Forum Starając się - ogólne tarczyca a zajscie w ciaze ?
Odpowiedz

tarczyca a zajscie w ciaze ?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 lipca 2014, 14:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:41

  • Karolcia88 Autorytet
    Postów: 4174 2360

    Wysłany: 29 lipca 2014, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie u endo.
    Generalnie nic nowego mi nie powiedziala. Kazala brac euthyrox 25, pokazac sie na wizyte za 2 miesiace przed wizyta zrobic tsh. No i powiedziala ze obowiazkowo usg bo golym okiem widac ze na 80% sa wole... :/ 
    Zla a moze raczej jestem rozgoryczona bo co ide do lekarza to znowu cos zle wychodzi. U kardiologa znowu mi srednio wyszedl holter bo po 2 lekach wyszla tachykardia i dodatkowe leki na noc musze brac. Tutaj zas wole :[

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2014, 12:28

    Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • Magic Autorytet
    Postów: 3887 3147

    Wysłany: 29 lipca 2014, 17:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia dobrze, że zawczasu wykrywasz problemy! Ciesz się, bo większość się nie bada :)

    Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • Karolcia88 Autorytet
    Postów: 4174 2360

    Wysłany: 29 lipca 2014, 18:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magic, strasznie to meczace jest bo co i rusz to mam wizyte u jakiegos specjalisty. I czasami to mi sie robia takie mini maratony i wpadam wstretny nastroj i mam ochote miec to wszystko w nosie i wiecej nie chodzic, ale zdrowy rozsadek wygrywa

    Nona lubi tę wiadomość

    Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 lipca 2014, 19:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:41

  • Karolcia88 Autorytet
    Postów: 4174 2360

    Wysłany: 29 lipca 2014, 21:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona to trzymam kciuki, zeby po cystach nie pozostal ani slad.

    Mam takie pytanie nie dotyczace tematu watku. Mianowicie to moj pierwszy taki na biezaco uzupelniany wykres z ovu z zaznaczaniem temperatur i wszelkich objawow i lekow. Zauwazylam ze inne dziewczyny na swoich wykresach maja taka pozioma kreske ktora chyba swiadczy o sredniej temperaturze podczas czyklu. Ja takiej nie mam i czy pomimo tego jezeli bedzie owulacja wraz ze spadkiem a pozniej z skokiem temperatury to czy na detektorze bedzie informacja ze owulacja mogla nastapic?

    Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • Karolcia88 Autorytet
    Postów: 4174 2360

    Wysłany: 29 lipca 2014, 21:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze zapomnialam zapytac.
    Pracuje w systemie zmianowym i o roznych porach wstaje. Czy jest sens zeby mierzyc temperatuje jezeli np nie jestem w stanie mierzyc codziennie o jednej porze ale zawsze zaraz po przebudzeniu?
    Z gory dziekuje za pomoc:)

    Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • alternatywa Autorytet
    Postów: 383 154

    Wysłany: 29 lipca 2014, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi endo powiedzila ze tsh trzeba zawsze robic z ft4 a nie samo, i nie brac euthyroxu tylko dopiero po badaniu go wziac danego dnia

    Nona lubi tę wiadomość

    [email protected]
    uwo93e3k1dtt2470.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 lipca 2014, 22:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:41

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 września 2014, 14:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie oczywiście nikt nie poinformował, że badanie trzeba zrobić przed przyjęciem Euthyroxu a wiecie może jak to wpływa na wynik? Wyszło mi bardzo dziwnie bo TSH 0.223 czyli poniżej normy bo norma jest od 0.27 a hormon Ft3 w normie 3.13 (2 - 4.4) dziwne bo przecież tsh zmienia sie nieporównywalnie wolniej niż hormony Ft3 i Ft4 a jeszcze w lipcu mialam Tsh ok 7 czyli niedoczynność. Z takim tsh niskim i z hormonami w normie chyba jest szansa że zajdę w ciążę jak myślicie?

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 22 września 2014, 15:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH powinno być w okolicach 1 dla starających się, wtedy w razie wzrostu albo spadku łatwiej jest nad nim zapanować, żeby nie odbiło się to na dziecku. TSH jest wredne i robi sobie co chce zupełnie niezależnie od leków, widzę to po sobie,najpierw powolne schodzenie z 4,7 do 3,5 a potem nagle 1. Ja bym powtórzyła tylko TSH już bez tabletki, dla uspokojenia sumienia ;)
    Czekająca, jaką bierzesz dawkę?

