywiwasz to moze byc wszystko w porzadku z poziomami ja biore actifolin (cena chyba 5 zl ) tez zawiera kwas foliowy + foliany . ja mam juz swoje lata i przez te poronienia lekarka kazala mi dodatkowo sie wspomagacWiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2019, 07:58
-
adelaa wrote:Chcę już być na waszym miejscu i testować. Ale obiecałam Nerze, że teraz podchodzę do wszystkiego neutralnie i na spokojnie. Teraz jak tak siedzę i myślę, że we wszystkim widziałam objaw ciąży to chcę mi się śmiać. Dziewczyny, jak się staram o maluszka to warto przyjmować jakieś witaminy? Jeśli tak to jakie najlepiej? 9 kwietnia jak pójdę do gina, to powiem, że staram się o dzieciątko to może też mi coś przepisze. Trzymam dziewczyny za was kciuki, aby wyszły dwie wyraźne kreseczki.Nasza kochana córeczka Jagódka
20.02.2018r. - 01.03.2018r.
27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna
Zostałam mamą!
Oliwia 🥰 27.09.2019r.
Zosia 🥰 17.05.2021r. -
Mysza1990 wrote:Dziewczyny zastanawiam się jakie wy macie podejście do picia alkoholu po owulacji. Bo ja zawsze się zastanawiam czy wypić drinka z mężem czy nie. Czy na takim etapie może to zaszkodzić ewentualnej ciąży( jestemy już po owulacji ale za wcześnie na test)?
On to jakoś fachowo tłumaczył ale już nie pamiętamNasza kochana córeczka Jagódka
20.02.2018r. - 01.03.2018r.
27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna
Zostałam mamą!
Oliwia 🥰 27.09.2019r.
Zosia 🥰 17.05.2021r. -
Atyde wrote:Ja według zaleceń lekarza jak i w 1 tak i w 3 ciąży do 13 tygodnia kwas foliowy ( z tym że przed każdymi staraniami biorę go pół rok na przód) a od 13 tygodnia femibion 2. Wyniki moczu, morfologii i wogole wszytko mam idealne, zero odchyleń od normy trzeba uważać żeby się nie prze witaminizować - ja mając wyniki idealne nie potrzebnie bralabym jakieś dodatkowe witaminy.
Nera w 7dpo progesteron sie bada wiec mozesz jeszcze w tym cyklu
a po tempkach poznajesz ? zechcialabys udostepnic swoj wykres ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2019, 08:16
Nera1986 lubi tę wiadomość