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 września 2014, 19:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dawkę 50 mg Euthyroxu codziennie na czczo. Pytałam mojego lekarza czy to tsh takie niskie na cos wplywa a on powiedzial ze najważniejsze przy niedoczynnosci nabytej czyli nie genetycznej będącej następstwem leczenia jodem promieniotwórczym są hormony i one są kluczowe do planowania ciąży ale każdy lekarz mowi inaczej i nie wiadomo komu ufać. Ja zaufałam mojemu lekarzowi mam nadzieję ze słusznie.. Ale mój wynik jest dziwny mimo wszystko

  • Holly go Ekspertka
    Postów: 164 96

    Wysłany: 22 września 2014, 20:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w kwietniu mój wynik tsh 1,37 ft4 15,3 przy dawce euthyroxu N50.
    W lipcu tsh skoczyło do 2,08 więc dawkę zwiększono mi ( ze względu na planowanie ciąży) do N75 i teraz po 2 miesiącach badań mam tsh 0,67. Nie wiem, czy do starań to nie jest zbyt nisko. Wizytę u endo mam dopiero w przyszłym tygodniu. Podzielcie się doświadczeniem proszę.

    [img]http://ovufriend.pl/thumb/c0857925218c8e2878af6b945e5a4233.png

    [*] 07.03.2014
    "No cóż moi drodzy – powiedziała Mamusia Muminka, kiedy rankiem wszyscy wyszli do ogrodu. – Już po końcu świata, teraz trzeba to wszystko posprzątać."[/img]
  • Karolcia88 Autorytet
    Postów: 4174 2360

    Wysłany: 17 października 2014, 20:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi z 3 zbili w ciągu chyba 1,5 miesiąca na 0,7 i się okazało, że jest dzidziuś <3

    edit. nawet nie w ciągu 1,5 miesiąca bo wizytę miałam ostatniego lipca a kolejną 1 września.
    Brałam euthyrox 25

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2014, 20:41

    Kajtka lubi tę wiadomość

    Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • Żmijasek Znajoma
    Postów: 23 0

    Wysłany: 4 sierpnia 2015, 17:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    POMOCY

    wyniki z dnia 21 07 2015
    FT4 12,3 (10.5-23)
    Prolaktyna 19,4 (2.8-29.2)
    TSH 6,47 (0.3-4.0)


    wyniki z 04.08.2015
    FT3 5,8 (3.5-6.5)
    TSH 2,65 (0.3-4.0)
    ATPO 33,5 (0-60)


    Skąd taki nagły spadek TSH skoro ja nie zdażyłam wziąć żadnych leków, bo wizyta u endo dopiero za tydzień. Nic z tego nie rozumiem. Pomocy

    Żmijasek
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 10 września 2015, 16:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, skąd taki spadek, ale jeśli starasz się o dziecko, to niskie TSH (w granicach 1-2) jest wskazane, więc to nie jest powód do zmartwień wg mnie. Żeby stwierdzić, co z tarczycą, lepiej podawać wyniki TSH plus ft3 i ft4. Idź do endo.

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 3 grudnia 2018, 16:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy ktoś jeszcze zagląda na ten wątek, ale może uda mi się uzyskać odpowiedź :)

    Choruję na niedoczynność 19 lat. Kilka lat temu trafiłam do nowej endo, która zleciła anty TPO - wynik 123 - a więc Hashimoto. Teraz TSH mam w normie (poniżej 1), ale zrobiłam sama dla siebie ponowne anty TPO i wyszło 750. Czy wysokie anty TPO też utrudniają zajście w ciążę? Czy wystarczy jak jest OK wynik TSH. Dodam, że staramy się od sierpnia 2018.

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 4 grudnia 2018, 12:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a chorobami autoimmunologicznymi chyba jest tak, że jeszcze są mało rozpoznane; zresztą, co zrobisz z tymi przeciwciałami? jesteś na diecie?

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • binga66 Autorytet
    Postów: 252 352

    Wysłany: 6 grudnia 2018, 21:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę Was o poradę. jak zdiagnozowali mi tsh to mialam 4,5. Lekarka zbiła mi ładnie to 1,5 już w dwa miesiące. Pozniej niestety na tej dawce zmalało mi az do 0.005.Lekarka kazała mi odstawić całkowicie letrox i czekać az wzrośnie. Co dwa tyg kazała powtarzać wynik. delikatnie,ale nieznacznie tsh rosło. W koncu zatrzymało się na 0.18. Zrobilam po dwoch tyg a wynik juz ponad 5! Moja ginekolog kazała mi wstrzymać się ze staraniami aż do poprawy wyniku.Twierdzi ze moja endo niepotrzebnie kazala mi calkowicie przerwac branie hormonu. Prosze powiedzcie mi czy na taki wynik tsh moglo wplynac przeziebienie z ktorym się aktualnie borykam? a może najwazniejszy jest wynik ft4? aktualny wynik ft4 to 1,3 (normy 0.93 do 1,7). W sobote mam wizyte u endo ale już wariuje od tej sytuacji :(

    Starania od 2016
    30 lat

    Niedoczynność tarczycy
    Amh 1,4
    Jajowody drożne

    Luty 2020 pierwsze podejście :)

    27.02 punkcja
    3.03 transfer 5 dniowej blastocysty

    7dpt beta 54 mlU/ml progesteron 73,50 ng/ml
    10 dpt beta 354 mlU/ml progesteron 138,70 ng/ml
    28dpt - jest ❤️Maluch ma 7 mm

    Mamy jeszcze dwa ❄️❄️
1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego